Ulkomaat

Venäjän laivaston ylpeys purjehti sankasti savuttaen Englannin kanaaliin – Admiral Kuznetsovista on tulossa ensimmäinen sotatoimiin osallistuva venäläinen lentotukialus

Venäläinen laivasto-osasto on matkalla kohti Syyrian rannikkoa.

Venäjän merivoimien ylpeys ja laivaston lippulaiva Admiral Kuznetsov purjehti perjantaina Englannin kanaalin läpi matkallaan kohti Välimerta ja Syyriaa.

Sankasta mustasta savusta päätelleen yli 300 metriä pitkän lentotukialuksen kahdeksan boileria ja neljä höyryturbiinia olivat kovilla, vaikka alus suuntasi lounaaseen reippaassa myötätuulessa.

Edessä saattaakin olla historiallinen taistelu Venäjän laivastolle. Jos Admiral Kuznetsovia käytetään Syyrian sodassa, olisi se ensimmäinen kerta, kun venäläinen lentotukialus osallistuisi oikeisiin sotatoimiin. Välimerellä alus on ollut ennenkin.

Admiral Kuznetsov ei kulje kuitenkaan yksin, vaan voimakkaan venäläisen saattueen kera. Sotalaivat lähtivät liikkeelle Severomorskista viikko sitten lauantaina. Venäjä on jo lähettänyt Välimerelle useita pienempiä taistelu- ja huoltoaluksia Mustaltamereltä.

Lentotukialuksen saattueessa on mukana ydinvoimakäyttöinen Pjotr Veliki (Pietari Suuri) -taisteluristeilijä sekä sukellusveneentorjuntahävittäjät Severomorsk ja Vitse-Admiral Kulakov. Pjotr Veliki on pituudeltaan runsaat 250 metriä ja hävittäjät yli 160 metriä.

Kaikki saattueeseen kuuluvat suuret taistelualukset ovat suhteellisen vanhoja. Ne on alun perin laskettu vesille jo neuvostoaikana eli 1980-luvun alussa, vaikka niitä onkin sen jälkeen uudistettu.

Sotalaivojen mukana purjehtii myös huoltoaluksia. Saattuetta seuraa horisontin ulkopuolella muun muassa satametrinen valtamerihinaaja Nikolai Tšiker, jonka tehtävänä on auttaa rikkoutuvia sotalaivoja.

Nikolai Tšiker ei ole mukana sattumalta. Admiral Kuznetsovia ovat vaivanneet aina tekniset ongelmat. Alus on viettänyt suuren osan ajastaan 30 viime vuoden aikana telakalla joko korjattavana tai odottamassa romutusta. Sen modernisointisuunnitelmista on vuosien mittaan liikkunut erilaisia väitteitä ja huhuja.

Vuonna 2012 lentotukialukseen iski kovassa kelissä Biskajanlahdella konevika. Venäjä onnistui salaamaan tapauksen tuolloin, mutta myöhemmin julkisuuteen tuli hiuksianostattava video, jossa Nikolai Tšiker ryhtyy voimakkaassa merenkäynnissä hinaamaan suurta tukialusta.

Lentotukialuksen varustukseen kuuluu tällä matkalla Suhoi Su-33- ja Mig-29K-hävittäjiä. Lisäksi siinä on Kamov Ka-27- ja Ka-29-helikoptereita, joita käytetään muun muassa sukellusveneiden torjuntaan.

Admiral Kuznetsovissa ei ole lentokoneiden lähdössä tarvittavia katapultteja, vaan niin sanottu hyppyri. Tämän vuoksi tukialuksen hävittäjät eivät pysty nousemaan täydessä aselastissa. Hävittäjät onkin tarkoitettu lähinnä muiden sotalaivojen ja sukellusveneiden suojaamiseen.

Krimin valloitus näkyy myös Admiral Kuznetsovin varustuksessa, johon kuuluu useita Ka-52K-taisteluhelikoptereita. Ne oli venäläismedian mukaan tarkoitettua alun perin Mistral-luokan maihinnousutukialuksiin, joita Ranska myi Venäjälle. Ranska peruutti lähes valmiiden alusten kaupan sen jälkeen, kun Venäjän oli vallannut Krimin.

Venäläislaivoja ovat seuranneet ja seuraavat matkan eri vaiheissa useat länsimaiden sotalaivat. Tähän mennessä on julkisuudessa mainittu muun muassa norjalaisia, brittiläisiä ja belgialaisia taistelualuksia.

Saattajia ja seuraajia lienee myös merenpinnan alla – saattuetta nimittäin seuraavat useiden maiden sukellusveneet.

Sotalaivojen kulkueen seurannasta on tullut sosiaalisessa mediassa ennennäkemätöntä alan harrastajien hupia. Sitä ovat auttaneet esimerkiksi Britannian ja Belgian merivoimat, jotka ovat julkaisseet Twitter-tileillään kuvia saattueesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  6. 6

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  7. 7

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää