Valikko
Ulkomaat

HS-Analyysi: Islannin piraattipuolue saa virtaa protestista – suurimman puolueen paikka on lähellä lauantain vaaleissa

"On hiukan kuin havaitsisimme, että perheen kuiville päässyt alkoholisti-isä on alkanut taas juoda.

Tukholma

"On hiukan kuin havaitsisimme, että perheen kuiville päässyt alkoholisti-isä on alkanut taas juoda."

Niin kiteytti Óttar Proppé, Islannin pienen oppositiopuolueen Valoisan tulevaisuuden puheenjohtaja. Oli viime huhtikuu ja islantilaiset protestoivat päivä toisensa jälkeen tuhatpäisin joukoin Reykjavíkin parlamenttitalon edustalla.

Pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson oli joutunut juuri jättämään paikkansa niin sanotuista Panaman papereista alkaneen veroparatiisikuohunnan takia. Islanti profiloitui likaisen pelin ja pienen piirin kähminnän maana. Se tapahtui juuri, kun vuoden 2008 pankkikriisin sotkut olivat pitkälti takana ja ryvettyneet pankkiirit olivat saaneet tuomionsa.

Lauantaina mitataan, kuinka pitkälle kevään protesti kantaa mielenosoitusten ulkopuolella.

Islantilaiset äänestävät parlamenttivaaleissa, jotka aikaistettiin juuri Panaman papereista alkaneen kuohunnan takia.

”Epäluottamus politiikkaan on hyvin laajaa, ja monet ovat tyytymättömiä. Näin on siitä huolimatta, että Islannin talous on kehittynyt hyvin”, sanoo politiikan tutkimuksen professori Eiríkur Bergmann Islannin Bifrost-yliopistosta.

Hän ei uskalla veikata vaalin tulosta.

Selvää on silti, että pieni piraattipuolue on hyötynyt selvästi viime vuosien protestimielialasta. Piraatit saivat Islannin viime vaaleissa 2013 viiden prosentin ääniosuuden, ja sillä on kolme paikkaa 63-paikkaisessa parlamentissa. Nyt mielipidemittaukset povaavat puolueelle parinkymmenen prosentin ääniosuutta ja kovaa taistelua suurimman puolueen paikasta keskustaoikeistolaisen hallituspuolueen itsenäisyyspuolueen kanssa.

Piraatit entisen runoilijan, punkkarin ja Wikileaks-aktivistin Birgitta Jónsdóttirin johdolla voivat olla vaalien jälkeen hallituksen muodostajan paikalla.

Vaikka piraattipuolueet eivät ole kyenneet samanlaiseen kasvuun muulla Euroopassa, on kyse muutoin tutusta poliittisesta ilmiöstä: Kreikan Syriza kasvoi pitkälti turhautuneisuudesta vanhoihin puolueisiin, samoin Podemos Espanjassa, sanoo Eiríkur Bergmann.

”Kaikki puolueissa ei tietenkään ole yhtenevää – – Mutta piraattipuolue ammentaa samantyyppisestä liikehdinnästä.”

Islannissa tyytymättömyys maan eliittiin juontaa juurensa jo pankkikiriin vuosilta. Haavat aukesivat hetkessä Panaman paperien paljastusten alettua.

Kansainvälisen toimittajajoukon tutkimuksista kävi ilmi, että ex-pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugssonilla ja hänen vaimollaan oli ollut yhteyksiä veroparatiisiin. Hänen perheellään oli ollut myös aiemmin tuntemattomia intressejä Islannin pankkikriisiä seuranneissa velkojien kanssa käydyissä neuvotteluissa.

Paljastukset suututtivat islantilaisia, vaikka pääministeri vannoi maksaneensa veronsa.

Skandaalin lisäksi myös muu nykyisen keskustaoikeistolaisen hallituksen toiminta on hyödyttänyt opposition piraatteja.

Kansalaiset saivat itse osallistua uuden perustuslain laadintaan pankkikriisin jälkimainingeissa. Nykyhallitus kuitenkin päätti olla edistämästä hanketta.

”Monet islantilaiset olivat hyvin vihaisia tavasta, jolla hallitus hoiti prosessin”, Eiríkur Bergmann sanoo.

Piraattipuolue itse on ajanut tiiviisti perustuslain uudistusta.

Puolueen agenda on ylipäätään laajempi kuin samannimisillä puolueilla Euroopassa, mikä on luultavasti auttanut haalimaan tukea.

Piraattien ideologinen pohja on verkon vapauksia, oikeuksia ja yksityisyydensuojaa ajavassa liikkeessä. Nykyisin puolue ajaa silti teemoja kuten kansaäänestystä Islannin EU-jäsenyysprosessin uudelleenkäynnistämisestä ja erilaisia suoraan demokratiaan liittyviä uudistuksia.

Hyvästä vedosta huolimatta piraattien kannatus on vaalien alla selvästi heikompi kuin vielä keväällä, jolloin gallupit lupailivat sille korkeimmillaan yli 40 prosentin lukemia.

”Ei varmasti kukaan uskonut, että nuo luvut olivat kestäviä”, sanoo politiikan tutkija Hulda Þórisdóttir Islannin yliopistosta.

Muun muassa yhden piraattipuolueen kärkinimen vetäytyminen vaaleista on hänen arvionsa mukaan syönyt suosiota. Lisäksi keväällä Islantiin syntyi uusi liberaalipuolue viðreisn (uudistuspuolue). Se on saanut mielipidemittauksissa tukea ja on saattanut viedä ääniä piraateilta.

Piraattipuolue on kertonut tavoittelevansa hallitusvaltaa kolmen muun nykyisen oppositiopuolueen kanssa. Ratkaisevaa on, kykenevätkö puolueet vakuuttamaan kansalaiset siitä, että vallan vaihto todella toisi muutoksia. Vai pitääkö islantilasten taas pian vastustaa kadulla herrojansa.

Islanti äänestää lauantaina

 Islannissa järjestetään parlamenttivaalit 29. lokakuuta. Vaalit päätettiin aikaistaa niin sanotuista Panaman papereista keväällä käynnistyneen poliittisen kuohunnan seurauksena. Tavallisessa aikataulussa ne olisi pidetty vuoden 2017 keväällä.

 Tällä hetkellä hallituksessa istuvat keskustalainen edistyspuolue ja keskustaoikeistolainen itsenäisyyspuolue. Pääministeri Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sai jäättä paikkansa keväällä, mutta hallituskoalitio jatkoi edistyspuolueen pääministerin Sigurður Ingi Jóhannssonin johdolla.

 Vaaleja edeltävissä mielipidetiedusteluissa suurimman puolueen paikasta kilpailevat nyt oppositiossa istuva piraattipuolue ja hallituspuolue itsenäisyyspuolue, molemmat noin 20 prosentin äänisaaliilla. Aivan viime päivinä itsenäisyyspuolueen johto on ollut niukka.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Islanti
 • Vaalit
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Avanne toi Sauli Suomiselle viisi tuntia lisää vuorokauteen – ”Haaveilen edelleen normaalista ja kivuttomasta elämästä”

  5. 5

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäiden kotihoitajia uuvuttavat paheneva kiire ja entistä sairaammat asiakkaat

  6. 6

   Poliisi epäilee Uber Finlandia luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta – maajohtaja Joel Järvisen omaisuutta saatetaan takavarikoida

  7. 7

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  8. 8

   Liikaa mukavuutta, helppoutta, hauskuutta ja ärsykkeiden yltäkylläisyyttä – Oppimistulosten heikentyminen johtuu yleisen ilmapiirin muutoksesta

  9. 9

   Yhä useampi sanoo ”mä” ja ”alkaa tekeen” – Tarkoittaako kieltä hiova kaupungistuminen, että kaikki puhuvat kohta samaa murretta?

  10. 10

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää