Ulkomaat

Elämä ja surutyö jatkuvat Pariisissa vuosi verisen terrori-iskun jälkeen – ”Pitää osoittaa, että emme pelkää”

Tasan vuosi sitten Isis iski Pariisissa useisiin kohteisiin. Terrori-iskuissa kuoli 130 ihmistä. ”Olen lakannut käymästä kahviloissa”, toteaa opettaja.

Pariisi

Puheensorina on niin kovaa, ettei tahdo omia ajatuksia kuulla. Kaoottista äänimaisemaa täydentää vaaleaan villapaitaan sonnustautunut trumpetisti, joka vetää jazz-sooloaan antaumuksella ja silmät kiinni.

Moni on jo aika tuiterissa ja melkein yhtä moni rakkauden pauloissa. Nuoret parit suutelevat ujostelematta ja ahnaasti pöydissään.

Hyvä, eläväinen ja kerta kaikkiaan pariisilainen viikonlopun meininki täällä Le Carillonissa!

Jos ei tietäisi minne katsoa, jäisi baaritiskin alareunassa olevat luodinreiät huomaamatta. Niistä baarin henkilökunta ei halua puhua mitään.

Le Carillon on yksi niistä monista paikoista, joihin yhdeksän terroristia hyökkäsivät Pariisissa tasan vuosi sitten 13. marraskuuta. Isis-järjestön iskut vaativat 130 kuolonuhria.

Moni sanoo elämän palanneen yllättävän nopeasti entisiin uomiinsa. Ja samalla muistutetaan, että iskut järkyttivät perustavalla tavalla monen ranskalaisen turvallisuudentunnetta

”En ole ikinä pitänyt väkijoukoista, mutta noiden iskujen jälkeen olen lakannut käymästä kahviloissa. On pelottavaa, kun kuka tahansa voi olla terroristi”, toteaa 56-vuotias opettaja Esther Sellam.

Tänä viikonloppuna ranskalaiset ovat muistelleet monin tavoin vuoden takaisia kauhuja. Lauantai-iltana avautui ensimmäisen kerran suosittu Bataclan-yökerho, jonne tehdyssä iskussa kuoli 89 ihmistä.

Brittilaulaja Sting aikoi illalla pitää konsertin noin 1 500 ihmiselle, joista monen odotettiin olevan terrori-iskujen uhrien omaisia. Lipunmyynti viime tiistaina sai Bataclanin verkkosivut romahtamaan hetkeksi.

Lauantaina saattoi nähdä, kuinka hermostuneesti Ranskan turvallisuusviranomaiset vuosipäivään valmistautuivat. Alkuiltapäivästä pääsy Bataclanin edustalle oli estetty poliisiteipillä ja mellakka-aidoilla.

Suomalainen kuvataitelija Pekka Niskanen yritti saada liput Stingin keikalle, mutta ei siinä monen muun halukkaan lailla onnistunut. Hän aikoi kuitenkin illalla mennä Bataclanin edustalle osoittamaan tukeaan konserttiin menijöille.

”Moni pelkää, että tänäänkö sinne taas isketään. Kyllähän ne sitä miettii. Pitää osoittaa, että emme pelkää”, Niskanen kertoi.

Niskanen asui iskujen tapahtumahetkellä Bataclanin naapurirapussa, vain parinkymmenen metrin päässä konserttitalon hätäuloskäynneistä.

Niskanen muutti takaisin Suomeen viime helmikuussa. Hän kävi traumaterapiassa iskujen jälkeen, vaikka ei ollut kotonaan silloin kuin ne sattuivat.

”Vaikka olin vain sivustakatsoja, niin jouduin asumaan niiden seurausten keskellä. Seurasin asunnostani ja kadulla, kuinka ihmiset tulivat suremaan. Oli kamalan surullista katsoa sitä”, kertoo Niskanen, joka tekee parhaillaan iskuihin liittyvää videoteosta.

Samalla kun hiljainen surutyö on jatkunut uhrien omaisten ja monien muiden kodeissa, Ranska on joutunut tunnustamaan terrorismin uhkan kenties pysyväksi.

Viime heinäkuussa terroristi ajoi kuorma-autolla kansallispäivää juhlineiden ihmisten päälle Nizzassa Etelä-Ranskassa surmaten 86 ihmistä.

Tiukoista turvatoimista ja turistikohteissa partioivista sotilaista on tullut arkea, mikä tuntuu Meksikosta Pariisin-lomalle tulleesta pariskunnasta kummalliselle.

”Olemme joutuneet avaamaan kaupoissa ja baareissa laukkujamme. Minua on pyydetty avaamaan takkiani, että aivan kuin siellä olisi pommi. Se tuntuu kummalliselta, täällä Euroopassa”, totesi liikemies Ari Jitren, 42, Notre Damen katedraalin edustalla.

Hänen vaimonsa Karin Jitren, 37, sanoi, että hän joutui ennen matkaa selittelemään meksikolaisystävilleen kohteensa valintaa.

”He kysyivät, että olemmeko todella menossa Pariisiin. Mutta täällä on aivan turvallista”, hän sanoi.

Ranskaan on tullut tänä vuonna kahdeksan prosenttia vähemmän turisteja kuin viime vuonna. Japanilaismatkaajien määrä on romahtanut 39 prosentilla ja kiinalaisten noin neljänneksellä.

Nizzan iskujen jälkeen presidentti François Hollanden mahdollisuudet tulla valituksi uudelle kaudelle presidentiksi ovat murskana. Myös taloushuolet ja työttömyys ovat jyrsineet kannatusta: Yhdessä kyselyssä vain neljä prosenttia kansasta kertoi tukevansa Hollandea.

Näyttelijäksi opiskeleva Axel Picavet, 19, sanoo kuitenkin arvostavansa Hollanden toimia terrori-iskujen jälkeen. Ne ovat sisältäneet myös Isisin vastaisen sodan kiihdyttämistä Lähi-idässä.

”Hän oli ja on yhä mahtava terrorismin suhteen, vaikka hänellä monia muita ongelmia onkin”, Picavet totesi Place de la République -aukiolla.

Picavetia kauhistuttaa se, että moni ranskalainen on alkanut viehtyä äärinationalistisen Kansallisen rintaman puheenjohtajan Marine Le Penin ajatuksista. Le Pen pyrkii presidentiksi ensi kevään vaaleissa.

Le Pen on puhunut kovista otteista jihadisteja vastaan, maansa rajojen sulkemisesta ja halustaan järjestää Ranskaan kansanäänestys EU-jäsenyydestä.

”Ei ikinä, ikinä, ikinä saa käydä niin, että hänestä tulee presidentti. Se olisi paljon pahempaa Ranskalle kuin Donald Trumpin vaalivoitto on Yhdysvalloille”, Picavet sanoi.

­

Tekijät kuolleet, iskujen suunnittelija edelleen tuntematon

Pariisin terrori-iskujen tekoon vuosi sitten osallistui suoraan yhdeksän miestä. Heistä seitsemän sai surmansa iskujen yhteydessä.

Kaksi terroristia tapettiin hurjassa poliisioperaatiossa Saint-Denis’ssä viisi päivää myöhemmin. Poliisit ampuivat ratsian yhteydessä lähes 5 000 laukausta.

Saint-Denis’n operaatiossa kuoli belgialais-marokkolainen Abdelhamid Abaaoud, jota pidettiin pitkään ääri-islamistisen Isis-järjestön iskujen pääsuunnitelijana.

Ranskan viranomaiset uskovat kuitenkin, että iskujen todellinen pääarkkitehti toimi ulkomailta, ehkä Syyriasta tai Irakista käsin.

Tämän henkilön tai taustajoukon nimeä ei ole ainakaan julkisuuteen kerrottu.

Uutistoimistojen mukaan tutkijat epäilevät, että iskujen koordinointiin osallistui Brysselistä kotoisin oleva 32-vuotias militantti Oussama Atar. Hänen uskotaan olevan Syyriassa.

Monilla terroristeilla oli suorat tai epäsuorat yhteydet Belgian pääkaupunkiin Brysseliin.

Pariisin veritekojen käytännön järjestelyihin osallistunut Salah Abdeslam pidätettiin Brysselissä neljä kuukautta iskujen jälkeen.

Neljä päivää Abdeslamin pidätyksen jälkeen tehtiin Brysselin terrori-iskut, joissa kuoli 32 ihmistä ja kolme tekijää.

Abdeslam on siirretty Ranskaan oikeudenkäyntiä varten. Hän ei ole suostunut puhumaan viranomaisille Pariisin iskujen taustalla olevasta verkostosta.

Myös Abdeslamin veli Brahim osallistui Pariisin iskuihin. Hän räjäytti itsensä.

­

HS kysyi: Onko Pariisi nyt turvallisempi kuin 2015?

Louise Gubert, 15,

koululainen

”En tiedä. Hallitus yrittää rauhoittaa ihmisiä tuomalla armeijan kadulle. Mutta se ei muuta asioita oikeasti turvallisemmiksi. Jos joku haluaa iskeä vaikka joukkoliikenteeseen, se onnistuu helposti.”

Axel Picavet, 19,

näyttelijäopiskelija

”On täällä turvallisempaa kuin vuosi sitten. Mutta iskun kohteita on niin paljon, koko maailma täynnä. Ei Pariisiin voi marssittaa miljoonaa sotilasta.”

Esther Sellam, 56,

tietotekniikan opettaja

”Nyt on turvallisempaa. Laukkuja tarkistetaan ja ihmiset ovat valppaampia. Aina kun näen poliiseja sanon heille, ’Jumalan kiitos että olette täällä’.”

Kauhun ilta ja yö Pariisissa

 Yhdeksän terroristia hyökkäsi useisiin kohteisiin Pariisissa 13. marraskuuta 2015. Iskuissa sai surmansa 130 ihmistä ja seitsemän tekijää. Lähes 370 ihmistä loukkaantui, heistä noin sata vakavasti.

 Iskut alkoivat Stade de France -urheilustadionin lähellä kello 21.16, kun itsemurhapommittajat räjäyttivät itsensä. Stadionilla oli menossa Ranskan ja Saksan välinen jalkapallo-ottelu, jota myös presidentti François Hollande oli seuraamassa.

 Pian terroristit alkoivat ammuskella ihmisiä kahviloissa, ravintoloissa ja baareissa usealla eri kadulla.

 Kello 21.40 kolme miestä hyökkäsi Bataclanin yökerhoon, jossa noin 1 500 ihmistä kuunteli amerikkalaisen Eagles of Death Metal -yhtyeen konserttia. Bataclanin ammuskelussa ja räjäytyksissä sai surmansa 89 ihmistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  2. 2

   Tutkimus: Homopari vanhempina ei ennakoi lapsen sukupuolista käyttäytymistä – lapsen käyttämät lelut kylläkin

  3. 3

   Sää on nyt poikkeuksellisen kostea – nihkeys saattaa lauantaina purkautua rajuiksi ukkosiksi ja rankkasateiksi

  4. 4

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  5. 5

   Kukkakaaleja jätetään nyt peltoon mätänemään, vaikka sesonki on parhaimmillaan – viljelijälle sadon korjaaminen olisi tappiollista

  6. 6

   Näin valta turmelee – Tutkijoiden mukaan vaikutukset ovat verrattavissa aivovaurion seurauksiin

  7. 7

   Sukellus­veneretkellä kadonneen ruotsalais­toimittajan perhe kirjoitti koskettavan kirjeen: ”Antakaa meille tieto siitä, mitä on tapahtunut”

  8. 8

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  9. 9

   Suomalaiset Barcelonassa: Metron ja ihmisjoukkojen välttelyä, kotiin jäämistä, poliiseja hiljaisilla kaduilla – ”Nyt se sitten tapahtui”

  10. 10

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  4. 4

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  5. 5

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  6. 6

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää