Ulkomaat

Clinton sai enemmän ääniä, Trump voitti silti USA:n vaalit – yhteenveto USA:n vaalipäivästä

Republikaanien Donald Trump on valittu Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi.

Republikaanien Donald Trump on valittu Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi.

Hillary Clinton näyttää saavan vaaleissa Trumpia enemmän ääniä mutta vähemmän valitsijamiehiä, kertovat yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet, muun muassa The New York Times. Esimerkiksi CNN:n mukaan Clintonilla oli keskiviikkona kello 19.30 Suomen aikaa 47,7 prosenttia äänistä ja 218 valitsijamiestä, Trumpilla puolestaan oli 47,5 prosenttia äänistä ja 289 valitsijamiestä.

Trump voitti erityisesti Yhdysvaltojen keskiosien ja eteläosien äänillä, kun taas suurkaupunkien väki, koulutettu väki sekä isot latinojen ja mustien väestöt äänestivät Clintonia. Lue lisää äänestäjistä tästä.

Clinton on myöntänyt tappion puhelinsoitossa Trumpille. Trump puhui kannattajilleen vaali-iltana ja lupasi olla kaikkien amerikkalaisten presidentti.

Tähän artikkeliin päivitettiin vaalipäivän reaktioita. Yhteenvetojutun seuranta päättyi keskiviikkoiltana.

Miten Trump kommentoi valintaansa?

Trump puhui kannattajilleen myöhään yöllä New Yorkin aikaa. Puheessaan hän sanoi, että on ”aika parantaa haavat”. Puheen sävy oli sovitteleva, ja hän lupasi parantaa tavallisten amerikkalaisten asemaa esimerkiksi rakennusprojekteilla. Hän myös lupasi työtä. (Lue puheen sisällöstä täältä.) Trump myös onnitteli Clintonia hyvästä kampanjasta.

Barack Obama on kutsunut vastavalitun seuraajansa Trumpin torstaina Valkoiseen taloon keskustelemaan. Obama piti puheen Suomen aikaa keskiviikkoiltana.

Trumpin kannattajat ovat rohkaistuneet juhlimaan voittoa ehdokkaansa kotikaupungissa, jonka kaduilla heitä ei juuri aiemmin ole näkynyt. Lue HS:n raportti New Yorkista täältä.

Miten Clintonin leirissä on reagoitu tuloslaskentaan?

Clinton päätti puhua New Yorkissa vasta keskiviikkona illansuussa Suomen aikaa. Puheessaan Clintoi muun muassa toivoi amerikkalaisten antavan vaalit voittaneelle Trumpille mahdollisuus johtaa maata.

Clinton soitti jo vaali-iltana Trumpille ja myönsi tappionsa. Hillary Clintonin kampanjapäällikkö ilmoitti vaalivalvojaisissa kahdelta yöllä New Yorkin aikaa, että Clinton ei puhuisi julkisesti enää vaali-iltana ja kehotti kannattajia menemään nukkumaan.

Clintonin kannattajat ovat ottaneet tuloksen raskaasti.

Lue molempien presidenttiehdokkaiden kannattajien reaktioita yllättävään vaalitulokseen täältä.

Mitä Trumpin voitosta ajatellaan Euroopassa?

Euroopassa herättiin keskiviikkoaamuna epävarmuuteen. Euroopalle Trumpin voitto on eräänlainen brexitin uusintanäytös, arvioi Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Euroopan oikeistopopulistit kuten Ranskan Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen, Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Itävallan vapauspuolueen johtaja Heinz-Christian Strache riemuitsivat vaalituloksesta.

Trumpia ovat onnitelleet esimerkiksi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg, Britannian pääministeri Theresa May, Eurooppa-neuvoston pysyvä puheenjohtaja Donald Tusk ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. Lue Euroopan reaktioista täältä.

Tusk ja Juncker muistuttivat kirjeessään EU:n ja Yhdysvaltain yhteisistä arvoista. Stoltenberg huomautti, että Naton 5. artikla sitoo kaikkia jäsenmaita: Hyökkäyksen kohteeksi joutuvia jäsenmaita puolustetaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin toivoi sähkeessään yhteistyötä, jotta Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet saataisiin tolalleen nykyisistä ”kriisiasemista”.

Miten Suomessa on reagoitu tilanteeseen?

Päämisteri Juha Sipilä (kesk) uskoo, ettei tuloksella ole juuri vaikutuksia esimerkiksi Suomen ja Yhdysvaltojen suhteisiin tai Suomen turvallisuuspoliittiseen asemaan. Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteiden parantuminen voisi Sipilän mukaan jopa avata maailmanpolitiikan solmuja esimerkiksi Syyriassa. Lue Sipilän tiedotustilaisuudesta täältä.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok) sanoo tukevansa Soinin aloitetta, että Pohjoismaat yhdessä hakeutuisivat mahdollisimman nopeasti uuden Yhdysvaltain ulkoministerin puheille.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) ei yllättynyt Trumpin äänivyörystä. ”Gallupsaippuaa on ollut ennenkin”, hän sanoo.

”Hän tulee politiikan ulkopuolelta. En usko, että häntä oikein kukaan suomalaispoliitikko tuntee joitain liike-elämän henkilöitä lukuun ottamatta”, sanoo ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk) Washingtonista.

Telakkavuorineuvos Martin Saarikangas on yksi harvoista suomalaisista, joka tuntee Trumpin. ”Muutoksen ohjaajana Trump voi olla hyvä ihminen, jos hän toimii niin kuin bisnesmiehenä”, Saarikangas sanoi HS:lle. Lue Saarikankaan ajatuksista täältä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on onnitellut Trumpia. Niinistö toivoo, että Yhdysvaltain sitoutuminen Eurooppaan jatkuu.

Sosiaalisessa mediassa päällimmäinen reaktio oli keskiviikkoaamuna pettymys. Lue Twitter-kannanotoista lisää täältä.

HS:n talouden ja politiikan toimittaja Marko Junkkari listaa kirjoituksessaan Trumpin voiton hyviä puolia. Hän myös arvioi, että liberaalin demokratian, vapaakaupan ja globalisaation huippuhetket saattavat olla ohi. HS:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja Kari Huhta puolestaan toteaa, että Suomi on Yhdysvaltain ja Venäjän suhteiden epävarmuuden etulinjassa.

Oppositiopuolue Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen mielestä Trumpin kampanjalausunnoissa on ollut huolestuttavia heittoja esimerkiksi Natoon ja kauppapolitiikkaan päin.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan Trumpin valinta ei vaikuta Nato-optioon eli Suomen mahdollisuuteen hakea Nato-jäsenyyttä.

Miten markkinoilla on reagoitu tilanteeseen?

”Tulos yllätti puolet Amerikkaa, lähes kaikki amerikkalaiset toimittajat, lähes kaikki mielipidemittausten tekijät ja koko maailman. Tämä on täysin päinvastainen tulos kuin mitä ennustettiin, eli hyvin samanlainen tilanne kuin brexit. Järistysaallot jatkuvat monta päivää”, arvioi HS:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski.

Markkinoilla tuloksen laskentaa seurataan hermostuneena. Sijoittajat ovat hakeneet turvasatamia varoilleen siirtämällä sijoituksia pois dollarista: kullan hinta on noussut, jenin arvo on noussut, Sveitsin frangin arvo on noussut. Meksikon peson arvo on romahtanut.

Reaktioiden taustalla on pelko Trumpin valinnan aiheuttamasta epävarmuudesta ja hänen lupauksistaan perua kauppasopimuksia.

Lue lisää markkinareaktioista täältä.

Kiinalaistuotteiden suojatulleja väläytelleen Trumpin voitto voi merkitä kauppasotaa Kiinan kanssa. Lue täältä lisää siitä, miten Kiinassa on puhuttu vaaleista.

Mikä on vaalin tulos?

Uutistoimisto AP:n arvion mukaan Trump on varmistanut riittävän määrän valitsijamiehiä. Voittoon tarvittiin 270 valitsijamiestä.

Kun äänistä keskiviikkona kello yhden jälkeen Suomen aikaa oli Wisconsinissa, Michiganinissa ja Pennsylvaniassa laskettu 95–97 prosenttia, Clinton oli uutiskanava CNN:n mukaan häviämässä nämä kolme osavaltiota yhteensä vain noin 110 000 äänen erolla Trumpiin.

Voit katsoa koko vaalien tuloksen HS:n tulospalvelussa.

Mitä tulos merkitsee?

”Hyvää huomenta, maailma on muuttunut”, luonnehti HS:n toimittaja Saska Saarikoski tilannetta Yhdysvalloista keskiviikkoaamuna. Lue arvio täältä.

Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Leo Michel sanoo, että Trumpin puheet todennäköisesti ainakin horjuttavat liittolaisten luottamusta Yhdysvaltoihin.

HS kokosi Naton lisäksi neljä muuta asiaa, joita Trumpin valinta saattaa muuttaa. Lue lisää täältä.

Trumpilla on hyvät edellytykset muokata Yhdysvaltoja haluamaansa suuntaan. Presidentinvaalien kanssa samaan aikaan käytiin myös edustajainhuoneen ja senaatin vaalit. Kongressi jää republikaanien haltuun, joten Trump pystyy toimimaan laajasti. Lue lisää täältä.

Trump pystyy esimerkiksi nimittämään perustuslakia tulkitsevan korkeimman oikeuden tuomareita ja peruuttamaan Barack Obaman uudistuksia.

Näkökulmassaan HS:n Laura Saarikoski kirjoittaa, että ympäristömääräyksistä ja ehkä jopa Pariisin ilmastosopimuksesta irtisanoudutaan, siirtolaisuutta kiristetään, köyhimpien sairasvakuutusuudistus Obamacare saatetaan romuttaa.

Yhdysvaltalaiset saivat presidentin lisäksi äänestää lukuisista lakialoitteista. Esimerkiksi yhdeksän Yhdysvaltojen osavaltiota kannatti kannabiksen vapauttamista.

Kuka Donald Trump on?

Aiemmin HS on kertonut syitä Trumpin suosioon täällä.

Lue HS:n pitkä henkilökuva: minkälainen Trump on ihmisenä?

Trumpin pitäessä voitonpuhettaan hänen rinnallaan olivat vaimo Melania Trump ja silmiään pyöritellyt Barron Trump, 10. Lue lisää Trumpin monikulttuurisesta uusioperheestä täältä.

Kuvakooste Trumpin urasta on täällä ja ehdokkaiden kannattajien tunteenpurkauksista valvojaisissa täällä.

Verkossa Trump on ollut aiheena lukuisissa meemeissä, etenkin vaalien loppusuoralla. Katso esimerkkejä irvailusta täältä.

Trump voitti vaalit todella selvästi, täysin vastoin sitä, mitä mielipidekyselyt ennakoivat. Kyselyjen epävarmuutta pohdittiin jo ennen vaaleja. Lue lisää täältä.

HS:n Yhdysvaltoihin erikoistuneet toimittajat seurasivat reaktioita vaalitulokseen hetki hetkeltä HS:n liveblogissa. Seuranta on päättynyt.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  4. 4

   Natsit kuljettivat nuoren Franczekin keskelle Lapin karua erämaata pakkotyöhön – Pian hän kävi elokuvissa, sai rovaniemeläisnaisen rakastumaan ja pakeni Etelä-Pohjanmaalle

  5. 5

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Varokaa ansaa: ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?

  8. 8

   IS: Pansion vastaanottokeskus Turussa kehotti asukkaita pitämään ovet lukossa ja välttämään yöelämää

  9. 9

   Kynttilämeri valaisi pimenevää Turkua, kun kaupunkilaiset kokoontuivat muistamaan puukotusiskun uhreja – ”Tunnelma on epätodellinen”

  10. 10

   Vastaus terrorismille löytyy suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  2. 2

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  6. 6

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  7. 7

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  8. 8

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää