Ulkomaat    |   HS-haastattelu

Viron uusi presidentti puhuu Niinistölle suomea ja henkivartijoilleen venäjää – mutta mitä hän ajattelee Venäjän aggressiivisuudesta?

Talsinki-ihminen Kersti Kaljulaid tekee torstaina ensimmäisen ulkomaanmatkansa Suomeen. HS julkaisee presidentin ensimmäisen haastattelun ulkomailla.

Tallinna

Kun Kersti Kaljulaid, 46, saapuu torstaiaamuna Viron presidenttinä ensimmäiselle ulkomaanvierailulleen, hän matkustaa aivan tavallisella matkustajalautalla. Vierailukohteessa Suomessa ei ole odotettavissa taivuttelua puolustusliitto Natoon liittymiseksi.

”Viron presidentti kunnioittaa Suomen kansan päätöstä siinä, kuinka järjestää puolustusyhteistyö kansainvälisellä tasolla. Tietenkin Viro on Naton jäsenenä tyytyväinen siihen, kuinka Suomi ja Ruotsi tekevät yhteistyötä Naton kanssa”, Kaljulaid sanoo.

”[Puolustus]yhteistyölle ei ole parempaa pohjaa kuin kunnioittaa toistemme valintoja.”

Vastakkainasettelujen lieventäminen on ollut presidentin pääpuheenaiheita Virossa. Suomen- ja Latvian-vierailujen jälkeen alkaa kotimaan kiertue venäjänkielisestä Virumaasta Koillis-Virossa.

Kaljulaid vastaa salamannopeasti kysymykseen, miten presidentti aikoo puhutella venäjänkielistä väestöä.

”Venäjäksi. Niin paljon kuin ruostunut venäjäni mahdollistaa.”

Ennen lähtöään Viron edustajaksi EU:n tilintarkastustuomioistuimeen Luxemburgiin kaksitoista vuotta sitten Kaljulaid johti Tallinnan lähellä Irun sähkövoimalaa ja puhui työssään venäjää. Presidentti Kaljulaid elvyttää venäjän taitojaan turvahenkilökuntansa kanssa.

”Toivottavasti ei ole suuri salaisuus, että osa turvahenkilökunnastani ei puhu viroa äidinkielenään. Aion harjoitella kieltä siellä, missä mahdollisuus on helpoiten tarjolla.”

Luxemburgissa Kaljulaidin tapana oli harjoitella juoksulenkillä englantia ja ranskaa. Suomea Kaljulaid puhui Luxemburgissa tilintarkastustuomioistuimen suomalaisedustajien kanssa. Myös ensimmäinen puhelinkeskustelu presidentti Sauli Niinistön kanssa sujui suomeksi.

”Jatkuva kielen vaihtaminen pitää ajatuksen virkeänä ja avoimena erilaisten kulttuurien suhteen.”

Tämä on oleellista Virossa, jonka väestöstä noin neljännes on venäjänkielisiä. Itä-Ukrainan sodan varjossa ryhmää käsitellään aika ajoin sisäisenä turvallisuusuhkana. Kaljulaidin mukaan näin ei ole.

”Emme leimaa ihmisiä sen mukaan, mikä on heidän näkemyksensä jossakin yksittäisessä kysymyksessä.”

Venäjää tai viroa äidinkielenään puhuvien näkemyseroja esimerkiksi Ukrainan konfliktista selitetään usein Venäjän valtiollisten televisiokanavien vaikutuksella.

”Kaikki Viron asukkaat tietävät, mitkä ovat Viron näkemykset. Virossa on ajattelun vapaus. Ketään ei voi kieltää muodostamasta mielipidettään minkä tahansa tiedon pohjalta, joka on itselle oleellinen.”

Eikä Kaljulaid edes usko, että venäjänkieliset erilaisine taustoineen olisivat kovin yksimielisiä. Mielipide-erot eri ryhmien sisällä ovat suurempia kuin niiden välillä, hän uskoo.

Viron valtiojohto on ulko- ja turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä poikkeuksellisen yksimielinen, eikä Kaljulaid poikkea linjasta.

”Venäjä käyttäytyy arvaamattomasti, on hyökännyt itsenäistä valtiota vastaan, rikkonut kansainvälisiä sopimuksia. Ei ole järkevää olla välittämättä sellaisesta kehityksestä.”

Viro pyrkii hoitamaan suhteitaan Venäjään EU:n puitteissa.

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että EU on pysynyt yhtenäisenä suhteessa aggressiiviseen Venäjään.”

Voiko Viro tehdä jotakin jännitteiden lieventämiseksi Itämeren alueella?

”Voimme yhdessä kumppaniemme kanssa EU:ssa ilmaista selvästi, että politiikka perustuu arvoihin.”

Entä Viron presidentti?

”Presidentti voi aktiivisesti kehittää yhteistyötä kumppaneidemme kanssa niin, että näkemys pysyy yhtenäisenä.”

Suomen-vierailunsa koittaessa Kersti Kaljulaid on ollut virassa lähes kaksi viikkoa. Suostumuksensa presidenttiehdokkaaksi hän antoi neljä viikkoa sitten. Vauhti on poikkeuksellinen.

Viron parlamentti valitsi Kaljulaidin presidentiksi historiallisesti ainutlaatuisella tavalla vasta kuudennella äänestyskierroksella kompromissiehdokkaana. Uusi presidentti on säästynyt suuremmalta arvostelulta, mutta paine vaalijärjestelmän muutokseen on kasvanut.

Kaljulaid pitää keskustelua vaalijärjestelmän muutostarpeesta parlamentin, riigikogun, tehtävänä.

”Viro on parlamentaarinen tasavalta, ja muutoksesta vastaa ennen muuta parlamentti.”

Kaljulaid ei valintansa jälkeen muuttanut presidentinlinnaan asumaan. Vaaleanpunainen linna Kadriorgin jalolehtipuiden ruskan loisteessa on työpaikka, jonne presidentti ajaa aamuisin autolla kaupungin reunalta Nõmmen omakotitaloalueelta. Luxemburgista muuttaneet kaksi nuorinta lasta oppivat kesällä kävelemään koulutiensä ja löysivät harrastuksensa Virossa.

”On kaikin puolin järkevää, että minä matkustan autolla kauemmaksi, ei perheeni.”

Kuinka lapsiperheen ja presidentin viran yhdistäminen luonnistuu?

Kaljulaid huokaa. Hän odottaa, että myös miespuolisille valtiojohtajille esitettäisiin kysymys, ehtivätkö he jalkapallokentän reunalle.

Entä ehtiikö presidentti Kaljulaid?

”Ehtii.”

 

Kaljulaid luottaa Talsinkin talousalueeseen

Suomen ja Viron suhteet presidentti Kersti Kaljulaid näkee Talsinki-ihmisen tavoin: Tallinna ja Helsinki ympäristöineen muodostavat yhä tiiviimmän talousalueen.

Pian Suomen ja Viron välille rakennetaan EU:n tuella kaasuputki Balticconnector, digitaalisia palveluja yhtenäistetään, ja joskus tulevaisuudessa voi valmistua junatunneli.

”Monet 20 vuotta sitten mahdottomina pidetyt asiat ovat totta, esimerkiksi, että Helsingin ja Tallinnan välillä lähtee laivoja kesäisin 15 minuutin välein”, sanoo Kaljulaid.

”Junatunnelia en kuvittele ilman Rail Balticia.”

Baltian läpi Berliiniin kaavaillun pikaradan, Rail Balticin, tarpeellisuudesta keskustellaan Virossa nyt kiivaasti.

Se helpottaisi matkustusta, ja rahti kulkisi ympäristöystävällisemmin pohjoisesta etelään. Nopea yhteys myös lisäisi rahtikuljetuksia, Kaljulaid sanoo.

Suomi ja Viro ovat saaneet EU:lta tukea junatunnelin tekeillä olevaan kannattavuuslaskelmaan. Rail Balticin rakentamisesta EU on varautunut kustantamaan 80 prosenttia.

Matkustajaliikenne Suomen ja Viron välillä on vuosittain lisääntynyt.

Suomessa asuu noin 70 000 virolaista, ja Virossa on noin 7 000 suomalaista. Suomelle tämä on merkinnyt muuttovoittoa ja työntekijöitä. Entä Virolle?

”Viro on voittanut sen, että he tulevat perjantaisin Viroon”, sanoo Kaljulaid.

Paremman palkan perässä liikkuminen on osin ollut osa kehitystä. Kaljulaidin mukaan Viroa on onnistanut siinä mielessä, että Suomesta ja Ruotsista ei ole ylenpalttisen kallista eikä liian aikaa vievää matkustaa kotimaahan.

Mitä Viro voi tehdä, ettei pienituloisten tarvitsisi muuttaa Suomeen toimeentulon vuoksi?

”Viron on kiivettävä keskimääräisestä palkkaloukosta.”

Keskiarvopalkka Virossa on tänä vuonna noussut yli 1 100 euroon. Se on alle kolmannes Suomen keskiarvopalkasta.

Pohjoismaiset yritykset eivät enää muuta Viroon säästääkseen kuluissa.

”Nyt on meneillään muutos. Voimme yhdessä etsiä innovatiivisille ajatuksillemme paikkaa kansainvälisillä markkinoilla.”

Palkkojen noususta on seurannut uusia ongelmia. Yritysten voitot ovat pienentyneet sen verran, ettei raha enää riitä uusiin sijoituksiin. Viron talouskasvu on lähes olematonta.

Ensimmäistä kertaa itsenäisyyden palautuksen jälkeisen 25 vuoden aikana Viroon muuttaa suunnilleen yhtä paljon ihmisiä kuin Virosta pois.

Kersti Kaljulaid

 Viron ensimmäinen naispresidentti Kersti Kaljulaid on syntynyt Tartossa 30.12.1969, ja käynyt koulunsa Tallinnassa.

 Kaljulaid on valmistunut geeniteknologiasta Tarton yliopiston luonnontieteellisestä tiedekunnasta ja liikejohtamisesta Tarton yliopiston avoimesta yliopistosta.

 Uransa Kaljulaid on tehnyt talouden parissa. Hän oli pääministeri Mart Laarin neuvonantaja talousasioissa 1999 – 2002, ja johti Irun sähkövoimalaa 2002 – 2004.

 Ennen yllätysvalintaansa presidentiksi Kaljulaid työskenteli 12 vuotta Viron edustajana EU:n tilintarkastustuomioistuimessa Luxemburgissa. Työnsä ohessa Kaljulaid toimitti Virossa yhteiskunnallisia radiokeskusteluja ja oli Tarton yliopiston hallituksen puheenjohtaja.

 Kaljulaid puhuu viron lisäksi englantia, ranskaa, suomea, saksaa ja venäjää.

 Kaljulaid on naimisissa virolaisen tietotekniikkainsinööri Georgi-Rene Maksimovskin kanssa. Kaljulaidilla on neljä lasta ja yksi lapsenlapsi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viro
 • Ulkopolitiikka
 • Nato

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  2. 2

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  3. 3

   Työnteko vähenee nuorilla miehillä, koska vapaa-aika on parempaa – syynä tietokonepelien kehittyminen niin hyviksi

  4. 4

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  5. 5

   70-vuotias nainen yritettiin tappaa Jalasjärvellä – puoliso löytyi pihalta kuolleena

  6. 6

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  7. 7

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  8. 8

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  9. 9

   Venäjä-tutkinta etenee yhä lähemmäs Trumpin lähipiiriä – FBI-agentit tiirikoivat sisään entisen kampanjapäällikön asuntoon ja kuvasivat miehen puvut

  10. 10

   ”Tämä on minun maani ja kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Nainen kuoli synnytyksessä Helsingin Kätilöopistolla – kätilöt olivat syyttömiä, katsoi hovioikeus

  4. 4

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  7. 7

   Juristeille riemuvoitto oikeudessa: Elokuvan verkossa jakanut mies joutui maksamaan 33 000 euron oikeudenkäyntikulut sadan euron hyvityksen päälle

  8. 8

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  9. 9

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  10. 10

   Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  4. 4

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  8. 8

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Barcelona luotti oikeaan mieheen: Ennätyshankinnan leikkaus Suomessa onnistui
  3. Sähköiskuun ei aina tarvita kosketusta – ilmassa kulkeva sähköjohto tappanut Suomessa jo kaksi ihmistä tänä vuonna
  4. Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa
  5. Ruotsin puolustusministeri Hultqvist saa jatkaa tehtävässään, epäluottamuslause kaatui – Hultqvist ja Suomen Niinistö vierailevat tänään Aurora-sotaharjoituksessa Gotlannissa
  6. Edes törmäys poliisiautoon ei katkaissut anastetulla moottoripyörällä paenneen matkaa Helsingissä – lopulta koira jäljitti Kivikosta
  7. Nainen kuoli synnytyksessä Helsingin Kätilöopistolla – kätilöt olivat syyttömiä, katsoi hovioikeus
  8. Petteri Koposen pitkä tie koripallon huipulle ja urheilumiljonääriksi: ”Jaksaisinko enää sitä samaa rumbaa, menin kuin laput silmillä”
  9. Suora lähetys HSTV:ssä juuri nyt: Eduskunta keskustelee viinasta – prosenttirajojen noston kannattajia näytti olevan lähinnä kokoomuksessa ja sinisissä
  10. ”Tämä on minun maani ja kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä
  11. 70-vuotias nainen yritettiin tappaa Jalasjärvellä – puoliso löytyi pihalta kuolleena
  12. Näytä lisää