Valikko
Ulkomaat

BASF:n kemikaalitehtaalla Saksassa räjähti – ainakin kaksi ihmistä kuoli ja useita loukkaantui

Räjähdys aiheutti tulipaloja tehdasalueella Ludwigshafenissa lähellä Frankfurtia. Alueen ihmisiä kehotetaan pysymään sisätiloissa.

Länsi-Saksassa BASF:n kemikaalitehtaalla Ludwigshafenissa sattui maanantaina noin 12.30 Suomen aikaa suuri räjähdys.

Yhtiön mukaan räjähdyksessä ja sitä seuranneessa tulipalossa on kuollut ainakin kaksi ihmistä. Kuusi on loukkaantunut.

Kaksi ihmistä on räjähdyksen jäljiltä yhä kateissa. Bildin mukaan kadonneiden ihmisten joukossa on myös pelastustyöntekijöitä.

”Kadumme syvästi, että työntekijöitämme kuoli ja useita ihmisiä loukkaantui. Myötätuntomme on kaikkien niiden ihmisten ja perheiden puolella, joihin tapahtumat ovat vaikuttaneet”, Ludwigshafenin kemikaalitehtaan pääjohtaja Uwe Liebelt sanoi lausunnossaan.

Poliisin mukaan räjähdys tuskin liittyy terrorismiin.

Onnettomuus tapahtui maailman suurimman kemikaalien tuottajan BASF:n tehdasalueella. Ilmeisesti putkien korjaustyöt laukaisivat räjähdyksen.

”Tutkimme vielä tarkkaa syytä. Viranomaisia on informoitu tapahtuneesta”, yhtiö tiedottaa.

Saksalaisyhtiö kehottaa lähialueen asukkaita pysyttelemään sisätiloissa ja sulkemaan ikkunat. Myös päiväkoteja ja kouluja on kehotettu pitämään lapset sisällä. Ludwigshafen sijaitsee noin 80 kilometriä etelään Frankfurtista.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että myös BASF:n toisella tehtaalla Ludwigshafenin lähettyvillä tapahtui pieni kaasuräjähdys, jossa loukkaantui neljä ihmistä.

Yhtiön mukaan maanantain räjähdykset eivät kuitenkaan liity toisiinsa.

Tehdas oli pian räjähdyksen jälkeen ilmiliekeissä, ja sitä ympäröi valtava savupilvi. Räjähdys tapahtui lähellä tehdasalueen satamaa. Sammutustöitä tehdään myös veneistä käsin.

”Koko alueen pelastuslaitospalvelut ovat paikalla estämässä tulipaloa leviämästä muualle tehdasalueella”, tiedottavat Ludwigshafenin kaupungin viranomaiset.

Kaupunki kertoo yhteisöpalvelu Twitterissä, että jotkut Ludwigshafenin asukkaat ovat valittaneet räjähdyksen jälkeen hengitysongelmista.

Kaupunki on pystyttänyt infopisteen ja avannut puhelinyhteyden pelkästään räjähdykseen liittyvää kansalaistiedotusta varten.

BASF:n pääkonttori sijaitsee Ludwigshafenissa. Noin 165 000 hengen kaupungissa asuu 39 000 BASF:n työntekijää. Käytännössä kaupunki elää kemianteollisuudesta.

Yhtiö ei osannut maanantaina vielä arvioida, minkälaiset räjähdyksen aiheuttamat taloudelliset seuraukset tulevat olemaan.

Tehdasalueella käsitellään vuosittain yli 2,6 miljoonaa tonnia kemikaaleja, jotka kulkevat tehtaan ja sataman välillä putkia pitkin.

BASF on valtava teollisuuskonserni, joka työllistää kaikkiaan yli 110 000 ihmistä. Viime vuonna sen liikevaihto oli noin 70 miljardia euroa.

Ludwigshafenin teollisuusalueella on aiemminkin tapahtunut vakavia tehdasonnettomuuksia.

Reutersin mukaan vuonna 1921 lähes 600 ihmistä kuoli räjähdyksessä ammoniakkitehtaalla. Vuonna 1948 noin 200 ihmistä kuoli ja yli 3 800 ihmistä loukkaantui tankkivaunun räjähdyksessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Onnettomuudet
 • Saksa
 • Kemianteollisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  3. 3

   Iikka Kivi jättäytyy stand up -kiertueelta ”seksistisen viestin” takia – Naiskoomikoiden ammattitaitoa epäilleen promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

  4. 4

   Suomi suostui erikoiseen pyyntöön – Ilmavoimat lahjoittaa Hawk-harjoitushävittäjän Sveitsiin

  5. 5

   Mauno Koiviston haudasta tuli hetkessä Helsingin uusin nähtävyys – katso HS:n suora lähetys Hietaniemen hautausmaalta

  6. 6

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  7. 7

   Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

  8. 8

   Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

  9. 9

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  10. 10

   Kahdeksan kilometrin korkeudesta Mount Everestiltä löytyi neljä ruumista – on arvoitus, keitä he olivat ja koska he kuolivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  5. 5

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  6. 6

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  7. 7

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  8. 8

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää