Valikko
Ulkomaat

Suuroperaatio Isisin ajamiseksi Mosulista alkoi, YK varoittaa jopa miljoonasta pakolaisesta – ”Tämä on ratkaiseva hetki Isisin nujertamiseksi”

Irakin joukot ovat aloittaneet taistelut Mosulin takaisin valtaamiseksi äärijärjestö Isisiltä maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa. YK pelkää siviilien jäävän ristituleen ja ihmiskilviksi.

Irakin joukot käynnistivät odotetun suuroperaation Mosulin valtaamiseksi terroristijärjestö Isisiltä maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa. Hyökkäyksen aloittamisesta tiedotti Irakin pääministeri Haider al-Abadi.

Operaatiossa Irakia tukevat muun muassa kurdien peshmerga-sotilaat. Myös Yhdysvaltojen johtama kansainvälinen koalitio on valmis liittymään taisteluihin, Yhdysvaltojen puolustusministeri Ashton Carter ilmoitti.

”Voiton hetki on tullut, Mosulin vapauttamisoperaatio on alkanut”, al-Abadi sanoi kansainvälisen median mukaan.

Pentagon ilmoitti amerikkalaisjoukkojen pysyttelevän Irakin joukkojen taustalla Mosulin taistelussa. Maanantai-iltana puoli yhdeksältä Suomen aikaa Pentagon raportoi Irakin joukkojen saavuttavan tavoitteitaan ja olevan aikataulussa etuajassa Mosulin vapauttamisoperaation ensimmäisenä päivänä.

Isis puolustaa äärijärjestön Irakin merkittävimmäksi tukikohdaksi kuvattua Mosulin kaupunkia voimakkaasti. Takaisinvaltausta tavoittelevien joukkojen odotetaan joutuvat taisteluihin jo ennen itse kaupungin saavuttamista.

Kaupunki pyritään todennäköisesti piirittämään ennen kuin kaupunkia lähdetään varsinaisesti valtaamaan, AFP kertoo.

”Tämä on ratkaiseva hetki kampanjassa, jolla Isis nujerretaan pysyvästi”, Yhdysvaltain puolustusministeri Carter sanoi.

Isisin joukkoja arvioidaan olevan kaupungissa ja sen ympäristössä 3 000–8 000. Isis on valmistautunut taisteluun kaivamalla Mosuliin tunneleita ja ojia, jotka se voi täyttää palavalla öljyllä, kertoo The Financial Times -lehti. Järjestön pelätään käyttävän taisteluissa mahdollisesti myös kemiallisten aseiden myrkkykaasuja.

Kaupungin valtaukseen osallistuu puolestaan noin 25 000–30 000 Irakin armeijan sotilasta, kurdien perhmergaa ja paikallisten aseellisten ryhmien taistelijaa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan oli maanantaina närkästynyt siitä, ettei Turkkia ole otettu mukaan operaatioon. Hänen mukaansa on ajatusmahdottomuus, että Turkki ei osallistuisi Mosulin valtaamiseen.

”Tulemme osallistumaan operaatioon. Veljemme ja sukulaisemme ovat Mosulissa”, Erdoğan totesi televisioidussa puheessa AFP:n mukaan.

Turkilla on Bashiqan tukikohta Pohjois-Irakissa. Reutersin mukaan turkkilaisten Bashiqassa kouluttamista irakilaisista noin 1 500 osallistuu Mosulin operaatioon ja toiset 1 500 jäävät tukikohtaan.

Turkin ja Irakin suhteet ovat kärsineet turkkilaisten tukikohdan vuoksi. Irak on kehottanut turkkilaisia joukkoja poistumaan maasta, koska niille ei ole Bagdadin lupaa. Turkkia ärsyttää suunnattomasti puolestaan se, että Mosulin valtaukseen on otettu mukaan Erdoğanin vihollisinaan pitämiä kurdijoukkoja.

Erdoğanin ja Irakin pääministerin al-Abidin välinen sanailu on äitynyt aika ajoin hyvinkin kiivaaksi.

”Et ole keskustelukumppanini, et ole tasavertainen etkä samalla tasolla kanssani... Sinun tulisi tietää rajasi”, Erdoğan tiuski al-Abidille aiemmin lokakuussa.

YK on ilmaissut vakavan huolensa Mosulissa olevien siviilien puolesta, joiden tarkasta määrästä ei ole tietoa. Kaupungissa ja sen ympäristössä oli arviolta noin kaksi miljoonaa ihmistä Isisin vallatessa sen kesäkuussa 2014. Nyt arviot siviilien määrästä vaihtelevat YK:n arvioimasta 1,5 miljoonasta noin 700 000:een.

YK:n humanitaarisen avun päällikkö Stephen O’Brien varoittaa, että pahimmassa tapauksessa kaupungista pakenee jopa miljoona ihmistä.

”Perheet ovat suuressa vaarassa joutua ristituleen tai tarkka-ampujien kohteeksi. Kymmenettuhannet irakilaiset tytöt, pojat, naiset ja miehet voivat jäädä saarroksiin tai joutua ihmiskilviksi”, O’Brien varoittaa lausunnossa.

O’Brienin mukaan avustusjärjestöt ovat valmistelleet majoitustiloja tähän mennessä vasta 60 000 pakolaiselle. Lisää on rakenteilla, mutta vain 250 000:lle. Ruoka-annoksia on valmiina 220 000 perheelle. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR pyysi maanantaina lähes 60 miljoonan euron lisäapua Mosulin kärjistyvän tilanteen vuoksi.

Turkki ilmoitti maanantaina olevansa valmis vastaanottamaan ”satojatuhansia” pakolaista Mosulista. Kaupungista on Turkin rajalle noin sata kilometriä linnuntietä. Turkissa on jo entuudestaan lähes kolme miljoonaa syyrialaispakolaista.

Mosul on ollut Isisille merkittävä kaupunki, sillä juuri siellä äärijärjestön johtaja Abu Bakr al-Baghdadi ilmoitti vuonna 2014, että järjestön tavoitteena on perustaa Irakin ja Syyrian alueille levittäytyvä ääri-islamistisen kalifaatti.

Pahimmillaan Isis hallitsi lähes kolmannesta Irakista ja puolta Syyriasta. Viime kuukausina sen hallitsema alue Irakissa on kutistunut kymmeneen prosenttiin, kun Irakin armeija on Yhdysvaltain johtaman kansainvälisen liittouman ilmatuen voimin hyökännyt Isisiä vastaan.

Heinäkuussa Irakin joukot valtasivat Isisiltä Fallujan kaupungin, jota Isis oli pitänyt hallussaan vuoden 2014 alusta.

Syyriassa Isis menetti viikonloppuna Dabiqin maalaiskylän, jolla on ollut merkittävä rooli äärijärjestön propagandassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Irak
 • Isis-järjestö
 • Terrorismi
 • Jukka Hiiro
 • YK

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  5. 5

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  6. 6

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  7. 7

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  8. 8

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  8. 8

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  9. 9

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  10. 10

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää