Ulkomaat

Hollannin äärioikeiston ykkösääni Geert Wilders oikeuteen kiihottamisesta marokkolaisia vastaan – ei aio osallistua ”poliittiseen oikeudenkäyntiin”

Koraanin kieltämistä ja EU-eroa vaativa Wilders on noussut Hollannin suosituimpien poliitikkojen joukkoon.

Bryssel

Hollannissa alkaa tänään maanantaina oikeudenkäynti, jossa maan suosituimpiin kuuluva poliitikko, äärioikeistolainen Geert Wilders on syytettynä marokkolaisten vastaisen vihan lietsomisesta.

Vapauspuoluetta johtava Wilders ilmoitti viime perjantaina avoimessa kirjeessään, että hän ei aio mennä paikalle ”poliittiseen oikeudenkäyntiin”, jonka ennakoidaan kestävän noin kolme viikkoa.

”Jos puhetta aletaan tuomita Hollannissa, kyse ei ole enää vapaasta maasta – vaan diktatuurista”, Wilders kirjoitti ja vakuutti, että häntä ei kukaan hiljennä.

Oikeusjuttu liittyy Wildersin vuoden 2014 esiintymisiin, joissa hän lupasi pitää huolen siitä, että Hollannissa olisi jatkossa vähemmän marokkolaisia. Hän totesi, että Haagin kaupunki olisi turvallisempi, jos se ei kärsisi marokkolaisten aiheuttamasta ”taakasta”.

Wilders on noussut valtavaan kansansuosioon nimenomaan kärjekkäillä ja laillisuuden rajoja hipovilla puheillaan, joista suuri osa on kohdistunut islamiin. Hän on esimerkiksi vaatinut ”Hollannin deislamisaatiota”: moskeijoiden ja islamilaisten koulujen sulkemista sekä koraanin kieltämistä.

Wilders on joissakin mielipidekyselyissä ollut maansa suosituin poliitikko ja tälläkin hetkellä hänen Vapauspuolueensa PVV on tasoissa pääministeri Mark Rutten keskustaoikeistolaisen VVD-puolueen kanssa.

Lähes 17 miljoonan asukkaan Hollannissa on ensi keväänä vaalit, joita pidetään tärkeänä mittarina siitä, miten radikaaliin suuntaan perinteisesti vapaamielisenä tunnettu maa on kallistunut.

Wilders on luvannut Hollantiin omaa Nexit-kansanäänestystä EU-jäsenyydestä. N-kirjain viittaa maan nimeen Nederlandiin eli Alankomaihin.

”Hurraa briteille! Nyt on meidän vuoromme. On aika Hollannin kansanäänestyksen! Hyvästi EU”, Wilders totesi Twitter-viestissään sen jälkeen, kun britit olivat äänestäneet EU-erostaan eli brexitistä viime kesäkuussa.

Wildersin puheet marokkolaisista eivät äkkiseltään vaikuta sen kärjekkäämmiltä kuin hänen aiemmat puheensa muslimeista tai islamista.

Vuonna 2011 Wilders voitti oikeusjutun, jossa häntä syytettiin muslimien vastaiseen vihan kiihottamisesta. Tuolloin tuomari totesi, että vaikka Wildersin kommentit olivat olleet šokeeraavia ja loukkaavia, ne tapahtuivat sananvapauden sallimissa rajoissa.

BBC:n mukaan ero tämänkertaisessa oikeudenkäynnissä on se, että aiemmin Wildersin syytettiin hyökänneen yleisemmin uskontokuntaa vastaan, mutta nyt vihamieliset puheet ovat kohdistuneet yksittäiseen etniseen ryhmään.

Hollannissa äärioikeisto on kasvattanut suosiota samasta syystä kuin muuallakin Euroopassa. Viime vuonna maahan tuli ennätysmäiset 59 000 turvapaikanhakijaa, mikä oli kaksi kertaa enemmän kuin edellisvuonna.

Wilders on nimitellyt turvapaikkaa hakevia miehiä ”testosteronipommeiksi”, jotka käyvät ”seksuaalista jihadia” länsimaissa.

Wilders totesi viime perjantain kirjeessään, että hän on ollut kotimaisen poliittisen ajojahdin lisäksi ”muslimiterroristien” uhkausten kohde 12 vuoden ajan.

Wilders on päätynyt puheidensa vuoksi esimerkiksi terroristiverkosto al-Qaidan tappolistalle. Maanantaina alkanut oikeudenkäynti pidetään turvallisuussyistä Amsterdamin Schipholin lentokentän lähellä olevassa oikeuskeskuksessa.

Vaikka Hollannilla on hyvin vapaamielinen maine, maassa on myös suuri konservatiivinen ja ulkomaalaisvihamielinen väestönosa. Kantaväestön ja maahanmuuttajien välit ovat olleet kireät jo pitkään.

Vuonna 2002 hollantilaiset järkyttyivät, kun eläinaktivisti Volkert van der Graaf murhasi islamia vastaan puhuneen populistipoliitikon Pim Fortuynin. Van der Graaf kertoi yhdeksi motiivikseen kuuden prosentin muslimivähemmistön suojelemisen.

Vuonna 2004 marokkolaishollantilainen Mohammed Bouyeri ampui muslimeja pilkanneen elokuvaohjaaja Theo Van Goghin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hollanti
 • Islam
 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Eurooppa
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  4. 4

   Venäjän suurlähettiläs Suomessa puhuu toisella tyylillä kuin hänen virkaveljensä Ruotsissa

  5. 5

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  6. 6

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  7. 7

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  8. 8

   Syy suomalaisten terveyseroihin löytyy elintavoista

  9. 9

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  10. 10

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   Yhteenveto Barcelonan yliajosta: ainakin 13 kuollut ja yli sata loukkaantunut, kaksi pidätetty, poliisien päälle yritettiin ajaa illalla

  11. Näytä lisää