Ulkomaat

Islanti palaa viikinkijuurille – piraattipuolue kisaa lauantain parlamenttivaaleissa suurimman puolueen paikasta

Islanti on ensimmäinen maa, jossa piraattipuolue kisaa pääministerin paikasta. Myös muualla maailmassa perinteiset poliittiset rakenteet ovat murtumassa.

Jos gallupeihin on uskominen, piraattipuolue voi nousta ensi lauantaina Islannin suurimmaksi puolueeksi. Islanti olisi ensimmäinen valtio, jossa tekijänoikeuksia kritisoiva kansainvälinen liike olisi noussut merkittävään valta-asemaan.

Morgunblaðið-lehden viime viikolla julkaistussa gallupissa piraatit olivat Islannin suosituin puolue 22,6 prosentin kannatuksella.

Islannin perinteinen vallitsija, itsenäisyyspuolue, on aivan piraattipuolueen kannoilla 21,1 prosentissa. Kolmantena on vihreä vasemmisto -puolue 18,6 prosentilla.

Muinaisen viikinkivaltion johtoon on siis nousemassa uudenlainen joukko merirosvoja. Nämä piraatit keskittyvät tietoyhteiskunnan kehittämiseen, tekijänoikeuksien vastustamiseen, suoraan demokratiaan ja yksityisyydensuojan puolustamiseen.

Islannilla on syvät 800-luvulle asti ulottuvat viikinkijuuret, vaikka kelttiläiset munkit ehkä ennättivätkin pohjoiselle saarelle historian tutkijoiden mukaan ensimmäisenä. Viikingit rakensivat Islannin yhteiskunnan pohjan.

Skandinaviasta seilanneet valloittajat muodostivat Islannin parlamentin Alltingin jo vuonna 830.

Ensimmäisen kerran piraattipuolue nousi kyselyissä Islannin suosituimmaksi puolueeksi vuoden 2015 maaliskuussa. Siitä tuli tuolloin ensimmäinen puolue Islannin nykyhistoriassa, joka on lyönyt gallupeissa itsenäisyyspuolueen.

Jos puolue onnistuu kaapimaan ääniä niin paljon kuin kyselyt ennakoivat, se saisi parlamenttiin peräti 15 kansanedustajaa. Alltingissä on kaikkiaan 63 paikkaa.

Nykyään piraateilla on alltingissä kolme kansanedustajaa. Vuoden 2013 vaaleissa puolue sai hieman yli viisi prosenttia äänistä.

Washington Post -lehden haastattelema puolueen perustaja ja kansanedustaja Birgitta Jónsdóttir on hämmästynyt piraattien menestyksestä, mutta on silti valmis astumaan suuriin saappaisiin.

”Ihmiset haluavat todellisia muutoksia, ja he ymmärtävät, että meidän pitää muuttaa järjestelmät ja modernisoida lainsäädännön käytännöt”, hän kertoo Washington Postille.

Puolueen nousu on ollut rakettimainen reilun 330 000 ihmisen saarivaltiossa. Islannin piraattipuolue perustettiin vuonna 2012.

Ohjelmoijasta ja entisestä Wikileaks-aktivistista Birgitta Jónsdóttirista voi tulla jopa Islannin seuraava pääministeri.

Piraattipuolue ei kuitenkaan pysty nykyisten lukemien valossa hallitsemaan yksin, vaan sen pitää löytää hallituskumppaneita. Piraatit ovat jo torjuneet nykyiset valtapuolueet kumppaneina, Reykjavik Grapevine -verkkolehti kertoo.

Islannissa poliittinen kenttä on muuttunut tällä vuosituhannella rajusti, sillä myös vihreä vasemmisto on noussut suurimpien puolueiden joukkoon. Se perustettiin vuonna 1999.

Lisäksi itsenäisyyspuoleesta irtautui viime keväänä liberaali Viðreisn-puolue. Toinen liberaalipuolue, Björt framtíð, perustettiin vuonna 2012.

Piraattipuolueen voittokulku Islannissa on jälleen yksi esimerkki perinteisten poliittisten valtarakenteiden murtumisesta.

Yhdysvalloissa yritysmaailmasta politiikkaan hypännyt populisti Donald Trump kisasi vielä viime kuussa tasaväkisesti presidentin paikasta Hillary Clintonin kanssa.

Britit puolestaan äänestivät vastoin monien asiantuntijoiden ennusteita EU-eron puolesta kesäkuussa. Ranskassa äärioikeistolaisen kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen voi hyvinkin päästä toiselle kierrokselle ensi vuoden presidentinvaaleissa.

Suomessa perussuomalaisten jytky eduskuntavaaleissa 2011 on sekin osa tätä poliittista murrosta.

Piraattipuolue ei tosin edusta kansallismielistä populismia, vaan se on diginatiiveille ja muille teknologiasta sekä henkilökohtaisista vapauksista innostuneille suunnattu poliittinen liike.

Piraattipuolueen suosion huima kasvu juuri Islannissa selittyy maan myrskyisällä lähihistorialla. Vuonna 2008 globaali finanssikriisi raunioitti Islannin talouden ja nostatti kansalaiset pankkiireja sekä perinteisiä poliitikkoja vastaan.

Viime huhtikuussa Islannin silloinen pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson joutui eroamaan Panama-papereiden paljastettua, että pääministeri puolisoineen oli säilönyt varoja veroparatiisiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Poliisilta lisätietoa Ruissalon iäkkäiden vainajien tapauksesta: Miehen epäillään ampuneen vaimonsa ja sitten itsensä

  4. 4

   17-vuotias tyttö loukkaantui yliajossa Vantaalla – poliisi pyytää havaintoja paikalta paenneesta autoilijasta

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Olympiavoittaja ollut kodittomana kolme kuukautta – pakeni kotoaan ja harkitsi itsemurhaa

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään

  10. 10

   Jos löytötavaraa ei vie poliisille, voi syyllistyä kavallukseen – Poliisi: Facebookissa ilmoittelu ei välttämättä riitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  9. 9

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää