Ulkomaat

Valikko
Ulkomaat

Clinton uhmaisi Venäjää, Trump antaisi maailman hoitaa omat ongelmansa – Näin USA:n ehdokkaat ajattelevat ulkopolitiikasta

Clinton haluaa säilyttää USA:n johtoaseman maailmassa. Trump pitää kotimaata tärkeämpänä.

Washington

Syyrian uhreille kaikuvat kirkonkellot, Mosulia vallataan takaisin äärijärjestö Isisiltä – ja Yhdysvalloissa vaalikampanjaa hallitsevat alapään asiat.

Tämä voi muuttua keskiviikkona, kun Las Vegasissa järjestetään viimeinen vaaliväittely republikaani Donald Trumpin ja demokraatti Hillary Clintonin välillä. Teema on ulkopolitiikka.

HS vertaili ehdokkaiden kantoja.

Haukka vastaan strutsi

Vastakkain ovat demokraatti, joka on valmis käyttämään sotilasvoimaa, ja republikaani, joka antaisi mieluusti maailman hoitaa omat ongelmansa. Jos Clintonia nimitetään haukaksi, Trumpia voi kutsua strutsiksi, joka panisi välillä päänsä hiekkaan.

Clintonin mielestä Yhdysvaltain johtoasema tekee maailmasta turvallisemman. Ulkoministerinä hän oli valmiimpi käyttämään voimaa kuin presidentti Barack Obama.

Entisellä ulkoministerillä on pitkä kokemus ulkopolitiikasta, mutta se on myös rasite. Republikaanit syyttävät Clintonin ja presidentti Obaman pidättyväistä ulkopolitiikkaa Lähi-idän kaaoksesta. Mosulin valtaus takaisin Isisiltä auttaisikin Clintonia.

Donald Trumpin ulkopolitiikka on poukkoilut eristäytymisen ja rajoittamattoman voimankäytön välillä. Trumpin ydinajatus on Amerikka ensin: Yhdysvaltain ei pidä sekaantua mihinkään, mikä ei aja sen etuja. Jos Yhdysvallat sitten päättää sekaantua, voimankäytön ei tarvitse noudattaa kansainvälisiä sopimuksia.

Trumpilla ei ole kokemusta ulkopolitiikasta. Hän on ilmaissut ihailevansa joitain puolia diktaattoreissa ja luvannut palauttaa kidutuksen keinovalikoimaan. Näistä syistä yli sata republikaanien ulkopoliittista asiantuntijaa arvioi keväällä Trumpin vaarantavan Yhdysvaltain turvallisuuden.

Nato ja Eurooppa

Clinton on kutsunut puolustusliitto Natoa ”yhdeksi Yhdysvaltain parhaimmista investoinneista”, jonka avulla Eurooppa ja Yhdysvallat torjuvat yhdessä Venäjän uhkaa. Clintonin mielestä Yhdysvaltain on tuettava liittolaisiaan, koska yhteistyö ajaa myös Yhdysvaltain etuja. Hän on muistuttanut liittolaisten avusta Yhdysvalloille esimerkiksi Balkanilla ja Afganistanissa.

Trumpin mukaan Yhdysvaltain on saatava nykyistä suurempi korvaus Nato-liittolaistensa puolustamisesta, mikä hermostuttaa erityisesti baltteja. ”Ellemme saa kunnon korvausta, olen valmis sanomaan, onneksi olkoon, puolustatte itseänne”, Trump on sanonut. Hänestä Naton pitäisi myös siirtää huomiotaan Venäjän uhasta terrorismin torjuntaan.

Venäjä ja Ukraina

Clintonilla ja Venäjän presidentti Vladimir Putinilla on kireät välit: Clinton on sanonut, ettei entisellä KGB-miehellä ole sielua, ja Putinin mukaan Clintonilla ei ole aivoja. Clintonin mukaan Yhdysvaltain pitää olla valmis uhmaamaan Venäjää, koska muuten Putin ”ottaa kaiken minkä voi”. Clinton on ehdottanut myös lisää koulutus- ja aseapua Ukrainalle.

Trump kutsuu Putinia Obamaa paremmaksi johtajaksi, ja hän yrittäisi tulla Venäjän kanssa paremmin toimeen. Yhdysvaltain aseapu Ukrainalle poistettiin republikaanien puolueohjelmasta Trumpin avustajien vaatimuksesta.

Yksi syy on tärkeysjärjestys: Trumpin mukaan äärijärjestö Isis on Yhdysvaltain ykkösuhka, ja Venäjän apu sen lyömiseksi tervetullutta. Venäjän vaikutusvallan kasvu lähialueilla huolestuttaa Trumpia vähemmän.

Syyria ja terrorismi

Clinton vetää Syyrian suhteen kovempaa linjaa kuin Obama: hänestä Yhdysvaltain pitäisi perustaa Syyriaan lentokieltoalueita siviilien suojelemiseksi. Vaarana on se, että amerikkalais- ja venäläiskoneet joutuisivat vastakkain Syyrian taivaalla.

Clinton on luvannut, ettei Syyriaan tai Irakiin lähetetä amerikkalaisia maajoukkoja. Hänestä Yhdysvaltain muslimi- ja kurdiliittolaisten pitäisi kantaa päävastuu Isisin vastaisessa taistelussa, mutta Yhdysvaltain tulisi ottaa nykyistä enemmän pakolaisia. Clinton korostaa, ettei Yhdysvallat ole sodassa islaminuskoa, vaan terroristeja vastaan.

Trumpin mukaan hänellä on salainen suunnitelma Isisin lyömiseksi, mutta päästäkseen yllättämään vastustajan hän ei paljasta sitä. Suunnitelma perustuu ainakin Yhdysvaltain ja Venäjän yhteistyöhön ja ilmapommituksiin Isisin öljylähteitä kohtaan.

Trumpin mielestä Yhdysvaltain armeija on sitonut turhaan omat kätensä. Siksi terrori­epäiltyjen kidutus olisi palautettava keinovalikoimaan.

Trump myös keskeyttäisi pakolaisten ottamisen Syyriasta ja Libyasta. Trumpin viime talvena lupaama porttikielto kaikille muslimeille on loiventunut lupaukseksi seuloa siirtolaiset äärimmäisen tarkasti.

Kiina

Siinä missä Clinton vetää Trumpia kovempaa linjaa Venäjän suhteen, Trump vetää Clintonia kovempaa linjaa Kiinan suhteen, ainakin retoriikassa.

Clinton arvostelee Kiinan ihmisoikeusrikkomuksia, sensuuria ja saasteita mutta korostaa, että maiden on pystyttävä yhteistyöhön. Esimerkki yhteistyöstä Obaman kaudella oli Pariisin ilmastosopimus, jonka Kiina ja Yhdysvallat ratifioivat. Clinton kannattaa sopimusta, Trump ei.

Trumpille Kiina on Yhdysvaltain päävastustaja, mitä tulee talouteen. Trump on uhannut Kiinaa korkeilla tulleilla, ellei se suostu uusiin, Yhdysvalloille edullisempiin kauppaehtoihin. Trump lupaa myös puolustaa amerikkalaistuotteiden tekijänoikeuksia ja lähettää Yhdysvaltain laivaston Etelä-Kiinan merelle estääkseen Kiinaa havittelemasta uusia saaria.

Ydinaseet

Clintonin mukaan Yhdysvaltain suurin yksittäinen uhka on se, että terroristit saisivat ydinaseita. Yhdysvaltain tulee puolustaa liittolaisiaan, jotta nämä eivät tarvitse ydinaseita. Clintonin ulkoministerikauden saavutuksia oli uusi Start-sopimus, joka rajoittaa jonkin verran Venäjän ja Yhdysvaltain ydinaseiden määrää.

Trump sanoi keväällä, ettei olisi Yhdysvalloille paha asia, jos Saudi-Arabia, Etelä-Korea tai Japani hankkisivat oman ydinaseen eivätkä olisi riippuvaisia Yhdysvaltojen avusta. Hän ei sulkenut pois taktisiin ydinaseisiin turvautumista Isisiä vastaan.

”Vaikka en aikoisikaan käyttää niitä, en sanoisi sitä, koska haluan heidän ajattelevan, että me saatamme käyttää niitä”, Trump sanoi. ”Tarvitsemme arvaamattomuutta.”

Juuri arvaamattomuus toistuu Trumpin ajattelussa: epävarma vastustaja on valmis antamaan periksi helpommin kuin sellainen, joka tietää, missä rajat kulkevat.

Clinton taas käyttää Trumpin arvaamattomuutta perusteena, miksi miestä ei saisi päästää lähelle ydinaseiden laukaisunappia.

Näin seuraat väittelyä

HSTV näyttää osoitteessa Donald Trumpin ja Hillary Clintonin viimeisen vaaliväittelyn suorana lähetyksenä varhain torstaiaamuna kello 4.00– 05.30. Lähetyksen ohessa on tekstimuotoinen hetki hetkeltä -seuranta. Lähetys löytyy HS:n sovelluksesta tai osoitteesta hs.fi. Pian väittelyn jälkeen luettavissa on myös kirjeenvaihtaja Laura Saarikosken analyysi väittelyn merkityksestä. Kello 10 torstaina alkaa HS:n verkossa suora lähetys, jossa HS:n edellinen Washingtonin kirjeenvaihtaja Tuomas Niskakangas arvioi ehdokkaiden onnistumista. Arvioiden lomassa nähdään otteita väittelyn kohokohdista.

Lue HS:n elokuussa tekemä vertailu Clintonin ja Trumpin talouspolitiikasta

Clintonin johtoasema kasvanut

 Hillary Clinton lähtee viimeiseen vaaliväittelyyn ennakkosuosikkina.

 Hänen johtoasemansa on kasvanut sen jälkeen, kun julkisuuteen tuli vanha videonauha, jolla Trump puhui naisten kourimisesta. Kymmenen naista syyttää omilla nimillään Trumpia seksuaalisesta ahdistelusta.

 RealClearPolitics-sivuston keräämien mielipidemittausten keskiarvon mukaan Clintonin etumatka Trumpiin on nyt 7 prosenttiyksikköä.

 Trump väittää, että vaalijärjestelmää on peukaloitu ja vaalit varastetaan häneltä.

 Vaalipäivä on 8. marraskuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit
 • Venäjä
 • Kiina
 • Isis
 • Laura Saarikoski

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trump haluaa perua tilauksen uudesta Air Force One -koneesta

  2. 2

   Poliisi: Joukkotappelussa Töölössä ainakin kaksi kiinniottoa – HSTV:n suora lähetys seuraa mielenosoitusta

  3. 3

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  4. 4

   Nooralotta Neziri saapui Linnaan 82 000 euron lainakorussa – ”Yksi suurimmista kunnioista, mitä urheilija voi saada”

  5. 5

   Presidenttiparin vastaanotto käynnissä – kiinnostavimmat vieraat haastattelussa HSTV:n suorassa lähetyksessä

  6. 6

   Mies antoi kengurulle kuonoon Australiassa – eläinpuisto puolusti työntekijäänsä

  7. 7

   Ravintola Zetorista tuli äärioikeiston kokoontumispaikka – HOK-Elanto lisää järjestyksenvalvojien määrää itsenäisyyspäivänä

  8. 8

   Nyrkkeilijä Mira Potkonen kertoi presidentin vitsistä puolisolleen: ”Taitaa olla kilttiä poikaa kotona”

  9. 9

   Vastarintaliikkeen kulkueessa tappelu – HSTV:n videolla näkyvät kulkueessa olleiden kiinniotot

  10. 10

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  2. 2

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  3. 3

   Poliisi: Joukkotappelussa Töölössä ainakin kaksi kiinniottoa – HSTV:n suora lähetys seuraa mielenosoitusta

  4. 4

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  5. 5

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  6. 6

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  7. 7

   Tutkijat ymmällään syistä: Ahkera häpykarvojen poisto nostaa herpesriskiä

  8. 8

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  9. 9

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  10. 10

   Jos et usko, että teinit ovat ihania, lue mitä Turun luostarivuoren yläkoulussa tapahtuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  9. 9

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää