Valikko
Ulkomaat

Asiantuntija arvioi Trumpin ja Clintonin kehonkielen – Mikä paljastaa hermojen pettämisen?

Viestintä- ja esiintymisasiantuntija Katleena Kortesuo arvioi HSTV:ssä Donald Trumpin ja Hillary Clintonin kehonkieltä toisessa väittelyssä. Ehdokkaat kohtaavat kolmannessa ja viimeisessä väittelyssä varhain torstaiaamuna.

Kokeneenkin puhujan keho voi paljastaa paljon sellaista, mitä hän ei ole tarkoittanut osaksi esitystään. Yhdysvaltain seuraavan presidentin pestistä kisaavat Donald Trump ja Hillary Clinton ovat molemmat vuosikymmenten kokemuksella varustettuja lavakonkareita. Silti myös heidän käytöksestään lavalla voi päätellä paljon. Tarkkana kannattaa olla etenkin silloin, kun he ovat itse hiljaa, sanoo viestintä- ja esiintymisasiantuntija Katleena Kortesuo.

Useamman kirjan viestinnästä ja esiintymisestä kirjoittanut Kortesuo arvioi HSTV:lle presidenttiehdokkaiden kehonkieltä. Kortesuon mukaan harjaantuneenkin esiintyjän on vaikea opetella opetella osaksi esiintymistään mitään sellaista, mikä ei ole hänelle luontaista. Itselleen epäluontaisen puhetyylin yrittäminen petti myös Trumpin toisessa väittelyssä.

”Hän aloitti yhtäkkiä puheenvuoronsa hyvin pehmeällä tavalla, hyvin pehmeällä äänellä. Se oli aika keinotekoista ja se ei kestänyt. Hän ei pystynyt edes yhtä kahden minuutin puheenvuoroa pitämään sitä tekaistua maneeria vaan hän palasi aina omaan luontaiseen puherytmiinsä.”

Presidentinvaalien toisessa väittelyssä ehdokkaat heitettiin haastavaan tilanteeseen. Kyseessä oli niin kutsuttu ”kaupungintaloväittely”. Tässä väittelytyypissä ehdokkaat seisovat keskellä lavaa, jossa heidän sivuillaan istuu joukko yleisön edustajia, jotka esittävät kysymyksiä.

Väittelijän on pakko ottaa huomioon lavayleisö, muu studioyleisö, väittelyn juontajat, tv-yleisö sekä vastustajansa. Kortesuon mukaan tämä ei ollut Trumpille aivan helppoa, koska hän on tottunut olemaan yksin suurien massojen edessä. Clinton pistikin Trumpin vaikeaan tilanteeseen vastatessaan yleisökysymyksiin kävelemällä kysyjien luokse ja vastaamalla suoraan heille.

Moni on väittänyt, että Trump yritti saada Clintonin hermostumaan seisomalla tämän selän takana tämän vastatessa kysymyksiin. Kortesuon mukaan asetelma oli kuitenkin täysin Clintonin rakentama.

”Tämä oli Clintonilta oikein ovela peliliike. Hän asteli yleisökysymyksen esittäjän ja Trumpin väliin, jolloin hän sulki Trumpin pois siitä vuorovaikutustilanteesta ja tämä on aivan selvästi turhautunut.”

Varhain torstaiaamuna ehdokkaat kohtaavat kolmannen ja viimeisen kerran. Trump on joutunut toisen väittelyn jälkeen entistä pahempaan suohon kähmintäväitteiden kanssa. Molemmat ehdokkaat ovat varmasti hermot pinnassa viimeisessä väittelyssä, mutta miten tätä voi tulkita kotikatsomosta käsin?

”Kannattaa ehdottomasti katsoa kehonkieltä siinä tilanteessa, kun vastustaja puhuu ja ehdokas itse odottaa puheenvuoroaan. Se kehonkieli on kaikkein tärkein, koska siinä vaiheessa ihminen unohtaa, että kamerat kuvaavat myös häntä. Kyllä se kehossa näkyy, kun ihminen on jännittynyt ja hän saa hetken aikaa levätä”, Kortesuo lupaa.

Näin seuraat Trumpin ja Clintonin viimeistä väittelyä

  HSTV näyttää väittelyn suorana lähetyksenä varhain torstaiaamuna klo 4-6.30. Lähetyksen ohessa on myös tekstimuotoinen hetki hetkeltä –seuranta.

  Heti väittelyn jälkeen voit lukea hs.fi:ssä tai HS:n sovelluksessa laajan kuvauksen siitä, mitä väittelyssä sanottiin.

  Pian väittelyn jälkeen luettavissa on myös kirjeenvaihtaja Laura Saarikosken analyysi väittelyn huippukohdista ja merkityksestä.

  Kello 10 torstaina alkaa HS:n verkkosivuilla HSTV:n suora lähetys Sanomatalon studiosta, jossa HS:n edellinen kirjeenvaihtaja Tuomas Niskakangas arvioi Trumpin ja Clintonin onnistumista. Niskakankaan arvioiden lomassa nähdään otteita väittelyn kohokohdista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  7. 7

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  8. 8

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  9. 9

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  10. 10

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  10. 10

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää