Ulkomaat    |   Näkökulma

Pettikö ”orpolasten auttaja” kaikkien luottamuksen? Sodan uhrien hädällä ratsastaminen on törkeää

”Lelusalakuljettajan” tapaus on toden totta tarpeellinen muistutus meille kaikille siitä, että luottamuksen rinnalla kannattaa elämänohjeena kuljettaa viileää harkintaa, kirjoittaa HS:n päätoimittaja Antero Mukka.

Mistä tietää, voiko toiseen ihmiseen luottaa? Tämä on ikuisuuskysymys, joka askarruttaa meitä ehkä enemmän kuin koskaan. Elämme epäluulon, kriittisyyden ja kyynisyyden ajassa, jossa luottamus ihmisten välillä rakoilee railoina – erottaen toisistaan ne, joiden kuuluisi pitää yhtä.

Nobel-palkittu kirjailija Ernest Hemingway kannusti aikanaan ottamaan ensimmäisen askeleen kohti kanssaihmistä: paras tapa saada selville, voiko toiseen luottaa, on luottaa häneen. Voi osoittautua, ettei ihminen sittenkään ollut luottamuksesi väärti – mutta ilman aloitettasi olisit yhä asiasta epätietoinen.

HS:n kaivamat tiedot Aleppon auttajana mainetta niittäneen Rami Adhamin toiminnan pimeästä puolesta ovat järisyttäviä. Kyse ei ole niinkään epäiltyjen väärinkäytösten laajuudesta kuin niiden luonteesta. Vaikuttaa siltä, että suurena hyväntekijänä esiintyvä ”lelusalakuljettaja” on pettänyt sekä maanmiestensä syyrialaisten että meidän suomalaisten luottamuksen.

Sodan uhrien hädällä ratsastaminen, sepitetyt kokemukset ja kansalaisten avustustahdon väärinkäyttö ovat törkeitä tekoja, jotka ravistelevat perusluottamusta. Syyrian sota on itsessään rikos ihmisyyttä vastaan. Humanitäärisen työn varjolla tehty vilppi on haudanryöstöön verrattavaa, häikäilemätöntä moraalittomuutta. Se syö ruokkivaa kättä, uskoa siihen, että hyvä olisi pahaa vahvempi.

Liian hyvää ollakseen totta, kyynikko löytää itsensä sanomasta. Tapaus onkin toden totta tarpeellinen muistutus meille kaikille siitä, että luottamuksen rinnalla kannattaa elämänohjeena kuljettaa viileää harkintaa. Kulissien taakse kurkistaminen, yksityiskohtien tarkistaminen ja taustojen varmistelu on sittenkin tervettä epäluuloa, ei toivotonta kyynisyyttä. Juuri tämä työ on tiedotusvälineiden ydintehtäviä.

Sankaritarina oman henkensä vaarantavasta Aleppon orpolasten auttajasta sai palstatilaa myös HS:n sivuilla, kuten monissa muissakin välineissä. Tänään on mediakritiikinkin paikka: olisiko ollut perusteltuja syitä epäillä tarinaa jo alun perinkin?

Itsekorjaavuus kuuluu onneksi vapaan median, avoimen yhteiskunnan perustaan. Kun uutta tietoa kertyy, se on saatettava yleisön tietoon. Lukijoilla on oikeus tietää. Vaikka se lisäisikin tuskaa.

Tähän aikaan kuuluvat sankarihahmot, jotka mediajulkisuus nostaa yhdessä yössä tuntemattomuudesta kaikkien huulille. Tähtien tielle mahtuu niin superlahjakkuuksia, oikeita hyväntekijöitä kuin onnenonkijoitakin. Luottamus heidän kaikkien täytyy ansaita. Se ei synny yhdessä yössä. Menettää sen voi vain kerran.

Moni kysyy nyt, voiko minkään avun perillemenoon enää luottaa. Huijareiden käsiin harva haluaa lahjoitusvarojaan uskoa.

Hätä Syyriassa ei ole kadonnut minnekään. Lapsia kuolee yhä. Lääkkeiden, ruoka-avun ja – kyllä – lelujenkin tarve on huutava. Oman Syyria-apusi määränpään voit luotettavimmin varmistaa vakiintuneiden, koeteltujen toimijoiden, kuten Punaisen Ristin ja Kirkon ulkomaanavun kautta.

Sama Hemingway siteerasi kuulun kirjansa motoksi englantilaisen runoilijan John Donnen runoa Kenelle kellot soivat. Sen sanat sopivat tähänkin päivään:

”Jokaisen ihmisen kuolema vähentää minua, sillä minä sisällyn ihmiskuntaan; äläkä sen vuoksi konsanaan lähetä kysymään kenelle kellot soivat; ne soivat Sinulle.”

Saattokellot Aleppon uhreille soivat kirkoissa eri puolilla maailmaa tänäänkin iltaviideltä. Kumun ei kuulu vaieta ihan pieneen takaiskuun.

Lue myös:

”Lelusalakuljettaja” Rami Adhamin liian uskomaton tarina – Epäselvyyksiä Syyrian orpolapsien auttamisessa ja tekaistuja kertomuksia urotöistä

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sisällissota
 • Syyria

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää