Julman ja kauhean kampanjan viimeiset päivät – HS:n Saska Saarikoski seurasi läheltä Donald Trumpin loppukiriä

Tällä viikolla USA:n julma ja kauhea vaalikampanja huipentui jännittävään ääntenlaskuun, jonka päätteeksi yhdestä ehdokkaasta oli tullut häviäjä ja toisesta maan seuraava presidentti.

New York/Washington

Donald Trump aloittaa elämänsä presidentinvaalien voittajana iskulla vihollisen maaperälle. Torstaiaamuna vähän kymmenen jälkeen hänen sininen yksityislentokoneensa laskeutuu Washingtoniin, kaupunkiin, jonka kurittaminen oli yksi hänen kampanjansa pääteemoja.

”Kuivataan suo!” Trump lietsoi vaali­kokouksissa kannattajiaan.

Washington rakennettiin aikanaan suomaalle. Suon kuivaamisella tarkoitetaan vallanpitäjien ja lobbarien rahavirtojen katkaisemista.

Washingtonilaiset kuulivat Trumpin sotahuudon. Presidentinvaaleissa häntä kannatti 4,1 prosenttia maan pääkaupungin äänestäjistä.

Ei ihme, että ilmassa on pientä jännitystä.

Presidentti Barack Obama odottaa Trumpia Valkoisessa talossa.

Miehet ovat ottaneet tiukasti yhteen vaalikamppailun aikana ja jo aikaisemmin, mutta nyt äänensävyt ovat pehmenneet.

”Me olemme kaikki samassa joukkueessa”, Obama sanoi seuraajalleen keskiviikkoisessa puheessaan.

Hän kuvaili presidenttiyttä viestinjuoksuksi, jossa jokaisen juoksijan tulee tehdä parhaansa ja antaa sitten kapula eteenpäin. ”Demokratia on suurempi kuin kukaan meistä.”

Myös Trump on ehtinyt valintansa jälkeen antaa merkkejä siitä, että hän aikoo hallita eri tavalla kuin kampanjoi. Ehdokkaana Trump johti huutokuoroja, jotka vaativat Hillary Clintonin sulkemista vankilaan, mutta voitonpuheessaan hän kiitti vastaehdokastaan ”palveluksista isänmaalle”.

Siksi monet asiantuntijat sanovat nyt uskovansa siihen, että on olemassa kaksi Donald Trumpia: vaalikenttien pelottava riidanhaastaja ja Valkoisen talon joustava sovittelija.

On kulunut vain muutama päivä siitä, kun amerikkalaiset kokoontuivat äänestyspaikoille valitsemaan presidenttiä. Donald Trump ja Hillary Clinton äänestivät molemmat omassa kotikaupungissaan New Yorkissa.

Kun Trump saapui omalle äänestyspaikalleen New Yorkin keskustassa, sen edessä kiemurteli pitkä jono äänestäjiä. The New York Timesin mukaan Trumpin näkeminen sai monet jonottajat nauramaan ääneen.

”Sinä häviät!” yksi jonottajista huusi Trumpille.

Vähän myöhemmin samana päivänä tasainen virta äänestäjiä valui ovesta ulos koulun äänestyspaikalla Queensissa vain puolen kilometrin päässä talosta, jossa Donald Trump vietti lapsuutensa.

Kadulle astuneet espanjaa puhuvat kaksoset kertoivat äänestäneensä, mutta eivät kumpaakaan pääehdokkaista ”vaan sitä toista naista” tarkoittaen ilmeisesti vihreiden Jill Steinia. Nimeään naiset eivät halunneet edes suomalaiseen lehteen.

Sen sijaan muslimihuiviin kietoutunut Shaheeda Ally kertoi, mitä ajattelee. ”Donald Trumpilla on paljon hyviä ajatuksia, mutta hän puhuu liian rumasti. En pidä hänen tyylistään.”

Samaa sanoi moni muukin äänestys­paikalta poistunut. Moni maahanmuuttajakin tuntui pitävän joistain Trumpin ajatuksista. Hekin haluaisivat muuttaa asioita ja panna rikolliset kuriin, eikä maahanmuuton kiristäminenkään ole kaikista huono idea.

Nuori latinopariskunta huikkasi ohi mennessään äänestäneensä Trumpia, koska he haluavat maahan muutosta. Nimeään hekään eivät halunneet antaa.

Sen sijaan karibialaistaustaisen Nazir Bakshin mielipiteet olivat selvät.

”Donald Trump syntyi tuossa vieressä, mutta olen valmis lyömään vaikka viimeisen roponi vetoa siitä, ettei hän saa täältä montaakaan ääntä.”

Äänestyksen jälkeen Trump vetäytyi odottamaan vaalituloksia kotiinsa Trump Toweriin, jonka poliisimuuri oli eristänyt kadulla kulkijoista.

Samoihin aikoihin muutama innokas Trumpin tukija yritti ylipuhua ihmisiä ehdokkaansa taakse muutaman korttelin päässä Times Squarella.

Trump-hattuinen mies esittäytyi Michael Fameksi. Osoitin lakin Make America Great Again -tekstiä ja kysyin, milloin Amerikka oli hänen mielestään suuri.

”Varmaan joskus 1950-luvulla”, vastasi Fame, joka oli syntynyt silmämääräisesti noin vuonna 1990.

”Tai ehkä 1940-luvulla, heti toisen maailmansodan jälkeen”, huikkasi sivulta Famen samanikäinen kaveri Matthew Sterling, jolla oli hänelläkin samanlainen punainen hattu.

Ilta alkoi hämärtyä, joten ratkaisevat hetket alkoivat olla käsillä. Floridan tulokset alkaisivat tulla kello 19. Jos etelän suuri osavaltio menisi Hillary Clintonille, vaalit voisivat olla ohi jo ennen iltayhdeksää. Sen myönsivät Trumpinkin tukijat.

Juuri niin monet myös uskoivat käyvän. Donald Trump oli ollut viimeisissä vaalipäivän alla tehdyissä mielipidekyselyissä 2–4 prosenttia Hillary Clintonin jäljessä. Clintonin eduksi laskettiin myös demokraattien tehokas ja kokenut vaalikoneisto, jonka arveltiin saavan äänestäjät liikkeelle.

Peli ei ollut kuitenkaan selvä, vaikka vielä kaksi viikkoa aikaisemmin siltä oli näyttänyt.

Syyskuussa Trump oli ollut aivan Clintonin kannassa, mutta sitten tulivat vaaliväittelyt, joissa Clinton jyräsi Trumpin tiedoillaan ja kokemuksellaan.

Kun julkisuuteen vuoti lokakuun alussa vanha ääninauha, jossa Trump kehuskeli kourivansa naisia pillusta, monet uskoivat liikemiehen kampanjan olevan sillä selvä.

Pari viikkoa ennen vaalipäivää kyselyt antoivat Clintonille keskimäärin kuuden prosentin etumatkan. Sellaista eroa ei ole kiritty kiinni koskaan nykyaikaisten mielipidekyselyjen historian aikana.

Mediassa monet toimittajat pitivät vaalitulosta niin selvänä, että alkoivat jo keskittyä kongressivaaleihin ja presidentti Clintonin tuleviin kabinettinimityksiin. Jos television lähetysautot olisivat lähteneet tiehensä, Trump olisi saanut huutaa loppupäivät pimeässä.

Mutta vielä kerran nähtiin, etteivät nämä olleet mitkään tavalliset vaalit.

Trumpin tilanne parantui lokakuun puolivälissä, kun Wikileaks alkoi julkistaa päivittäin Clintonin kampanjapäällikkö John Podestan sähköpostista hakkeroituja viestejä. Viestien varastamisesta on epäilty venäläisiä.

Vaikka viesteissä ei ollut mitään kovin raskauttavaa, ne siirsivät huomion pois Trumpin kourintakohusta. Paljastukset Bill ja Hillary Clintonin säätiön raha-asioista vahvistivat kuvaa vastaehdokkaan taloudellisista kähminnöistä.

Paljon kovempi isku tuli vain yksitoista päivää ennen vaaleja, kun FBI:n johtaja James Comey lähetti kongressin republikaanijohtajille kirjeen, jossa sanoi FBI:n alkaneen tutkia uudestaan Clintonin ulkoministerikauden sähköposteja.

Kirje oli ympäripyöreä ja tutkimukset lopetettiin vain kahdeksan päivää myöhemmin, mutta sen vaikutus vaalikampanjaan oli järisyttävä. Oikeistolainen media piti kirjettä varmana todisteena siitä, että Clinton joutuisi syytteeseen ja luultavasti vankilaan. Trumpin kampanja sähköstyi: voitto oli taas mahdollinen.

Viimeisinä päivänä ennen vaaleja Trumpin ja Clintonin ero mielipidekyselyissä oli kutistunut puoleen. Se oli kuitenkin yhä suuri.

Trumpin polku vaalivoittoon on äärimmäisen kapea, television asiantuntijat todistivat vaalien alla ja vielä juuri ennen ääntenlaskennan alkamista.

Äänestyspaikoilla tehdyt kyselyt ja ensimmäiset lasketut äänet tuntuivat vahvistavan ennakkoarveluja Clintonin voitosta. Demokraattiehdokas oli tasoissa Floridassa ja niukasti edellä Pohjois-Carolinassa ja jopa Ohiossa, jonka oli etukäteen laskettu menevän Trumpille.

Kun Clinton karkasi Floridan laskennassa kolmen prosentin johtoon, ratkaisu näytti lähestyvän. Jos hän veisi Floridan ja Pohjois-Carolinan, Trumpin presidenttipolku olisi kasvanut lopullisesti umpeen.

Mutta sitten jotain tapahtui. Trumpin äänipylväs Floridassa alkoi kohota ensin rinnalle ja sitten jo ohi. Sama tapahtui Pohjois-Carolinassa. Ja Ohiossa. Ja kohta jo Pennsylvaniassakin.

Trump oli laskenut vaalistrategiansa yhden kortin varaan. Hän oli sanonut aikovansa murtaa sinisen palomuurin, jolla nimellä demokraatit kutsuivat keskilännen vanhoja teollisuusosavaltioita.

Suurin osa politiikan asiantuntijoista arveli, että Donald Trump oli väärässä, mutta he olivat itse väärässä.

Trump oli voittanut vetonsa. Hän oli Yhdysvaltain seuraava presidentti.

Ihmisjoukossa kulkee kohahdus. CNN on juuri kertonut, että Donald Trump on jo Valkoisessa talossa. Hän on mennyt sisään eri ovesta kuin se, jolla ihmiset häntä odottivat. Se taitaa olla Trumpin tyyli.

Vähän myöhemmin televisiokanavalla on lisää uutisia. Nykyinen ja tuleva presidentti ovat keskustelleet pitkään, ja nyt heillä on hetki aikaa toimittajille.

Kuva siirtyy Valkoiseen taloon. Donald Trump ja Barack Obama istuvat molemmat tuoleillaan. Trumpilla on punainen solmio, Obamalla sininen.

Obama puhuu ensin. Hän kertoo miesten keskustelleen hyvässä hengessä vallanvaihtoon liittyvistä asioista sekä sisä- ja ulkopolitiikasta.

Trump muistuttaa, että kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun hän ja Obama tapasivat kasvotusten. Se on yllättävää, kun ajattelee, kuinka paljon he ovat ehtineet toisiaan haukkua. Nyt vanhat kaunat on kuitenkin haudattu, tai niin miehet ainakin esittävät.

Trumpin mukaan heidän piti puhua vain kymmenen minuuttia, mutta tapaaminen oli venynyt puoleentoista tuntiin.

”Minun puolestani se olisi voinut jatkua paljon kauemminkin”, Trump myhäilee.

Ilmeisesti Trump aikoo aloittaa Was­hingtonin suon kuivaamisen vasta seuraavalla käynnillään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja pakolaiset saisivat vaikka ”hukkua Välimereen”

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  4. 4

   Halpa kolmen euron pikkusikariaski on tämän kesän myyntimenestys – nyt hallitus aikoo nostaa sen hintaa

  5. 5

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  6. 6

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  7. 7

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  8. 8

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  9. 9

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  10. 10

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää