Ulkomaat

EU:n mukaan Venäjän ja Syyrian tekemät iskut ovat ”ehkä sotarikoksia” – Ulkoministeri Soini kuvaili pommituksia ”kuvottaviksi”

EU suomi kovin sanoin Venäjän sotatoimia Syyriassa. Muun muassa kemiallisten aseiden käyttö ja siviileihin kohdistuneet iskut voivat täyttää sotarikosten määritelmän.

Euroopan unioni tuomitsi maanantaina jyrkin sanoin Venäjän sotatoimet Syyriassa. EU:n mukaan Venäjä on saattanut syyllistyä sotarikoksiin pommittaessaan piiritettyä Aleppon kaupunkia Syyrian hallitusten joukkojen kanssa.

EU:n ulkoministerit kokoontuivat maanantaina Luxemburgiin neuvottelemaan Syyrian tilanteesta.

”[Syyrian] hallituksen ja sen liittolaisten, etenkin Venäjän, hyökkäys on ollut alusta alkaen voimakkuudeltaan ja ilmapommitusten laajuudeltaan selvästi suhteeton Aleppon itäosissa”, ministerit toteavat yhteisessä kannanotossaan.

Ulkoministerien mukaan Syyrian hallitus liittolaisineen on kohdistanut hyökkäyksiä sairaaloihin, terveydenhuollon työntekijöihin, kouluihin ja välttämättömään infrastruktuuriin. Lisäksi hyökkäyksessä on käytetty muun muassa kansainvälisesti tuomittuja rypälepommeja ja kemiallisia aseita.

”Nämä toimet täyttävät ehkä sotarikosten määritelmän”, kannanotossa sanotaan.

HS:n puhelimitse haastattelema ulkoministeri Timo Soini (ps) pysyi varovaisempana sanoissaan.

”Sanoisin mieluummin niin, että lasten, naisten ja siviilien pommitus on mielestäni kuvottavaa. Todettiin, että Venäjällä on ratkaisun avaimet käsissään. Virallisesti Syyria ja Venäjä sanovat jahtaavansa terroristeja, se pitää paikkansa, mutta siinä sivussa taisteluissa kuolee siviilejä”, Soini totesi.

Soinin mukaan Luxemburgissa keskusteltiin myös muuttoliikkeestä, EU:n globaalista strategiasta sekä Tunisian ja Syyrian tilasta, mutta pääfokus pysyi Aleppon kaupungissa.

”Tässä humanitäärisessä katastrofissa kuolee joka päivä lapsia ja naisia, siviilejä. Ikävä kyllä pahempaa on tulossa. Näkemykseni on, että kaupunkia vallataan ja pommitetaan siihen saakka, kunnes se antautuu”, Soini sanoi.

Soini arvioi tilanteen Mosulissa muuttuvan epävakaaksi useiden tahojen intressien seurauksesta. Odotettavissa on myös uusi pakolaisaalto, johon YK:n pakolaistoimisto UNHCR:n tulisi Soinin mukaan kiireellisesti pystyä vastaamaan.

”Nyt täytyy rakentaa äkkiä ratkaisuja lähelle kotikaupunkeja, jotta ihmiset voisivat pysytellä alueella turvassa, eikä heidän tarvitsisi lähteä vaeltamaan. Se olisi kaikkien etu. Kun kriisit ovat ohitse, ihmiset voisivat jälleen palata kotiseuduilleen. Tällä asialla on ehdoton kiire”, Soini sanoi.

Aiemmin ainakin Yhdysvallat on syyttänyt Venäjää suoraan sotarikoksista. Britannia ja Ranska ovat todenneet Syyrian hallituksen kumppaneineen syyllistyneen sotarikoksiin ja vaatineet niiden käsittelyä Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä.

Syyria ja Venäjä ovat allekirjoittaneet ICC:n perustamissopimuksen, mutta ne eivät ole ratifioineet sitä.

EU:n ulkoministerit myös totesivat, että he aikovat laajentaa pakotteita Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia vastaan.

Ministerit eivät kuitenkaan suoraan uhanneet Venäjää pakotteilla. Venäjään kohdistuu jo nyt sanktioita Ukrainan konfliktin vuoksi, ja maa on taloudellisessa ahdingossa myös öljyn hinnan romahduksen vuoksi.

”Venäjän vastaiset uudet pakotteet eivät olleet esillä tänään. Tällä hetkellä painopiste on humanitäärisen katastrofin estämisessä. Vanhat pakotteet pysyvät edelleen voimassa”, ulkoministeri Soini kertoi.

EU:n ulkoministerien kokoustaessa Venäjä julisti lyhyen tulitauon Aleppoon.

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti maanantaina, että kahdeksan tunnin tulitauko astuu voimaan torstaina. Sen tarkoituksena on antaa siviileille ja kapinallisille mahdollisuus paeta pommitusten raunioittamasta kaupungista.

”Lokakuun 20. päivänä kello kahdeksasta kello 16:een Aleppon alueelle asetetaan humanitaarinen tauko. Tauon ajaksi Venäjän ilmavoimat ja Syyrian hallituksen joukot keskeyttävät ilmaiskut ja tulituksen muilla aseilla”, tiedottaa puolustusministeriön virkamies Sergei Rudskoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Soini arvioi, että tulitauko tarjoaa lopulta laihan lohdun.

”Ikävä kyllä se on riittämätön, mutta tyhjääkin parempi. Aleppon ja Mosulin erohan on siinä, että Mosulista on mahdollista tehdä nopeastikin turvakäytäviä, joiden kautta siviilit pääsevät pois. Alepposta ei pääse tällä hetkellä mitenkään pois”, Soini totesi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyria
 • Syyrian sisällissota
 • EU
 • Euroopan unioni
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää