Valikko
Ulkomaat

Länsimaat harkitsevat lisäpakotteita ainakin Syyrian hallitusta vastaan – myös Venäjä voi joutua uudelle mustalle listalle

Syyrian rauhanneuvottelut ovat umpisolmussa. Yhdysvallat ja Britannia väläyttävät uusia pakotteita paineen lisäämiseksi.

Britannia ja Yhdysvallat ilmoittivat sunnuntaina harkitsevansa uusia Syyrian hallituksen ja presidentti Bashar al-Assadin vastaisia pakotteita. Kaikkiaan ainakin 300 000 ihmistä on kuollut vuonna 2011 alkaneessa Syyrian sodassa.

On toistaiseksi epäselvää, kohdistuisivatko länsimaiden uudet pakotteet myös Venäjään.

”On elintärkeää, että pidämme paineen päälle. Ehdotamme lukuisia keinoja, kuten lisäpakotteita Syyrian hallitukselle ja heidän tukijoilleen ja sotarikollisten viemistä Kansainväliseen rikostuomioistuimeen tuomittavaksi”, kertoi Britannian ulkoministeri Boris Johnson toimittajille sunnuntaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hänen mukaansa Euroopassa ei ole haluja osallistua Syyrian sotaan nykyistä syvemmin. Johnson korosti, että Aleppon piirittäjien pitäisi näyttää kaupungin asukkaille armoa ja edistää tulitaukoa.

”Nämä asiat palaavat ennen pitkää puraisemaan rikosten tekijöitä, ja heidän pitäisi miettiä seurauksia nyt”, Johnson totesi.

Venäjä ja sen tukemat Syyrian hallituksen joukot ovat pommittaneet etenkin Aleppon kaupunkia viime aikoina kiivaasti. Ilmaiskujen kohteeksi on joutunut niin sairaaloita kuin avustuskuljetuksiakin.

Venäjä on perustellut toimiaan muun muassa väittämällä taistelevansa vain terroristeja vastaan. Sekä Ranskan että Yhdysvaltojen johto on syyttänyt Venäjää sotarikoksista.

Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry ei kuitenkaan ollut vielä sunnuntaina valmis suoraan nimeään Venäjää pakotteiden kohteeksi. Kuten Johnson, Kerry muotoili lausuntonsa niin, että uusien talouspakotteiden uhka jäi leijumaan myös Venäjän ylle.

”Harkitsemme lisäpakotteita ja teemme myös hyvin selväksi sen, että presidentti Barack Obama ei ole sulkenut pois mitään vaihtoehtoja.”

Länsimaat ovat jo asettaneet Venäjälle pakotteita Ukrainan kriisin vuoksi.

Kerry neuvotteli lauantaina Sveitsissä Venäjän ja Syyrian naapurimaiden kanssa rauhansuunnitelmasta. Neuvottelut päättyivät kuitenkin tuloksettomina, joskin keskusteluja aiotaan jatkaa myöhemmin. Sunnuntaina Kerry lensi Lontooseen.

Intiassa Goassa Brics-maiden kokouksessa vieraileva Putin otti sunnuntaina kantaa terroristijärjestö Isisin vastaiseen taisteluun. Länsimaiden tukema Irakin armeija valmistelee parhaillaan Mosulin kaupungin valtausta takaisin Isisiltä.

”Toivomme, että amerikkalaiset kumppanimme ja tässä tapauksessa myös ranskalaiset kumppanimme tekevät kaikkensa minimoidakseen siviiliuhrien määrän tai jopa välttääkseen niitä kokonaan”, Putin totesi.

Putinille tyypilliseen tapaan lausunto tihkui ironiaa. Venäjä on riidellyt viime kuukausina sekä Yhdysvaltojen että Ranskan kanssa. Ranskan presidentin François Hollanden ja Putinin piti tavata ensi viikolla Pariisissa, mutta Putin perui tapaamisen Hollanden ilmoitettua, että hän suostuu puhumaan vain Syyriasta.

Putinin lausetta seurasikin pian terävä piikki.

”Me emme tietenkään lietso hysteriaa tästä asiasta, toisin kuin kumppanimme lännessä. Me ymmärrämme, että terrorismia pitää vastustaa, eikä niin voi tehdä mitenkään muuten kuin aktiivisesti taistelemalla.”

Hollande totesi sunnuntaina ranskalaislehdille, että Putin välttelee Syyria-neuvotteluja.

”Vladimir Putin ei halua keskustella vakavasti Syyriasta. Olen valmis koska vain, mutta en suostu vähentämään painetta.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  2. 2

   Oksennus tyhjensi uimahallin Espoossa – Asiantuntija rauhoittaa: Uimahallit ovat liian lämpimiä norovirukselle

  3. 3

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  4. 4

   Aira Samulin täyttää tänään 90 vuotta ja kannustaa välttämään vanhainkotia: ”Meillä on suuret ikäluokat tulossa, ei siitä edes tule mitään”

  5. 5

   Onko Trump saanut mitään hyvää aikaan? Pysyykö hän vallassa koko kautensa? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin presidentin alkukaudesta

  6. 6

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  7. 7

   Ex-presidentti George W. Bush näpäytti Trumpia: ”Tarvitsemme riippumatonta mediaa”

  8. 8

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  9. 9

   Puolueesta erotettu Terhi Kiemunki saa jatkaa Tampereen perussuomalaisten johdossa – vastoin yhdistyksen omia sääntöjä

  10. 10

   Tapaaminen Maahan­muutto­viraston kanssa ei riittänyt turvapaikan­hakijoille – Rautatientorin telttaleiriä ei pureta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  5. 5

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  6. 6

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  7. 7

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  8. 8

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  11. Näytä lisää