Ulkomaat

Presidentti Niinistö ja Naton pääsihteeri Stoltenberg: Maailman ja Euroopan turvallisuustilanne ennallaan

Presidentti Niinistö ja Naton Stoltenberg vakuuttivat uskoaan, että Trumpin vaalivoitto ei riko Euroopan turvallisuusrakennelmaa.

Bryssel

Keskiviikon piti olla jollain tavalla merkittävä päivä Suomen ja sotilasliitto Naton suhteissa. Rauhankumppanimaa Suomen presidentti vieraili ensi kerran Naton päämajassa, mikä alleviivasi osapuolten läheisiä suhteita.

Mutta mediaa ei tämä histo­rian anekdootti kiinnostanut, kun presidentti Sauli Niinistö ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg astelivat yhteiseen tiedotustilaisuuteen.

Toimittajat halusivat kuulla, onko maailma ja Euroopan turvallisuustilanne mullistunut Yhdysvaltain vaalituloksen myötä.

Sekä Niinistö että Stoltenberg halusivat vakuuttaa, että ei ole. Ei vaikka lukemattomat Yhdysvaltain ulkopolitiikan asiantuntijat – myös republikaanipuo­lueesta – ovat varoittaneet Trumpin presidenttiyden olevan vaaraksi Yhdysvalloille ja koko maailmalle.

”En usko, että tästä seuraa mitään järisyttävää uutta sen enempää globaalisti kuin Itämerenkään kohdalla. Trump on ilmoittanut halukkuutensa keskusteluyhteyteen Venäjän kanssa, ja se on tietenkin erittäin hyvä asia”, Niinistö arvioi.

Ja näin totesi Stoltenberg:

”Vahva Nato on tärkeä Euroopalle, mutta myös Yhdysvalloille.”

Trump säikäytti kampanjansa aikana muun muassa Itä-Euroopan Nato-maat, kun hän totesi, ettei häntä välttämättä kiinnosta puolustaa sellaisia jäsenmaita, jotka eivät ”täytä velvollisuuttaan” Yhdysvaltoja kohtaan. Tämän hän sanoi erityisesti Baltian maihin liittyen.

Tämän tulkittiin tarkoittavan, ettei Trump ole sitoutunut Naton pyhään opinkappaleeseen eli yhteiseen puolustukseen, joka on kirjattu sotilasliiton viidenteen artiklaan.

Stoltenbergin mukaan Yhdysvaltain sitoutuminen eurooppalaisten puolustamiseen on kuitenkin ”kivenkovaa”. Yhteistyötä on tehty lähes 70 vuotta, ei se yhdessä yössä muutu.

Pääsihteeri muistutti, että ainoa maa, johon viidennen artiklan turvatakuita on sovellettu on Yhdysvallat, syksyn 2001 terrori-iskujen jälkeen.

Niinistö säesti: ”Olen varma, että Yhdysvallat pitää sanansa. Ei vain Naton suhteen vaan muullekin kansainväliselle yhteisölle.”

Niinistön mielestä Trumpin valinta presidentiksi ei vaikuta Suomen Nato-jäsenyyspohdintoihin millään tavalla.

Karkeistaen tiedotustilaisuuden viesti oli se, että Trumpin puheet eivät välttämättä tarkoita mitään. Vaalipuheita, niitähän maailmaan mahtuu ja reaalipolitiikka tunnetusti pehmentää poliittisten räyhähenkien kulmat.

Niinistön mukaan jo keskiviikkona nähtiin ”eri Trump”, kun tämä piti sovittelevan voittopuheensa. Siinä hän kiitti jopa vastaehdokastaan Hillary Clintonia, joka vielä kampanjoinnin aikana oli linnaan joutava ”kieroilija”.

Niinistö ei pitänyt uhkaavana sitäkään, että Trump on puhunut hyvin myönteiseen sävyyn Venäjän presidentistä Vladimir Putinista. Niinistön mukaan jo aiemmin Yhdysvallat ja Venäjä ovat neuvotelleet kahden kesken monista asioista, kuten Syyrian sodasta ja Ukrainan tilanteesta.

”Emme me Euroopan unionilaiset voi sulkea silmiä siltä. ... Luulen, että Venäjä edellyttää keskustelevansa nimenomaan Yhdysvaltain kanssa.”

Vaalituloksen selvittyä Niinistö julkisti lausunnon, jossa hän onnitteli Trumpia voitosta ”ja Yhdysvaltain kansaa heidän tekemästään valinnasta”.

Hänen mukaansa Suomen ja Yhdysvaltain suhteet ovat tänään ehkä läheisemmät kuin koskaan ja ”tästä on hyvä jatkaa”. On siltojen rakentamisen aika.

”Yhteistyön kohteita riittää: taloudessa, puolustuspolitiikassa, Suomen Nato-kumppanuudessa, terrorismin vastaisessa työssä, asekaupan valvonnassa ja tietysti arktisella alueella”, Niinistö sanoi lausunnon mukaan.

”Toivotan Donald Trumpille onnea ja viisautta vaativassa, koko maailmalle merkittävässä tehtävässä Yhdysvaltain presidenttinä.”

Monen rattaan turvallisuutta

 Presidentti Sauli Niinistön keskiviikkoisen lausunnon mukaan maailmanpoliittinen tilanne on tällä hetkellä ”jopa jännittynein sitten kylmän sodan päättymisen”. Jännitys johtuu Venäjän aggressiivisesta käytöksestä.

 Suomi on pyrkinyt tiivistämään sotilaallista yhteistyötä monella saralla viime aikoina. Suomen ja Naton suhteet ovat lähentyneet, Suomi ajaa EU:n puolustusyhteistyön syventämistä ja lokakuussa allekirjoitettiin Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyön ”aiejulistus”.

 Nato-jäsenyyden suhteen Suomi on linjannut ”pitävänsä yllä sotilaallisen liittoutumisen mahdollisuutta”.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  3. 3

   22-vuotias Francesca Woodman oli ottanut itsestään tuhansia alastonkuvia – ne eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema teki taiteilijan tunnetuksi

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  7. 7

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa – pääepäilty käytti useita identiteettejä

  8. 8

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  7. 7

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää