Ulkomaat

Suuroperaatio Isisin ajamiseksi Mosulista alkoi, YK varoittaa jopa miljoonasta pakolaisesta – ”Tämä on ratkaiseva hetki Isisin nujertamiseksi”

Irakin joukot ovat aloittaneet taistelut Mosulin takaisin valtaamiseksi äärijärjestö Isisiltä maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa. YK pelkää siviilien jäävän ristituleen ja ihmiskilviksi.

Irakin joukot käynnistivät odotetun suuroperaation Mosulin valtaamiseksi terroristijärjestö Isisiltä maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa. Hyökkäyksen aloittamisesta tiedotti Irakin pääministeri Haider al-Abadi.

Operaatiossa Irakia tukevat muun muassa kurdien peshmerga-sotilaat. Myös Yhdysvaltojen johtama kansainvälinen koalitio on valmis liittymään taisteluihin, Yhdysvaltojen puolustusministeri Ashton Carter ilmoitti.

”Voiton hetki on tullut, Mosulin vapauttamisoperaatio on alkanut”, al-Abadi sanoi kansainvälisen median mukaan.

Pentagon ilmoitti amerikkalaisjoukkojen pysyttelevän Irakin joukkojen taustalla Mosulin taistelussa. Maanantai-iltana puoli yhdeksältä Suomen aikaa Pentagon raportoi Irakin joukkojen saavuttavan tavoitteitaan ja olevan aikataulussa etuajassa Mosulin vapauttamisoperaation ensimmäisenä päivänä.

Isis puolustaa äärijärjestön Irakin merkittävimmäksi tukikohdaksi kuvattua Mosulin kaupunkia voimakkaasti. Takaisinvaltausta tavoittelevien joukkojen odotetaan joutuvat taisteluihin jo ennen itse kaupungin saavuttamista.

Kaupunki pyritään todennäköisesti piirittämään ennen kuin kaupunkia lähdetään varsinaisesti valtaamaan, AFP kertoo.

”Tämä on ratkaiseva hetki kampanjassa, jolla Isis nujerretaan pysyvästi”, Yhdysvaltain puolustusministeri Carter sanoi.

Isisin joukkoja arvioidaan olevan kaupungissa ja sen ympäristössä 3 000–8 000. Isis on valmistautunut taisteluun kaivamalla Mosuliin tunneleita ja ojia, jotka se voi täyttää palavalla öljyllä, kertoo The Financial Times -lehti. Järjestön pelätään käyttävän taisteluissa mahdollisesti myös kemiallisten aseiden myrkkykaasuja.

Kaupungin valtaukseen osallistuu puolestaan noin 25 000–30 000 Irakin armeijan sotilasta, kurdien perhmergaa ja paikallisten aseellisten ryhmien taistelijaa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan oli maanantaina närkästynyt siitä, ettei Turkkia ole otettu mukaan operaatioon. Hänen mukaansa on ajatusmahdottomuus, että Turkki ei osallistuisi Mosulin valtaamiseen.

”Tulemme osallistumaan operaatioon. Veljemme ja sukulaisemme ovat Mosulissa”, Erdoğan totesi televisioidussa puheessa AFP:n mukaan.

Turkilla on Bashiqan tukikohta Pohjois-Irakissa. Reutersin mukaan turkkilaisten Bashiqassa kouluttamista irakilaisista noin 1 500 osallistuu Mosulin operaatioon ja toiset 1 500 jäävät tukikohtaan.

Turkin ja Irakin suhteet ovat kärsineet turkkilaisten tukikohdan vuoksi. Irak on kehottanut turkkilaisia joukkoja poistumaan maasta, koska niille ei ole Bagdadin lupaa. Turkkia ärsyttää suunnattomasti puolestaan se, että Mosulin valtaukseen on otettu mukaan Erdoğanin vihollisinaan pitämiä kurdijoukkoja.

Erdoğanin ja Irakin pääministerin al-Abidin välinen sanailu on äitynyt aika ajoin hyvinkin kiivaaksi.

”Et ole keskustelukumppanini, et ole tasavertainen etkä samalla tasolla kanssani... Sinun tulisi tietää rajasi”, Erdoğan tiuski al-Abidille aiemmin lokakuussa.

YK on ilmaissut vakavan huolensa Mosulissa olevien siviilien puolesta, joiden tarkasta määrästä ei ole tietoa. Kaupungissa ja sen ympäristössä oli arviolta noin kaksi miljoonaa ihmistä Isisin vallatessa sen kesäkuussa 2014. Nyt arviot siviilien määrästä vaihtelevat YK:n arvioimasta 1,5 miljoonasta noin 700 000:een.

YK:n humanitaarisen avun päällikkö Stephen O’Brien varoittaa, että pahimmassa tapauksessa kaupungista pakenee jopa miljoona ihmistä.

”Perheet ovat suuressa vaarassa joutua ristituleen tai tarkka-ampujien kohteeksi. Kymmenettuhannet irakilaiset tytöt, pojat, naiset ja miehet voivat jäädä saarroksiin tai joutua ihmiskilviksi”, O’Brien varoittaa lausunnossa.

O’Brienin mukaan avustusjärjestöt ovat valmistelleet majoitustiloja tähän mennessä vasta 60 000 pakolaiselle. Lisää on rakenteilla, mutta vain 250 000:lle. Ruoka-annoksia on valmiina 220 000 perheelle. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR pyysi maanantaina lähes 60 miljoonan euron lisäapua Mosulin kärjistyvän tilanteen vuoksi.

Turkki ilmoitti maanantaina olevansa valmis vastaanottamaan ”satojatuhansia” pakolaista Mosulista. Kaupungista on Turkin rajalle noin sata kilometriä linnuntietä. Turkissa on jo entuudestaan lähes kolme miljoonaa syyrialaispakolaista.

Mosul on ollut Isisille merkittävä kaupunki, sillä juuri siellä äärijärjestön johtaja Abu Bakr al-Baghdadi ilmoitti vuonna 2014, että järjestön tavoitteena on perustaa Irakin ja Syyrian alueille levittäytyvä ääri-islamistisen kalifaatti.

Pahimmillaan Isis hallitsi lähes kolmannesta Irakista ja puolta Syyriasta. Viime kuukausina sen hallitsema alue Irakissa on kutistunut kymmeneen prosenttiin, kun Irakin armeija on Yhdysvaltain johtaman kansainvälisen liittouman ilmatuen voimin hyökännyt Isisiä vastaan.

Heinäkuussa Irakin joukot valtasivat Isisiltä Fallujan kaupungin, jota Isis oli pitänyt hallussaan vuoden 2014 alusta.

Syyriassa Isis menetti viikonloppuna Dabiqin maalaiskylän, jolla on ollut merkittävä rooli äärijärjestön propagandassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Irak
 • Isis-järjestö
 • Terrorismi
 • Jukka Hiiro
 • YK

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  2. 2

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  3. 3

   Työnteko vähenee nuorilla miehillä, koska vapaa-aika on parempaa – syynä tietokonepelien kehittyminen niin hyviksi

  4. 4

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   70-vuotias nainen yritettiin tappaa Jalasjärvellä – puoliso löytyi pihalta kuolleena

  7. 7

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  8. 8

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  9. 9

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  10. 10

   Suora lähetys HSTV:ssä juuri nyt: Eduskunta keskustelee viinasta – prosenttirajojen noston kannattajia näytti olevan lähinnä kokoomuksessa ja sinisissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Nainen kuoli synnytyksessä Helsingin Kätilöopistolla – kätilöt olivat syyttömiä, katsoi hovioikeus

  4. 4

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  7. 7

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  8. 8

   Juristeille riemuvoitto oikeudessa: Elokuvan verkossa jakanut mies joutui maksamaan 33 000 euron oikeudenkäyntikulut sadan euron hyvityksen päälle

  9. 9

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  10. 10

   Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  4. 4

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  8. 8

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää