Valikko
Ulkomaat

Mosulissa pelätään koston kierrettä – suomalainen järjestö lähtee rakentamaan rauhaa vallattavaan kaupunkiin

Mosulissa on jo puhjennut kapinointia Isisiä vastaan, sanoo Irak-asiantuntija Hussein al-Taee. Mosulin valtauksen jälkeen on tärkeää pitää huoli siitä, ettei kaupungissa synny koston kierrettä.

Irakin armeija ja kurdien peshmerga-joukot ovat vasta aloittaneet hyökkäyksen Irakin toiseksi suurimpaan kaupunkiin Mosuliin, mutta Suomessa valmistaudutaan jo äärijärjestö Isisin jälkeiseen aikaan.

Suomalaista konfliktinratkaisujärjestöä Crisis Management Initiativea (CMI) on pyydetty auttamaan siinä, että kostotoimien ja naapurusvihan leimahtaminen saataisiin estettyä äärijärjestöltä takaisinvallatussa kaupungissa.

”Pyyntö on tullut sekä Irakin pääministerin toimistolta että Mosulin nykyiseltä kuvernööriltä”, CMI:n Irak-asiantuntija Hussein al-Taee kertoi HS:lle maanantaina.

Al-Taee oli juuri edellisenä yönä palannut takaisin Suomeen Irakista, jossa suunnitelmia on hänen mukaansa ”puitu jo pitkään”.

Yhdysvaltain johtaman liittouman tukema Irakin armeija ja kurdien peshmerga-sotilaat käynnistivät maanantain vastaisena yönä odotetun suuroperaation Mosulin valtaamiseksi. Kaupunki on äärijärjestö Isisin viimeinen merkittävä tukikohta Irakissa, jonka alueesta se pahimmillaan hallitsi lähes kolmannesta.

Mosul on Isille merkittävä myös siksi, että siellä äärijärjestön johtaja Abu Bakr al-Baghdadi ilmoitti vuonna 2014 Irakin ja Syyrian alueille levittäytyvän ääri-islamistisen kalifaatin perustamisesta.

Isis sai vallattua monien eri ryhmittymien asuttaman Mosulin osin paikallisten sunnimuslimien avulla. Al-Taeen mukaan takaisinvaltauksen jälkeen on äärimmäisen tärkeää pitää huolta siitä, että ainoastaan Isisin kanssa rikoksiin todistettavasti syyllistyneet joutuvat vastaamaan teoistaan.

Tähän tarvitaan toimiva oikeusjärjestelmä, jossa nostetaan syytteet, annetaan pikaisesti tuomiot ja myöskin kommunikoidaan tuomiot kansalaisille selkeästi.

”Tämä olisi Irakissa poikkeuksellista. Vastaavaa toimintaa ei ole nähty millään vapautetulla alueella”, al-Taee sanoo.

Esimerkiksi Irakin joukkojen takaisin valtaamissa Fallujassa ja varsinkin Ramadissa on nähty kostotoimia, jotka ovat hyvin julkisia ja yleisiä.

Tärkeää kaupungin ja koko Irakin vakauden kannalta on myös se, että Mosulin alue jaetaan eri väestöryhmille siten kuin se oli ennen Isisin tuloa. Mosul on nykyään pääasiassa sunnimuslimien asuttama kaupunki, mutta alueella asuu myös kurdeja, kristittyjä, jesidejä, shiiamuslimeja ja joitakin muita ryhmiä. Itse Mosulin kaupungissa puhutaan kuutta eri kieltä.

Irakin armeija onkin luvannut, että ettei kaupunkiin päästetä shiialaisten asejoukkojen taistelijoita, vaan ainoastaan puolustusvoimien sotilaita ja poliiseja. Shiiataistelijoiden on sanottu syyllistyneen väkivaltaan siviilejä kohtaan alueilla, joita on vallattu takaisin aiemmin.

Mosulin taistelusta odotetaan tiukkaa, mutta ei välttämättä kovin pitkää. Al-Taeen mukaan varsinaiset taistelut saattavat kestää vain joitakin viikkoja, vaikka Isisin varjo pysyykin kaupungissa pitkään.

”Noin viisi viikkoa on oletettava aika, että kaupunki voidaan julistaa takaisinvallatuksi.”

Mosulin alueella asuu Irakin television mukaan noin 1,5 miljoonaa siviiliä. Heille on viimeksi kuluneen vuorokauden aikana levitetty tietoa siitä, mitä kautta kaupungista pääsee pakenemaan. Avustusjärjestöt ovat valmistelleet leiripaikan 60 000:lle pakolaiselle, ja 250 000 lisäpaikkaa on rakenteilla.

Kaupunkilaisia on myös kannustettu vastarintaan Isisiä vastaan. Al-Taee kertoo kuulleensa, että Mosulissa olisi jo poltettu äärijärjestön poliisiautoja. Joissakin kaupunginosissa Isisin taistelijat ovat joutuneet piiloutumaan kapinoivilta kaupunkilaisilta.

”Hyökkäys Mosuliin lähtee sisältä, ulkopuolelta ja ilmasta käsin.”

Isisin taistelijoiden määrää Mosulissa on vaikea arvioida. Arviohaarukka venyy 3 000:sta jopa 8 000:een.

Joidenkin tietojen mukaan järjestön tärkein johto olisi jo vetäytynyt kaupungista. Myös osa taistelijoista on jättänyt kaupungin, jonka Isis tietää menettävänsä ennemmin tai myöhemmin.

”Yhden arvion mukaan 800 taistelijaa olisi jo vetäytynyt perheidensä kanssa Syyrian puolelle”, al-Taee sanoo.

Irakin armeija ja kurdien peshmerga-sotilaat ovat valmistautuneet suurhyökkäykseen valtaamalla viime viikkoina tärkeitä kyliä Mosulin lähistöllä.

Hyökkäykseen osallistuu arviolta 30 000 sotilasta, joista kurdit tulevat pohjoisesta ja Irakin armeija etelästä. Myös Turkki haluaa lähettää taisteluun kouluttamiaan irakilaissotilaita.

Yhdysvaltain johtama liittouma on tukenut Isisin vastaista taistelua lähinnä ilmaiskuilla, tiedustelutiedolla ja kouluttamalla paikallisia joukkoja. Mosulin hyökkäyksessä Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan erikoisjoukot osallistuvat kuitenkin uutistoimisto AFP:n mukaan myös maaoperaatioon neuvomalla paikallisia joukkoja taistelussa.

Mosulin valtausta yrittävät osapuolet joutuvat varautumaan siviiliuhreihin. Isis on siirtänyt asemiaan lähelle asutuskeskuksia, joten pommitukset tulevat helposti osumaan myös siviilikohteisiin.

Isis on valmistautunut hyökkäykseen kaivamalla kaupunkiin tunneleita ja räjähteitä. Äärijärjestö on matkinut myös Irakin entisen diktaattorin Saddam Husseinin oppeja polttamalla öljylähteitä.

”Ilmassa on musta, hyvin sakea savuverho. Näin ollen operaation johtaminen ja tiedustelu ilmasta käsin on hankalaa”, al-Taee sanoo.

Aivan kaikkia rakennuksia Mosulissa ei tiettävästi ole miinoitettu, al-Taee sanoo. Tämä antaa toivoa siitä, että Mosul on asuttavassa kunnossa vielä valtauksen jälkeenkin.

”Isis on joutunut pitämään kaupungin infraa yllä lähinnä siksi, että sen oman valtion toiminta olisi onnistunut mosulilaisten silmissä.”

Isis on kuitenkin tuhonnut paljon kulttuurihistoriallisesti tärkeitä monumentteja Mosulin alueella, jonka historia ulottuu jopa viidentuhannen vuoden taakse. Heinäkuussa 2014 Isis räjäytti kaupungissa moskeijan, jossa sijaitsi profeetta Joonan hauta. Järjestö on tuhonnut myös useita harvinaisia kirjoja ja käsikirjoituksia kaupungin kirjastosta.

Mosul on al-Taeen mukaan kaunis kaupunki, jota Tigris-joki halkoo. Sitä ovat asuttaneet niin juutalaiset, kristityt kuin muslimitkin.

”Mosulia kutsutaan kaupungiksi, jossa on kaksi kevättä. Se johtuu siitä, että Mosulissa on pitkä kevät.”

Kaupunkia on kutsuttu myös vihreäksi kaupungiksi, koska se on pitkään syöttänyt muuta Irakia rikkaiden maanviljelystensä tuotteilla ja hedelmillä.

Alue on vuoristoista, ja siellä on myös laaksoja ja aavikkoa. Tämä vaikeuttaa mutta ei estä Irakin armeijan ja kurdien hyökkäystä kaupunkiin.

Al-Taeen mukaan Isis valmistautuu jo Mosulin menettämisen jälkeiseen aikaan ja kalifaattinsa johtamiseen ainoastaan Syyriasta käsin.

”Isis katsoo, että se on hävinnyt jo tämän kamppailun, ja katsoo miten se voi jatkaa valtion illuusiota jossain muualla kuin Irakissa. Mosul on heidän kohdaltaan jätettävä ja siirryttävä hoitamaan valtiota Syyriasta käsin”, al-Taee sanoo.

Mosuliin jäävät taistelemaan todennäköisesti vain järjestön kaikkein vannoutuneimmat ulkomaalaiset taistelijat ja sellaiset paikalliset Isisin jäsenet, jotka ovat jo leimautuneet murhaajiksi, eikä heillä ole paljon vaihtoehtoja jäljellä.

Al-Taeen mukaan Mosulin vapautuksella on paljon symbolista merkitystä. Ensinnäkin Irakin pääministeri ja koalitio ovat luvanneet, että maa vapautetaan äärijärjestön kynsistä vuoden 2016 loppuun mennessä.

Toisekseen sota terrorismia vastaan on nyt muuttumassa Irakissa pysyvästi. Kun Isisillä ei ole enää mukavaltiotaan eikä se hallitse mitään aluetta maantieteellisesti, sen vetovoima heikkenee. Samalla järjestön luonne muuttuu enemmän klassiseksi terroristijärjestöksi, al-Taee sanoo.

”Siitä tulee pitkälti samannäköinen kuin al-Qaida aikoinaan”, al-Taee ennustaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mosul
 • Irak
 • Isis
 • Terrorismi
 • Syyria
 • Syyrian sisällissota
 • Syyrian sisällissota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  2. 2

   Pääministeri Sipilä kertoi Ylelle saaneensa tappouhkauksia ja miettineensä jopa pääministerin tehtävästä luopumista

  3. 3

   Konduktööriä yritettiin puukottaa junassa Pasilassa

  4. 4

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  5. 5

   Leena Saarinen sai kahdet näyttävät potkut, kunnes osui yrityksellään kultasuoneen – nyt Härkis on miljoonabisnes

  6. 6

   Charlestonin joukkoampuja myönsi nauraen tappaneensa yhdeksän ihmistä – syyttäjä tavoittelee kuoleman­tuomiota

  7. 7

   Teloitettu kouristeli yli kymmenen minuuttia – Nukutusaineen vaihto herättää arvostelua Yhdysvalloissa

  8. 8

   Saara Aalto lähtee jopa suosikkina X Factor -finaaliin – näin finaali etenee

  9. 9

   Teimme koiramessujen kunniaksi pienen visan: Tunnistatko omistajan koiraa katsomalla?

  10. 10

   Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  2. 2

   Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

  3. 3

   Perheen isä kuuli järkyttävän uutisen työvuorossa – Vuosaaren palossa kuolleiden läheiset ja naapurit saavat kriisiapua

  4. 4

   Leena Saarinen sai kahdet näyttävät potkut, kunnes osui yrityksellään kultasuoneen – nyt Härkis on miljoonabisnes

  5. 5

   Palovaroittimet olivat jatkuva huolenaihe Vuosaaren palotalossa – Poliisi vahvistaa: turmakodissa ei ollut hälytintä

  6. 6

   Kuvataiteilija ratkaisi Penrosen laattojen matemaattisen ongelman piirustuspaperilla ja taskulaskimella

  7. 7

   Trumpin kannattajat kehottavat boikotoimaan uutta Tähtien sota -elokuvaa

  8. 8

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies

  9. 9

   Alkon liköörikisan finaaliin päässyt suomalaisfirma suree tappiota – ”Kävi sekaannus, Alkoon lähti väärä tuotenäyte”

  10. 10

   Pääministeri Sipilä kertoi Ylelle saaneensa tappouhkauksia ja miettineensä jopa pääministerin tehtävästä luopumista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  2. 2

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies

  3. 3

   Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

  4. 4

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  7. 7

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  8. 8

   Satavuotiaan Suomen juhlalikööriksi valittiin virolainen Vana Tallinn – Alkon hallintoneuvoston johto parahti: ”Ei voi olla totta”

  9. 9

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  10. 10

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  11. Näytä lisää