Ulkomaat

BBC: Syyrialaiset pakolaislapset ovat tehneet Turkissa vaatteita Marks & Spencerille

Pakolaisille maksetaan vaatetehtaissa tyypillisesti runsas euro tunnilta.

Syyrialaisia pakolaislapsia on työskennellyt vaatetehtaissa Turkissa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Panorama-ohjelma löysi lapsia tekemässä vaatteita brittiläiselle kauppaketjulle Marks & Spencerille ja verkkokauppa Asosille sekä aikuisia pakolaisia laittomissa oloissa tekemässä farkkuja espanjalaisille Mango- ja Zara-ketjuille.

Kaikki mainitut vaatetoimijat ovat vastanneet, että ne valvovat tarkasti tuotantoketjujaan eivätkä hyväksy lasten tai pakolaisten hyväksikäyttöä. Suurimmalla osalla pakolaisista ei ole työlupia.

BBC löysi Marks & Spencerin Turkin-päätehtaisiin kuuluvasta paikasta seitsemän syyrialaista – heidän joukossaan 15-vuotiaan, joka silitti vaatteita toimituskuntoon 12 tunnin vuoroissa. Kauppaketju kutsui BBC:n tietoja ”hyvin vakaviksi” ja tarjoaa lakiapua tehtaassa työskennelleille syyrialaisille.

BBC:n mukaan pakolaisille maksetaan vaatetehtaissa tyypillisesti runsas euro tunnilta. He eivät ole teknisesti tehtaiden palkkalistoilla vaan saavat palkkansa käteisellä välittäjältä.

”Jos syyrialaiselle tapahtuu jotain, hänet vain heitetään pois kuin kankaanpala”, eräs tehtaan pakolaisista kommentoi työoloja BBC:lle.

Mangon ja Zaran farkkujen parissa 12 tunnin työpäiviä tehneet pakolaiset käsittelivät BBC:n mukaan kemikaaleja ilman asianmukaisia suojavarusteita.

Mango vastasi paljastukseen, ettei tiennyt tehtaan toimineen sen alihankkijana eikä löytänyt tehtaasta myöhemmässä tarkastuksessa yhtään syyrialaista työntekijää. Zaran emoyhtiö Inditex kertoi antaneensa tehtaalle jo aiemmin kehotuksen panna työolot kuntoon joulukuuhun mennessä.

Uutistoimisto Reuters löysi kesällä nuorimmillaan yhdeksänvuotiaita syyrialaisia vaatetehtaista Turkista.

”Aiemmin täällä työskenteli turkkilaisia lapsia mutta nykyään vain syyrialaisia”, vaatetehtailija Selim sanoi Reutersille Gaziantepin kaupungissa Syyrian rajan lähellä.

Reutersin mukaan Turkki kieltää työnteon alle 15-vuotiailta. Alle 18-vuotiaat saavat työskennellä 40 tuntia viikossa, mutta Reuters löysi alaikäisiä syyrialaisia, jotka kertoivat tekevänsä 15 tunnin päiviä kuudesti viikossa.

Syyrialaiset arvelivat Reutersille ansioidensa olevan kolmasosan tai enimmillään puolet siitä, mitä turkkilaisille maksetaan samasta työstä.

Noin 80 miljoonan asukkaan Turkissa on lähes kolme miljoonaa pakolaista, enemmän kuin missään muussa maassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rinteen synnytystalkoot ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  2. 2

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  3. 3

   Tätä on Helsinki vuonna 2021: Vihdintie bulevardiksi, varhaiskasvatus maksuttomaksi, tuplasti englanninkielisiä kouluja

  4. 4

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  5. 5

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  6. 6

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

  7. 7

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  8. 8

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  9. 9

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  10. 10

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää