Valikko
Ulkomaat

Clinton uhmaisi Venäjää, Trump antaisi maailman hoitaa omat ongelmansa – Näin USA:n ehdokkaat ajattelevat ulkopolitiikasta

Clinton haluaa säilyttää USA:n johtoaseman maailmassa. Trump pitää kotimaata tärkeämpänä.

Washington

Syyrian uhreille kaikuvat kirkonkellot, Mosulia vallataan takaisin äärijärjestö Isisiltä – ja Yhdysvalloissa vaalikampanjaa hallitsevat alapään asiat.

Tämä voi muuttua keskiviikkona, kun Las Vegasissa järjestetään viimeinen vaaliväittely republikaani Donald Trumpin ja demokraatti Hillary Clintonin välillä. Teema on ulkopolitiikka.

HS vertaili ehdokkaiden kantoja.

Haukka vastaan strutsi

Vastakkain ovat demokraatti, joka on valmis käyttämään sotilasvoimaa, ja republikaani, joka antaisi mieluusti maailman hoitaa omat ongelmansa. Jos Clintonia nimitetään haukaksi, Trumpia voi kutsua strutsiksi, joka panisi välillä päänsä hiekkaan.

Clintonin mielestä Yhdysvaltain johtoasema tekee maailmasta turvallisemman. Ulkoministerinä hän oli valmiimpi käyttämään voimaa kuin presidentti Barack Obama.

Entisellä ulkoministerillä on pitkä kokemus ulkopolitiikasta, mutta se on myös rasite. Republikaanit syyttävät Clintonin ja presidentti Obaman pidättyväistä ulkopolitiikkaa Lähi-idän kaaoksesta. Mosulin valtaus takaisin Isisiltä auttaisikin Clintonia.

Donald Trumpin ulkopolitiikka on poukkoilut eristäytymisen ja rajoittamattoman voimankäytön välillä. Trumpin ydinajatus on Amerikka ensin: Yhdysvaltain ei pidä sekaantua mihinkään, mikä ei aja sen etuja. Jos Yhdysvallat sitten päättää sekaantua, voimankäytön ei tarvitse noudattaa kansainvälisiä sopimuksia.

Trumpilla ei ole kokemusta ulkopolitiikasta. Hän on ilmaissut ihailevansa joitain puolia diktaattoreissa ja luvannut palauttaa kidutuksen keinovalikoimaan. Näistä syistä yli sata republikaanien ulkopoliittista asiantuntijaa arvioi keväällä Trumpin vaarantavan Yhdysvaltain turvallisuuden.

Nato ja Eurooppa

Clinton on kutsunut puolustusliitto Natoa ”yhdeksi Yhdysvaltain parhaimmista investoinneista”, jonka avulla Eurooppa ja Yhdysvallat torjuvat yhdessä Venäjän uhkaa. Clintonin mielestä Yhdysvaltain on tuettava liittolaisiaan, koska yhteistyö ajaa myös Yhdysvaltain etuja. Hän on muistuttanut liittolaisten avusta Yhdysvalloille esimerkiksi Balkanilla ja Afganistanissa.

Trumpin mukaan Yhdysvaltain on saatava nykyistä suurempi korvaus Nato-liittolaistensa puolustamisesta, mikä hermostuttaa erityisesti baltteja. ”Ellemme saa kunnon korvausta, olen valmis sanomaan, onneksi olkoon, puolustatte itseänne”, Trump on sanonut. Hänestä Naton pitäisi myös siirtää huomiotaan Venäjän uhasta terrorismin torjuntaan.

Venäjä ja Ukraina

Clintonilla ja Venäjän presidentti Vladimir Putinilla on kireät välit: Clinton on sanonut, ettei entisellä KGB-miehellä ole sielua, ja Putinin mukaan Clintonilla ei ole aivoja. Clintonin mukaan Yhdysvaltain pitää olla valmis uhmaamaan Venäjää, koska muuten Putin ”ottaa kaiken minkä voi”. Clinton on ehdottanut myös lisää koulutus- ja aseapua Ukrainalle.

Trump kutsuu Putinia Obamaa paremmaksi johtajaksi, ja hän yrittäisi tulla Venäjän kanssa paremmin toimeen. Yhdysvaltain aseapu Ukrainalle poistettiin republikaanien puolueohjelmasta Trumpin avustajien vaatimuksesta.

Yksi syy on tärkeysjärjestys: Trumpin mukaan äärijärjestö Isis on Yhdysvaltain ykkösuhka, ja Venäjän apu sen lyömiseksi tervetullutta. Venäjän vaikutusvallan kasvu lähialueilla huolestuttaa Trumpia vähemmän.

Syyria ja terrorismi

Clinton vetää Syyrian suhteen kovempaa linjaa kuin Obama: hänestä Yhdysvaltain pitäisi perustaa Syyriaan lentokieltoalueita siviilien suojelemiseksi. Vaarana on se, että amerikkalais- ja venäläiskoneet joutuisivat vastakkain Syyrian taivaalla.

Clinton on luvannut, ettei Syyriaan tai Irakiin lähetetä amerikkalaisia maajoukkoja. Hänestä Yhdysvaltain muslimi- ja kurdiliittolaisten pitäisi kantaa päävastuu Isisin vastaisessa taistelussa, mutta Yhdysvaltain tulisi ottaa nykyistä enemmän pakolaisia. Clinton korostaa, ettei Yhdysvallat ole sodassa islaminuskoa, vaan terroristeja vastaan.

Trumpin mukaan hänellä on salainen suunnitelma Isisin lyömiseksi, mutta päästäkseen yllättämään vastustajan hän ei paljasta sitä. Suunnitelma perustuu ainakin Yhdysvaltain ja Venäjän yhteistyöhön ja ilmapommituksiin Isisin öljylähteitä kohtaan.

Trumpin mielestä Yhdysvaltain armeija on sitonut turhaan omat kätensä. Siksi terrori­epäiltyjen kidutus olisi palautettava keinovalikoimaan.

Trump myös keskeyttäisi pakolaisten ottamisen Syyriasta ja Libyasta. Trumpin viime talvena lupaama porttikielto kaikille muslimeille on loiventunut lupaukseksi seuloa siirtolaiset äärimmäisen tarkasti.

Kiina

Siinä missä Clinton vetää Trumpia kovempaa linjaa Venäjän suhteen, Trump vetää Clintonia kovempaa linjaa Kiinan suhteen, ainakin retoriikassa.

Clinton arvostelee Kiinan ihmisoikeusrikkomuksia, sensuuria ja saasteita mutta korostaa, että maiden on pystyttävä yhteistyöhön. Esimerkki yhteistyöstä Obaman kaudella oli Pariisin ilmastosopimus, jonka Kiina ja Yhdysvallat ratifioivat. Clinton kannattaa sopimusta, Trump ei.

Trumpille Kiina on Yhdysvaltain päävastustaja, mitä tulee talouteen. Trump on uhannut Kiinaa korkeilla tulleilla, ellei se suostu uusiin, Yhdysvalloille edullisempiin kauppaehtoihin. Trump lupaa myös puolustaa amerikkalaistuotteiden tekijänoikeuksia ja lähettää Yhdysvaltain laivaston Etelä-Kiinan merelle estääkseen Kiinaa havittelemasta uusia saaria.

Ydinaseet

Clintonin mukaan Yhdysvaltain suurin yksittäinen uhka on se, että terroristit saisivat ydinaseita. Yhdysvaltain tulee puolustaa liittolaisiaan, jotta nämä eivät tarvitse ydinaseita. Clintonin ulkoministerikauden saavutuksia oli uusi Start-sopimus, joka rajoittaa jonkin verran Venäjän ja Yhdysvaltain ydinaseiden määrää.

Trump sanoi keväällä, ettei olisi Yhdysvalloille paha asia, jos Saudi-Arabia, Etelä-Korea tai Japani hankkisivat oman ydinaseen eivätkä olisi riippuvaisia Yhdysvaltojen avusta. Hän ei sulkenut pois taktisiin ydinaseisiin turvautumista Isisiä vastaan.

”Vaikka en aikoisikaan käyttää niitä, en sanoisi sitä, koska haluan heidän ajattelevan, että me saatamme käyttää niitä”, Trump sanoi. ”Tarvitsemme arvaamattomuutta.”

Juuri arvaamattomuus toistuu Trumpin ajattelussa: epävarma vastustaja on valmis antamaan periksi helpommin kuin sellainen, joka tietää, missä rajat kulkevat.

Clinton taas käyttää Trumpin arvaamattomuutta perusteena, miksi miestä ei saisi päästää lähelle ydinaseiden laukaisunappia.

Näin seuraat väittelyä

HSTV näyttää osoitteessa Donald Trumpin ja Hillary Clintonin viimeisen vaaliväittelyn suorana lähetyksenä varhain torstaiaamuna kello 4.00– 05.30. Lähetyksen ohessa on tekstimuotoinen hetki hetkeltä -seuranta. Lähetys löytyy HS:n sovelluksesta tai osoitteesta hs.fi. Pian väittelyn jälkeen luettavissa on myös kirjeenvaihtaja Laura Saarikosken analyysi väittelyn merkityksestä. Kello 10 torstaina alkaa HS:n verkossa suora lähetys, jossa HS:n edellinen Washingtonin kirjeenvaihtaja Tuomas Niskakangas arvioi ehdokkaiden onnistumista. Arvioiden lomassa nähdään otteita väittelyn kohokohdista.

Lue HS:n elokuussa tekemä vertailu Clintonin ja Trumpin talouspolitiikasta

Clintonin johtoasema kasvanut

 Hillary Clinton lähtee viimeiseen vaaliväittelyyn ennakkosuosikkina.

 Hänen johtoasemansa on kasvanut sen jälkeen, kun julkisuuteen tuli vanha videonauha, jolla Trump puhui naisten kourimisesta. Kymmenen naista syyttää omilla nimillään Trumpia seksuaalisesta ahdistelusta.

 RealClearPolitics-sivuston keräämien mielipidemittausten keskiarvon mukaan Clintonin etumatka Trumpiin on nyt 7 prosenttiyksikköä.

 Trump väittää, että vaalijärjestelmää on peukaloitu ja vaalit varastetaan häneltä.

 Vaalipäivä on 8. marraskuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  4. 4

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  5. 5

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  6. 6

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  7. 7

   Vuoden odotetuimpiin sarjoihin kuuluva Iron Fist on ensimmäinen epäonnistunut Netflixin Marvel-sarja – näistä syistä

  8. 8

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  9. 9

   Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää