Valikko
Ulkomaat

Mosulin valtaustaistelu lähestyy – loukkuun jääneet kertovat, mitä Isisin hallitsemassa kaupungissa tapahtuu: ”Pakoon pyrkivät ammutaan”

”Olemme nähneet liikaa kaulojen katkaisemista”, mosulilainen kertoo elämästä Guardianille.

Sadoilletuhansille mosulilaisilla elämä kuluu nyt kirjaimellisesti kahden tulen välissä.

Kaupunkia on hallinnoinut jo yli kahden vuoden ajan ääri-islamistinen terroristijärjestö Isis, joka on määritellyt tarkoin kuinka kansalaiset saavat käyttäytyä. Kaupungin rajoilla puolestaan Irakin armeija liittolaisineen yrittää vallata kaupungin Isisiltä maanantaina alkaneessa sotilasoperaatiossa.

YK on varoittanut jopa miljoonasta mahdollisesta mosulilaispakolaisesta. Kaupunkilaisten pelätään jäävän ristituleen, kun taistelut kaupungin hallinnasta alkavat kiihtyä. Mosulista saattaa kehkeytyä uusi Aleppo, vielä huomattavasti suuremmassa mittakaavassa. Syyrian Aleppossa siviilit ovat joutuneet kärsimään pahoin kun Syyrian armeija on pommittanut kaupunkia Venäjän tuella.

”Kaikki pysyvät vain kotona, koska emme tiedä mitä muutakaan voisimme tehdä. Isisin taistelijat kulkevat kaupungissa enimmäkseen moottoripyörillä ja kantavat pieniä ja raskaita aseita”; 35-vuotias Itä-Mosulissa asuva, turvallisuussyistä nimimerkillä Abu Muhammed esiintyvä mies kertoo brittilehti Guardianille ja jatkaa: ”Lentokoneet alkoivat pommittamaan yöllä Mosulia yhdeltä. Ne lentävät taivaalla jatkuvasti ja iskevät aika ajoin kohteisiin”.

Muhammedin huoli nimensä puolesta on ymmärrettävä, sillä hän on shiiamuslimi. Terroristijärjestö Isis on puolestaan sunnalainen, ja se on pitänyt shiioja vihollisinaan yhtä lailla kuin länsimaalaisiakin.

Mosulissa asuvilta kansalaisilta ei ole saatu viime aikoina paljoakaan tietoa kaupungin elämästä ja tapahtumista, sillä Isisin pelko on suuri. Muhammed kuitenkin uskaltautui kertomaan asioista Guardianille.

Hänen mukaansa Isisin taistelijat yrittävät nyt sekoittua kansalaisten keskuuteen ja muuttavat näiden taloihin. Myös YK on aiemmin varoittanut siitä, että terroristijärjestö saattaa käyttää siviilejä ihmiskilpinä.

”Isis on esimerkiksi sijoittanut suuren varaston omatekoisia pommeja serkkuni talon viereen. Rukoilin serkkuani muuttamaan perheineen luokseni, koska ammusvarasto voi olla koalition iskujen kohde. Serkkuni kuitenkin kieltäytyi ja totesi, että asiasta päättää kohtalo”, Muhammed kertoi.

Muhammedin mukaan enemmistö mosulilaisista haluaisi eroon Isisistä ja että Irakin armeija ja kurditaistelijat ottaisivat vallan kaupungissa.

”Olemme nähneet liikaa kaulojen katkaisemista. Ihmisiä heitetään häkkeihin ja katoilta alas.”

Kansalaisia on yritetty valmistaa tuleviin taisteluihin pudottamalla kaupunkiin lentolehtisiä. Niissä muun muassa kerrotaan, kuinka mosulilaisten tulee toimia taisteluiden aikana.

Lentolehtisissä kehotetaan kaupunkilaisia pysymään kodeissaan.

Paetakaan ei Muhammedin mukaan oikein voi, sillä Isis on kaivanut juoksuhautoja erityisesti kaupungin itäpuolelle. Ihmissalakuljettajat ovat nostaneet Guardianin mukaan hintansa tähtitieteellisen korkeaksi ja pakoa yrittävät Isisin asemiehet on uhattu mestata.

”Rahaa ei ole. Ja vaikka ruoka on edullista, sitä ei voi ostaa. Esimerkiksi tänä iltana meillä on vain paistettuja perunoita. Jokainen joka yrittää paeta, ammutaan”, kertoi puolestaan 22-vuotias mosulilainen Abu Sabra.

Sabran mukaan osa kaupunkilaisista on valmis nousemaan kapinaan Isisiä vastaan, kun aika on sille kypsä.

”Ihmiset haluavat vastustaa Isisiä, koska he ovat saaneet tarpeekseen. Omilla kulmillani jotkut käyttävät avoimesti matkapuhelimia, vaikka se on kiellettyä. Ne joilla vielä on aseita, valmistautuvat osallistumaan taisteluun Irakin armeijan ja peshmergojen kanssa Isisiä vastaan”, Sabra kertoi Guardianille.

Kapinavalmiudesta Isisiä vastaan kertoo myös Wall Street Journalin haastattelema mosulilainen.

”Kaikki keiden kanssa olen puhunut, ovat valmiita taistelemaan Isisiä vastaan”, mosulilainen kertoi WSJ:lle puhelimitse.

Isis yrittää omalla propagandallaan voittaa kaupunkilaisia puolelleen.

”Haluatteko armeijan nöyryyttävän teitä jälleen? Ettekö arvosta sitä kunniallisuutta, jonka olemme teille antaneet?” mosulilainen imaami saarnasi WSJ:n tavoittaman mosulilaisen mukaan.

Toisen WSJ:n tavoittaman mosulilaisen mukaan Isisin näkyvyys katukuvassa on vähentynyt huomattavasti. Erityisesti Isisin ulkomaiset taistelijat ovat hänen mukaansa kadonneet näkyvistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mosul
 • Irak

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Tv-kanavat: Viranomaiset estivät terrori-iskun maailman suurimpaan moskeijaan Mekassa

  5. 5

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää