Ulkomaat

Jäähyväismatkallaan Euroopassa oleva Obama varoitti Ateenassa ”karkean nationalismin” noususta

Obama kiitti kreikkalaisia näiden humanitaarisesta avusta pakolaiskriisissä. Kreikka toivoi Obamalta tukea maan kaipaamille velkaleikkauksille.

Kreikasta viimeisen Euroopan-matkan aloittaneella Yhdysvaltain presidentillä Barack Obamalla on vierailullaan väistämättä eräänlainen välittäjän rooli, sillä Obama joutuu monin tavoin selittämään Euroopassa, mihin suuntaan Yhdysvallat oikein lähtee uuden presidentin Donald Trumpin johdolla.

Obama varoitti Ateenassa Eurooppaa ”karkean nationalismin noususta”, jolle löytyy nyt syötteitä Brexitin ja Yhdysvaltain vaalituloksen jälkimainingeissa myös Euroopassa.

Obaman mukaan nationalismin nousuun ja sellaiseen populistiseen politiikkaan, jossa rakennetaan eroja esimerkiksi etnisyyden, tai sukupuolen perusteella eri ihmisryhmien välille, on vastattava määrätietoisesti.

”Tiedämme hyvin Euroopan historiasta, mitä seuraa, kun ihmisiä aletaan jakaa heihin ja meihin”, Obama sanoi viitaten toiseen maailmasotaan ja natsi-Saksaan.

Trumpin vaalivoittoa selittää Obaman mukaan osin äänestäjillä halua muutokseen, vaikkei olisi varmuutta siitä, mitä muutoksesta seuraa. ”Aika näyttää”, hän sanoi. ”Itse olen kyllä aivan varma siitä, että vaikka minun edustamani linja ei nyt voittaisi vaaleja, se on voittaja pitkällä aikavälillä.”

Kreikkalaiset ovat ladanneet paljon toiveita Obaman ensimmäiselle Kreikan-vierailulle. Ateenassa Obama kiitti kaikkia kreikkalaisia ja erityisesti Kreikan saarten asukkaita siitä humanitaarisesta työstä, jota nämä ovat tehneet auttaakseen Välimeren yli tulleita satojatuhansia pakolaisia.

”Saarien asukkaat ovat ansainneet koko maailman kunnioituksen.”

Obama ilmaisi myös Yhdysvaltain tuen EU:n ja Turkin sopimalle pakolaissopimukselle.

Ennen vierailua pääministeri Alexis Tsiprasin hallitus toivoi erityisesti, että Obama nostaisi vierailunsa aikana esille velkahelpotukset, joita Kreikka haluaa saada muilta euromailta.

Tiistaina Obaman viesti kuului, että Kreikan velkahelpotuksille on tukea, mutta Kreikan on pidettävä huolta siitä, että se tekee siltä vaaditut rakenteelliset uudistukset. Viikonloppuna kreikkalaisen Kathimerini-lehden haastattelussa Obama kehotti Kreikan velkojia antamaan maalle ”merkittävän velkahelpotuksen”, jotta Kreikan talous pääsisi jälleen terveelle kasvu-uralle.

”Uskon vakaasti, että ihmiset tarvitsevat toivoa, jotta reformeista tulee kestäviä”, Obama sanoi Kathimerinin haastattelussa.

Euromaat ovat antaneet Kreikalle kolme tukilainapakettia, ja vastineeksi Kreikka on tehnyt paljon kipeitä leikkauksia ja talousuudistuksia. Tsipras toivoo, että velkahelpotus vakuuttaisi äänestäjät uhrausten kannattavuudesta.

Kreikan velkataakka on 177 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen, mikä on eniten koko euroalueella. Euromaiden valtiovarainministereiden on tarkoitus keskustella Kreikan velka-asioista kokouksessaan 5. joulukuuta.

”Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vierailu on äärimmäisen tärkeä”, sanoi Kreikan hallituksen tiedottaja Dimitris Tzanakopoulos tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Uskon, että hän haluaa päättää kahdeksan vuoden presidenttiuransa ratkaisemalla useita ulko- ja talouspoliittisia asioita.”

Kaikki eivät kuitenkaan enää usko Obaman vaikutusvaltaan – varsinkaan Kreikan velka-asioissa. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on Obaman hallinnon tavoin kannattanut velkahelpotuksia, mutta euromaat, Saksan liittokansleri Angela Merkel etunenässä, ovat haluttomia leikkaamaan Kreikan velkoja. Sen sijaan Kreikalle on myönnetty maksuaikojen pidennyksiä ja velkojen korkoja on leikattu.

”Obama on edelleen presidentti, mutta totuus on, että valta on jo siirtymässä siirtymätiimille, jota Trump on kokoamassa”, kansainvälisen politiikan professori Dimitris Keridis Ateenan Panteion-yliopistosta sanoi Bloombergille.

”Suuri osa Kreikan velasta on EU:n veronmaksajien hallussa, ja siitä täytyy päättää EU:n kanslioissa. Trumpin voitto on kasvattanut pelkoja takaiskuista Euroopassa, mikä saa eurooppalaiset poliitikot vielä enemmän pelkäämään sitä, että he vaikuttavat pehmeiltä”, Keridis sanoi.

Tällä professori viittaa siihen, että Donald Trumpin voiton pelätään lisäävän myös Euroopassa populistien itsevarmuutta ja siivittävän heitä vaalivoittoihin esimerkiksi Ranskan, Saksan ja Hollannin tulevissa vaaleissa.

Obama keskusteli Ateenassa Tsiprasin kanssa myös jaetun Kyproksen tilanteen ratkaisemisesta. Omaba ilmaisi toiveikkuutensa sille, että Kyproksesta saadaan lähiaikoina aikaan sopimus.

Ateenassa oli tiedossa tiukkoja turvatoimia, sillä äärivasemmistolaiset ja ammattiliitot suunnittelevat mielenosoituksia Obaman vierailun ajaksi.

Kreikasta Obaman matka jatkuu Saksaan, jossa hän tapaa liittokansleri Angela Merkelin. Ennen matkaansa Obama luonnehti Merkeliä ”ehkä suurimmaksi kansainväliseksi kumppanikseen” kahdeksan vuotta kestäneen presidenttiytensä aikana.

Saksassa Obama tapaa myös Ranskan presidentin François Hollanden, Britannian pääministerin Theresa Mayn ja Italian pääministerin Matteo Renzin. Johtajien on uutistoimisto AFP:n mukaan tarkoitus keskustella Syyrian ja Ukrainan kriiseistä ja taistelusta terroristijärjestö Isisiä vastaan.

Matkaa edeltäneessä lehdistötilaisuudessa Obama yritti selvästi lievittää pelkoja siitä, että Trump romuttaa Yhdysvaltain ja eurooppalaisten yhteistyön sotilasliitto Natossa.

Obama sanoi Euroopan matkallaan viestittävänsä Yhdysvaltain solidaarisuutta läheisille liittolaisille ja ilmaisevansa amerikkalaisten tuen ”vahvalle ja yhtenäiselle Euroopalle”.

”Se on tärkeää kansallisen turvallisuutemme kannalta ja tärkeää globaalille vakaudelle”, Obama sanoi.

Kotimatkalla Obama pistäytyy vielä Perussa Etelä-Amerikassa, jossa järjestetään Aasian ja Tyynenmeren maiden talousjärjestön (APEC) kokous.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi ottanut muitakin ihmisiä kiinni

  2. 2

   Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

  3. 3

   Tutkija pitää Turun puukotuksia hyvin poikkeuksellisina Suomen oloissa: ”En muista viime vuosikymmeniltä vastaavanlaista tapausta”

  4. 4

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  5. 5

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  6. 6

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  7. 7

   Turun puukkohyökkäys nousi otsikoihin ulkomailla

  8. 8

   Silminnäkijän video Turun puukotuksesta: poliisit vartioivat maassa makaavaa miestä

  9. 9

   NYT ja Reuters: Trump erotti päästrateginsa Steve Bannonin

  10. 10

   Barcelonassa ihmisten päälle ajanut pakettiauton kuski kuoli poliisin luoteihin – iskujen oli määrä olla tuhoisampia, arvioi poliisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi ottanut muitakin ihmisiä kiinni

  2. 2

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  3. 3

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  4. 4

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  5. 5

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  6. 6

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  7. 7

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  8. 8

   Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

  9. 9

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  10. 10

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi ottanut muitakin ihmisiä kiinni

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  10. 10

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  11. Näytä lisää