Ulkomaat

Öljyä riittäisi, mutta kansa jonottaa keskellä yötä leipää ja vaippoja – HS:n reportaasi romahtavasta Venezuelasta

Venezuelan talous on sortumassa, inflaatio on satoja prosentteja ja poliitikot taistelevat vallasta.

Aamuyöllä kello puoli viisi Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa on pimeää.

Siellä täällä kadun kulmassa erottuu silti ihmisiä. Tarkemmin katsottuna heitä on sadoittain kaikkialla kauppojen, apteekkien ja leipomoiden edustalla. He jonottavat. Jotkut ruokaa, toiset lääkkeitä, shampoota tai vaippoja.

Tämä on päivittäinen näky Venezuelassa. Talouskriisin ja poliittisen valtataistelun keskellä Etelä-Amerikan öljyvaltion pitkään jatkunut pula lääkkeistä ja perustavaroista on kärjistynyt. Talous romahtaa, inflaatio on satoja prosentteja.

Yliopistolla työskentelevä Maide Sánchez on saapunut ruokakaupan eteen aamuyöllä kello neljä. Hän ei vielä tiedä, mitä kauppaan tuodaan tänä aamuna myytäväksi. Kauppajonoja hallitsevat laittomat välikädet eli bachaquerot. He saattavat joskus aseella uhaten vaatia jonon kärjestä paikan omalle väelleen tai osuutta jonottajien ostamista tuotteista.

Tuntikausien odottamisen jälkeen Maide Sánchez palaa toisinaan kotiin tyhjin käsin.

”En koskaan olisi voinut uskoa, että näin monilla luonnonrikkauksilla siunattu maa voisi joutua tällaiseen tilanteeseen. Olemme pohjalla”, hän sanoo.

Asioiden luulisi olevan toisin.

Karibianmeren rannalla sijaitsevalla Venezuelalla on maailman suurimmat todennetut öljyvarat, suuremmat kuin Saudi-Arabialla. Sillä on hedelmällistä maaperää ja suopea ilmasto. Kun Kristoffer Kolumbus tuli nykyisen Venezuelan rannikolle vuonna 1498, kertomusten mukaan hän luuli saapuvansa paratiisiin.

Nyt vuosien populistisen so­sialistivallan jälkeen Venezuelassa on pulaa lähes kaikesta. Pääkaupunki Caracas on henkirikostilastoissa maailman väkivaltaisimpia kaupunkeja. Ruokajonoissa syntyy tappeluja. Joudumme poistumaan aamuyöllä apteekkijonosta, kun bachaquerot käyvät epäluuloiseksi ulkomaalaisia kohtaan.

Kansainvälinen valuuttarahasto odottaa Venezuelan talouden supistuvan tänä vuonna kahdeksan prosenttia ja inflaation kohoavan 720 prosenttiin. Jos lounaan maksaa käteisellä, seteleitä tarvitaan nipuittain.

Katso videolta, kuinka tarjoilija laskee HS:n toimittajan ja kuvaajan maksamia lounasrahoja. Juttu jatkuu videon jälkeen.

“Tämä on pahin kriisi, johon Venezuela on joutunut rauhan aikana. Emme ole koskaan kokeneet mitään vastaavaa”, sanoo Luis Vicente León, joka johtaa Datanálisis-tutkimusyritystä.

Kyselyn mukaan yli 90 prosenttia venezuelalaisista sanoo, että maan tilanne on huono tai erittäin huono. Valtaosa ihmisistä katsoo, että eniten vastuussa on sosialistipuoluetta edustava presidentti Nicolás Maduro. Hallitus taas syyttää tilanteesta oikeiston lietsomaa taloussotaa ja imperialismia.

“Järjestelmä on tuhoisa, mutta hallitus syyttää tilanteesta vaikka avaruusolioita viedäkseen huomion siitä”, sanoo Vicente León.

Sade kastelee Caracasia halkovaa pikatietä.

Pilvet roikkuvat matalalla kaupunkia reunustavien vuorten yllä. Betonisten tornitalojen takana näkyy tiili­tönöistä tehtyjä köyhiä kortteleita.

Autoradiossa puhuu kuollut mies.

Edesmennyt presidentti Hugo Chávez ylistää vallankumousta.

Karismaattinen eversti Chávez nousi valtaan vuonna 1999. Pari vuotta myöhemmin häntä vastaan tehtiin lyhyeksi jäänyt vallankaappaus. Sen jälkeen hän radikalisoitui lisää.

Chávez otti kaudellaan käyttöön hintasääntelyn perustarvikkeille, kuten riisille, maissijauholle, kahville, maidolle ja vessapaperille. Hän perusti köyhiä varten sosiaaliohjelmia. Öljyn korkea hinta antoi kaikelle vauhtia.

Samalla valuutta- ja hintasääntely tekivät kotimaisesta tuotannosta usein kannattamatonta. Ne ruokkivat myös korruptiota, keinottelua ja pimeitä markkinoita. Chávezin seuraajan Maduron aikana Venezuelan talousvaikeuksia on syventänyt öljyn hinnan romahtaminen.

“Ongelma on, että liian monet hyötyvät laittomasta taloudesta, ei vain hallituksen tasolla vaan myös pyramidin alakerroksissa”, Vicente León sanoo.

Kun kaupat aamulla jonottamisen päätteeksi vihdoin aukeavat, hyllyt näyttävät olevan täynnä tavaraa. Tarkemmin katsoen huomaa, että esillä saattaa olla hyllykaupalla vain yhtä ja samaa tuotetta, kuten viinietikkaa tai ketsuppia. Hyllyjä on kiellettyä jättää tyhjiksi.

Ruoan lisäksi pulaa on lääkkeistä.

Vaikea tilanne näkyy Cementerio del Esten hautausmaalla. Pilvisenä päivänä kaikki sen kappelit ovat täynnä.

Suku on kokoontunut Yolanda-rouvan, 72, ruumiinvalvojaisiin. Yolanda makaa avoimessa arkussa kukilla koristellun huoneen keskellä. Kyseessä on katolilainen tapa jättää kuolleelle hyvästit. Yolanda kärsi erilaisista sairauksista, kuten verenpaineesta ja reumasta. Perhe kertoo, että heillä ei ollut varaa lisätutkimuksiin. Usein lääkkeitä ei ollut saatavilla edes mustassa pörssissä.

”Lääkkeiden saaminen on täällä nykyään taistelua. Sisareni kärsi hiljaa loppuun saakka. Hän oli yksin Jumalan käsissä”, sanoo vainajan sisko Olga Chacón.

Hautausmaalle on rakennettu kysynnän vuoksi useita uusia kappelihuoneita. Väkivaltarikollisuus ja talousvaikeudet näkyvät hautausbisneksessä muutenkin. Yolanda-rouvan hautajaisia jouduttiin lykkäämään useita päiviä, koska krematoriossa ei ollut vapaita aikoja. Venezuelassa on jonoa myös hautaan.

Monet pyrkivät ulkomaille.

Lähempänä keskustaa Espanjan konsulaatin edustalla on päivittäin pitkä jono. Viime vuonna tehdyn kyselyn mukaan 30 prosenttia venezuelalaisista suunnitteli muuttavansa pois. Etenkin koulutetut lähtevät muualle, vanhan siirtomaavallan Espanjan lisäksi Yhdysvaltoihin.

”Täällä meille ei ole mitään, ainoastaan turvattomuutta”, sanoo vakuutusalalla uraa tehnyt Augusto Piñero Capote. Hänen aikuinen poikansa on jo muuttanut Espanjaan. Hän toivoo voivansa viedä loput perheestään perässä, ehkä jo ensi vuoden alussa.

Illan tullen Caracasin varakkaalla itälaidalla talousvaikeudet saattaa hetkeksi unohtaa.

Vartioidulla aukiolla on menossa gastronomiafestivaali. Tarjolla on esimerkiksi italialaista ruokaa ja drinkkejä.

Kaikki ruoka ei Venezuelassa muutenkaan ole lopussa. Vähintään vihanneksia ja hedelmiä on aina saatavilla. Mustasta pörssistä voi ostaa perustarvikkeita kovaan ylihintaan. Ja aina on kalliita tuontitavaroita niille, joilla on paljon rahaa.

Lähistöllä sijaitsevat, takavuosina vilkkaat ravintolat ovat silti illalla hiljaisia. Rahapulassa ja väkivallan sekä sieppausten pelossa ihmiset eivät uskalla poistua kotoaan myöhään.

Kadut ovat pimeitä ja autioituvat varhain. Sähkön puutteen vuoksi katuvalot on monin paikoin sammutettu. Öisellä pikatiellä vastaan tulee armeijan tarkastuspiste.

Juuri armeijasta riippuu paljon, etenkin jos tilanne ryöstäytyy väkivaltaiseksi kaaokseksi. Hallitus on antanut puolustusvoimien käsiin monet keskeiset ministeriöt. Tähän saakka armeija on tukenut hallitusta, mutta sen sisäisiä valtakamppailuja on vaikea ennustaa.

Autoradiossa kuollut mies puhuu vallankumouksesta. Puolenyön jälkeen kauppojen eteen alkaa taas kertyä jonoa.

Öljyvaltiossa kamppailu vallasta

 Venezuelaa on yli 17 vuotta johtanut entisen presidentin Hugo Chávezin mukaan nimetty chavismoksi kutsuttu liike. Se on yhdistelmä populismia, sosialismia ja anti-imperialismia.

 Chávezin kuoltua syöpään vuonna 2013 Venezuelaa on johtanut hänen luottomiehensä Nicolás Maduro.

 Oppositio on hajanainen, mutta se onnistui voittamaan viime vuonna enemmistön parlamenttivaaleissa. Sen tavoitteena on uudet vaalit tai kansanäänestys presidentin asemasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venezuela

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  2. 2

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ja toinen mies vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – poliisi vapautti yhden epäillyistä

  7. 7

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  8. 8

   Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset – suomalaisasiantuntija nosti esiin kaksi asiaa päätöksestä

  9. 9

   Jalankulkijoiden päälle Helsingissä Jaguarilla kaahannut yliajaja vangittiin

  10. 10

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  7. 7

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää