Ulkomaat

Raportti: Unkarissa poljetaan demokratian perusarvoja – EU on ollut kyvytön puuttumaan asiaan

Unkari laiminlyö oikeusvaltioperiaatetta ja median vapautta, uusi raportti toteaa. Unkari luo vaarallisen esimerkin koko EU:lle.

Budapest

Unkarissa demokratian perusperiaatteet ja kansalaisvapaudet ovat joutuneet uhan alle Viktor Orbánin vuonna 2010 alkaneella valtakaudella, perjantaina julkaistu raportti toteaa.

Kansainvälisen ihmisoikeuksien liiton (FIDH) raportti sanoo, että Orbánin valtakaudella tehdyt uudistukset uhkaavat paitsi oikeusvaltion tilaa myös median ja kansalaisyhteiskunnan vapautta sekä ihmisoikeuksia.

FIDH:n mukaan erityisen huolestuttavaa on se, ettei Euroopan unioni ole onnistunut estämään yhden jäsenmaansa demokratian tilan vajoamista ja unionin perusarvojen vastaista kehitystä.

Liiton mukaan Unkarin tilanne koettelee nyt herkässä tilassa olevan unionin kestävyyttä. Talouskriisi ja ääriliikkeiden nousu ovat jo ennestään heikentäneet unionia, jonka uskottavuutta Unkarin johdolla testataan.

”Toimettomuus Unkarin suunnan suhteen on avannut oven populisteille ja nationalisteilla tietyissä maissa – – erityisesti Puolassa, joka nykyään seuraa Unkarin esimerkkiä”, raportissa sanotaan.

FIDH huomauttaa, ettei EU ole ottanut käyttöön 7. artiklaa oikeusvaltion tilan tutkimiseksi Unkarin kohdalla. Artikla 7 otettiin EU:n keinovalikoimaan vuonna 2014 ja toistaiseksi sitä on sovellettu vain Puolaan. Se saattaa ääritapauksessa johtaa jäsenmaan äänioikeuden menettämiseen.

Puolan kohdalla oikeusvaltion tilan tutkiminen aloitettiin alkuvuodesta sen jälkeen, kun maan uusi hallitus oli tehnyt sarjan kiisteltyjä uudistuksia perustuslakituomioistuimessa.

Unkarin kohdalla ei sen sijaan ole tehty vastaavia konkreettisia toimia, jolla olisi nostettu esiin toiminta Euroopan perusarvoja vastaan.

FIDH:n raportti perustuu lokakuussa 2015 kerättyyn aineistoon. Raportissa selvitettiin Orbánin kaudella tehtyjen lakimuutosten ja muiden uudistusten vaikutusta.

Raportin mukaan viime vuosina tehdyt muutokset perustuslaissa ja perustuslakituomioistuimessa ovat heikentäneet demokratian kannalta tärkeänä pidetyn tuomioistuimen itsenäisyyttä. Nykyinen vaalilaki suosii raportin mukaan nykyistä valtapuoletta Fideszia ja auttaa sitä pysymään vallassa. Se uusi vaalivoittonsa vuoden 2014 vaaleissa.

Samaan aikaan poliittinen ohjaus mediasta on lisääntynyt. Kansalaisyhteiskunnan toimintaa on systemaattisesti vaikeutettu.

Pakolaiskriisin myötä Unkari on tehnyt turvapaikkamenettelyyn sarjan uudistuksia, jotka saattavat olla kansainvälisten ja EU-sopimusten vastaisia. Lisäksi hallituksen muukalaisvastainen kampanjointi on heikentänyt joidenkin ryhmien asemaa.

Orbánia on toistuvasti aiemminkin arvosteltu demokratian perusarvojen polkemisesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Unkari
 • EU
 • Ihmisoikeudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Sukellusveneestä kadonnutta ruotsalais­toimittajaa etsivä Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  6. 6

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee Yhdysvaltojen halki kello 20.15–21.49 Suomen aikaa – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  9. 9

   Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee Yhdysvaltojen halki kello 20.15–21.49 Suomen aikaa – HSTV:n suora lähetys käynnissä
  3. Sukellusveneestä kadonnutta ruotsalais­toimittajaa etsivä Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta
  4. Näin vakuutat pomosi palkkaneuvotteluissa, neuvoo johtamisen professori – Huippuneuvottelijan vinkkejä voi soveltaa niin töissä kuin parisuhteessa
  5. Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin
  6. Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa
  7. Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”
  8. Uusi vaihtoehto ehdottaa autojen romutuspalkkion palauttamista ja tahtoo jatkaa solidaarisuusveron tiukkaa linjaa
  9. Narinkkatori hiljeni Turun uhrien muistoksi – Pari sataa ihmistä kokoontui osoittamaan mieltä rauhan puolesta
  10. Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön
  11. Perparim Hetemaj aloitti kahdeksannen Serie A -kautensa ja iloitsi Sauli Väisäsen debyytistä: ”mitä enemmän tulee onnistujia, sitä enemmän katsotaan Suomeen päin”
  12. Näytä lisää