Valikko
Ulkomaat

USA:n ulkoministeriötä syytetään yrityksestä painostaa FBI:tä Hillary Clintonin sähköposteista

Clintonin kilpakumppani Donald Trump kutsui paljastusta ”hyvin suureksi ja rehellisesti sanottuna uskomattomaksi” ja sanoi tapauksen olevan todiste korkean tason korruptiosta.

Washington

Yhdysvaltain ulkoministeriön väitetään yrittäneen vaikuttaa liittovaltion poliisiin FBI:hin, kun lainvalvojat selvittivät demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin sähköpostin käyttöä.

Maanantaina julkaistujen asiakirjojen mukaan ulkoministeriön virkamies Patrick Kennedy väitteli FBI:n kanssa siitä, oliko yksi Libyan Bengasia koskeva sähköposti julkinen vai luottamuksellinen. Kennedyn sanotaan halunneen, että viesti merkittäisiin julkiseksi. Vastineeksi hänen väitetään luvanneen, että FBI saa luvan lähettää lisää asiamiehiä Irakiin.

Neljä amerikkalaista kuoli terroristihyökkäyksessä Bengasissa syyskuussa 2012. Clinton toimi hyökkäyksen aikana ulkoministerinä. Poliittiset vastustajat ovat arvostelleet Clintonia suurlähetystön turvallisuuden laiminlyönnistä.

Ulkoministeriö ja FBI ovat molemmat ilmoittaneet, ettei minkäänlaista sopimusta asiasta tehty, eikä edes luvattu. Kiistelty sähköposti oli julkaistu FBI:n haluamassa muodossa, eikä Irakiin ole lähetetty lisää FBI:n väkeä. Clintonin ei tiedetä olleen selvillä ministeriön ja lainvalvojan keskusteluista.

Donald Trump ja republikaanit pitävät julkisuuteen vuotanutta tapausta uutena todisteena Clintonin väärinkäytöksistä.

Twitteriin lähettämässään videolausunnossa Trump kutsui paljastusta ”hyvin suureksi ja rehellisesti sanottuna uskomattomaksi” ja sanoi tapauksen olevan todiste korkean tason korruptiosta.

Clintonin edustajien mukaan kyse oli valtion virkamiesten normaaleista keskusteluista, joiden kanssa kampanjalla ei ole ollut mitään tekemistä.

Sähköpostiasia on varjostanut Clintonin kampanjaa keväästä 2015 lähtien, jolloin paljastettiin Clintonin käyttäneen yksityistä sähköpostiaan monien virallisten asioiden hoitoon.

Clinton väitti pitkään, ettei hänen yksityisen sähköpostinsa kautta olisi kulkenut salaista tai luottamuksellista materiaalia, mutta joutui perääntymään sen jälkeen, kun FBI totesi ainakin 110 viestin sisältäneen luottamuksellisia tietoja.

Viestejä ei ollut alun perin merkitty luottamuksellisiksi, mutta ne luokiteltiin sellaisiksi FBI:n tutkimuksissa. Kennedyn ja FBI:n viestinvaihto liittyi juuri näihin tutkimuksiin.

Kesäkuussa FBI ilmoitti, ettei Clintonin ollut syytä epäillä rikoksesta, mutta arvosteli hänen käyttäneen sähköpostiaan ”äärimmäisen varomattomasti”.

Toistaiseksi ei ole löydetty todisteita siitä, että hakkerit olisivat päässeet käsiksi Clintonin sähköposteihin siksi, että tämä käytti yksityistä sähköpostia.

Poliittisten vastustajien esillä pitämä sähköpostiasia on saanut monet äänestäjät epäilemään demokraattien presidenttiehdokkaan luotettavuutta ja rehellisyyttä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  2. 2

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  3. 3

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  4. 4

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Italialaismedia: Suomalainen poika kuoli Italian Alpeilla

  7. 7

   Neljä naista ja neljä miestä pyrkii Helsingin johtoon – näin he vastasivat kysymyksiin suurmoskeijasta, koulukurista, autoilusta ja ulkoistamisesta

  8. 8

   Miksi Helsingissäkin puuhataan kävelykatuja ja työnnetään autoja ahtaalle? Tämä 80-vuotias tanskalaismies on syypää

  9. 9

   Suku uhkasi tappaa ja viritti ansan irakilaiselle Kasimille – Homoutensa vuoksi vainotut hakevat turvaa Suomesta

  10. 10

   Ajokeli on erittäin huono – räntäsade jatkuu vielä torstaiaamuna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  2. 2

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  3. 3

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  4. 4

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  7. 7

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  8. 8

   Parhaissa purkkisalsoissa rouskuu tuore tomaatti, pahimmat ovat kuin ketsuppia – HS:n salsavertailussa paljastui hurjia laatueroja

  9. 9

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  10. 10

   Nuorena rocktähtenä Jarkko Martikainen huusi totuuttaan julki koko sukupolvelle – nyt Donnerin, Kaurismäen ja Tervon sivallukset ärsyttävät häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää