Valikko
Ulkomaat

Etelä-Korean presidentillä Rasputiniin verrattu mystinen neuvonantaja – vaatimukset presidentin erosta kiihtyvät

Uskonnolliseen kulttiin kytkeytyvän Choi Soon-silin vaikutusvalta presidentti Park Geun-hyeen on paljastunut ilmeisen merkittäväksi.

Tieto uskonnolliseen kulttiin kytkeytyvästä salaperäisestä neuvonantajasta uhkaa kaataa Etelä-Korean presidentin Park Geun-hyen, joka on menettänyt kansansuosionsa viime viikkoina lähes täysin.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan 70 prosenttia äänestäjistä haluaa, että Park eroaa tai että hänet pannaan syytteeseen virkarikoksesta, kertoo uutistoimisto AFP.

Kaiken takana on Parkin, 64, vanha ystävä Choi Soon-sil, 60. Choilla ei ole minkäänlaista virallista asemaa valtionhallinnossa, mutta hänen vaikutusvaltansa presidenttiin on paljastunut todennäköisesti merkittäväksi. Julkisuutta vältellyttä Choita on verrattu venäläiseen mystikkoon Grigori Rasputiniin, jolla oli keskeinen rooli tsaari Nikolai II:n hovissa 1900-luvun alussa.

Eräs Choin avustajista on kuvaillut syyttäjälle kuulusteluissa, että Choi on toiminut tosiasiallisesti valtionhoitajana.

Choita epäillään virallisesti siitä, että hän olisi suhteidensa avulla koonnut kymmenien miljoonien eurojen lahjoitukset kahdelle voittoa tavoittelemattomalle säätiölleen teknologiajätti Samsungilta ja muilta yrityksiltä – väitetysti henkilökohtaiseksi edukseen.

Oleellisempaa skandaalissa on kuitenkin Choin ilmeisen suuri vaikutusvalta presidentin tekemiin päätöksiin. Tutkimuksissa Choin tietokoneelta on löytynyt tiedostoja, jotka viittaavat siihen, että hän olisi saanut läpi omia muutoksiaan Parkin julkisiin puheisiin ja vastaanottanut luottamuksellisia asiakirjoja liittyen muun muassa maan Japanin- ja Pohjois-Korean-suhteisiin.

”Neiti Choi käytännössä kertoi presidentille, mitä milloinkin tehdä”, Choin säätiössä työskennellyt Lee Seong-han kertoi Hankyoreh-sanomalehdelle The New York Timesin mukaan.

”Presidentti ei saanut tehtyä mitään päätöksiä itsenäisesti.”

Uutistoimisto Reutersin mukaan Park on kertonut pyytäneensä Choin mielipiteitä vilpittömin aikein ja kuvaillut saamiaan neuvoja ”avuksi hankalana aikana”. Parkia on aiemminkin arvosteltu taipumuksesta sivuuttaa asiantuntijoiden neuvot ja ympäröidä itsensä läheisten uskottujen joukolla.

Oppositio on vaatinut erikoistutkintaa presidentin toimista mutta ei ole ainakaan toistaiseksi tohtinut syyttää häntä virkarikoksesta.

Joka tapauksessa kohu on vienyt Parkilta kyvyn johtaa maataan tehokkaasti hitaan talouskasvun, paisuvan työttömyyden ja Pohjois-Korean aiheuttamien jännitteiden aikana.

”Tämä ei ole mikään tavallinen rampa ankka -ilmiö. Presidentin kyky johtaa hallitusta on romahtanut täysin”, sanomalehti Chosun Ilbo kuvaili pääkirjoituksessaan.

Kohua on syventänyt ja huhuja lietsonut, että Choin edesmennyt isä oli ”pseudopastoriksi” kutsuttu Choi Tae-min, joka perusti kulttimaisen uskonryhmän ”Iankaikkisen elämän kirkon”. Jopa Parkin puoluetoverit ovat kertoneet huolestuneensa, että presidentti on uskonnollisen kultin pauloissa.

Isä-Choi ystävystyi Parkin kanssa, kun tämän äiti oli salamurhattu vuonna 1974. Hänestä tuli nuoren Parkin läheinen avustaja.

Park Geun-hyen isä oli Etelä-Korean sotilasdiktaattori Park Chung-hee, joka salamurhattiin vuonna 1979. Murhaaja oli valtion tiedustelupalvelun johtaja Kim Jae-gyu, joka ennen teloittamistaan kertoi yhdeksi motiivikseen isä-Parkin kyvyttömyyden estää isä-Choin sekaantumisen tytär-Parkin asioihin.

Huhujen mukaan presidentti Park Geun-hye olisi jopa synnyttänyt salaa lapsen isä-Choille, mutta hän on kiistänyt tämän, kertoo The New York Times.

Tytär-Park muodosti läheisen suhteen myös tytär-Choin kanssa, ja ystävyys lujittui isä-Choin kuoltua vuonna 1994. Tytär-Choin merkitys Parkin lähimpänä uskottuna on ilmeisen korostunut, koska presidentti ei ole koskaan mennyt naimisiin ja on etääntynyt sisaruksistaan, kertoo Chosun Ilbo.

Choi Soon-silin entinen aviomies Chung Yuon-hoi työskenteli Parkin korkeana neuvonantajana ennen tämän valintaa presidentiksi vuonna 2012.

Choi on tällä haavaa Saksassa, jonne hän lähti kohua pakoon syyskuun alussa ensimmäisten syytösten tultua julkisuuteen. Hän on kiistänyt tehneensä mitään väärää ja sanonut auttaneensa presidenttiä hyvää hyvyyttään. Choin asianajaja on sanonut, että tämä on valmis palaamaan kotiin kuulusteltavaksi ja kärsimään mahdolliset seuraukset.

Park on pyytänyt kansalta anteeksi ja vannonut, että pysyy virassa. Perjantai-iltana hän reagoi kohuun erottamalla presidentinhallinnon korkeimpia virkamiehiä, kertoo sanomalehti The Korea Herald.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Etelä-Korea
 • Kaukoitä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  6. 6

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  10. 10

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  10. 10

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  3. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  4. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  5. Tunti sitten
  6. DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin
  7. 2 tuntia sitten
  8. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  9. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  10. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  11. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  12. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  13. USA:n korkein oikeus sallii maahantulokiellon soveltamisen osittain – Trump: Päätös on selvä voitto kansalliselle turvallisuudellemme
  14. Näytä lisää