Ulkomaat

Unkarilaiset muistivat vuoden 1956 kansannousun sankareita – pääministerin kannattajat pieksivät vastustajia

Pääministeri Orbán sanoi muistojuhlassa, että Brysseliä pitää suojella muuttumiselta Neuvostoliiton kaltaiseksi.

Budapest

Tuhannet unkarilaiset kokoontuivat sunnuntaina parlamenttitalon aukiolle Budapestissa muistamaan vuoden 1956 kansannousun sankareita. Suurimmat aplodit sai virallisessa muistotilaisuudessa nationalistista oikeistohallitusta johtava pääministeri Viktor Orbán.

”Viktor, Viktor, Viktor”, ihmiset huusivat pääministerin aloittaessa puheensa.

Orbán muistutti puheessaan unkarilaisia heidän historiallisesta roolistaan Euroopassa. Vuonna 1956 he näyttivät Orbánin mukaan, että voittamattomana pidettyä suurta Neuvostoliittoa pystyi haavoittamaan.

Vuonna 1989 unkarilaiset avasivat portit länteen maassa olleille itäsaksalaisille. Se joudutti kommunismin kaatumista. Nykyisen pakolaiskriisin aikana Unkarin tehtävä on maahanmuuttoa vastustavan Orbánin mukaan sulkea rajat ja puolustaa Euroopan kristillistä perintöä.

Orbán sanoi lisäksi, että vapautta rakastavien Euroopan valtioiden pitää suojella Brysseliä ”muuttumiselta Neuvostoliiton kaltaiseksi”.

”Emme voi hyväksyä, että Euroopan unioni muutetaan nykyajan imperiumiksi”, tiiviimpää unionia vastustava Orbán sanoi puhuessaan aukiolla, jossa kansannousun käynnistänyt suurmielenosoitus 1956 pidettiin.

Parlamenttitaloa vastapäätä olevassa rakennuksessa on muistona merkkejä luodeista, jotka tappoivat mielenosoittajia myöhemmin tapahtuneessa kansannousun verilöylyssä.

Vuoden 1956 muistotilaisuus osoitti selvästi, miten jakautunut Unkari on. Kun pääministerin kannattajat huusivat hänen nimeään, vasemmistoliberaali oppositio yritti vaimentaa puheen puhaltamalla pilleillä samaan aikaan. Opposition edustajia oli muutama tuhat. Heidän pääjoukkonsa pidettiin erillään.

Orbánin kannattajien joukkoon oli uskaltautunut muutama viheltäjä. Heidän kimppuunsa käytiin välittömästi, kun he aloittivat viheltämisen. HS todisti ainakin kolme pahoinpitelyä tilaisuuden aikana.

Opposition mukaan Orbán halveksuu demokratiaa, joka oli yksi vuoden 1956 vaatimuksista.

Orbánin valtakaudella valtapuoleen ote yhteiskunnan eri osista on kiristynyt. Kaksi viikkoa sitten suurin oppositiolehti Népszabadság suljettiin yllättäen.

Perheensä kanssa muistotilaisuuteen saapunut Zoltán Molnár on täysin eri mieltä. Hänen mukaansa Orbánin hallinto nimenomaan vaalii 1956 perintöä, sillä hän on Molnárin mukaan palauttanut unkarilaisten kansallisen ylpeyden.

”Te ette voi ymmärtää tätä maissa, joissa samaa ei tapahtunut”, Molnár sanoo viitaten aikaan totalitaarisen kommunismin alla.

Kun 1970-luvulla syntynyt Molnár oli koulussa, vuoden 1956 perinnöstä ei saanut puhua. Hänen mukaansa Orbán on palauttanut unkarilaisille heidän kansallisen historiansa.

Puola oli näkyvästi mukana sunnuntain juhlallisuuksista. Yksi puhujista oli Puolan presidentti Andrzej Duda. Unkarin kansannousua innoitti osaltaan Puolassa 1956 tapahtunut liikehdintä. Nykyään Puola ja Unkari ovat liittotuneet Bryssel-kriittiseksi parivaljakoksi unionin sisällä.

Puolasta oli saapunut bussilasteittain ihmisiä juhlallisuuksiin poliittisten puolueiden kutsumana. Lähellä Valko-Venäjän rajaa asuva puolalainen Bartosz Sokołowski saapui Budapestiin äärioikeistolaisen oppositiopuolue Jobbikin kutsumana. Hän kuuluu Jobbikia lähellä olevaan puolalaisyhdistykseen.

Sokołowskin mukaan Orbánin johtama Fidesz ei kunnioita itsenäisyyttä vaatineiden 1956 sankareiden perintöä.

”Hän suostuu liikaa kansainvälisiin sopimuksiin. Jobbik puolustaisi Unkaria paremmin muun muassa Cetaa vastaan”, siistiin tikkitakkiin pukeutunut Sokołowski sanoo viitaten EU:n ja Kanadan väliseen vapaakauppasopimukseen.

Unkarin kansannoususta 60 vuotta

 Unkarilaiset nousivat vaatimaan kansalaisvapauksia ja oikeuksia 23. lokakuuta 1956. Maa oli silloin osa kommunistista itäblokkia.

 Neuvostojoukot nujersivat kansannousun väkivalloin.

 Arviolta 3 000 unkarilaista ja vajaa 700 neuvostosotilasta kuoli yhteenotoissa.

 Myöhemmin Unkarista kehittyi yksi itäblokin vapaimmista maista

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Unkari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  7. 7

   Tiistaina ukkoskuuroja voi esiintyä lähes koko maassa

  8. 8

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  9. 9

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää