Ulkomaat

Snobismi voi hyvin Britanniassa – snobeja löytyy kaikista yhteiskuntaluokista

Britannian kuuluisa snobikohu 1950-luvulla syntyi suomalaisen tiedejulkaisun artikkelista.

Lontoo

Snobi – kuka hän on? Snobi on hienostelija, tärkeilijä tai itsensä korostaja, joka katsoo muita nenänvarttaan pitkin ja jakaa ihmiset ”meihin” ja ”muihin”.

Snobi tuntee ylemmyyttä niitä kohtaan, jotka eivät omista kalaveitsiä tai tunne oikeita ihmisiä tai osaa kirjoittaa yhdyssanoja oikein. Snobi uskoo tietävänsä, kuinka asioiden pitäisi oikeasti olla.

Britanniassa snobismi voi hyvin, vaikka käsitykset siitä, mikä on ”hienoa” tai ”epähienoa” muuttuvatkin aina ajan myötä.

Snobismin nykytilaa kartoittaa juuri ilmestyneessä teoksessaan englantilainen kirjailija-kriitikko D. J. Taylor: The New Book of Snobs – A definitive guide to modern snobbery.

Snobismi ei ole kiinni yhteiskuntaluokasta, vaikka brittiläinen luokkayhteiskunta antaa erottautumishaluille hedelmällisen kasvualustan. Snobeja riittää niin yläluokassa kuin työväenluokassakin.

Erityisen alttiita snobismille ovat keskiluokkaiset ihmiset. Keskiluokalle on tärkeää tehdä pesäero ”alempiin luokkiin” ja kurkotella samalla parempiin piireihin.

Taylorin mukaan brittiläinen keskiluokka on jakautunut kymmeniin väliluokkiin. Alemmalla keskiluokalla, keskisellä keskiluokalla ja ylemmällä keskiluokalla – sekä kaikilla niiden väliluokilla – on omat kirjoittamattomat sääntönsä siitä mikä on hyväksyttävää ja toivottavaa.

Nykysnobismissa ei silti ole suinkaan kyse vain luokkaeroista. On myös muita snobeja: ruokasnobeja, elokuvasnobeja, kirjallisuussnobeja, matkasnobeja ja asuntosnobeja.

Britanniassa suurin snobbailun aihe on kuitenkin se, kuinka henkilö puhuu äidinkieltään englantia. Aksentti ja sanavalinnat paljastavat asuinpaikan, koulutuksen ja yhteiskuntaluokan.

Eräänlaisena englantilaisen snobismin klassikko-opuksena voi yhä pitää kirjailija Nancy Mitfordin 1956 toimittamaa teosta Noblesse Oblige (aateluus velvoittaa). Siinä Mitfordin kuuluisiin seurapiirisisaruksiin kuulunut kirjailija listaa sanat, jotka kuuluvat yläluokkaiseen puheenparteen ja mitkä eivät.

Mitfordin teos synnytti 1950-luvun Britanniassa snobismikohun, johon Taylorkin viittaa nyt 60 vuotta myöhemmin.

Vähemmän tunnettua on kuitenkin se, että kohun siemenet kylvettiin Suomessa. Mitfordin innoittajana toimi kielitieteilijä Alan C. S. Ross, jonka samaa aihetta käsittelevä snobahtava kirjoitus ilmestyi alunperin 1954 Helsingissä suomalaisen Uusfilologisen yhdistyksen aikakauskirjassa.

Suomalaisten uusfilologien 1899 perustama Neuphilologische Mitteilungen -aikakauskirja ilmestyy edelleen.

Kielisnobismi toimii nyky-Britanniassa kuitenkin kahteen suuntaan. On niitä, jotka arvostavat mahdollisimman puhdasta englantia. Sitten on niitä, jotka snobbailevat paikallismurteellaan tai työväenluokkaisilla sanavalinnoillaan.

Käänteistä snobismia esiintyy myös muissa yhteyksissä. Työväenluokkalaisesta taustasta on tullut uskottavuuden mittari esimerkiksi tietyissä poliittisissa piireissä.

Alemmasta keskiluokasta pääministeriksi noussut Margaret Thatcherin sen sijaan sai kärsiä kollegojensa snobismista. Brittipolitiikan huipulla ei oltu totuttu näkemään tavallisia pikkukauppiaan tyttäriä. Snobien mielestä Thatcher oli poroporvari, joka puhui omituisesti eikä osannut edes pukeutua.

Taylorin mukaan snobismissa ei ole kuitenkaan kyse epätasa-arvosta perinteisessä mielessä. Vaikka yhteiskunta kohtelisi kaikkia samalla tavalla ja takaisi saman toimeentulon, keksisivät snobit aina jotain, jolla nostaa itseään ja painaa muita.

Raha toki auttaa, jos haluaa esiintyä parempana kuin on. Esimerkiksi ”oikea osoite” eli koti arvostetussa kaupunginosassa on yksi yleinen snobbailun muoto.

Toisaalta rahalla pröystäily on sekin epähienoa. Snobit nyrpistävät nenäänsä niille, jotka päräyttävät näyttävillä urheiluautoillaan prameisiin kartanoihinsa. Räikeys on mauttomuutta, ja snobbailussa on kyse juuri hyvällä maulla pätemisestä.

Snobbailun perustaidot opitaan jo kotona ja koulussa. Luokkanousu on Britanniassa paljon vaikeampaa kuin esimerkiksi Pohjoismaissa. Ihmiset tietävät paikkansa liiankin hyvin.

Britannian hallituksen syyskuinen raportti kartoitti sitä, kuinka paljon sosioekonominen tausta vaikuttaa menestykseen tiede- tai pankkiuralla. Raportista selviää muun muassa, että brittiläinen investointipankkiiri – ainakaan aloittelija – ei saa käyttää tumman puvun kanssa ruskeita kenkiä. Näin snobismi karsii ja karkottaa vaatimattomasta taustasta tulevat.

Snobismiin kuuluvat myös kaksoisstandardit. Esimerkiksi tatuointeja pidetään epähienoina, ellei kyseessä ole henkilö, joka on arvostelun yläpuolella, kuten edellisen pääministerin David Cameronin vaimo.

Samantha Cameronila on delfiinitatuointi nilkassa. Se oli snobienkin mielestä vain hienoa ja piristävää.

Pikaopas snobbailuun

 Ääntämys ja sanavalinnat paljastavat taustan. Yläluokka ja alaluokka sanovat ”what?” kun eivät kuule. Alempi keskiluokka sanoo ”pardon?”. Yläluokka ja ylempi keskiluokka voivat sanoa myös ”I beg your pardon?”

 Ylemmissä luokissa sohva on ”sofa”, alemmissa ”settee”.

 Jalkapallo on työväenluokan harrastus. Keskiluokka harrastaa rugbya.

 Ronski maaseutuelämä sopii ylä- ja alaluokalle, mutta keskiluokka on eksyksissä.

 Ruokasnobeille pakasteet ja valmisruoat ovat kauhistus. Toisaalta myös monimutkaisilla ruoilla ja hienoilla viineillä kikkailu on epähienoa.

 Kuluneet vaatteet ja huonekalut ovat hienompia kuin uudet ja kiiltävät. Nousukkaasta on sanottu, että ”hänen pitää ostaa itse omat huonekalunsa”.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  3. 3

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  4. 4

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  5. 5

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  6. 6

   Kumppanin painonvaihtelut voivat kriisiyttää seksielämän, ja siksi aiheesta pitäisi uskaltaa puhua, sanoo pariterapeutti Minna Oulasmaa

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  9. 9

   Valkoisessa talossa soittanut ihmelapsi kuuli outoa kieltä lentokoneessa – nyt hän puhuu suomea ja pääsi jatkoon unelmiensa Maj Lind -pianokilpailussa

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää