Ulkomaat

Puolan valtapuolueen johtaja piti haastattelua läksytyksenä – yleisradioyhtiön toimittajalle potkut

Median vapaus on heikentänyt Puolassa selvästi sen jälkeen, kun valtaan nousi kansallismielinen konservatiivipuolue Laki ja oikeus

Varsova

Oli tammikuun alku, kun puolalaisen televisiotoimittajan Dorota Wysocka-Schnepfin puhelin soi Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa. Soittaja oli Wysocka-Schnepfin työnantaja Puolan yleisradioyhtiö.

Häntä pyydettiin välittömästi palaamaan omalla kustannuksellaan Varsovaan tapaamisesta varten. Wysocka-Schnepf ei suostunut lähtemään, koska tiesi mitä paluu tarkoittaisi. Potkuja.

”He eivät kertoneet, mitä tapaaminen koskee, mutta asia oli täysin selvä”, hän kertoo Varsovassa.

Puhelu tuli heti sen jälkeen, kun Puolan vastavalittu johto oli laatinut uuden yleisradioyhtiötä koskevan lain. Lakimuutoksen myötä Puolan yleisradioyhtiön johdon nimitys siirtyi hallitukselle. Yhtiön johto vaihdettiin. Toimittajia alettiin sanoa irti.

Ennen siirtymistä Washingtonin-toimitukseen Wysocka-Schnepf oli vuosia työskennellyt parhaan katseluajan ajankohtaisohjelmissa julkisen palvelun pääkanavalla. Hän oli kuin Puolan Susanne Päivärinta. Haastattelupenkissä oli usein johtavia poliitikkoja, kuten nykyisen Laki ja oikeus -valtapuolueen (PiS) johtaja Jaroslaw Kaczyński.

Yksi haastatteluista tapahtui, kun Kaczyński toimi Puolan pääministerinä vuosina 2006–2007. Kuusi vuotta myöhemmin tämä haastattelu on palannut kummittelemaan. Se johti hyvin todennäköisesti myös Wysocka-Schnepfin potkuihin.

Vuosi sitten marraskuussa Puolassa valtaan palasi Kaczyńskin johtama nationalistinen ja äärikonservatiivinen PiS-puolue. Kaczyński johtaa puoluetta, ja samalla kulisseissa koko Puolan politiikkaa. Hän ei ole pääministeri eikä presidentti, mutta vaikuttaa puolalaisarvioiden mukaan molempien politiikkaan.

Muutama kuukausi sitten Kaczyński antoi haastattelun, jossa hän nimesi Dorota Wysocka-Schnepfin yhdeksi syyksi, miksi PiS hävisi vaalit vuonna 2007.

”Dorota Wysockan tekemä haastattelu sai minut näyttämään äitinsä läksyttämältä pojalta”, Kaczyński sanoi vuosia vanhasta haastattelusta.

Tapaus on kuvaava PiS:n nyt vuoden kestäneelle valtakaudelle. Puolan julkisen palvelun mediasta, mutta myös valtionyrityksistä, hallinnosta ja turvallisuuspalveluiden johdosta on siivottu pois ihmisiä, joita PiS pitää poliittisina vihollisinaan.

Puhdistus alkoi välittömästi sen jälkeen, kun uusi hallitus aloitti viime vuoden marraskuussa. Tahti on ollut niin kova, että Puolassa uskotaan, että nimilistat irtisanottavista oli tehty jo valmiiksi PiS:n oppositiokauden aikana.

Wysocka-Schnepf uskoo olleensa tällaisella kostolistalla.

Valtapuolueen lojalistien suosimisessa ei ole politiikan tutkijan Wojciech Jabłońskin mukana mitään uutta. Edellisen keskustaoikeistolaisen hallituksen aikana vahvoilla olivat hänen mukaansa silloisen valtapuolueen tavoin ajatelleet Eurooppa-mieliset toimittajat.

”Nyt Lakia ja oikeutta lähellä olevat toimittajat ovat päässeet hyviin asemiin”, Varsovan yliopistossa työskentelevä Jabłoński sanoo.

Lehdistön vapautta eri maissa mittaavan Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan median vapaus on kuitenkin heikentynyt selvästi. Se on pudonnut sijalta 18 sijalle 47 vain vuodessa. Myös EU on huolissaan Puolan demokratiakehityksestä ja EU:n perusarvojen vastaisesta toiminnasta.

Wysocka-Schnepf odotti saavansa irtisanomiskirjeen kotiinsa Washingtoniin. Puolan lain mukaan potkuja ei saa antaa puhelimitse. Sitä ei kuitenkaan tullut, mutta häntä kiellettiin työskentelemästä. Kesällä perhe palasi Varsovaan.

Vasta silloin Wysocka-Schnepf sanottiin lopulta irti. HS tapasi hänet lokakuun alussa puolalaisen Gazeta Wyborcza -lehden tiloissa. Hän oli ensimmäistä päivää uudessa työpaikassa Puolan johtavassa vasemmistoliberaalissa oppositiolehdessä.

Lehti on yksityisessä omistuksessa, mutta poliittinen paine tuntuu myös siellä.

Varapäätoimittaja Piotr Stasinski sanoo, että valtion yhtiöt ovat vetäneet mainoksiaan Gazeta Wyborczasta. Keväällä Financial Times uutisoi, miten Puolan valtiojohtoinen vakuutusyhtiö PZU siirsi mainoksensa Gazeta Wyborczasta hallitukselle erittäin myötämielisiin Gazeta Polskaan. Gazeta Polskan levikki on selvästi pienempi, minkä vuoksi kaikki eivät usko päätöksen olleen puhtaan taloudellinen.

Gazeta Wyborcza on ollut avoimesti mukana hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa, mikä ei tosin sekään anna kuvaa riippumattomasta sanomalehdestä. Stasinskin mukaan he ovat nykyhallitusta vastaan, koska lehti tukee länsimaideen demokratiaan kuuluvia perusarvoja: sananvapautta, oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja vallanjakoa.

”Demokratiaan ei riitä pelkät vaalit”, Stasinski sanoo ja viittaa sitten Puolan saavutuksiin viimeisen 27 vuoden aikana totalitaarisen kommunismin kaatumisen jälkeen.

”Puola saavutti jo liberaalin demokratian. Nyt näemme joka päivä, miten sitä tuhotaan.”

Muutama tunti haastattelun jälkeen Gazeta Wyborczan omistava mediayhtiö ilmoitti aloittavansa laajat irtisanomiset. Syynä on talousvaikeudet.

Kommentti: Puola kääntyi sisäänpäin

Minkälaista politiikkaa voi odottaa valtapuolueelta, jonka johtaja ei puhu vieraita kieliä, juurikaan matkusta tai tapaa ulkomaisia kollegoita?

Puolan nykyhallituksen vastustajien mukaan Jarosław Kaczyńskin elämäntyyli kuvaa Puolan kääntymistä sisäänpäin viimeisen vuoden aikana. Kaczyńskin politiikkaan kuuluu syvä epäluulo Saksaa ja Venäjää kohtaan. Koska Kaczyński ei luota lähimaihin, hän pyrkii vahvistamaan Puolaa sisäisesti.

Kansallismielisen ja äärikonservatiivisen ideologian mukaan maa vahvistuu vain vahvalla kansallisella yksimielisyydellä. Oppositiomieliset lehdet ja erimieliset virkamiehet ovat joutuneet ahtaalle. Kouluihin ja museoihin halutaan lisää kansallismielistä opetusta.

Hän ei kunnioita länsimaisen demokratian peruspilareita, kuten sananvapautta tai oikeuslaitoksen riippumattomuutta. Eikä liiemmin EU:ta.

Unkari näytti vuosia sitten, että EU-maa voi kääntyä demokratiaa vastaan ja selvitä siitä. Puola osoitti, ettei Unkari ollut poikkeustapaus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puola
 • Sananvapaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  4. 4

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  5. 5

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  6. 6

   Tässä on Suomen vaarallisin kortteli – koko maan riskialtteimmista risteyksistä kolme ympäröi pientä aluetta Taka-Töölössä

  7. 7

   Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

  8. 8

   Masennuslääke mahdollisti minulle koulutuksen ja ammatin – aamuisin otan pienen tabletin ja elän hyvää elämää

  9. 9

   Rakas Ivanka teki jo oharit Kiinalle – Miten käy isä-Trumpin vierailun?

  10. 10

   Näin sinkkuja sorretaan yhteiskunnassa – yksinasuvia syrjitään niin verotuksessa kuin ruokaostoksillakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää