Ulkomaat

Trumpin voitto horjuttaa virolaisten turvallisuuden tunnetta – ”Oksettaa, minä pelkään”, sanoo virolaisnäyttelijä

Läheinen suhde Yhdysvaltojen presidenttien lähipiiriin on ollut Viron ulko- ja turvallisuuspolitiikan kulmakiviä. Trumpin piireihin suhteita ei ole.

Tallinna

Näyttelijä Andrus Vaarik työntää käden suuhun ja kumartuu kuin oksentaakseen. Vaarik on suosittu näyttelijä ja tulkitsee kansan tuntoja myös Tallinnan kadulla, kun häneltä kysyy näkemystä Donald Trumpin voitosta Yhdysvaltojen presidentinvaalissa.

”Oksettaa. Minä pelkään”, sanoo Vaarik.

”On demokratian tragedia, kun se muuttuu populismiksi.”

Vaarik muistaa Trumpin puolesta kampanjoineen Newt Gingrichin kesäisen heiton, jonka mukaan Viro on vain Pietarin esikaupunkialuetta. Tallinnassa muistetaan myös Trumpin lausunto, etteivät Naton turvatakuut ehkä koskisikaan liittolaisvaltioita, jotka eivät panosta puolustukseensa sovittua kahta prosenttia bruttokansantuotteesta.

”Huoli ja pelko ovat perusteltuja”, sanoo ulkoministeri Jürgen Ligi HS:n puhelinhaastattelussa.

”Kyse on ilmastonmuutoksesta, johon emme voi vaikuttaa“, sanoo Ligi.

Toisaalta Viro vastaa Ligin mukaan Trumpin odotuksiin, sillä panostaa Natossa sovitut kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustukseen ja on ollut mallina muille Euroopan maille.

Johtopäätös on kuitenkin selvä.

Meidän on panostettava enemmän Euroopan puolustukseen. Samaan aikaan Yhdysvallat on korvaamaton osa sitä, sanoo Ligi.

Jäljelle ei jää muuta mahdollisuutta kuin luottaa, että Trumpin vaalikampanjoinnin retoriikkaa poikkeaa käytännöstä.

”Yhdysvalloilla on vahva hallintokoneisto ja Yhdysvaltojen kansallisen edun mukaista olla suurempi kuin valtiolliset rajansa”, Ligi sanoo.

Yhdysvallat on luvannut vastata ensi vuonna Puolaan sijoitettavasta Naton pataljoonasta. Muissakin itäisissä Nato-valtioissa odotetaan ensi vuoden alussa Yhdysvaltojen panssariprikaatia, jonka tulla alueelle harjoittelemaan pysyvämmin rotaatioperiaatteella.

Voisiko Trump vielä perua prikaatin lähetyksen?

Pikemmin ei, arvioi johtaja Jüri Luik Viron puolustusministeriön rahoittamasta tutkimuskeskuksesta ICDS (International centre for defence and security).

Trumpia pitäisi kiinnostaa rauhanomainen kehitys alueellamme, minkä vuoksi yhdysvaltalaisprikaatia ja muiden Naton liittolaisten joukkoja on suunniteltu itäisiin Nato valtioihin, Luik perustelee.

Viron ulko- ja puolustuspolitiikan yksi kivijalka on ollut vahva liittolaissuhde Yhdysvaltoihin. Onko se nyt järkkymässä?

Kansainväliset sopimuksemme on solmittu Yhdysvaltoihin valtiona, eivätkä ne liity tiettyihin presidentteihin, kommentoi Luik.

Viron ulkopolitiikan avainhenkilöillä on perinteisesti ollut toimivat henkilökohtaiset suhteet suoraan Yhdysvaltojen presidentin lähipiiriin.

”Trumpin lähipiiriin riittäviä suhteita ei ole”, sanoo Luik.

Arvaamattomuus huolettaa Luikia.

”On syytä olla huolissaan”, sanoo myös Baltian politiikan professori Andres Kasekamp Tarton yliopistosta.

Donald Trump suhtautuu turvallisuuspolitiikkaan kuin liikemies. Kun maksatte, saatte turvallisuutta, Kasekamp tiivistää.

”Viro onneksi maksaa”, sanoo Kasekamp.

Kasekampia huolettaa Trumpin usko kykyihinsä tehdä diilejä Venäjän kanssa.

”Keski- ja Itä-Euroopan pienillä valtioilla on karvaat kokemukset historiasta, kun suurvallat solmivat sopimuksia niiden päiden yli”, Kasekamp sanoo. 

Lyhyessä kyselyssä Tallinnan keskustassa käy ilmi, että Trumpin voitto huolettaa monista eri syistä.

”Siitä ei seuraa mitään hyvää. Varmasti se vaikuttaa Viron turvallisuuteen, mutta enemmän olen huolestunut taloudesta”, sanoo koululainen Mikk Liiv, 16.

”Uudet tuulet alkavat puhaltaa, eivät välttämättä hyvät mutta taatusti uudet”, sanoo kasvatustieteiden opiskelija Sally Paesalu, 26.

Monet venäjänkieliset ohittavat Trump-kysymyksen olankohautuksella.

”Minulle on aivan sama, mitä Yhdysvalloissa tapahtuu”, sanoo siivooja Elena Igorova, 40.

Mutta soitolla Viron parlamenttiin kuuluviin saadaan iloinen soraääni.

”Olen harvinaisen iloinen. En ole ollut yhtä iloinen sitten brexitin. Kohta olen vielä iloisempi, kun Viron hallitus vaihtuu”, sanoo kansanedustaja Martin Helme Viron konservatiivisesta kansanpuolueesta Ekrestä (Eesti konservatiivne rahva erakond”.

Pientä protestipuoluetta edustava Helme sanoo, ettei ota vakavasti vaalikampanjaan liittyvää sanailua.

Kiitosta saa kuitenkin Trumpin lausunto, jossa hän yhdisti Yhdysvaltojen turvatakuut liittolaisvaltioiden rahalliseen panostukseen.

”Ei ole mitään perustetta, että Yhdysvaltojen pitää panostaa Euroopan puolustukseen, jos Eurooppa ei itse panosta ja samalla snobistisesti arvostelee Yhdysvaltoja”, Helme sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit
 • Viro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  5. 5

   Yhden kolikon viskomiselle tuli yllättävän kova hinta – englantilainen jalkapallofani kärsii tempustaan vuosia

  6. 6

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  7. 7

   Uusi maailman rikkain nainen on älykkö, joka soittaa pianoa ja kirjoittaa kirjoja – kosmetiikkadynastia L’Oréalin perijätär kaihtaa seurapiirejä

  8. 8

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  9. 9

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  10. 10

   Ruotsissa epäillään taas tuntemattoman sukellusveneen vierailua – tällä kertaa ”vedenalainen esine” nähtiin Gävlen satamassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  8. 8

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  9. 9

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  10. 10

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää