Ulkomaat

Irakin joukot tunkeutuivat Mosuliin – taistelu Isisin viimeisestä merkittävästä tukikohdasta käydään talo talolta

Hyökkäyksestä tulee vaikea ja mahdollisesti pitkä, sillä Mosulissa on jumissa arviolta 1,5 miljoonaa siviiliä. Kaupunki on levittäytynyt laajalle alueelle, ja Isisillä on ollut kaksi vuotta aikaa rakentaa puolustusasemia ja viritellä ansoja.

Tämän viikon tiistaina se viimein tapahtui.

Mosulin kaupungin alueelle tunkeutui Irakin eliittijoukkojen sotilaita ensimmäistä kertaa sitten kesäkuun 2014, jolloin Irakin toiseksi suurin kaupunki jäi äärijärjestö Isisin panttivangiksi.

Erikoisjoukot valtasivat tiistaina Mosulin itälaidalla sijaitsevan Kukjalin teollisuusalueen ja televisiotornin, sekä etenivät myös lähemmäs keskustaa Karaman alueelle ja Judaydat al-Muftin alueille.

Sinne ne keskiviikkona pysähtyivät odottamaan täydennysjoukkoja ja sään selkenemistä, ennen kuin suuri hyökkäys varsinaisille asutusalueille alkaa.

Hyökkäyksestä tulee vaikea ja mahdollisesti pitkä, sillä Mosulissa on jumissa arviolta 1,5 miljoonaa siviiliä. Kaupunki on levittäytynyt laajalle alueelle, ja Isisillä on ollut kaksi vuotta aikaa rakentaa puolustusasemia ja viritellä ansoja.

Irakin joukot ovat tällä hetkellä vasta Mosulin laitamilla, eivät siis vielä varsinaisessa keskustassa ja tiheimmin asutuilla alueilla. Kaupunkia on yritetty saartaa kaikista suunnista, mutta lännessä on edelleen vuotava aukko, jota pitkin Isisin taistelijat pääsevät liikkumaan Syyriaan.

”Mosulissa ollaan toteuttamassa saarrostusvaihetta. Voi mennä vielä viikkoja tai kuukausi ennen kuin voidaan aloittaa täysi hyökkäys asutuskeskukseen”, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun strategian pääopettaja, everstiluutnantti Torsti Astren.

Mosulin hyökkäyksen valmistelu aloitettiin jo viime kesänä. Toinen vaihe eli saartovaihe alkoi 17. lokakuuta. Etelästä Mosulia lähestyy ainakin kaksi divisioonaa Irakin armeijan yleisjoukkoja. Idästä tulee Irakin erikoisjoukkojen lisäksi kurdien peshmerga-joukkoja. Pohjoisesta päin puskevat Syyrian kurdijoukot. Yhdysvaltain tukema kansainvälinen liittouma on avustanut ilmaiskuin ja tykistötulella.

Lännen vuotavaa aukkoa lähetettiin viime viikon lopulla tukkimaan irakilainen shiiamuslimien Hashed al-Shaabi -taistelijaryhmä. Ne yrittävät katkaista Isisin huoltotien valtaamalla Tel Afarin kaupungin.

Kenelläkään muulla kuin Irakin joukoilla ei kuitenkaan ole asiaa varsinaisen kaupungin rajojen sisälle. Päähyökkäys tapahtuu idästä.

”Idän suunnasta on paras tulla sen takia, että Mosulin länsipuolella ihmiset ovat vahvemmin Daeshin kannattajia”, Astren sanoo. Daesh on Isisin arabiankielinen nimi.

Silmukka Mosulin ympärillä on kiristynyt nopeasti saarto-operaation alettua. Ensimmäisen viikon aikana Isisiltä vallattiin takaisin 78 kylää.

Kaupungin sisällä tilanne on täysin toinen.

”Nyt kun ollaan päästy tiheästi asutetulle alueelle, niin hyökkäyksen nopeus hidastuu radikaalisti.”

Irakin joukot jakanevat kaupungin osiin, joita he alkavat puhdistaa järjestelmällisesti kortteli korttelilta ja talo talolta Isisin taistelijoista. Hyökkäyksessä voidaan Astrenin mukaan käyttää erikoisjoukkoja ja mekanisoitua jalkaväkeä eli jalkaväkeä tukevia panssarivaunuja.

Kaupunkisodassa tarvitaan erikoisaseistusta, kuten sinkoja ja kranaattikonekiväärejä.

”Ilmaiskujakin voidaan tehdä. Mutta silloin kohteet pitää maalittaa”, Astren sanoo.

Kohteiden paikantamisen hoitavat esimerkiksi erikoisjoukkojen sotilaat, jotka ovat soluttautuneet Mosuliin ennen saartovaiheen alkamista. Siviilien kansoittaman kaupungin pommittaminen on silti aina suuri riski.

Isis on valmistautunut Irakin joukkojen hyökkäykseen kaivamalla salaisia tunneleita kaupungin alle ja sen ympäristöön. Joukot liikkuvat tunneleissa ja rakennusten välille puhkaistuissa käytävissä.

Lisäsuojaa Isisin taistelijat luovat itselleen polttamalla öljyä ja esimerkiksi autonrenkaita, joilla he luovat savuverhon kaupungin ylle.

”Daesh on valmistautunut puolustamaan kaupunkia aivan reuna-alueilta keskustaan saakka joka suunnasta.”

Isisin pääasemat sijaitsevat Astrenin mukaan kaupungin reuna-alueella, mutta myös kaupungin sisällä on linnoitettuja tukikohtia. Sieltä johdetaan ja huolletaan joukkoja.

Isis käyttää taistelussa monia keinoja, kuten tarkka-ampujia, kranaattitulta, tienvarsipommeja ja itsemurhaiskuja. Monia rakennuksia ja keskeisiä kohteita on miinoitettu.

Suurimman ongelman aiheuttaa se, että Isis on soluttautunut paikallisten joukkoon. YK on raportoinut Isisin siepanneen kymmeniätuhansia ihmisiä lähikylistä ja pakottaneen heidät ihmiskilviksi kaupungin sisälle.

”Mitä pidemmälle taistelu etenee, sitä huonommin pystytään turvaamaan siviilit.”

Mosul on iso kaupunki, joten periaatteessa siviilit voivat yrittää paeta sen turvallisempiin osiin. Siviileille yritetään myös avata evakuointireittejä, mutta se on hankalaa, sillä Isis estää heidän pakonsa.

Isisin taistelijoiden määrästä ei ole varmaa tietoa. Heitä arvellaan olevan Mosulissa ja lähialueilla 4 000–7 000.

Arsten arvioi Mosulin vapautusta yrittävien joukkojen kokonaismääräksi 50 000–80 000 sotilasta. Näistä kuitenkin vain osa osallistuu varsinaisen kaupungin valtaukseen, koska sinne ei haluta kuin Irakin hallituksen joukkoja.

Hallituksen joukkoja on tällä hetkellä arviolta 25 000–30 000, mutta täydennyksiä voi vielä olla tulossa.

”Kyllähän se pieneltä tuntuu se joukko, mutta Irakilla on kuitenkin ainakin teoriassa suhteellisen vahva armeija”, Arsten arvioi pelkkien Irakin joukkojen mahdollisuutta kaupungin valtaukseen.

”Kuinka kauan se kestää, on eri asia.”

Keskeinen rooli vapautustaistelussa tulee olemaan Yhdysvaltain kouluttamilla Irakin terrorisminvastaisilla joukoilla. Nämä joukot ovat niitä, jotka ovat nyt etulinjassa tunkeutuneet kaupungin itäosiin.

”Terrorisminvastaiset joukot ovat erittäin hyvin koulutettuja ja pääsevät tavoitteeseen.”

Eliittijoukkoja osallistuu tällä hetkellä taisteluun ainakin yhden prikaatin verran, mikä tarkoittaa noin 4 300 sotilasta.

”Nekin ovat kuitenkin melko pieni joukko. Joukot tarvitsevat huoltoa ja lepoa.”

Astren muistuttaa, että Mosulin vapautusoperaatio voi viedä vielä kuukausia. Esimerkiksi kesäkuussa vallatun paljon pienemmän Fallujan vapautus kesti monta kuukautta.

Astren ei myöskään täysin usko uutisia, joiden mukaan paikalliset Mosulin sisällä olisivat nousseet vastarintaan Isisiä vastaan.

”Sitä ei ole vahvistettu.”

Kaupungissa on tapettu joitakin Isisin alempiarvoisia päälliköitä. Astrenin arvio on, että tapoista ovat vastuussa Mosuliin soluttautuneet Irakin joukkojen tai heidän kumppaneidensa sotilaat.

Siitä ei ole kuitenkaan epäselvyyttä, miten Mosulin taistelussa tulee loppujen lopuksi käymään.

”Aikataulu on epäselvä, mutta lopputulos on selvä”, Astren sanoo.

”Lopputulos on se, että Daesh lyödään Irakin alueelta niin, että se ei enää aiheuta Irakille olemassaolon uhkaa.”

Taistelu Mosulista

  Irakin armeija ja kurdien peshmerga-joukot aloittivat Mosulin valtausoperaation 17. lokakuuta. Mosulin saartoon osallistuu myös shiiajoukkoja, ja Yhdysvaltain johtama liittouma tukee operaatiota.

  Mosul on viimeinen Isisin hallussa oleva merkittävä kaupunki Irakissa. Isis valtasi Mosulin kesäkuussa 2014, ja piti pahimmillaan hallussaan Irakin alueesta lähes kolmannesta.

 Hyökkäykseen osallistuu arviolta 50 000–80 000 sotilasta. Isisillä puolestaan on arviolta 4 000–7 000 taistelijaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Irak
 • Isis
 • Terrorismi
 • Virve Kähkönen
 • Mosul

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Utopiana pidetty Tallinna-tunneli onkin nyt tärkeä osa suurempaa kuljetusreittiä Jäämereltä Berliiniin asti – Valtion suunnitelmassa junat sujahtaisivat meren alle Helsingissä

  6. 6

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  7. 7

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  8. 8

   Mystinen arabisheikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

  9. 9

   Axl Smith -uutisointi toi langettavat kolmelle suurelle medialle – uutisointi virheellistä ja loi negatiivisia mielikuvia

  10. 10

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  6. 6

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  10. 10

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää