Ulkomaat

Ketkä ovat Trumpin valtteja? Ministeriveikkailuissa kovaotteinen ex-pormestari ja Clintonia vainonnut vaimonpettäjä

Diplomaattilähteiden mukaan Donald Trump olisi nimittämässä kabinettiinsa väkeä omasta lähipiiristään ja New Yorkista.

Washington / Helsinki

Sanat olivat kohteliaita, mutta tunnelma suljettujen ovien takana todennäköisesti muuta kuin sydämellinen, kun tuleva presidentti Donald Trump vieraili ensi kertaa Valkoisessa talossa presidentti Barack Obaman vieraana torstaina.

”Tavoitteeni on varmistaa, että siirtymä varmistaa tulevan presidentin menestyksen. Jos sinä menestyt, maa menestyy”, Obama sanoi Trumpille toimittajien edessä.

”Emme olleet koskaan aiemmin tavanneet toisiamme”, Trump sanoi. ”Kunnioitan presidenttiä suuresti. Keskustelimme monista tilanteista, jotka olivat hienoja, ja joistakin vaikeuksista.”

Trumpin kampanjointi alkoi vuonna 2011 sillä, että hän väitti Obaman syntyneen ulkomailla, minkä takia tämä ei olisi oikeutettu Yhdysvaltain presidentiksi. Väite energisoi oikean laidan salaliittoteoreetikot.

Sadoista amerikkalaislehdistä vain muutama tuki Trumpia presidentiksi. Yksi niistä oli Ku Klux Klanin virallinen lehti.

Obama taas kutsui Trumpia vaalikampanjan aikana ”poikkeuksellisen epäpäteväksi presidentin virkaan”. Torstaina hän lupasi kuitenkin tehdä kaikkensa, jotta vallanvaihto sujuu ammattimaisesti ja asiallisesti.

Uusi presidentti nimittää tuhansia virkamiehiä. Trump ei kuitenkaan ole koskaan ollut poliittisessa virassa, joten hän nojaa sisäpiirinsä neuvoihin.

Trumpin kabinetista on tulossa diplomaattilähteiden mukaan ”New York -keskeinen ja Trump-keskeinen”. Tärkeimmille paikoille olisi nousemassa newyorkilaisia liikemiehiä, luotettuja sekä mahdollisesti perheenjäseniä. Trump on tunnettu siitä, että hän arvostaa lojaalisuutta, mutta maksaa kalavelat arvostelijoilleen.

Yhdysvaltain uudeksi ulkoministeriksi on arvailtu entistä edustajainhuoneen puhemiestä Newt Gingrichiä, senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaa Bob Corkeria tai entistä YK-lähettiläs John Boltonia. Gingrich kohautti kesällä sanomalla Nato-maa Virosta näin: ”En ehkä lähtisi ydinsotaan sellaisen paikan takia, joka sijaitsee Pietarin esikaupungissa”.

Keväällä 120 republikaanien ulkopoliittista asiantuntijaa allekirjoitti avoimen kirjeen, jossa he ilmoittivat Trumpin uhkaavan Yhdysvaltain turvallisuutta. Osa heistä miettii varmasti nyt, pitääkö kiinni periaatteistaan vai palvellako isänmaata, jos presidentti pyytää.

Valtiovarainministeriksi arvaillaan esimerkiksi liikemies Carl Icahnia, entistä pankkiiria ja sijoittajaa Steven Mnuchinia tai kongressiedustaja Jeb Hensarlingia.

Puolustusministeriveikkailuissa korkealla ovat senaattori Jeff Sessions, kenraaliluutnantti evp Michael Flynn ja kongressiedustaja Duncan Hunter. Flynnin nimi on ollut esillä myös tehtäviin Trumpin esikunnassa ja tiedustelupalveluiden johdossa.

Oikeusministeriarvailuissa korkealla ovat olleet Sessions, New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani ja New Jerseyn kuvernööri Chris Christie, joka johtaa vallanvaihtoa valmistelevaa tiimiä. Ennen vaaleja Pohjoismaiden suurlähettiläät kävivät kohteliaisuuskäynnillä Christien luona luodakseen suhteita mahdolliseen Trumpin hallintoon.

Christien mahdollisuuksia oikeusministeriksi pienentää se, että kaksi hänen entistä avustajaansa tuomittiin poliittisesta korruptiosta. Avustajat aiheuttivat tahallaan massiivisen liikenneruuhkan sulkemalla sillan New Yorkin ja New Jerseyn välillä. Päämäärä oli rangaista pormestaria, joka ei tukenut Christien uudelleenvalintaa.

Naisia on toistaiseksi veikkauslistoilla vähän. Tämä saattaa johtua osittain Trumpin karkeista kommenteista naisten suhteen. Se lisää Trumpin paineita nimittää myös naisia.

Uutissivusto Buzzfeedin mukaan yksi nimi tulevaksi oikeusministeriksi on Floridan oikeusministeri Pam Bondi. Trump lahjoitti Bondin kampanjaan 25 000 dollaria samaan aikaan, kun Bondi tutki petossyytteitä Trumpin yliopistoa vastaan.

Entistä Alaskan kuvernööriä ja vuoden 2008 vaalien varapresidenttiehdokasta Sarah Palinia on veikkailtu sisä- tai energiaministeriksi.

Trumpin kansliapäälliköksi eli Chief of Staffiksi on veikattu republikaanipuolueen kansalliskomitea puheenjohtajaa Reince Priebusta. Entinen presidenttiehdokas ja kirurgi Ben Carson saattaa nousta terveys- tai opetusministeriksi.

The Wall Street Journal -lehden mukaan Trump aikoo ensimmäisenä päivänään presidenttinä ilmoittaa muun muassa Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan muuttamisesta ja siitä, että Yhdysvallat vetäytyy Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta TPP:stä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • USA:n vaalit 2016
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  3. 3

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  4. 4

   Tätä on Helsinki vuonna 2021: Vihdintie bulevardiksi, varhaiskasvatus maksuttomaksi, tuplasti englanninkielisiä kouluja

  5. 5

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Katovuodesta kärsivä Pohjois-Korea jakaa kansalaisilleen vain 300 grammaa ruokaa päivässä – maan ruokahuolto ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  9. 9

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  10. 10

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää