Ulkomaat

Trumpin voitto voi merkitä kauppasotaa Kiinan kanssa

Huomion vetäminen pois Aasiasta ilahduttanee Kiinaa, mutta talouspolitiikka ei.

Peking

Maailman toisen suurvallan Kiinan pääkaupungissa Pekingissä mahdollisesti iloitaan, kun Yhdysvaltojen presidentiksi on nousemassa mies, jota eivät ihmisoikeus- ja sananvapausasiat niin kiinnosta.

Lue kooste yön tapahtumista on luettavissa tästä.

Donald Trump ei ole puheissaan ajanut näitä asioita, toisin kuin vastaehdokkaansa Hillary Clinton. Yhdysvallat ei seuraavien neljän vuoden aikana todennäköisesti kovin aktiivisesti tule moittimaan Kiinaa ihmisoikeusloukkauksista.

Kiinan johto ehkä katsoo Kiinan hyötyvän myös siitä, että Yhdysvaltojen tuleva presidentti ei vaikuta ulkopoliittisesti kovin aktiiviselta. Trump on sanonut, että sen liittolaisten kuten Japanin ja Etelä-Korean pitäisi maksaa itse suurempi osa omasta puolustuksestaan.

Yhdysvaltojen nykyinen presidentti Barack Obama on halunnut niin sanotulla Aasia painopistepolitiikallaan pitää sotavoimaa Aasiassa, ettei Kiina pääse niskan päälle. Trump ei välttämättä halua jatkaa tätä politiikkaa.

Jos Yhdysvallat vetäisi esimerkiksi Japanilta ja Etelä-Korealta, ja mahdollisesti vielä Taiwanilta sotilaallisen tukensa pois, alueen ehdottomaksi ykkösvoimahahmoksi nousisi Kiina.

Kiinalle olisi melkoinen voitto, jos esimerkiksi Etelä-Koreaan kaavailtu ohjuspuolustusjärjestelmä peruuntuisi Yhdysvaltojen seuraavan presidentin politiikan vuoksi.

Aivan loputtoman innoissaan Kiina ei kuitenkaan Trumpin voitosta todennäköisesti ole.

Jos Yhdysvaltojen liittolaiset Aasiassa lakkaavat luottamasta Yhdysvaltojen tukeen, ne voivat alkaa varustautua omin päin. Hankkimalla esimerkiksi omia ydinaseita.

Kiinan kannalta vielä olennaisempaa on talous. Trumpin kampanjan keskeisiin elementteihin on kuulunut sen toitottaminen, että Kiina vie yhdysvaltalaisilta työpaikat.

Trump on luvannut suojatulleja kiinalaistuotteille, joiden halpa tuonti hänen mielestään uhkaa Yhdysvaltojen taloutta.

Kiinalle kuitenkin vapaakauppa on äärimmäisen tärkeää, koska Kiinan talouskasvu paljolti perustuu vientiin. Kiinaa hallitsevan kommunistisen puolueen vallassa pysyminen puolestaan paljolti perustuu siihen, että talouskasvu jatkuu riittävän nopeana ja pitää kansan tyytyväisenä.

Siksi Kiinan kommunistipuolue ja sen johtaja Xi Jinping olisivat mahdollisesti kuitenkin nähneet mieluummin Clintonin Yhdysvaltojen johdossa.

On epäselvää, voiko tai haluaako Trump lopulta toteuttaa uhkauksiaan suojatulleista, tai kuinka korkeita tullit mahdollisesti ovat. Trump on liikemies, ja hän todennäköisesti osaa myös käydä kauppaa tulleista Kiinan kanssa.

Kiina on perinteisesti arvostanut vakautta ja jatkuvuutta. Clintonin voitto olisi merkinnyt jatkuvuutta, vaikka hän olisikin saattanut edeltäjäänsä aggressiivisemmin korostaa Yhdysvaltojen sotilaallista voimaa Aasian ja Tyynenmeren alueella tai puhua enemmän ihmisoikeuksista.

Trumpin sen sijaan on arveltu olevan arvaamaton. Vielä ei tiedetä, millaiseksi hänen politiikkansa Aasiassa voisi tarkkaan ottaen muotoutua.

Kiina on kommentoinut Yhdysvaltojen vaaleja kitsaasti. Sama linja jatkui keskiviikkona.

”Olemme tietoisia meneillään olevista Yhdysvaltojen vaaleista. Odotamme pääsevämme yhdessä uuden hallinnon kanssa työskentelemään terveiden kahdenvälisten suhteiden hyväksi”, sanoi Kiinan ulkoministeriön edustaja Lu Kang keskiviikkona.

Kiina on aiemmin tänä vuonna kommentoinut Yhdysvaltojen vaaleja vain pari kertaa.

Viime maaliskuussa pääministeri Li Keqiang sanoi uskovansa, että Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteet jatkavat kehittymistään riippumatta siitä, kenet valitaan Yhdysvaltojen presidentiksi.

Viime helmikuussa Kiinan ulkoministeriön edustaja Hua Chunying totesi, että vaalit ovat Yhdysvaltojen sisäinen asia ja että hän toivoo Yhdysvaltojen jatkavan suhteiden ylläpitoa.

Kommunistisen puolueen alaiset viestimet sen sijaan ovat kommentoineet ahkerammin. Ne ovat jo kuukausia korostaneet sitä, kuinka Yhdysvaltojen likainen vaalikampanja on osoitus demokraattisen järjestelmän toimimattomuudesta.

Tämän on tarkoitus viestiä kansalle, että kiinalainen autoritaarinen yksipuoluejärjestelmä on aivan kelpo vaihtoehto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit
 • Kiina
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  3. 3

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  4. 4

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Kumppanin painonvaihtelut voivat kriisiyttää seksielämän, ja siksi aiheesta pitäisi uskaltaa puhua, sanoo pariterapeutti Minna Oulasmaa

  9. 9

   Valkoisessa talossa soittanut ihmelapsi kuuli outoa kieltä lentokoneessa – nyt hän puhuu suomea ja pääsi jatkoon unelmiensa Maj Lind -pianokilpailussa

  10. 10

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää