Ulkomaat

Thaimaassa suru tyhjentää kaupat mustista vaatteista – ”Haluan pukeutua mustaan, koska sydämessäni tuntuu siltä”

Mustat vaatteet viedään kauppiaiden käsistä Thaimaassa kuninkaan kuoltua.

Bangkok

Mallinuket on puettu mustiin Bangkokin keskustan Platinum -kauppakeskuksessa. Jopa vitsiteksteillä varustettuihin t-paitoihin erikoistunut liike on kaivanut esiin mustat versiot paidoistaan.

Normaalisti värikäs maisema on muuttunut tummanpuhuvaksi kaikissa muissakin Bangkokin kauppakeskuksissa ja tavarataloissa. Esillä on lähinnä mustaa, ja hieman myös valkoista – värejä, joita voi käyttää surupuvussa.

Platinumin käytävillä ostajia tungeksii niin, että paikoin on vaikea liikkua. Hyvin moni näyttää panevan vaatekaappinsa sisältöä uusiksi, kun kuningas on kuollut.

”Aion ostaa paljon mustia vaatteita”, sanoo Arphakorn Ritthamrontsakunt.

Hän tarvitsee monta asukokonaisuutta, sillä hän ei ennestään omista kuin muutaman mustan vaatekappaleen. Hän ei normaalioloissa suosi pukeutumisessaan mustaa.

Mustia vaatteita on kuitenkin vaikea löytää. Ne hupenivat kaupoista nopeasti sen jälkeen, kun Thaimaata 70 vuotta hallinnut ja erittäin rakastettu kuningas Bhumibol Adulyadej kuoli viime torstaina. Thaimaan hallitus on ilmoittanut, että suruaika kestää vuoden.

Hallitus on suositellut kansalaisille mustaa pukeutumista suruaikana. Myös valkoista voi käyttää. Etenkin miehillä voi olla valkoinen paita. Valkoinen symboloi puhtautta.

Thaimaalaisissa internet-keskusteluissa jotkut ovat paheksuneet ihmisiä, jotka eivät pukeudu mustaan tai valkoiseen. Thaimaata johtavan sotilashallituksen pääministeri Prayuth Chan-ocha on kuitenkin kehottanut ihmisiä ymmärtämään, ettei kaikilla ole välttämättä mahdollisuutta hankkia joka päivälle suruvaatteita, kertoo Bangkok Post -sanomalehti.

Ritthamrontsakunt, 37, tutkii vaatetelinettä, jossa on vielä muutama musta mekko jäljellä. Hän harkitsee pukeutuvansa mustaan koko suruajan.

”Joka tapauksessa vähintään sata päivää. Haluan pukeutua mustaan, koska sydämessäni tuntuu siltä. Haluan tehdä tämän asian kuninkaalle.”

Ritthamrontsakunt saa itse päättää, kauanko noudattaa pukeutumissuosituksia, sillä hän on yrittäjä. Virastoissa ja valtionyhtiöissä työskenteleviltä sen sijaan surupukeutumista vaaditaan koko vuosi.

Miestenvaatteiden osastolla mustia paitoja hypistelevä mies Supachoke Sunamalai on töissä valtion omistamassa pankissa. Hänen odotetaan pukeutuvan mustaan myös vapaa-ajalla.

”Miesten mustia vaatteita on vaikea löytää. Ne on jo myyty melkein loppuun”, Sunamalai, 38, sanoo.

”En normaalisti käytä mustaa ollenkaan, joten minun on ostettava paljon vaatteita.”

Siihen kuluu paljon rahaa, hän arvelee. Hinta-arvioita hän ei ole tehnyt.

Mustien vaatteiden kysynnän räjähdettyä niiden hintojen on pelätty nousevan. Thaimaan kauppaministeriö on varoittanut, että kauppiaita valvotaan ja kiskurihintoja vaativille määrätään tuntuvat sakot tai vankeutta.

Suruaika olisi vaatekauppiaille kultakaivos normaalihinnoillakin, jos se olisi tiedetty ennakkoon.

”En ajatellut tätä ollenkaan. Jos olisin varautunut, minulla olisi tuotteita, joita myydä. Nyt ei ole”, sanoo naistenvaatekauppaa pitävä Patcharawat Muangnoi, 36.

Hän sanoo myyneensä kuninkaan kuoleman jälkeen melkein pelkkää mustaa. Varasto hupeni parissa päivässä. Hän on tilannut lisää, mutta niiden saamisessa menee noin viikko.

Jäljellä on enää muutama musta vaate, jotka eivät ole malliltaan riittävän yksinkertaisia suruasuiksi. Hyllyyn on jäänyt esimerkiksi kapea pikkumusta, jossa on ihoa paljastavat aukot vyötärön sivuilla.

”Kukaan ei osta muuta kuin mustaa. Paitsi ulkomaalaiset”, Muangnoi sanoo.

Ulkomaalaisten ei oleteta pukeutuvan mustaan, joten Thaimaan-lomalle aikovien ei tarvitse lähteä matkalle vaatekaupan kautta. Turisteille suositellaan hillittyä pukeutumista, mutta ainakin Bangkokissa maleksivista reppureissaajista useimmat pukeutuvat normaaliin, hyvin rentoon tapaan.

Muangnoi sanoo pitävänsä vaatteiden hinnat ennallaan kovasta kysynnästä huolimatta.

”Kunniotuksesta kuningasta kohtaan aion itsekin pitää mustaa pitkään. Vähintään mustaa paitaa. Minun on ostettava niitä itsellenikin lisää.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Thaimaa
 • Vaatekauppa
 • Pukeutuminen
 • Muoti
 • suru

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Presidentti Niinistö: ”Jos Viro ja Venäjä joutuvat sotaan, syttyy maailmansota – mutta ei sellaista voi tapahtua”

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  4. 4

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Törkyinen, ällöttävä, riemastuttava ja koskettava – The Greasy Strangler on ehkä oudoin elokuva, jota Suomen valkokankaille on koskaan tuotu

  10. 10

   Töölön namusetää kutsuttiin ”ihmispedoksi”, ja hänen teoistaan kirjoitettiin lehdissä laajasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. BBC: 10-vuotias raiskauksen uhri synnytti lapsen Intiassa – korkein oikeus oli evännyt tytöltä mahdollisuuden aborttiin
  3. Tänään televisiossa: Ranskalais­toimittaja Paul Moreira kartoittaa Isisin syntyä vakuuttavasti
  4. Törkyinen, ällöttävä, riemastuttava ja koskettava – The Greasy Strangler on ehkä oudoin elokuva, jota Suomen valkokankaille on koskaan tuotu
  5. Tämän hetken hittipelissä yksinhuoltajaisä deittailee muita isiä ja kasvattaa tytärtään – tällainen on Dream Daddy, joka uusii pelimaailman normeja
  6. Helsingin hiippakunta ripotteli piispanvaalituloksia julki kesken äänestyksen – ”Meidän vaalisysteemimme on outo”
  7. Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”
  8. Epäily: Lahtelaisapteekille maksettu useita satojatuhansia euroja aiheettomia lääkekorvauksia – tapaus etenee syyttäjälle
  9. FT: Yhä useampi yhdysvaltalais­yritys kieltää palvelunsa äärioikeistolaisilta ryhmiltä ja verkkosivuilta – eivät myönnä rajoitusten johtuvan poliittisista mielipiteistä
  10. Uusi kiinalainen automerkki tuo katumaasturinsa Eurooppaan – Kiinan autoteollisuus tunnetaan kopiointiskandaaleista
  11. Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan
  12. Näytä lisää