Ulkomaat

Trump halusi voitonpuheessaan sovintoa ja kiitti vastustajaansa Hillary Clintonia

”Meidän on aika yhdistyä yhdeksi kansaksi”, sanoi tuleva presidentti Donald Trump.

New York

Yhdysvallat antoi todisteen demokraattisten perinteidensä vahvuudesta katkerien ja dramaattisten presidentinvaalien päätyttyä Donald Trumpin yllätysvoittoon.

Tuloksen selvittyä vaalin ­häviäjä Hillary Clinton soitti onnittelupuhelun Trumpille, joka oli uhannut kampanjan aikana panna hänet vankilaan. Heti perään Trump piti sovittelevan voitonpuheen, jossa hän sanoi amerikkalaisten olevan ”suuressa kiitollisuudenvelassa” Clintonin palveluksista maalleen.

”Meidän on aika yhdistyä yhdeksi kansaksi”, Trump sanoi. ”Ne, jotka eivät äänestäneet minua: kurotan puoleenne kysyäkseni neuvoanne ja apuanne.”

Ei sanaakaan Meksikon rajalla nousevasta muurista, maahanmuuttajien karkotuksista tai muslimien maahantulokiellosta. Se ei tarkoita sitä, että Trumpin kiistanalaisimmat vaatimukset olisi kuopattu, mutta se tarkoittaa, että Trump oli valmis ­noudattamaan valittujen presidenttien käytössääntöjä ja ojensi vastapuolelle sovinnon kättä.

Clinton piti oman kiitos­puheensa vasta keskiviikkona. Hän sanoi, että tappio tuntuu tuskalliselta vielä pitkään, mutta rauhanomainen vallanvaihto on demokratian ydin.

”Me olemme Donald Trumpille velkaa sen, että suhtaudumme häneen avoimin mielin ja annamme hänelle mahdollisuuden johtaa”, Clinton sanoi.

Samalla hän kuitenkin muistutti Trumpia siitä, että amerikkalaisilla on yhtäläiset oikeudet taustasta tai uskonnosta riippumatta.

Presidentti Obama sanoi, että puolue-eroista huolimatta amerikkalaiset pelaavat samassa joukkueessa. ”Me olemme ensisijaisesti patriootteja ja haluamme maalle hyvää. Niin uskon myös Trumpin haluavan.”

Clinton sai koko maassa noin 200 000 ääntä enemmän kuin Trump, mutta hävisi valitsijamiesten määrässä.

Trumpin voitto tuli suurena yllätyksenä ja ehkä järkytyksenäkin politiikan asiantuntijoille – tai siis niille, joita tiistai-iltaan asti oli tapana kutsua asiantuntijoiksi. Siitä huolimatta televisiolähetysten keskustelijat solahtivat näennäisen sulavasti uuteen todellisuuteen.

Uudelle presidentille kuuluu poliittisen etiketin mukaan antaa reilu mahdollisuus. Vuoden 2008 vaalien jälkeen republikaanit rikkoivat tätä sääntöä, kun senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell ilmoitti, että puolueen tärkein tavoite on ­tehdä Barack Obamasta yhden kauden presidentti.

Demokraateillakin on nyt nieleskeltävää. Luultavasti he ha­luavat katsoa, millä jalalla Trump Valkoiseen taloon astuu ennen kuin päättävät, miten häneen suhtautuvat.

Trumpilla on käsissään vahvat kortit, sillä republikaanit saivat vaaleissa enemmistön sekä senaatissa että edustajainhuoneessa. Senaatissa voimasuhteet olivat keskiviikkona 51–47, kun kaksi kisaa oli vielä ratkaisematta. Edustajainhuoneessa republikaanien enemmistö pieneni, mutta säilyi silti selvänä.

"Tämä on elinaikani uskomattomin poliittinen voitto”, sanoi edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan, joka on pitänyt Trumpiin etäisyyttä. Hän muistutti puoluetovereitaan siitä, että moni kongressin republikaani saa kiittää paikastaan Trumpin suosiota. ”Trump tulee johtamaan yhtenäistä republikaanihallintoa.”

Tulevan presidentin poliittinen linja on kuitenkin niin omaperäinen, että hänen voi olla vaikea saada sitä läpi pelkästään oman puolueensa äänillä.

Trumpin talousajatukset ovat vaikeita nieltäviä republikaanien budjettihaukoille. Hänen turvallisuuspolitiikkansa voi olla liian vetäytyvää puolueen sotahaukoille. Trump itse saattaa olla liian vapaamielinen puolueen uskovaisille. Siksi Trump tarvitsee luultavasti demokraattien ­tukea ainakin joillekin asioille.

Vaalien uskottiin johtavan ­republikaanien sisällissotaan, ja niin saattaa vielä käydäkin. Ensin sisäinen taistelu on kuitenkin edessä demokraattipuolueella, jossa Clintonin tukijat vedetään taatusti vastuuseen vaalitappiosta.

Kriitikoiden mielestä demokraatit ovat suunnanneet vies­tiään liikaa kaupunkien nuorille, korkeakoulutetuille liberaaleille. He ovat puhuneet arvoista enemmän kuin rahasta. Se ärsytti puolueen vanhoja ydinkannattajia, jotka siirtyivät keskilännen teollisuusosavaltioissa joukoittain Trumpin taakse.

Senaattori Bernie Sanders ­herätti etenkin nuorissa suurempaa innostusta kuin etäisenä ­pidetty Clinton, joka valittiin ehdokkaaksi puolueliitin työntö­avulla. Nyt edessä on taistelu ­demokraattipuolueen sielusta.

Puolueen haasteena on löytää sellainen aate ja sen ajajat, jotka innostavat puoluetta tukevia vähemmistöjä karkottamatta duunareita.

Jos Trump yrittää toteuttaa rikkaille lupaamansa valtavat veronalennukset, demokraatit saavat yhdistävän teeman, jolla he voivat iskeä välivaaleissa kahden vuoden kuluttua. Demokraattien etsiessä itseään Trumpilla voi kuitenkin olla tilaisuus toteuttaa vallankumouksensa.

Trumpin voitto perustui siihen, että hän löysi vihaisten ­valkoisten joukon, jonka molemmat pääpuolueet olivat unohtaneet. Heille Trump tarjosi poliittisen cocktailinsa, joka koostui pääpuolueiden hylkäämistä ­ideologioista: vasemmistolaisesta työväenaatteesta ja oikeistolaisesta kansallisajattelusta.

Tällä tavalla Trump asemoi poliittisen kentän globalistien ja kansallismielisten väliseksi kamppailuksi.

Valkoisista miesduunareista eli ”kypäräpäistä” tuli Trumpin kannatuskunnan kivikova ydin, joka kesti vaalikampanjan kaikki vastoinkäymiset Trumpin huonoista väittelysuorituksista julkisuuteen vuotaneeseen ”Tartun niitä pillusta” -ääninauhaan.

Trump oli oikeassa, kun hän tammikuussa julisti voivansa vaikka ampua jonkin Viidennellä Avenuella menettämättä kannatustaan. Tosifanit eivät tukeneet Trumpia sen takia, mitä hän sanoi, vaan sen perusteella, mitä hän kampanjassa oli. Trump oli vahva, menestynyt ja itsenäinen, eikä hän ollut poliitikko. Se vakuutti kannattajat siitä, että Trump oli ainoa, joka pystyisi panemaan Washingtonin eliitin kuriin.

Kannattajille Trumpin vahvuus muuttui heidän omaksi voimakseen. He tunsivat, että väärään suuntaan menneessä maassa vihdoin joku puhui juuri heille. ”Maamme unohdetut miehet ja naiset eivät enää ole unohdettuja”, Trump lupasi voiton­puheessaan.

Ydinryhmä ei olisi riittänyt Trumpille voittoon, mutta hän laski aivan oikein, ettei republikaanien konservatiiveilla lopulta olisi muuta mahdollisuutta kuin tukea häntä. Heidät Trump osti puolelleen lupaamalla esittää korkeimpaan oikeuteen konservatiivista tuomaria.

The New York Times lehden mukaan Trump voitti kouluttamattomat valkoiset vajaan 40 prosenttiyksikön erolla Clintoniin. Clinton taas ei onnistunut saamaan vähemmistöjä liikkeelle yhtä suurin joukoin kuin Obama.

Luokan lisäksi äänestäjiä jakoi sukupuoli. Trumpin etumatka miesäänestäjien parissa kasvoi enemmän kuin hänen takamatkansa naisten keskuudessa.

Ensihämmennyksen jälkeen amerikkalaiset havahtuvat varmasti väittelemään siitä, miten newyorkilaispohatta ymmärsi kansan tunnelmat paremmin kuin tuhannet asiantuntijat.

Trump on myös lietsonut vihaa, epävarmuutta ja pelkoja. Vaikka se olisikin ollut pelkkää vaalitaktiikkaa, tehtyjä asioita ei saa tekemättömiksi.

Neljää presidenttiä Valkoisessa talossa palvellut David Gergen sanoi keskiviikkona CNN:n haastattelussa: ”Meillä ei minun elinaikanani ole ollut presidenttiä, joka on herättänyt pelkoa yhtä monissa ihmisissä kuin Donald Trump.” Gergen on syntynyt vuonna 1942.

Trumpin tukijoilla tai ainakin fiksuimmilla heistä on tapana sivuuttaa vaalipuheet pelkkinä puheina.

”Trumpin kannattajat ottivat hänen puheensa vakavasti, mutta eivät kirjaimellisesti, kun taas Trumpin vastustajat ja media ottivat ne kirjaimellisesti, mutta eivät vakavasti”, tiivisti Trumpia tukeva it-yrittäjä Peter Thiel.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  4. 4

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  5. 5

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Tytöt liikkuvat ulkoleikeissä paljon vähemmän kuin pojat, maahanmuuttaja­taustaisten lasten välillä ero liki 20 prosenttia – Ainutlaatuinen tutkimus selvittää kaiken elämästä päiväkodeissa

  8. 8

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  9. 9

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  10. 10

   Yle: Vihreät nousi kannatus­mittauksessa ohi keskustan – myös perus­suomalaisten tuki elpyy hieman

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  8. 8

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  9. 9

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää