Valikko
Ulkomaat

Mosulissa pelätään koston kierrettä – suomalainen järjestö lähtee rakentamaan rauhaa vallattavaan kaupunkiin

Mosulissa on jo puhjennut kapinointia Isisiä vastaan, sanoo Irak-asiantuntija Hussein al-Taee. Mosulin valtauksen jälkeen on tärkeää pitää huoli siitä, ettei kaupungissa synny koston kierrettä.

Irakin armeija ja kurdien peshmerga-joukot ovat vasta aloittaneet hyökkäyksen Irakin toiseksi suurimpaan kaupunkiin Mosuliin, mutta Suomessa valmistaudutaan jo äärijärjestö Isisin jälkeiseen aikaan.

Suomalaista konfliktinratkaisujärjestöä Crisis Management Initiativea (CMI) on pyydetty auttamaan siinä, että kostotoimien ja naapurusvihan leimahtaminen saataisiin estettyä äärijärjestöltä takaisinvallatussa kaupungissa.

”Pyyntö on tullut sekä Irakin pääministerin toimistolta että Mosulin nykyiseltä kuvernööriltä”, CMI:n Irak-asiantuntija Hussein al-Taee kertoi HS:lle maanantaina.

Al-Taee oli juuri edellisenä yönä palannut takaisin Suomeen Irakista, jossa suunnitelmia on hänen mukaansa ”puitu jo pitkään”.

Yhdysvaltain johtaman liittouman tukema Irakin armeija ja kurdien peshmerga-sotilaat käynnistivät maanantain vastaisena yönä odotetun suuroperaation Mosulin valtaamiseksi. Kaupunki on äärijärjestö Isisin viimeinen merkittävä tukikohta Irakissa, jonka alueesta se pahimmillaan hallitsi lähes kolmannesta.

Mosul on Isille merkittävä myös siksi, että siellä äärijärjestön johtaja Abu Bakr al-Baghdadi ilmoitti vuonna 2014 Irakin ja Syyrian alueille levittäytyvän ääri-islamistisen kalifaatin perustamisesta.

Isis sai vallattua monien eri ryhmittymien asuttaman Mosulin osin paikallisten sunnimuslimien avulla. Al-Taeen mukaan takaisinvaltauksen jälkeen on äärimmäisen tärkeää pitää huolta siitä, että ainoastaan Isisin kanssa rikoksiin todistettavasti syyllistyneet joutuvat vastaamaan teoistaan.

Tähän tarvitaan toimiva oikeusjärjestelmä, jossa nostetaan syytteet, annetaan pikaisesti tuomiot ja myöskin kommunikoidaan tuomiot kansalaisille selkeästi.

”Tämä olisi Irakissa poikkeuksellista. Vastaavaa toimintaa ei ole nähty millään vapautetulla alueella”, al-Taee sanoo.

Esimerkiksi Irakin joukkojen takaisin valtaamissa Fallujassa ja varsinkin Ramadissa on nähty kostotoimia, jotka ovat hyvin julkisia ja yleisiä.

Tärkeää kaupungin ja koko Irakin vakauden kannalta on myös se, että Mosulin alue jaetaan eri väestöryhmille siten kuin se oli ennen Isisin tuloa. Mosul on nykyään pääasiassa sunnimuslimien asuttama kaupunki, mutta alueella asuu myös kurdeja, kristittyjä, jesidejä, shiiamuslimeja ja joitakin muita ryhmiä. Itse Mosulin kaupungissa puhutaan kuutta eri kieltä.

Irakin armeija onkin luvannut, että ettei kaupunkiin päästetä shiialaisten asejoukkojen taistelijoita, vaan ainoastaan puolustusvoimien sotilaita ja poliiseja. Shiiataistelijoiden on sanottu syyllistyneen väkivaltaan siviilejä kohtaan alueilla, joita on vallattu takaisin aiemmin.

Mosulin taistelusta odotetaan tiukkaa, mutta ei välttämättä kovin pitkää. Al-Taeen mukaan varsinaiset taistelut saattavat kestää vain joitakin viikkoja, vaikka Isisin varjo pysyykin kaupungissa pitkään.

”Noin viisi viikkoa on oletettava aika, että kaupunki voidaan julistaa takaisinvallatuksi.”

Mosulin alueella asuu Irakin television mukaan noin 1,5 miljoonaa siviiliä. Heille on viimeksi kuluneen vuorokauden aikana levitetty tietoa siitä, mitä kautta kaupungista pääsee pakenemaan. Avustusjärjestöt ovat valmistelleet leiripaikan 60 000:lle pakolaiselle, ja 250 000 lisäpaikkaa on rakenteilla.

Kaupunkilaisia on myös kannustettu vastarintaan Isisiä vastaan. Al-Taee kertoo kuulleensa, että Mosulissa olisi jo poltettu äärijärjestön poliisiautoja. Joissakin kaupunginosissa Isisin taistelijat ovat joutuneet piiloutumaan kapinoivilta kaupunkilaisilta.

”Hyökkäys Mosuliin lähtee sisältä, ulkopuolelta ja ilmasta käsin.”

Isisin taistelijoiden määrää Mosulissa on vaikea arvioida. Arviohaarukka venyy 3 000:sta jopa 8 000:een.

Joidenkin tietojen mukaan järjestön tärkein johto olisi jo vetäytynyt kaupungista. Myös osa taistelijoista on jättänyt kaupungin, jonka Isis tietää menettävänsä ennemmin tai myöhemmin.

”Yhden arvion mukaan 800 taistelijaa olisi jo vetäytynyt perheidensä kanssa Syyrian puolelle”, al-Taee sanoo.

Irakin armeija ja kurdien peshmerga-sotilaat ovat valmistautuneet suurhyökkäykseen valtaamalla viime viikkoina tärkeitä kyliä Mosulin lähistöllä.

Hyökkäykseen osallistuu arviolta 30 000 sotilasta, joista kurdit tulevat pohjoisesta ja Irakin armeija etelästä. Myös Turkki haluaa lähettää taisteluun kouluttamiaan irakilaissotilaita.

Yhdysvaltain johtama liittouma on tukenut Isisin vastaista taistelua lähinnä ilmaiskuilla, tiedustelutiedolla ja kouluttamalla paikallisia joukkoja. Mosulin hyökkäyksessä Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan erikoisjoukot osallistuvat kuitenkin uutistoimisto AFP:n mukaan myös maaoperaatioon neuvomalla paikallisia joukkoja taistelussa.

Mosulin valtausta yrittävät osapuolet joutuvat varautumaan siviiliuhreihin. Isis on siirtänyt asemiaan lähelle asutuskeskuksia, joten pommitukset tulevat helposti osumaan myös siviilikohteisiin.

Isis on valmistautunut hyökkäykseen kaivamalla kaupunkiin tunneleita ja räjähteitä. Äärijärjestö on matkinut myös Irakin entisen diktaattorin Saddam Husseinin oppeja polttamalla öljylähteitä.

”Ilmassa on musta, hyvin sakea savuverho. Näin ollen operaation johtaminen ja tiedustelu ilmasta käsin on hankalaa”, al-Taee sanoo.

Aivan kaikkia rakennuksia Mosulissa ei tiettävästi ole miinoitettu, al-Taee sanoo. Tämä antaa toivoa siitä, että Mosul on asuttavassa kunnossa vielä valtauksen jälkeenkin.

”Isis on joutunut pitämään kaupungin infraa yllä lähinnä siksi, että sen oman valtion toiminta olisi onnistunut mosulilaisten silmissä.”

Isis on kuitenkin tuhonnut paljon kulttuurihistoriallisesti tärkeitä monumentteja Mosulin alueella, jonka historia ulottuu jopa viidentuhannen vuoden taakse. Heinäkuussa 2014 Isis räjäytti kaupungissa moskeijan, jossa sijaitsi profeetta Joonan hauta. Järjestö on tuhonnut myös useita harvinaisia kirjoja ja käsikirjoituksia kaupungin kirjastosta.

Mosul on al-Taeen mukaan kaunis kaupunki, jota Tigris-joki halkoo. Sitä ovat asuttaneet niin juutalaiset, kristityt kuin muslimitkin.

”Mosulia kutsutaan kaupungiksi, jossa on kaksi kevättä. Se johtuu siitä, että Mosulissa on pitkä kevät.”

Kaupunkia on kutsuttu myös vihreäksi kaupungiksi, koska se on pitkään syöttänyt muuta Irakia rikkaiden maanviljelystensä tuotteilla ja hedelmillä.

Alue on vuoristoista, ja siellä on myös laaksoja ja aavikkoa. Tämä vaikeuttaa mutta ei estä Irakin armeijan ja kurdien hyökkäystä kaupunkiin.

Al-Taeen mukaan Isis valmistautuu jo Mosulin menettämisen jälkeiseen aikaan ja kalifaattinsa johtamiseen ainoastaan Syyriasta käsin.

”Isis katsoo, että se on hävinnyt jo tämän kamppailun, ja katsoo miten se voi jatkaa valtion illuusiota jossain muualla kuin Irakissa. Mosul on heidän kohdaltaan jätettävä ja siirryttävä hoitamaan valtiota Syyriasta käsin”, al-Taee sanoo.

Mosuliin jäävät taistelemaan todennäköisesti vain järjestön kaikkein vannoutuneimmat ulkomaalaiset taistelijat ja sellaiset paikalliset Isisin jäsenet, jotka ovat jo leimautuneet murhaajiksi, eikä heillä ole paljon vaihtoehtoja jäljellä.

Al-Taeen mukaan Mosulin vapautuksella on paljon symbolista merkitystä. Ensinnäkin Irakin pääministeri ja koalitio ovat luvanneet, että maa vapautetaan äärijärjestön kynsistä vuoden 2016 loppuun mennessä.

Toisekseen sota terrorismia vastaan on nyt muuttumassa Irakissa pysyvästi. Kun Isisillä ei ole enää mukavaltiotaan eikä se hallitse mitään aluetta maantieteellisesti, sen vetovoima heikkenee. Samalla järjestön luonne muuttuu enemmän klassiseksi terroristijärjestöksi, al-Taee sanoo.

”Siitä tulee pitkälti samannäköinen kuin al-Qaida aikoinaan”, al-Taee ennustaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mosul
 • Irak
 • Isis
 • Terrorismi
 • Syyria
 • Syyrian sisällissota
 • Syyrian sisällissota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  8. 8

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  9. 9

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  10. 10

   Yritysten pitää julkistaa naiskiintiö­tavoitteensa tänä keväänä – ilmoitukset olleet ylimalkaisia ja epämääräisiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  3. 3

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  4. 4

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  5. 5

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  6. 6

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  9. 9

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  10. 10

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää