Valikko
Ulkomaat

Suuroperaatio Isisin ajamiseksi Mosulista alkoi, YK varoittaa jopa miljoonasta pakolaisesta – ”Tämä on ratkaiseva hetki Isisin nujertamiseksi”

Irakin joukot ovat aloittaneet taistelut Mosulin takaisin valtaamiseksi äärijärjestö Isisiltä maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa. YK pelkää siviilien jäävän ristituleen ja ihmiskilviksi.

Irakin joukot käynnistivät odotetun suuroperaation Mosulin valtaamiseksi terroristijärjestö Isisiltä maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa. Hyökkäyksen aloittamisesta tiedotti Irakin pääministeri Haider al-Abadi.

Operaatiossa Irakia tukevat muun muassa kurdien peshmerga-sotilaat. Myös Yhdysvaltojen johtama kansainvälinen koalitio on valmis liittymään taisteluihin, Yhdysvaltojen puolustusministeri Ashton Carter ilmoitti.

”Voiton hetki on tullut, Mosulin vapauttamisoperaatio on alkanut”, al-Abadi sanoi kansainvälisen median mukaan.

Pentagon ilmoitti amerikkalaisjoukkojen pysyttelevän Irakin joukkojen taustalla Mosulin taistelussa. Maanantai-iltana puoli yhdeksältä Suomen aikaa Pentagon raportoi Irakin joukkojen saavuttavan tavoitteitaan ja olevan aikataulussa etuajassa Mosulin vapauttamisoperaation ensimmäisenä päivänä.

Isis puolustaa äärijärjestön Irakin merkittävimmäksi tukikohdaksi kuvattua Mosulin kaupunkia voimakkaasti. Takaisinvaltausta tavoittelevien joukkojen odotetaan joutuvat taisteluihin jo ennen itse kaupungin saavuttamista.

Kaupunki pyritään todennäköisesti piirittämään ennen kuin kaupunkia lähdetään varsinaisesti valtaamaan, AFP kertoo.

”Tämä on ratkaiseva hetki kampanjassa, jolla Isis nujerretaan pysyvästi”, Yhdysvaltain puolustusministeri Carter sanoi.

Isisin joukkoja arvioidaan olevan kaupungissa ja sen ympäristössä 3 000–8 000. Isis on valmistautunut taisteluun kaivamalla Mosuliin tunneleita ja ojia, jotka se voi täyttää palavalla öljyllä, kertoo The Financial Times -lehti. Järjestön pelätään käyttävän taisteluissa mahdollisesti myös kemiallisten aseiden myrkkykaasuja.

Kaupungin valtaukseen osallistuu puolestaan noin 25 000–30 000 Irakin armeijan sotilasta, kurdien perhmergaa ja paikallisten aseellisten ryhmien taistelijaa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan oli maanantaina närkästynyt siitä, ettei Turkkia ole otettu mukaan operaatioon. Hänen mukaansa on ajatusmahdottomuus, että Turkki ei osallistuisi Mosulin valtaamiseen.

”Tulemme osallistumaan operaatioon. Veljemme ja sukulaisemme ovat Mosulissa”, Erdoğan totesi televisioidussa puheessa AFP:n mukaan.

Turkilla on Bashiqan tukikohta Pohjois-Irakissa. Reutersin mukaan turkkilaisten Bashiqassa kouluttamista irakilaisista noin 1 500 osallistuu Mosulin operaatioon ja toiset 1 500 jäävät tukikohtaan.

Turkin ja Irakin suhteet ovat kärsineet turkkilaisten tukikohdan vuoksi. Irak on kehottanut turkkilaisia joukkoja poistumaan maasta, koska niille ei ole Bagdadin lupaa. Turkkia ärsyttää suunnattomasti puolestaan se, että Mosulin valtaukseen on otettu mukaan Erdoğanin vihollisinaan pitämiä kurdijoukkoja.

Erdoğanin ja Irakin pääministerin al-Abidin välinen sanailu on äitynyt aika ajoin hyvinkin kiivaaksi.

”Et ole keskustelukumppanini, et ole tasavertainen etkä samalla tasolla kanssani... Sinun tulisi tietää rajasi”, Erdoğan tiuski al-Abidille aiemmin lokakuussa.

YK on ilmaissut vakavan huolensa Mosulissa olevien siviilien puolesta, joiden tarkasta määrästä ei ole tietoa. Kaupungissa ja sen ympäristössä oli arviolta noin kaksi miljoonaa ihmistä Isisin vallatessa sen kesäkuussa 2014. Nyt arviot siviilien määrästä vaihtelevat YK:n arvioimasta 1,5 miljoonasta noin 700 000:een.

YK:n humanitaarisen avun päällikkö Stephen O’Brien varoittaa, että pahimmassa tapauksessa kaupungista pakenee jopa miljoona ihmistä.

”Perheet ovat suuressa vaarassa joutua ristituleen tai tarkka-ampujien kohteeksi. Kymmenettuhannet irakilaiset tytöt, pojat, naiset ja miehet voivat jäädä saarroksiin tai joutua ihmiskilviksi”, O’Brien varoittaa lausunnossa.

O’Brienin mukaan avustusjärjestöt ovat valmistelleet majoitustiloja tähän mennessä vasta 60 000 pakolaiselle. Lisää on rakenteilla, mutta vain 250 000:lle. Ruoka-annoksia on valmiina 220 000 perheelle. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR pyysi maanantaina lähes 60 miljoonan euron lisäapua Mosulin kärjistyvän tilanteen vuoksi.

Turkki ilmoitti maanantaina olevansa valmis vastaanottamaan ”satojatuhansia” pakolaista Mosulista. Kaupungista on Turkin rajalle noin sata kilometriä linnuntietä. Turkissa on jo entuudestaan lähes kolme miljoonaa syyrialaispakolaista.

Mosul on ollut Isisille merkittävä kaupunki, sillä juuri siellä äärijärjestön johtaja Abu Bakr al-Baghdadi ilmoitti vuonna 2014, että järjestön tavoitteena on perustaa Irakin ja Syyrian alueille levittäytyvä ääri-islamistisen kalifaatti.

Pahimmillaan Isis hallitsi lähes kolmannesta Irakista ja puolta Syyriasta. Viime kuukausina sen hallitsema alue Irakissa on kutistunut kymmeneen prosenttiin, kun Irakin armeija on Yhdysvaltain johtaman kansainvälisen liittouman ilmatuen voimin hyökännyt Isisiä vastaan.

Heinäkuussa Irakin joukot valtasivat Isisiltä Fallujan kaupungin, jota Isis oli pitänyt hallussaan vuoden 2014 alusta.

Syyriassa Isis menetti viikonloppuna Dabiqin maalaiskylän, jolla on ollut merkittävä rooli äärijärjestön propagandassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Irak
 • Isis-järjestö
 • Terrorismi
 • Jukka Hiiro
 • YK

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  2. 2

   Perheen isä kuuli järkyttävän uutisen työvuorossa – Vuosaaren palossa kuolleiden läheiset ja naapurit saavat kriisiapua

  3. 3

   Palovaroittimet olivat jatkuva huolenaihe Vuosaaren palotalossa – turmakodissa ei ilmeisesti ollut varoitinta

  4. 4

   Kuvataiteilija ratkaisi Penrosen laattojen matemaattisen ongelman piirustuspaperilla ja taskulaskimella

  5. 5

   Äiti ja kolme lasta kuolivat tulipalossa Vuosaaressa – ”Helsingin mittakaavassa todella vakava suuronnettomuus”

  6. 6

   Länsimetron liikenne voi alkaa aikaisintaan huhtikuussa – mutta vain Tapiolaan asti

  7. 7

   Tutkija osti meripihkan palan torilta Myanmarista – sisältä löytyi dinosauruksen höyhenpeitteinen hännänpää

  8. 8

   Mieheni ylennettiin reservissä – posti toi kutsun Ritarihuoneen tilaisuuteen juhlan jälkeen

  9. 9

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  10. 10

   Tämä kaikki pitää tietää uudesta Rogue One -elokuvasta – aikajana näyttää, mihin kohtaan Tähtien sota -leffahistoriaa se sijoittuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Stressi jättää jäljen aivoihin – ja voi laukaista muistihäiriön, kertoo tutkija

  4. 4

   Äiti ja kolme lasta kuolivat tulipalossa Vuosaaressa – ”Helsingin mittakaavassa todella vakava suuronnettomuus”

  5. 5

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  6. 6

   Naiset synnyttävät entistä myöhemmin – katso, kuinka moni sinua nuorempi tai vanhempi sai lapsen viime vuonna

  7. 7

   Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

  8. 8

   Yksi atomiaikakauden suurista mysteereistä saattoi saada selityksen – Etelä-Atlantin kaksoisvälähdys oli todennäköisesti salainen ydinkoe

  9. 9

   Mieheni ylennettiin reservissä – posti toi kutsun Ritarihuoneen tilaisuuteen juhlan jälkeen

  10. 10

   Kuvataiteilija ratkaisi Penrosen laattojen matemaattisen ongelman piirustuspaperilla ja taskulaskimella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  3. 3

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  6. 6

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  7. 7

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  8. 8

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  11. Näytä lisää