Ulkomaat

Venäjä sulki ihmisoikeus­järjestö Amnestyn toimiston Moskovassa ilman ennakkovaroitusta

Järjestön työntekijän mukaan viranomaiset eivät antaneet toimitilojen sulkemisesta minkäänlaista varoitusta ennalta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Moskovassa sijainnut toimisto suljettiin täysin yllättäen keskiviikkona.

Uutistoimisto Reutersin mukaan venäläisviranomaiset vaihtoivat toimistorakennuksen lukot niin, ettei henkilökunta pääse sisään. Rakennuksesta on katkaistu myös sähköt. Oveen kiinnitetyssä paikallisviranomaisten ilmoituksessa kielletään menemästä rakennukseen sisälle ilman viranomaisia.

Reutersille puhunut järjestön työntekijä Alexander Artemyev sanoo, ettei sulkemisesta annettu mitään ennakkovaroitusta.

”Emme tiedä, mikä on aiheuttanut moskovalaisten viranomaisten päätöksen olla päästämättä työntekijöitämme toimistoonsa. Tämä tuli epämiellyttävänä yllätyksenä ilman ennakkovaroitusta”, Amnestyn Eurooppa-työn johtaja John Dalhuisen sanoo Suomen Amnestyn välittämässä tiedotteessa.

Dalhuisenin mukaan selityksiä voi olla monia, muun muassa Venäjällä kansalaisyhteiskunnan suhteen vallitseva ilmapiiri. Kaikki vuokravelvoitteet järjestö kertoo hoitaneensa asianmukaisesti.

”Nyt on kuitenkin liian aikaista vetää johtopäätöksiä. Me yritämme selvittää tilannetta mahdollisimman nopeasti. Toivomme todella paljon, että tälle meidän työhömme kohdistuvalle takaiskulle on yksinkertainen hallinnollinen selitys”, Dalhuisen sanoo.

Moskovan rakennusvirasto, jolta järjestö on toimitilansa vuokrannut, ei tuoreeltaan kommentoinut asiaa.

Amnestyn mukaan työntekijät soittivat myös oveen kiinnitetyssä lapussa olleeseen numeroon selvittääkseen asian, mutta numerosta ei vastattu.

Ulkomaista lahjoitusrahaa vastaanottavat kansalaisjärjestöt ovat viime aikoina olleet Venäjällä vaikeuksissa. Monet niistä on nimetty ulkomaisiksi agenteiksi, mikä mahdollistaa viranomaisten lähes mielivaltaisen puuttumisen niiden toimintaan.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) totesi kesäkuussa Moskovan vierailunsa jälkeen Helsingin Sanomille, että laki ulkomaisista agenteista on ongelmallinen. Soini tapasi vierailunsa aikana myös eri kansalaisjärjestöjen edustajia.

Venäjä hyväksyi lain ulkomaisista agenteista vuonna 2012, ja lain täytäntöönpano aloitettiin seuraavana vuonna.

 Ulkomaiseksi agentiksi päätyy kansalaisjärjestö, joka saa ulkomaista rahoitusta ja jonka toiminta on poliittista.

 Elokuuhun mennessä agenttilistalle oli kirjattu 105 kansalaisjärjestöä. Lain perusteella niiden toimintaa voidaan rajoittaa ja valvoa tarkemmin. Kymmenet järjestöt ovat listalle jouduttuaan lopettaneet toimintansa.

 Tunnetuimmat agenttilistalle joutuneet järjestöt ovat ihmisoikeusjärjestö Memorial, vaalitarkkailujärjestö Golos ja mielipidetutkimuslaitos Levada.

 Nykymuodossaan laki edellyttää agenteiksi todettujen järjestöjen ilmoittautuvan itse rekisteriin. Pykälän laiminlyönti johtaa rangaistukseen. Lakia kiristettiin jo kertaalleen siten, että entistä useampi järjestö voidaan nimetä ulkomaiseksi agentiksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Amnesty International
 • Ihmisoikeudet
 • Jukka Hiiro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Suomalainen Siru Laine seuraa Barcelonan tapahtumia työpaikkansa ikkunasta: ”Ihmisiä juoksi ja kiljui ulkona jonkinlaisessa yleispaniikissa”

  4. 4

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  5. 5

   Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”

  6. 6

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Demarien gallup-luvut ovat pohjanoteeraus, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar – ”Jos kurssi ei muutu, puoluejohdon asema on arvioitava uudelleen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pian Helsingin ainoaksi synnytys­sairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilma­ongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään
  3. Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, yksi pidätetty – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä
  4. Suomalainen Siru Laine seuraa Barcelonan tapahtumia työpaikkansa ikkunasta: ”Ihmisiä juoksi ja kiljui ulkona jonkinlaisessa yleispaniikissa”
  5. Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”
  6. Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää
  7. Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa
  8. Demarien gallup-luvut ovat pohjanoteeraus, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar – ”Jos kurssi ei muutu, puoluejohdon asema on arvioitava uudelleen”
  9. Tunti sitten
  10. Air Berlinin toimitusjohtaja: Kansallinen katastrofi vältettiin hallituksen rahoitustuen ansiosta – Ryanair syyttää saksalaisia salaliitosta
  11. Eurosarjojen tähdet tuikkivat taas viikonloppuna – jalkapallon huippusarjoissa tahkoaa kourallinen suomalaisia
  12. Serie A -kauden kovin tavoittein aloittava maajoukkuetoppari Sauli Väisänen sai Italiassa aplodit laulamisestaan – ”Ihan hauska setti”
  13. Näytä lisää