Ulkomaat

Paavi Franciscus saapuu kaksipäiväiselle vierailulle Ruotsiin ensi viikolla

Lundiin ja Malmöhön sijoittuvan vierailua pidetään historiallisena, sillä kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun katolisten ja evankelis-luterilaisen kirkon edustajat muistavat yhdessä uskonpuhdistuksen 500-vuotista historiaa.

Tukholma

Paavi Franciscus saapuu kaksipäiväiselle vierailulle Ruotsiin ensi viikon maanantaina 31. lokakuuta.

Lundiin ja Malmöhön sijoittuvaa vierailua pidetään historiallisena, sillä kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun katolisten ja evankelis-luterilaisen kirkon edustajat muistavat yhdessä uskonpuhdistuksen 500-vuotista historiaa paavin johdolla.

Uskonpuhdistus jakoi katolisen kirkon, ja luterilainen kirkko syntyi sen seurauksena. Epäluottamus kirkkojen välillä jatkui vuosisatoja.

Viimeksi katolisen kirkon paavi vieraili Ruotsissa vuonna 1989. Tuolloin paavina toimi Johannes Paavali II.

”Olen hyvin onnellinen siitä, että paavi tulee Lundiin ja että roomalais-katolinen kirkko yhdessä Luterilaisen maailmanliiton kanssa kutsuu koolle tämän erityislaatuisen tapahtuman. Se on edistysaskel kirkkojen työssä”, sanoi Ruotsin kirkon arkkipiispa Antje Jackelén aiemmin tiedotteessa.

Uskonpuhdistusta päätettiin muistaa juuri Ruotsin Lundissa muun muassa, koska se on Luterilaisen maailmanliiton perustamispaikka. Lundin tuomiokirkolla on lisäksi noin tuhatvuotinen historia, joka on yhteinen sekä katoliselle että evankelisluterilaiselle kirkolle.

Paavi Franciscus saapuu Malmöhön maanantaina, mistä hän matkustaa Lundiin pitämään ekumeenisen jumalanpalveluksen.

Samassa yhteydessä hän tapaa sekä Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin että Ruotsin kuningasparin. Illalla paavi osallistuu Malmö Arenalla pidettävään yleisötilaisuuteen.

Vierailu jatkuu tiistaina, jolloin paavi pitää avoimen jumalanpalveluksen Malmössä Swedbank Stadionilla. Tilaisuuteen mahtuu 18 000 ihmistä.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo varautuu vierailuun kovilla turvatoimilla. Turvallisuussyistä se ei kerro työnsä yksityiskohtia.

Kyseessä on kokoluokaltaan samantyyppinen panostus kuin presidentti Barack Obaman vierailun aikaan 2013, Säposta kerrotaan uutistoisto TT:lle.

”Haaste on, että kyse on niin kattavasta ja kompleksista (tapahtumasta), mutta ennakointimme ja mahdollisuutemme suunnitella ovat äärimmäisen hyvät”, sanoo Säpon henkivartijatoiminnasta vastaava Susanna Trehörning TT:lle.

Paavin Ruotsin-vierailu on alkua suuremmalle uskonpuhdistuksen 500-vuotisen historian muistelemiselle ensi vuonna. Uskonpuhdistuksen katsotaan alkaneen vuonna 1517, kun Martti Luther naulasi 95 teesiään Wittenbergin linnankirkon oveen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Paavi
 • Ruotsi
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  6. 6

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  7. 7

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  8. 8

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  9. 9

   Tiistaina ukkoskuuroja voi esiintyä lähes koko maassa

  10. 10

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää