Ulkomaat

Clinton uhmaisi Venäjää, Trump antaisi maailman hoitaa omat ongelmansa – Näin USA:n ehdokkaat ajattelevat ulkopolitiikasta

Clinton haluaa säilyttää USA:n johtoaseman maailmassa. Trump pitää kotimaata tärkeämpänä.

Washington

Syyrian uhreille kaikuvat kirkonkellot, Mosulia vallataan takaisin äärijärjestö Isisiltä – ja Yhdysvalloissa vaalikampanjaa hallitsevat alapään asiat.

Tämä voi muuttua keskiviikkona, kun Las Vegasissa järjestetään viimeinen vaaliväittely republikaani Donald Trumpin ja demokraatti Hillary Clintonin välillä. Teema on ulkopolitiikka.

HS vertaili ehdokkaiden kantoja.

Haukka vastaan strutsi

Vastakkain ovat demokraatti, joka on valmis käyttämään sotilasvoimaa, ja republikaani, joka antaisi mieluusti maailman hoitaa omat ongelmansa. Jos Clintonia nimitetään haukaksi, Trumpia voi kutsua strutsiksi, joka panisi välillä päänsä hiekkaan.

Clintonin mielestä Yhdysvaltain johtoasema tekee maailmasta turvallisemman. Ulkoministerinä hän oli valmiimpi käyttämään voimaa kuin presidentti Barack Obama.

Entisellä ulkoministerillä on pitkä kokemus ulkopolitiikasta, mutta se on myös rasite. Republikaanit syyttävät Clintonin ja presidentti Obaman pidättyväistä ulkopolitiikkaa Lähi-idän kaaoksesta. Mosulin valtaus takaisin Isisiltä auttaisikin Clintonia.

Donald Trumpin ulkopolitiikka on poukkoilut eristäytymisen ja rajoittamattoman voimankäytön välillä. Trumpin ydinajatus on Amerikka ensin: Yhdysvaltain ei pidä sekaantua mihinkään, mikä ei aja sen etuja. Jos Yhdysvallat sitten päättää sekaantua, voimankäytön ei tarvitse noudattaa kansainvälisiä sopimuksia.

Trumpilla ei ole kokemusta ulkopolitiikasta. Hän on ilmaissut ihailevansa joitain puolia diktaattoreissa ja luvannut palauttaa kidutuksen keinovalikoimaan. Näistä syistä yli sata republikaanien ulkopoliittista asiantuntijaa arvioi keväällä Trumpin vaarantavan Yhdysvaltain turvallisuuden.

Nato ja Eurooppa

Clinton on kutsunut puolustusliitto Natoa ”yhdeksi Yhdysvaltain parhaimmista investoinneista”, jonka avulla Eurooppa ja Yhdysvallat torjuvat yhdessä Venäjän uhkaa. Clintonin mielestä Yhdysvaltain on tuettava liittolaisiaan, koska yhteistyö ajaa myös Yhdysvaltain etuja. Hän on muistuttanut liittolaisten avusta Yhdysvalloille esimerkiksi Balkanilla ja Afganistanissa.

Trumpin mukaan Yhdysvaltain on saatava nykyistä suurempi korvaus Nato-liittolaistensa puolustamisesta, mikä hermostuttaa erityisesti baltteja. ”Ellemme saa kunnon korvausta, olen valmis sanomaan, onneksi olkoon, puolustatte itseänne”, Trump on sanonut. Hänestä Naton pitäisi myös siirtää huomiotaan Venäjän uhasta terrorismin torjuntaan.

Venäjä ja Ukraina

Clintonilla ja Venäjän presidentti Vladimir Putinilla on kireät välit: Clinton on sanonut, ettei entisellä KGB-miehellä ole sielua, ja Putinin mukaan Clintonilla ei ole aivoja. Clintonin mukaan Yhdysvaltain pitää olla valmis uhmaamaan Venäjää, koska muuten Putin ”ottaa kaiken minkä voi”. Clinton on ehdottanut myös lisää koulutus- ja aseapua Ukrainalle.

Trump kutsuu Putinia Obamaa paremmaksi johtajaksi, ja hän yrittäisi tulla Venäjän kanssa paremmin toimeen. Yhdysvaltain aseapu Ukrainalle poistettiin republikaanien puolueohjelmasta Trumpin avustajien vaatimuksesta.

Yksi syy on tärkeysjärjestys: Trumpin mukaan äärijärjestö Isis on Yhdysvaltain ykkösuhka, ja Venäjän apu sen lyömiseksi tervetullutta. Venäjän vaikutusvallan kasvu lähialueilla huolestuttaa Trumpia vähemmän.

Syyria ja terrorismi

Clinton vetää Syyrian suhteen kovempaa linjaa kuin Obama: hänestä Yhdysvaltain pitäisi perustaa Syyriaan lentokieltoalueita siviilien suojelemiseksi. Vaarana on se, että amerikkalais- ja venäläiskoneet joutuisivat vastakkain Syyrian taivaalla.

Clinton on luvannut, ettei Syyriaan tai Irakiin lähetetä amerikkalaisia maajoukkoja. Hänestä Yhdysvaltain muslimi- ja kurdiliittolaisten pitäisi kantaa päävastuu Isisin vastaisessa taistelussa, mutta Yhdysvaltain tulisi ottaa nykyistä enemmän pakolaisia. Clinton korostaa, ettei Yhdysvallat ole sodassa islaminuskoa, vaan terroristeja vastaan.

Trumpin mukaan hänellä on salainen suunnitelma Isisin lyömiseksi, mutta päästäkseen yllättämään vastustajan hän ei paljasta sitä. Suunnitelma perustuu ainakin Yhdysvaltain ja Venäjän yhteistyöhön ja ilmapommituksiin Isisin öljylähteitä kohtaan.

Trumpin mielestä Yhdysvaltain armeija on sitonut turhaan omat kätensä. Siksi terrori­epäiltyjen kidutus olisi palautettava keinovalikoimaan.

Trump myös keskeyttäisi pakolaisten ottamisen Syyriasta ja Libyasta. Trumpin viime talvena lupaama porttikielto kaikille muslimeille on loiventunut lupaukseksi seuloa siirtolaiset äärimmäisen tarkasti.

Kiina

Siinä missä Clinton vetää Trumpia kovempaa linjaa Venäjän suhteen, Trump vetää Clintonia kovempaa linjaa Kiinan suhteen, ainakin retoriikassa.

Clinton arvostelee Kiinan ihmisoikeusrikkomuksia, sensuuria ja saasteita mutta korostaa, että maiden on pystyttävä yhteistyöhön. Esimerkki yhteistyöstä Obaman kaudella oli Pariisin ilmastosopimus, jonka Kiina ja Yhdysvallat ratifioivat. Clinton kannattaa sopimusta, Trump ei.

Trumpille Kiina on Yhdysvaltain päävastustaja, mitä tulee talouteen. Trump on uhannut Kiinaa korkeilla tulleilla, ellei se suostu uusiin, Yhdysvalloille edullisempiin kauppaehtoihin. Trump lupaa myös puolustaa amerikkalaistuotteiden tekijänoikeuksia ja lähettää Yhdysvaltain laivaston Etelä-Kiinan merelle estääkseen Kiinaa havittelemasta uusia saaria.

Ydinaseet

Clintonin mukaan Yhdysvaltain suurin yksittäinen uhka on se, että terroristit saisivat ydinaseita. Yhdysvaltain tulee puolustaa liittolaisiaan, jotta nämä eivät tarvitse ydinaseita. Clintonin ulkoministerikauden saavutuksia oli uusi Start-sopimus, joka rajoittaa jonkin verran Venäjän ja Yhdysvaltain ydinaseiden määrää.

Trump sanoi keväällä, ettei olisi Yhdysvalloille paha asia, jos Saudi-Arabia, Etelä-Korea tai Japani hankkisivat oman ydinaseen eivätkä olisi riippuvaisia Yhdysvaltojen avusta. Hän ei sulkenut pois taktisiin ydinaseisiin turvautumista Isisiä vastaan.

”Vaikka en aikoisikaan käyttää niitä, en sanoisi sitä, koska haluan heidän ajattelevan, että me saatamme käyttää niitä”, Trump sanoi. ”Tarvitsemme arvaamattomuutta.”

Juuri arvaamattomuus toistuu Trumpin ajattelussa: epävarma vastustaja on valmis antamaan periksi helpommin kuin sellainen, joka tietää, missä rajat kulkevat.

Clinton taas käyttää Trumpin arvaamattomuutta perusteena, miksi miestä ei saisi päästää lähelle ydinaseiden laukaisunappia.

Näin seuraat väittelyä

HSTV näyttää osoitteessa Donald Trumpin ja Hillary Clintonin viimeisen vaaliväittelyn suorana lähetyksenä varhain torstaiaamuna kello 4.00– 05.30. Lähetyksen ohessa on tekstimuotoinen hetki hetkeltä -seuranta. Lähetys löytyy HS:n sovelluksesta tai osoitteesta hs.fi. Pian väittelyn jälkeen luettavissa on myös kirjeenvaihtaja Laura Saarikosken analyysi väittelyn merkityksestä. Kello 10 torstaina alkaa HS:n verkossa suora lähetys, jossa HS:n edellinen Washingtonin kirjeenvaihtaja Tuomas Niskakangas arvioi ehdokkaiden onnistumista. Arvioiden lomassa nähdään otteita väittelyn kohokohdista.

Lue HS:n elokuussa tekemä vertailu Clintonin ja Trumpin talouspolitiikasta

Clintonin johtoasema kasvanut

 Hillary Clinton lähtee viimeiseen vaaliväittelyyn ennakkosuosikkina.

 Hänen johtoasemansa on kasvanut sen jälkeen, kun julkisuuteen tuli vanha videonauha, jolla Trump puhui naisten kourimisesta. Kymmenen naista syyttää omilla nimillään Trumpia seksuaalisesta ahdistelusta.

 RealClearPolitics-sivuston keräämien mielipidemittausten keskiarvon mukaan Clintonin etumatka Trumpiin on nyt 7 prosenttiyksikköä.

 Trump väittää, että vaalijärjestelmää on peukaloitu ja vaalit varastetaan häneltä.

 Vaalipäivä on 8. marraskuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  3. 3

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  6. 6

   Helsinki lisäämässä merkittävästi paperittomien maahan­muuttajien palveluita – ”Haluamme tietää, keitä kaduillamme liikkuu”

  7. 7

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  5. 5

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  10. 10

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää