Ulkomaat

Baskiterroristit luopuivat väkivallasta viisi vuotta sitten – satojen murhien jättämät arvet jakavat yhä Espanjaa

Separatistinen vasemmistojohtaja Arnaldo Otegi vapautui vankilasta keväällä, mutta Eta-taustansa takia hän ei saanut pyrkiä Baskimaan alueparlamenttiin syyskuun vaaleissa.

Kun Arnaldo Otegi vapautui vankilasta viime maaliskuussa, hän kipusi ensi töikseen lavalle pienen kotikaupunkinsa Elgoibarin keskusaukiolla. Yleisö huusi ”Independentzia!” eli toivoi itsenäisyyttä baskin kielellä.

Otegi yhtyi huutoon. Hurmosta säesti baskien perinteinen puusoitin txalaparta, joka muistuttaa suurta ksylofonia.

Katsojat kannattelivat Baskimaan lippuja. Niiden rinnalla vilahtelivat Katalonian ja Palestiinan liput merkkinä itsenäisyysliikkeiden välisestä solidaarisuudesta.

”Emme ole koskaan kamppailleet andalusialaisia, katalonialaisia tai työläisiä – – vaan Espanjan valtiota vastaan. Se on harvainvalta, joka kieltää kansoilta vapauden ja työläisiltä tasa-arvon”, Otegi julisti sanomalehti El Periódicon mukaan.

Puhe oli kuin vaalikampanjasta. Otegi yrittikin asettua separatistisen vasemmistoliittouman EH Bildun kärkiehdokkaaksi Baskimaan aluevaaleissa syyskuun lopussa, mutta Espanjan perustuslakituomioistuin kielsi sen.

Vankeudesta vapautuminen ei pyyhkinyt pois vuoteen 2021 ulottuvaa rangaistusta, jonka nojalla hän ei saa pyrkiä julkisiin virkoihin.

Otegi, 58, on istunut vankilassa yhteensä viisitoista vuotta baskiseparatismiin liittyvistä rikoksista. Viimeisin keikka kesti yli kuusi vuotta.

Otegi on tuomittu ihmisen sieppaamisesta, terrorismin ihannoimisesta, kuninkaan herjaamisesta ja yrityksestä perustaa uudelleen Batasuna-puolue, jonka toiminta kiellettiin terroristijärjestö Etan poliittisena siipenä.

Kannattajat pitävät Otegin tuomioita pääosin poliittisina. Hänen vapauttamistaan vaativat muiden muassa José Mujica, joka on entinen Uruguayn presidentti ja vasemmistosissijohtaja, sekä piispa Desmond Tutu, joka kuului Etelä-Afrikan rotuerottelun vastaisen taistelun johtohahmoihin.

Vastustajien mielestä Otegi veljeilee yhä Etan kanssa ja uhkaa Espanjan yhtenäisyyttä.

”Hän ei voi astella vankilasta kuin sankari Nelson Mandelan tapaan, koska hän on mitä on: terroristi”, Ángeles Pedraza terrorismin uhrien AVT-järjestöstä sanoi Politico-lehdelle.

Baskimaan itsenäisyyttä väkivaltaisesti ajanut vasemmistolainen Eta-järjestö tappoi yli 800 ihmistä ja haavoitti tuhansia vuosina 1968–2010. Kiistatonta on, että Otegi oli merkittävässä roolissa suostuttelemassa Etaa lopettamaan terrorinsa.

”Uskomme, että kuusi viime vuottani vankilassa ovat olleet tietoinen, poliittinen keino rangaista meitä osuudestamme väkivallan lopettamiseen”, Otegi kertoi sanomalehti The Guardianin haastattelussa.

”Nähdäkseni Etan väkivalta tarjosi monen vuoden ajan Espanjan valtiolle keinon lakaista kaikki maan ongelmat maton alle. – – Olen varma, että kaikkia Espanjan valtionhallinnossa ei haittaisi pienen mittakaavan väkivalta, joka tarjoaisi heille vihollisen.”

Vuoden 2011 lokakuussa, tänä torstaina tasan viisi vuotta sitten, Eta julisti luopuvansa aseellisesta taistelusta lopullisesti. Siitä lähtien se on halunnut sopia Espanjan hallituksen kanssa ehdoista, joilla se luovuttaisi aseensa viranomaisille ja lakkauttaisi toimintansa tyystin.

Mariano Rajoyn johtama konservatiivihallitus ei kuitenkaan halua neuvotella, koska sen näkökulmasta Eta kävi yksipuolista terrorikampanjaa, jonka syylliset eivät ansaitse myönnytyksiä. Hallitus toivoo, että Eta yksinkertaisesti luovuttaisi aseensa ja lakkaisi olemasta.

”Emme ole vielä saavuttaneet sovintoa. – – Haavat eivät ole parantuneet”, journalisti Gorka Landaburu kuvaili Politicolle.

Etan kirjepommi vei näön Landaburun toisesta silmästä, heikensi hänen kuuloaistiaan ja vammautti hänen kättään vuonna 2001. Henkivartijat saattoivat häntä kaikkialle vuoteen 2011 asti.

”Etan väkivallan päätyttyä Baskimaassa on vallinnut eräänlainen rinnakkaiselo.”

Landaburu tarkoittaa jakoa uhrien omaisten ja Etaan kytkeytyneiden ihmisten välillä.

Espanjan ja Ranskan vankiloissa on yhä noin 360 ihmistä, jotka on tuomittu Etaan liittyvistä rikoksista. Vankien perheiden järjestö Etxerat kertoo, että vangeista vain kolme istuu tuomiotaan Baskimaassa. Useimmat on sijoitettu satojen kilometrien päähän kotoa, mikä tekee heidän perheidensä vierailuista raskaita ja kalliita.

”Espanjan hallituksen vankipolitiikka oli joustavampaa, kun Eta oli vielä aktiivinen”, Baskimaan aluehallituksen Eta-asioista vastaava ministeri Jonan Fernández sanoi Politicolle.

Otegin edustama vasemmistolainen EH Bildu sijoittui syyskuun aluevaaleissa kakkoseksi keskustaoikeistolaisen Baskien kansallispuolueen EAJ-PNV:n jälkeen. Yhdessä nämä kaksi kansallismielistä baskipuoluetta saivat lähes 60 prosenttia äänistä jo toisissa vaaleissa peräkkäin.

Etenkin vasemmistolaisten baskinationalistien suosio on kasvanut Etan aseidenlaskemisen jälkeen, kun he ovat alkaneet myös aiempaa selvemmin tuomita Etan rikoksia. Talouspoliittisten erimielisyyksien takia eri laitojen nationalistipuolueet eivät kuitenkaan ole toistaiseksi panneet kasaan yhteistä aluehallitusta.

Otegi myöntää, että terrorismista on ollut baskien itsenäisyysliikkeelle luultavasti enemmän haittaa kuin hyötyä. Hän viittaa Kataloniaan, jossa separatistit eivät koskaan turvautuneet aseisiin. Nyt he johtavat Kataloniaa parlamentaarisella enemmistöllä ja aikovat järjestää kansanäänestyksen itsenäistymisestä syyskuussa 2017.

”Mielestäni kyse on poliittisesta kulttuurista ja kulttuurisesta dna:sta. Ehkä me baskit olemme äkkipikaisempia ja intohimoisempia, tai ehkä meidän maamme on kärsinyt niin paljon, että välillä meitä ajaa järjen sijaan kiihko”, Otegi arvioi The Guardianille.

Baskien asuinseutu on hallintoaluetta laajempi

 Kahden miljoonan asukkaan Baskimaa (baskiksi Euskadi, espanjaksi País Vasco) on yksi Espanjan seitsemästätoista itsehallintoalueesta.

 Baskien historiallinen kulttuurialue ulottuu myös Navarran itsehallintoalueelle ja valtionrajan yli Ranskaan.

 Baskin kieltä puhuu runsaat 500 000 ihmistä. Se ei ole todennetusti sukua millekään muulle kielelle.

 Baskimaalla on Navarran tapaan poikkeuksellisen laaja veronkanto-oikeus, jollaista esimerkiksi Katalonia on turhaan toivonut itselleen. Se on hillinnyt Espanjan talouskriisin vaikutuksia Baskimaahan.

 Tänä vuonna tehdyn kyselytutkimuksen mukaan itsenäistymistä kannattaa 24 prosenttia ja vastustaa 63 prosenttia Baskimaan asukkaista. Kannatus on vähentynyt viime vuosina.

 Vastaavassa kyselyssä Kataloniassa itsenäisyyttä kannatti 48 prosenttia ja vastusti 42 prosenttia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espanja
 • Baskimaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  7. 7

   Tiistaina ukkoskuuroja voi esiintyä lähes koko maassa

  8. 8

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  9. 9

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää