Ulkomaat

Duuma antoi Trumpille raikuvat aplodit – Venäjällä ylistetään liikemiesvaistoa mutta pelätään ydinaseita

Putin onnitteli ja toivoi hyvää yhteistyötä. Tutkijan mukaan Yhdysvaltain vaalitulos on Putinille silti paha paikka, sillä presidentti Trump voi löytää ydinasenapin.

Venäjän parlamentin alahuone eli duuma tervehti Donald Trumpin valintaa Yhdysvaltain presidentiksi raikuvin aplodein keskiviikkoaamuna. Trump on ollut koko kampanjan ajan Venäjällä Hillary Clintonia huomattavasti suositumpi ehdokas Yhdysvaltain johtoon.

”Kollegat, viisi minuuttia sitten Hillary Clinton tunnusti tappionsa USA:n presidentinvaaleissa”, duuman sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Vatšeslav Nikonov ilmoitti parlamentille. ”Ja sekunti sitten Trump aloitti puheensa vastavalittuna Yhdysvaltain presidenttinä.”

Edustajat ottivat tiedon vastaan innokkain suosionosoituksin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin esitti hieman ennen puoltapäivää Moskovan aikaa onnittelunsa Donald Trumpille.

Sähkeessään Putin toivoi yhteistyötä, jotta Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet saataisiin tolalleen nykyisistä ”kriisiasemista”. Putin lisäsi olevansa vakuuttunut, että vuoropuhelu tulee perustumaan ”tasa-arvoisuuden ja molemminpuolisen kunnioituksen periaatteille.”

Duuman ulkoasiainvaliokunnan entinen puheenjohtaja, permiläissenaattori Aleksei Puškov puolestaan uskoi, että Trumpin valinnan jälkeen Washingtonissa on "enemmän poliittista realismia ja vähemmän ideologiaa".

Trumpin voitto oli yllätys Venäjälläkin, muttei sentään aivan kaikille. Neljännesvuosisadan ajan Venäjän johtavana oikeistopopulistina heilunut LDPR-puolueen johtaja Vladimir Žirinovski, 70, näytti jälleen kerran, kenellä Moskovassa on Poliittinen Nenä.

Žirinovski esitti tiistai-iltana Rossija 1 -kanavan teemaillassa selvän näkemyksen: Donald Trump voittaa.

Yleensä Yhdysvaltain demokraattien uskotaan hyötyvän korkeasta äänestysprosentista. Žirinovski käänsi tämän totuuden ylösalaisin.

”Aivan kuten meillä alhainen äänestysprosentti hyödyttää Kremliä, hyödyttää alhainen äänestysprosentti nyt Yhdysvalloissa vallanpitäjien edustajaa eli Clintonia”, Žirinovski arvioi. ”Nyt Trumpin kannattajat ryntäävät äänestämään ja aamulla juodaan sampanjaa!”

Žirinovski keräsi kommentillaan riemukkaat studioaplodit. Venäjä on nimittäin yksi niistä harvoista maailman maista, jonka mielipidekyselyissä Donald Trump oli Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjan aikana Hillary Clintonia suositumpi. Tämä voitto tosin oli helppo: Clintonin aika ulkoministerinä nimittäin muistetaan hyvin.

Yhdysvaltain ulkoministeriö, venäläisittäin tuttavallisesti Gosdep, on venäläisessä julkisuudessa kaiken pahan alku ja juuri, värivallankumouksia taustapiruna puuhaava kätyriorganisaatio.

Lisäksi Venäjällä on muistettu toistaa Trumpin kehut Putinille – kuinka tämä on kyvykäs johtaja ja todella suosittu kotimaassaan. Ja aika monet televisiojulkkikset ovat ilmoittaneet kannattavansa nimenomaan Trumpia.

Venäläiset puoluejohtajat Žirinovskia lukuun ottamatta eivät Yhdysvaltojen vaalien aattona juuri aukoneet sanaista arkkuaan. Kommunistijohtaja Gennadi Zjuganov tyytyi televisiossa toteamaan, että Clinton on rahavallan ja eliitin edustaja.

Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen johtaja Sergei Mironov puolestaan kommentoi, ettei ”piparjuuri ole retikkaa makeampaa”. Sana piparjuuri eli venäjäksi hren tosin merkitsee venäläisessä alatyylissä muutakin kuin kasvitieteellistä määritelmäänsä.

Muutenkin Trump-innostus alkoi osoittaa laantumisen merkkejä heti, kun Yhdysvaltain vaalitulos oli selvä. ”Republikaani Trumpin voiton myötä maailmanpolitiikan arvaamattomuus lisääntyy huomattavasti”, ylähuoneen jäsen Sergei Kalašnikov kommentoi ja nimitti samalla Trumpia ”cowboyksi”.

Venäjän keskipitkän aikavälin ykköstavoite Yhdysvaltain-suhteissa on päästä eroon talouspakotteista. Tutkijoiden mukaan Trumpin valinta ei tässä asiassa auta juuri mitään.

”Trump ei pakotteita pura, koska Yhdysvaltain kongressi ei suostu niitä perumaan”, tutkija Viktorija Žuravljova kommentoi keskiviikkoaamuna Rossija 24 -kanavalla.

Samaa vakuutti aiemmin valtiorahoitteisen Kansanvälisten suhteiden venäläinen neuvosto -tutkimuslaitoksen johtaja Andrei Kortunov. Hänen mukaansa pakotteita käsitellään vasta sitten, kun Ranskan ja Saksan uudet johtajat on ensi vuoden vaaleissa valittu.

Muutoin tutkijoiden kommentit Trumpin todennäköisen voiton vaikutuksista olivat ristiriitaiset. Sotatieteiden akatemian Yhdysvaltain-tutkimuksen professori Sergei Sudakov arvioi iltapäivälehti Komsomolskaja Pravdalle, että Trumpin valinta on onnenpotku Venäjälle.

”Liikemiehet ajattelevat suoraviivaisesti: mistä on hyötyä ja mistä ei”, Sudakov sanoi. ”Trumpille on helpompaa tunnustaa Krim [Venäjän osaksi] ja leikata Yhdysvaltain menoja rajoittamalla toimintaa Syyriassa.”

Clinton olisi ollut Sudakovin mielestä myrkkyä Venäjälle. ”Hän luultavasti antaisi määräyksen ydinaseiden siirtämisestä rajoillemme ja näissä oloissa ryhtyy vaikuttamaan sisäisiin prosesseihimme.”

Kiistelty politiikan tutkija Stanislav Belkovski sen sijaan arveli, että Putin on ollut jo pitkään todellisuudessa Clintonin miehiä. Trump nimittäin voi tohkeissaan vaikka aloittaa ydinsodan.

”Arvattava vihollinen on parempi kuin arvaamaton ystävä”, Belkovski kommentoi Moskovski Komsomolets-lehdessä. ”Trump on äärimmäisen ulospäin suuntautunut, emotionaalinen, psyykkisesti epätasapainoinen eli kaiken kaikkiaan presidentin tehtävään sopimaton. Tänään hän taputtaa meitä selkään mutta löytää huomenna punaisen napin ja painaa sitä.”

Venäläisyleisö seurasi Yhdysvaltain vaalitaistelua innokkaasti ja hyvällä tuulella. Ennen kaikkea siksi, että amerikkalaiset näyttivät viimeinkin muistavan Venäjän olemassaolon. Televisiokanava NTV oli laskenut avainsanoja Hillary Clintonin ja Donald Trumpin tv-väittelyissä.

”Ehdottomat johtavat sanat väittelyissä olivat Venäjä ja Putin”, NTV riemuitsi tiistaina. ”Nämä sanat mainittiin 178 kertaa. Ehdokkaat puhuivat maastamme useammin kuin Venäjällä kielletystä terroristijärjestö Isisistä.”

”Ensimmäisen kerran aikakausiin Venäjä oli merkittävä tekijä Yhdysvaltain tärkeimmissä vaaleissa”, tutkija Belkovski riemuitsi.

Venäjää epäiltiin vaalikampanjan aikana puuttumisesta Yhdysvaltain vaalien kulkuun muun muassa hakkeroinnin avulla. Lisäksi Clinton syytti Trumpia Putinin juoksupojaksi.

Venäläiskommenteissa oli siis aimo annos ironiaa mutta myös totuuden siemen: Barack Obaman tyyli on ollut Venäjän ohittaminen ja unohtaminen, ja se on Venäjällä raivostuttanut enemmän kuin ääneen on haluttu myöntää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Presidentti Niinistö: ”Jos Viro ja Venäjä joutuvat sotaan, syttyy maailmansota – mutta ei sellaista voi tapahtua”

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  4. 4

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Törkyinen, ällöttävä, riemastuttava ja koskettava – The Greasy Strangler on ehkä oudoin elokuva, jota Suomen valkokankaille on koskaan tuotu

  10. 10

   Töölön namusetää kutsuttiin ”ihmispedoksi”, ja hänen teoistaan kirjoitettiin lehdissä laajasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  6. 6

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. BBC: 10-vuotias raiskauksen uhri synnytti lapsen Intiassa – korkein oikeus oli evännyt tytöltä mahdollisuuden aborttiin
  3. Tänään televisiossa: Ranskalais­toimittaja Paul Moreira kartoittaa Isisin syntyä vakuuttavasti
  4. Törkyinen, ällöttävä, riemastuttava ja koskettava – The Greasy Strangler on ehkä oudoin elokuva, jota Suomen valkokankaille on koskaan tuotu
  5. Tämän hetken hittipelissä yksinhuoltajaisä deittailee muita isiä ja kasvattaa tytärtään – tällainen on Dream Daddy, joka uusii pelimaailman normeja
  6. Helsingin hiippakunta ripotteli piispanvaalituloksia julki kesken äänestyksen – ”Meidän vaalisysteemimme on outo”
  7. Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”
  8. Epäily: Lahtelaisapteekille maksettu useita satojatuhansia euroja aiheettomia lääkekorvauksia – tapaus etenee syyttäjälle
  9. FT: Yhä useampi yhdysvaltalais­yritys kieltää palvelunsa äärioikeistolaisilta ryhmiltä ja verkkosivuilta – eivät myönnä rajoitusten johtuvan poliittisista mielipiteistä
  10. Uusi kiinalainen automerkki tuo katumaasturinsa Eurooppaan – Kiinan autoteollisuus tunnetaan kopiointiskandaaleista
  11. Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan
  12. Näytä lisää