Ulkomaat

Yhdysvaltojen politiikan uusi superperhe – Trumpin puheen taustalla haukotellut Barron, 10, muuttaa Valkoiseen taloon

Tulevalle presidentille perhe on tärkeä vallanjatke. Donald Trumpin vanhimmat lapset saattavat pyrkiä itsekin politiikkaan.

Donald Trump tuskin olisi Yhdysvaltojen tuleva presidentti ilman perhettään. Trumpin muodonmuutos kiinteistömogulista ja tosi tv -tähdestä uskottavaksi poliitikoksi sujui takkuillen, mutta ammattimaiset lapset, etenkin Ivanka Trump, pitivät kampanjan elossa heikkoinakin hetkinä.

Jopa demokraattien Hillary Clinton, kehaisi kilpakumppaninsa lapsia viimeisessä vaaliväittelyssä lokakuussa.

Trumpit ovat kaukana tyypillisistä Valkoisen talon asukeista. Normaalisti presidentin asuntoon muuttaa perinteinen ydinperhe, kuten Barack ja Michelle Obama kahdeksan vuotta sitten tyttärineen.

Tammikuusta eteenpäin Valkoisessa talossa ramppaa lukuisia monikulttuurisen uusioperheen jäseniä. Tulevalla presidentillä on viisi lasta kolmesta avioliitosta ja jo kahdeksan lastenlastakin.

HS kertoo, ketkä Trumpin perheeseen kuuluvat ja millaisen roolin he saattavat ottaa nelivuotisen presidenttikauden aikana perheenpään johtaessa Yhdysvaltoja.

Donald Trump on ollut naimisissa kolmesti. Ensimmäinen vaimo, Ivana Trump, on syntyjään tšekkiläinen. Viidestä lapsesta Donald Jr., Ivanka ja Eric ovat peräisin tästä avioliitosta.

Tämä kolmikymppinen huippuyliopistoista valmistunut trio oli näkyvimmin esillä vaalikampanjan aikana. Ivanka ja Donald Jr. eli Don antoivat lausuntoja isänsä puolesta siihen malliin, että asiantuntijat ja media ovat spekuloineet, voisiko Trumpeista tulla Bushien tai Kennedyjen suvun kaltainen poliittinen dynastia.

Don kertoi CNN:lle kesällä, että hän voisi harkita pyrkivänsä New Yorkin pormestariksi. Hän on aiemminkin kertonut olevansa kiinnostunut poliitikon urasta.

Kun Don puhui republikaanien puoluekokouksessa kesällä, Politico-verkkolehti julisti, että ”poliittinen tähti on ehkä syntynyt”.

Donilla on jo kokemusta skandaaleistakin. Häntä arvosteltiin kiivaasti sen jälkeen, kun hän vertasi yhteisöpalvelu Twitterissä syyrialaisia pakolaisia Skittles-karkkeihin, joista osa on myrkytetty. Hänen mukaansa Yhdysvaltojen ei pitäisi vastaanottaa pakolaisia, joista marginaalinen osa voi olla terroristeja.

Hän joutui poistamaan kuvan Skittles-karkkeja valmistavan yhtiön Wrigleyn vaatimuksesta.

Don, Ivanka ja Eric kuuluvat kaikki isänsä omistaman Trump Organization -yhtiön ylimpään johtoon. Heidän työtään on siis käytännössä hoitaa isänsä asioita.

Entinen malli Ivanka luki jo parikymppisenä libertaristien ihaileman ristiriitaisen filosofin Ayn Randin kirjoja, Marie Claire -lehti kertoi vuonna 2007. Rand-faniksi on ilmoittautunut myös suomalaispankkiiri Björn Wahlroos.

Ivanka rakentaa työkseen brändituotteita sukunimensä ympärille. Tästä taidosta olisi hyötyä myös politiikassa.

Ivankan aviomies, sijoittaja Jared Kushner, oli aktiivisesti mukana appensa kampanjassa.

Kushnerin isä Charles Kushner on demokraattivaikuttaja ja Trumpin tavoin upporikas kiinteistösijoittaja, Business Insider -verkkolehti kertoo. Isä vietti kaksi vuotta vankilassa verosotkujen ja laittomien poliittisten lahjoitusten vuoksi.

Donald Trumpin pitäessä keskiviikkona voitonpuhettaan hänen rinnallaan silmiä pyöritteli 10-vuotias Barron Trump, eikä Barronin äiti ja Donaldin nykyinen vaimo Melania Trump. Uudelle presidentille omat lapset ovatkin ehkä tärkein vallanjatke.

Uninen ja kyllästynyt Barron ei tuntunut olevan kovin innoissaan isänsä uudesta urasta. Hän on vielä liian nuori ottamaan tosissaan osaa politiikkaan, mutta hänellä on aikaa oppia. Seuraavaksi Barronilla on edessään ainakin neljän vuoden kasvatus Valkoisessa talossa.

Trumpin lapsista vain parikymppinen Tiffany Trump on pysynyt syrjässä presidenttipelistä, tosin hänkin on osallistunut isänsä kampanjoihin. Hänellä ei myöskään ole virallista roolia isänsä yhtiössä. Tiffanyn äiti on Donald Trumpin toinen vaimo Marla Maples.

Todennäköisesti Trumpin nykyinen vaimo Melania pitäytyy niin ikään politiikasta syrjässä. Hän kertoi viimeviikkoisessa puheessaan haluavansa keskittyä Valkoisen talon ensimmäisenä naisena nettikiusaamisen vähentämiseen, mikä sai huvittuneen vastaanoton hänen aviomiehensä aggressiivisen twiittauksen vuoksi.

Sloveniassa syntyneen Melania Trumpin menneisyys on hänelle painolasti, mutta myös voimavara. Presidentin puolisona ei ole ollut maahanmuuttajaa sitten John Quincy Adamsin (presidenttinä vuosina 1825–1829) brittiläisen Louisa-vaimon.

Lisäksi hän on ensimmäinen Yhdysvaltojen presidentin puoliso, jonka äidinkieli ei ole englanti. Melania Trump on tosin hyvin kielitaitoinen verrattuna keskiverto amerikkalaiseen: hän puhuu sloveenin ja englannin lisäksi ranskaa, serbiaa ja saksaa.

HS kertoi Melania Trumpin taustoista viime viikolla.

Uutistoimisto AP paljasti juuri ennen vaaleja, että Melania työskenteli mallina ilman työlupaa 1990-luvulla Yhdysvalloissa.

Siinä ei sinänsä olisi mitään kovin tavatonta, mutta hänen aviomiehensä hyökkäsi kampanjansa aikana useaan otteeseen juuri laittomasti töitä Yhdysvalloissa tekeviä maahanmuuttajia vastaan ja vaati heidän karkottamistaan.

Jos Trumpin perheen PR-osasto hyödyntää Melanian maahanmuuttajataustaa taitavasti, hän voi rakentaa siltoja Trumpin valkoisen ja miehisen ydinkannattajajoukon ulkopuolelle.

Trumpien dynastia

 Donald Trumpin isä Fred Trump oli poikansa tavoin kiinteistökehittäjä. Kotiäiti Mary Anne oli skottilainen maahanmuuttaja. Donaldilla on neljä sisarusta, joista yksi on kuollut.

 Donald on naimisissa Melania Trumpin, 46, kanssa. Entisiä vaimoja ovat on kaksi: Ivana Trump, 67, ja Marla Maples, 53.

 Kolme lasta Ivanan kanssa: Don, 38, Ivanka, 35, ja Eric, 32. Yksi lapsi Marlan kanssa: Tiffany, 23. Yksi lapsi Melanien kanssa: Barron, 10.

 Vanhin poika Don on naimisissa malli Vanessa Haydonin kanssa. Heillä on viisi lasta.

 Ivanka on naimisissa sijoittaja Jared Kushnerin kanssa. Heillä on kolme lasta.

 Eric on naimisissa entisen personal trainerin Lara Yunaskan kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  2. 2

   Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

  3. 3

   Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  6. 6

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  7. 7

   Katossa reikä ja kellarissa vettä – pala suomalais-virolaista kulttuurihistoriaa uhkaa tuhoutua rakennusyhtiön omistuksessa

  8. 8

   Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

  9. 9

   Työnteko vähenee nuorilla miehillä, koska vapaa-aika on parempaa – syynä tietokonepelien kehittyminen niin hyviksi

  10. 10

   Shakiran piti blondata hiuksensa ja La Bamba -hitin tekijän vaihtaa nimensä – espanjankielinen musiikki kelpaa listoille vain valkopestynä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  8. 8

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää