Valikko
Ulkomaat

DN: Tasa-arvoinen auraus epäonnistui Tukholmassa – tavallista enemmän jalankulkijoita loukkaantunut lumikaaoksen aikana

Tukholmassa päätettiin aurata lumet ensin jalkakäytäviltä ja pyöräteiltä, koska naiset käyttävät niitä enemmän kuin miehet.

Tukholman kaupunki on sitoutunut hoitamaan lumenaurauksen jalkakäytäviltä ”tasa-arvoisesti”. Nyt näyttää siltä, että ajatuksen käytännön toteuttaminen onnistuneesti on vaikeaa.

Ruotsalainen Dagens Nyheter -lehti uutisoi, että kun lunta äskettäin tuli runsaasti, tuloksena oli fiasko.

Tasa-arvoisilla lumitöillä tarkoitetaan Ruotsissa sitä, että lumen auraamisessa ei suosita miesvaltaisten työpaikka-alueiden katuja tai miesten useammin käyttämiä autoiluväyliä, vaan lumet aurataan ensin jalkakäytäviltä ja pyöräteiltä. Sukupuolineutraalilla aurauspolitiikalla on haluttu tehdä kaupungista yhtä turvallinen sekä miehille että pyöräteitä ja jalkakäytäviä enemmän käyttäville naisille.

Tasa-arvoiseen auraukseen siirtymisestä päätettiin Tukholmassa viime talvena.

Tämän viikon runsaat lumisateet olivat uuden aurauspolitiikan tulikaste. Nopeasti tuli selväksi, että malli ei toimi. Dagens Nyheterin lukijan Carl Edelhjelmin mielestä nimenomaan naiset joutuivat kärsimään lumikaaoksen aikana eniten.

Liikenteestä vastaava Tukholman apulaiskaupunginjohtaja Daniel Helldén myöntää, ettei tasa-arvoinen lumenauraus onnistunut vaativissa olosuhteissa.

”Jalkakäytäviä ja pyöräteitä ei saatu puhdistettua siinä laajuudessa kuin oli suunniteltu”, Helldén sanoo Dagens Nyheterille.

Kaupungin sairaaloihin on virrannut lumisateiden aikana päivystyspotilaita. Kun tavanomaisella marraskuun viikolla Danderydin sairaalan ortopedisellä päivystyspoliklinikalla on noin 50 potilasta päivässä, esimerkiksi 9. marraskuuta 108 ihmistä hakeutui sinne ortopedin hoitoon. Myös Sankt Göranin sairaalassa on hoidettu suuri määrä liukastumisonnettomuuksissa loukkaantuneita – keskiviikkona hoitoa tarvitsi 83 kaatunutta ja torstaina 93.

Helldén pahoittelee kunnossapitotilannetta ja loukkaantumisia. Hänen mukaansa kaupunki aikoo varata ensi viikoksi kunnossapitoon enemmän rahaa.

”Ajatuksena on ollut, että tämäntyyppisessä lumikelissä jalankulkijoiden olisi aiempaa helpompi liikkua. Ei ole hyvä, ettemme ole onnistuneet luomaan sellaisia olosuhteita.”

Helldén ei osaa täsmentää, mistä ongelmat ovat viime päivinä varsinaisesti johtuneet.

”Olen pyytänyt kriisiraporttia, jotta selviäisi tarkasti, mitä näinä päivinä on tehty. Jos olemme epäonnistuneet jossakin, korjaamme toimintaamme. Toivon, että seuraavien runsaslumisten päivien aikana pystymme parempaan suoritukseen.”

Helsingissäkin on tehty aloite sukupuolivaikutusten arvioinnista lumenpoistossa. Kaupunki piti arviointia kuitenkin tarpeettomana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Onnettomuudet
 • Lumityöt
 • Tukholma
 • Kaatuminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  2. 2

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  7. 7

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää