Ulkomaat

Martin Saarikangas on yksi harvoista suomalaisista, jotka tuntevat Trumpin: ”Intelligentti bisnesmies, joka kunnioittaa rahaa”

Telakkavuorineuvos Martin Saarikangas luonnehtii Donald Trumpia ”erittäin älykkääksi bisnesmieheksi, joka kunnioittaa rahaa isolla kirjaimella”. Suomalainen Kaija Kalervo kuvailee häntä ”kansanmieheksi”.

Takavuosien telakkakuningas ja kansanedustaja, vuorineuvos Martin Saarikangas uskoo, että Trumpista voi tulla vielä merkittävä presidentti Yhdysvaltoihin.

Saarikangas on yksi aniharvoista suomalaisista, joka voi sanoa tuntevansa Yhdysvaltain uuden presidentin henkilökohtaisesti.

”Alan hiljalleen kallistua siihen, että Yhdysvallat kaipasi muutosta. Ja sen muutoksen ohjaajana Trump voi olla hyvä ihminen, jos hän toimii, niin kuin bisnesmiehenä hän aikoinaan toimi.”

Saarikangas tutustui tulevaan presidenttiin jo parikymmentä vuotta sitten.

”Tunnen hänet hyvin. Trumpilla oli 1990-luvun jälkipuoliskolla ajatuksia siirtyä risteilybisnekseen ja tapasimme näissä yhteyksissä New Yorkissa kymmenkunta kertaa. Neuvottelimme risteilylaivoista.”

”Söimme pariin kertaan myös illallista. Hän maksoi. Myyjänä en halunnut maksaa, jotta ei voisi syyttää lahjonnasta.”

Kauppoja ei syntynyt, mutta kuva vahvasta liikemiespersoonasta jo syntyi.

”Trump sanoi jossain vaiheessa, että ’sorry Martin’ ja laittoi sitten rahansa kasinobisnekseen.”

”Trumpissa opin tuntemaan erittäin intelligentin bisnesmiehen, joka tiesi, mitä halusi. Hän on luonut itselleen suuren omaisuuden ja asetan hänet liikemiehenä erittäin korkealle asteikossani. Hän kunnioittaa ennen kaikkea rahaa, siis rahaa isolla kirjaimella.”

Martin Saarikankaan mukaan Trumpin voittopuhe keskiviikkona kertoi jo samasta miehestä, johon hän aikoinaan tutustui.

”Trumpin kampanjapuheiden perusteella en toivonut hänen voittavan, koska hän laittoi mataliksi arvoja, joita itse pidän korkealla: naisten kunnioittaminen ja toisinajattelijat esimerkiksi. Mutta kun voittopuhetta kuuntelin, se oli älykkään ihmisen loistava puhe, jota monet valtiopäivämiehet eivät osaisi edes pitää.”

”Toisaalta Trump osasi kampanjakuukausina puhutella äänestäjäkuntaa, joka koki, että maa menee päin helvettiä. Se puri. Hänen voittonsa on vähän samanlainen kuin ulkoministeri Timo Soinin (ps) jytky aikoinaan. Tulos on nyt maailman ja Amerikan jytky.”

Yhdysvalloissa asuva suomalainen Kaija Kalervo taas tapasi nelikymppisen Trumpin 1986, kun Trump sai Ellis Island Medals of Honor -mitalin. Kunniamitalin sai myös suomalainen ravintoloitsija Tyyni Kalervo, joka on Kaijan puolison äiti. Samassa tilaisuudessa palkittiin muun muassa Muhammad Ali.

Tämän jälkeen Kalervo on silloin tällöin nopeasti tavannut Trumpin muun muassa hänen golfkentällään Floridan West Palm Beachilla.

”Trump oli erittäin miellyttävä kansanmies, joka antoi rehdin vaikutelman. Ja vaativa, kuten vaalipuheista on kuultu”, Kalervo sanoo.

”Liikemiehellä ei ole aikaa jäädä suuta soittamaan.”

Naisia halventavan suunsoiton Kalervo kuittaa ”höpönpöppönä”. Kalervo sanoo, ettei kunnioita miestä, joka puhuu naisista alentavasti. ”Tästä on kuitenkin suunnattava eteenpäin.”

Molemmat presidenttiehdokkaat ovat Kalervon mukaan olleet ennätyksellisen epäpidettyjä – Yhdysvallat teki valinnan hänen mukaansa kahdesta huonosta.

”Kansan täytyy tulla nyt yhteen. Lupaaminen on ehdokkaille helppoa, toivottavasti asioita myös toteutetaan. Vaalikampanjat ovat olleet repivämpiä kuin koskaan aiemmin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  2. 2

   Tutkimus: Homopari vanhempina ei ennakoi lapsen sukupuolista käyttäytymistä – lapsen käyttämät lelut kylläkin

  3. 3

   Sää on nyt poikkeuksellisen kostea – nihkeys saattaa lauantaina purkautua rajuiksi ukkosiksi ja rankkasateiksi

  4. 4

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  5. 5

   Kukkakaaleja jätetään nyt peltoon mätänemään, vaikka sesonki on parhaimmillaan – viljelijälle sadon korjaaminen olisi tappiollista

  6. 6

   70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

  7. 7

   Näin valta turmelee – Tutkijoiden mukaan vaikutukset ovat verrattavissa aivovaurion seurauksiin

  8. 8

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  9. 9

   Suomalaiset Barcelonassa: Metron ja ihmisjoukkojen välttelyä, kotiin jäämistä, poliiseja hiljaisilla kaduilla – ”Nyt se sitten tapahtui”

  10. 10

   Sukellus­veneretkellä kadonneen ruotsalais­toimittajan perhe kirjoitti koskettavan kirjeen: ”Antakaa meille tieto siitä, mitä on tapahtunut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  4. 4

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  5. 5

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  6. 6

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää