Ulkomaat

HS New Yorkissa: Latinot rakentavat muuria Trumpin eteen – ”Kyllä vaan, latinot äänestävät. Ja voit arvata, ketä!”

Donald Trumpilla ei ole paljon kannattajia vanhoilla kotikulmillaan. Ilkeät puheet ovat ärsyttäneet maahanmuuttajat joukolla uurnille.

Queens

Yhdysvaltain vaalipäivä on alkanut New Yorkissa aurinkoisena. Antonio Guzman rappaa tiilitalon seinää Jamaica Estatesin pientaloalueella. Naapurissa on Donald Trumpin vanhempien kotitalo, joka erottuu Midland Parkwayn muista rakennuksista neljällä kreikkalaistyylisellä pylväällä.

”Mitäs kuvittelet, että minä siitä miehestä ajattelen”, Guzman murahtaa edes keskeyttämättä laastin levitystä.

”Näytänkö minä muka joltain raiskaajalta tai huumekauppiaalta, mitä!”

Guzman muutti Meksikosta Yhdysvaltoihin 32 vuotta sitten. Hän on silmin nähden vaikeaa edes puhua siitä, miten syvästi Trumpin puheet meksikolaisista raiskaajista ja huumekauppiaista ovat häntä loukanneet.

”Teen töitä seitsemän päivää viikossa kymmenen tuntia päivässä. Siksi minä tänne tulin: tekemään työtä ja elättämään perheeni – ihan niin kuin suurin osa maahanmuuttajista.”

Guzman ei ole vielä äänestänyt, mutta lähtee äänestyspaikalle heti, kun päivän kymmentuntinen on täynnä. Äänestää aikovat kaikki hänen tuttunsakin.

”Kyllä vaan, latinot äänestävät. Ja voit arvata, ketä!”

Maahanmuuttajat ja erityisesti latinot näyttävät lähteneen vaaleissa joukolla liikkeelle. Esimerkiksi ratkaisevassa Floridan osavaltiossa ennakkoon äänestäneiden latinoiden määrä oli kasvanut edellisvaaleista 75 prosenttia.

Toisessa vaa’ankieliosavaltiossa Nevadassa latinoja äänesti ennakkoon niin paljon, että monet laskevat osavaltion menneen Clintonille jo ennen varsinaista vaalipäivää.

Latinotaustaisia asuu Yhdysvalloissa yli 56 miljoonaa, mikä on melkein 18 prosenttia maan väkiluvusta. Neljä vuotta sitten latinoista äänesti vain 48 prosenttia, mutta Trumpin puheiden arvioidaan nostavan lukua selvästi.

Donald Trump on vaatinut muuria Meksikon rajalle. Vaalipäivänä latinot yrittävät rakentaa äänimuurin, joka estää Trumpin pääsyn Valkoiseen taloon.

Jamaican alue on muuttunut aika lailla siitä, kun Donald Trump syntyi täällä vuonna 1946. Nykyään New Yorkin Queens on Guinnessin ennätystenkirjan mukaan maailman monikulttuurisin alue.

Tasainen virta äänestäjiä valuu äänestyspaikan ovesta sisään. Äänestyksen valvojan Rickey Jenkinsin mukaan äänestäjiä on paljon, vaikkei ihan yhtä paljon kuin 2008 vaaleissa. Tiedot muualtakin viittavat siihen, että äänestysprosentti nousee todella korkeaksi.

Äänestyspaikan ulkopuolella espanjaa puhuvat kaksoset kertovat äänestäneensä, mutta eivät kumpaakaan pääehdokkaista ”vaan sitä toista naista” tarkoittaen ilmeisesi vihreiden Jill Steinia. Nimeään naiset eivät halua edes suomalaiseen mediaan.

Sen sijaan muslimihuiviin kietoutunut Shaheeda Ally kertoo, mitä ajattelee.

”Donald Trumpilla on paljon hyviä ajatuksia, mutta hän puhuu liian rumasti. En pidä hänen tyylistään.”

Samaa sanoo moni muukin äänestyspaikalta poistuva. Moni maahanmuuttajakin pitää joistain Trumpin ajatuksista. Hekin haluavat muuttaa asioita ja panna rikolliset kuriin, eikä maahanmuuton kiristäminenkään ole kaikista huono idea.

Nuori latinopariskunta huikkaa ohi mennessään äänestäneensä Trumpia, koska he haluavat maahan muutosta. Nimeään he eivät kuitenkaan halua antaa.

Sen sijaan karibialaistaustaisen Nazir Bakshin mielipiteet ovat selvät.

”Donald Trump syntyi tuossa vieressä, mutta olen valmis lyömään vaikka viimeisen roponi vetoa siitä, ettei hän saa täältä montaakaan ääntä”, Bakshi sanoo.

”Trump on seksisti, rasisti, nasivihaaja, huijari . . tarvitseeko minun jatkaa?"

Noin kuusikymppinen Dood kertoo muuttaneensa Yhdysvaltoihin Guyanasta.

”Mustat, latinot ja monet muut olisivat oikeastaan halunneet äänestää Trumpia, mutta hän puhui liikaa roskaa”, Dood sanoo. ”Siksi minäkin menin lopulta takaisin toiselle puolelle.”

Myös Doodia harmittaa, että Yhdysvaltoihin pääsee nykyään ihan liian helposti. Yhdysvaltain suurlähetystöt jakavat hänen mielestään viisumeita kenelle vain.

Hän olisi hyvinkin voinut äänestää Trumpia, ellei tämä olisi tuonut hänen mieleensä synnyinmaan diktaattorin.

”Kesken yhden vaaliväittelyn Trump uhkasi panna Clintonin vankilaan. Mitä demokratiaa se muka on?”

Dood on sen verran pelästynyt, ettei halua antaa sukunimeään.

”Jos Trump sattuisi sittenkin voittamaan, hän voisi lukea lehtijutun ja panna minut vankilaan”, Dood selittää.

Pääkadun varrella kahvilassa Dominikaanisesta tasavallasta kotoisin oleva Anna Vasques istuu viisivuotiaan Alex-poikansa kanssa. Hän on juuri käynyt äänestämässä Hillary Clintonia.

”Nyt on meidän latinoiden aika. Meidän äänillämme on merkitystä”, Vasques sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  2. 2

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ja toinen mies vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – poliisi vapautti yhden epäillyistä

  7. 7

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  8. 8

   Jalankulkijoiden päälle Helsingissä Jaguarilla kaahannut yliajaja vangittiin

  9. 9

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  10. 10

   Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset – suomalaisasiantuntija nosti esiin kaksi asiaa päätöksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  7. 7

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää