Ulkomaat

Paavi Franciscus vierailee tänään Ruotsissa – ”Merkkipaalu pitkällä matkalla sovintoon luterilaisten ja katolisten välillä”

Tasa-arvoa vaalivassa Ruotsissa muistutetaan katolisen kirkon puutteista yhdenvertaisuuskysymyksissä. ”Media on tehnyt paavi Franciscusista liberaalimman kuin hän onkaan”, sanoo Ruotsin entinen Vatikaanin-lähettiläs.

Tukholma. Paavi Franciscus saapuu tänään maanantaina kaksipäiväiselle vierailulle Ruotsiin.

Lundiin ja Malmöhön sijoittuvan vierailun aikana katolisen ja evankelis-luterilaisen kirkon edustajat muistavat yhdessä uskonpuhdistuksen 500-vuotista historiaa.

Vierailua pidetään merkittävänä, sillä kirkoille kipeää uskonpuhdistusta ei ole aiemmin muistettu yhdessä yhtä korkealla profiililla.

”Tämä on hyvin tärkeää ekumeenisille suhteille. Sanoisin, että merkkipaalu pitkällä matkalla sovintoon luterilaisten ja katolisten välillä”, sanoo Ulla Gudmundson, Ruotsin entinen suurlähettiläs Vatikaanissa.

Uskonpuhdistus jakoi katolisen kirkon, ja luterilainen kirkko syntyi sen seurauksena. Epäluottamus kirkkojen välillä jatkui vuosisatoja.

Paavi Franciscus itse antoi ennen vierailuaan harvinaisen haastattelun ruotsalaisen katolisen Signum-lehden päätoimittajalle Ulf Jonssonille.

”Toivon, että onnistun ottamaan askelen, joka tuo meitä lähemmäs toisiamme ja että pääsen lähemmäksi veljiäni ja sisariani Ruotsissa” , hän sanoi odotuksistaan Dagens Nyheterin julkaisemassa haastattelussa.

Viimeksi katolisen kirkon paavi vieraili Ruotsissa vuonna 1989. Tuolloin paavina toimi Johannes Paavali II.

Katolinen kirkko on Ruotsissa pieni. Sillä on vain noin 115 500 jäsentä, kun taas evankelis-luterilaisen kirkon jäsenmäärä on yli kuusi miljoonaa.

Paavin vierailu on silti herättänyt laajaa huomiota. Ei vähiten, koska argentiinalainen Paavi Franciscus on profiloitunut arvoilla, joille on kaikupohjaa liberaalissa Ruotsissa.

Heikko-osaisten puolustajana tunnettu paavi on pessyt niin vankien kuin muslimipakolaistenkin jalkoja ja todennut, ettei voi tuomita homoseksuaaleja.

Ruotsissa vasemmistolainen Politism-verkkosivusto nimitti paavia taannoin ”paremmaksi kuin ympäristöpuolue” ilmastoasioissa.

”Ruotsissa on vahva sosiaalisen oikeudenmukaisuuden, solidaarisuuden ja ympäristötietoisuuden perinne, ei vähiten Ruotsin kirkon piirissä. Näitä puolia nykyisessä paavissa arvostetaan hyvin paljon”, Gudmundson sanoo.

Samalla viestimet Ruotsissa ovat ennen vierailua muistuttaneet näkyvästi naisten ja esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen heikosta asemasta katolisessa kirkossa.

Näin tekee myös Gudmundson.

”Media yleisesti on tehnyt hänestä liberaalimman kuin hän onkaan, erityisesti mitä tulee samaa sukupuolta olevien liittoihin. Hän on pohjimmiltaan perinteinen katolinen oppikysymyksissä. Hän ei ole muuttanut mitään”, hän sanoo.

Gudmundson kutsuu naiskysymystä paavi Franciscusin heikoimmaksi alueeksi. Virkaan astumisensa jälkeen paavi totesi, että naisten on saatava suurempi rooli kirkossa, mikä herätti toiveita. Toistaiseksi vain hyvin vähän on kuitenkin tapahtunut. Naispappeus on yhä katolisessa kirkossa poissuljettua.

”Hän ottaa pieniä askelia, ja hän voisi ottaa vähän suurempia. Hän on silti nostanut keskustelun uudelle tasolle katolisessa kirkossa. Nyt naispapeista voi puhua toisin kuin ennen”, hän sanoo.

Uskonpuhdistusta päätettiin muistaa juuri Ruotsin Lundissa muun muassa, koska se on Luterilaisen maailmanliiton perustamispaikka. Lundin tuomiokirkolla on lisäksi noin tuhatvuotinen historia, joka on yhteinen sekä katoliselle että evankelisluterilaiselle kirkolle.

Paavin Ruotsin-vierailu on alkua suuremmalle uskonpuhdistuksen 500-vuotisen historian muistelemiselle ensi vuonna. Uskonpuhdistuksen katsotaan alkaneen vuonna 1517, kun Martti Luther naulasi 95 teesiään Wittenbergin linnankirkon oveen.

Kahden päivän vierailu

 Paavi Franciscus saapuu Malmöhön maanantaina noin kello 11 paikallista aikaa, mistä hän matkustaa Lundiin ekumeenisen jumalanpalveluksen.

 Samassa yhteydessä hän tapaa sekä Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin että Ruotsin kuningasparin. Alkuillasta paavi osallistuu Malmö Arenalla pidettävään yleisötilaisuuteen.

 Vierailu jatkuu tiistaina, jolloin paavi pitää avoimen katolisen jumalanpalveluksen Malmössä Swedbank Stadionilla. Tilaisuuteen mahtuu 18 000 ihmistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Paavi
 • Ruotsi
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  2. 2

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  3. 3

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  4. 4

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  5. 5

   Niinistön kannatuskortteja kertyi yhteensä 156 000

  6. 6

   Trumpilla putki päällä, tuominnut nyt amerikkalaiset huippu-urheilijat useammin kuin natsit – Tämä kaikki tapahtui viikonloppuna

  7. 7

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  8. 8

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  9. 9

   Uppiniskainen asukas säilyttää lastenvaunuja porraskäytävässä huomautuksista huolimatta – taloyhtiö voi ottaa huoneiston haltuunsa

  10. 10

   Eduskuntatalon edessä itseään vatsaan puukottaneet olivat turvapaikanhakijoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  9. 9

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  10. 10

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää