Ulkomaat

Viisi asiaa, joita Trumpin valinta saattaa muuttaa

HS listasi maailmanlaajuisia kysymyksiä, joihin huomio Trumpin valinnan jälkeen kiinnittyy.

Donald Trumpin voitto voi johtaa moniin merkittäviin muutoksiin sekä Yhdysvalloissa että maailmalla. Hänen valintansa saattaa merkitä suunnanmuutosta Yhdysvaltojen linjassa esimerkiksi ilmastonlämpenemisen, turvallisuuspolitiikan ja siirtolaisuuden suhteen.

Arviot seurauksista ovat kuitenkin toistaiseksi olleet varovaisia, sillä rääväsuisen Trumpin puheet ovat olleet useissa keskeisissä kysymyksessä ylimalkaisia ja ristiriitaisia. On mahdoton tietää, mitä asioita hän suurista kampanjapuheistaan lopulta aikoo toteuttaa.

Vaalitulos merkitsee joka tapauksessa ainakin sitä, että Trump voi pyrkiä romuttamaan Barack Obaman terveydenhuoltouudistuksen ja tekemään republikaaneille mieluisia tuomarinimityksiä korkeimpaan oikeuteen. HS listasi joitain maailmanlaajuisia kysymyksiä, joihin huomio Trumpin valinnan jälkeen kiinnittyy.

Sotilasliitto Nato

Donald Trump on sanonut, että hänen johdollaan Yhdysvallat ei automaattisesti lähtisi puolustamaan Nato-kumppaneita kuten Baltian maita Venäjän hyökkäykseltä.

Yhdysvaltain tuki liittolaisille riippuisi hänen mukaansa siitä, miten nämä ovat satsanneet Natoon. Hän on toistuvasti sanonut, että monet Naton jäsenmaista ovat jättäneet osuutensa hoitamatta.

Yhteinen puolustus on Naton keskeisiä periaatteita.

Trumpin mukaan Yhdysvallat osallistuisi Baltian maihin tehtyyn hyökkäykseen vain, jos nämä ”ovat täyttäneet velvollisuutensa meitä (Yhdysvaltoja) kohtaan”.

Toisaalta Trump on sen jälkeen ilmoittanut tukevansa Natoa ja sanonut, että hän lähtisi sotaan terroristijärjestö Isisiä vastaan yhdessä sen kanssa. Trumpin muuttuvien kantojen vuoksi muiden jäsenmaiden on ollut vaikea tehdä suunnitelmia hänen valintansa varalle.

Ilmastonmuutos

Trump on kutsunut ilmastonmuutosta ”huijaukseksi” ja ”paskanjauhannaksi”. Hän on jopa heittänyt, että kiinalaiset ovat luoneet puheet ilmastonmuutoksesta romuttaakseen Yhdysvaltain teollisuuden kilpailukyvyn.

Hän on ilmoittanut myös lakkauttavansa maksut YK:n ilmasto-ohjelmille ja kumoavansa Pariisin ilmastosopimuksen. Juridisesti sopimuksesta irtautuminen on kuitenkin pitkä prosessi ja vaatisi Trumpilta kaksi valtakautta.

Trumpin omakaan omaisuus ei silti ole ilmaston lämpenemisen vaikutuksilta turvassa. The Politico-verkkolehden mukaan hän on esimerkiksi hakenut erityistä rakennuslupaa golfkenttänsä suojaamiseksi merenpinnan nousun vaikutuksilta vedoten nimenomaan ilmastonmuutokseen seurauksiin.

Vuonna 2009 Trump vielä vaati kiireellisiä toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Ydinaseet

Trump on sanonut, että hän ”hajottaisi” Iranin kanssa tehdyn historiallisen ydinasesopimuksen, joka saatiin lopulta aikaan viime vuonna.

Myöhemmin hän toisaalta sanoi, että Yhdysvaltojen täytyy panna Iran vastuuseen ”muokkaamalla sopimuksen ehtoja”. Miten, sitä hän ei ole kunnolla täsmentänyt.

Siinä missä Barack Obama piti tulevaisuuden tavoitteena maailmaa ilman ydinaseita, Trump on sanonut olevansa avoin ajatukselle, että myös Etelä-Korea ja Japani hankkisivat ydinaseen.

Kauppapolitiikka

Kauppapolitiikka oli Trumpin kampanjan keskeisiä teemoja. Hän on vastustanut Yhdysvaltain olemassa olevia kauppasopimuksia, jotka ovat romuttaneet hänen mukaansa maan teollisuuden ja saaneet työpaikat siirtymään ulkomaille. Trump on vaatinut suuria muutoksia Nafta-vapaakauppasopimukseen Kanadan ja Meksikon kanssa. Hän on ilmoittanut vastustavansa Tyynenmeren TPP-vapaakauppasopimusta.

Hän on uhannut myös määrätä 45 prosentin tullitariffit kiinalaisille tuotteille. Hänen ideoidensa on pelätty johtavan kauppasotaan.

Trumpin ajatukset kauppapolitiikasta ovat kuitenkin saaneet kaikupohjaa etenkin niin sanotulla ruostevyöhykkeellä. Aikoinaan vauras keskilännen teollisuusvyöhyke on 1970-luvulta alkaen kärsinyt tehtaiden alasajosta ja teollisuuden hiipumisesta. Nyt Trump vei voiton monessa näissä perinteisesti demokraateille kuuluneissa osavaltioissa.

Siirtolaisuus

Trumpin näkemykset siirtolaisuudesta herättivät runsaasti huomiota vaalikampanjan aikana. Hän ilmoitti haluavansa rakentaa muurin Meksikon rajalle ja vaati maahanpääsykieltoa muslimeille.

Obama ja Clinton ajoivat uudistusta, joka mahdollistaisi luvattomasti maahan tulleiden siirtolaisten hakevan kansalaisuutta. Trump puolestaan on ilmoittanut karkottavansa miljoonia laittomia siirtolaisia.

Trump sanoi kampanjan aikana myös usein, että Yhdysvaltojen ei pitäisi hyväksyä pakolaisia sisällissodan repimästä Syyriasta. Hän on perustellut tätä muun muassa Ranskan terrori-iskuilla.

”Meillä ei ole aavistustakaan siitä keitä nämä ihmiset ovat, me olemme surkeita paperihommissa. Tämä saattaa olla suuri Troijan hevonen”, hän sanoi.

Myös siirtolaisuuden suhteen Trumpin puheet ovat silti olleet epämääräisiä. Karkotusten sijaan hän on sittemmin puhunut tiukoista tarkastuksista paperittomille siirtolaisille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  6. 6

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  7. 7

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  8. 8

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  9. 9

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää