Ulkomaat

Julkkiksia kytättiin ennenkin: Lady Emma Hamilton oli 1700-luvun lopun kohukaunotar, teinirakastajatar ja kansainvälinen kuuluisuus

Emma Hamilton oli paljon muutakin kuin amiraali Nelsonin rakastajatar. Hän eteni omien kykyjensä ansiosta ja muuntui aina tilanteen mukaan.

Lontoo

Jos tuli 12-vuotiaana palvelus­tytöksi 1770-luvun Lontooseen, elämältä ei voinut odottaa kovin paljon. Köyhät pysyivät köyhinä, raatoivat ja kuolivat.

Sitten oli poikkeusyksilöitä, kuten Emma Hamilton.

Hamilton nousi ryysyistä rikkauksiin ja eurooppalaiseksi vaikuttajanaiseksi. Kauneudesta oli toki apua, mutta polttoaineena toimivat kunnianhimo, sisu ja halu kehittää itseään.

Hamiltonia eivät muiden sanomiset lannistaneet.

Emma Hamilton (1765–1815) on yksi Britannian historian romanttisista naishahmoista. Tähän asti ­hänet on tunnettu lähinnä sotasankari Horatio Nelsonin (1758–1805) rakastajattarena, mutta nyt Hamiltonille tehdään viimein oikeutta.

Lontoon Greenwichissä sijaitseva National Maritime Museum on koonnut kaikkien aikojen ensimmäisen laajan näyttelyn Emma Hamiltonin elämästä.

Kuraattorina toimineen toh­tori Quintin Colvillen mukaan Hamilton oli paljon muutakin kuin stereotyyppinen nainen miehen takana.

”Ihmiset ihmettelevät usein, miten miestutkija voi olla näin kiinnostunut Emmasta. Minulta kysytään, olenko rakastunut Emmaan”, Colville kertoo.

No oletko?

”No en! Mutta enpä ole hänen seuraansa kyllästynytkään kolmen neljän tutkimusvuoden aikana.”

Mitä Emma Hamilton sitten oikein teki – paitsi syntyi sepän ja palvelijattaren tyttäreksi ja lähti piikomaan?

Teinivuosista tiedetään vain vähän. On todennäköistä, että palvelustyttöaikaa seurasi ajautuminen prostituoiduksi Covent Gardeniin, silloiseen Lontoon seksikaupan keskukseen.

Se oli joka vuosi tuhansien köyhien tyttöjen kohtalo. Naisilla oli vähän ansaintakeinoja.

Kaunis Emma valikoitui 16-vuotiaana aristokraattien rakastajattareksi. ”Suojelijaksi” tuli Charles Greville, joka esitteli ­tämän kuuluisalle muotokuvamaalarille George Romneylle.

Romney ikuisti Emman kymmeniin maalauksiinsa. Sana taidepiireissä kiiri, ja muusa alkoi saavuttaa kuuluisuutta itsekin.

Sitten tuli äkkilähtö Lontoosta.

”Greville halusi löytää rikkaan vaimon. Kauniin rakastajattaren läsnäolosta tuli taakka”, Colville kertoo.

Greville päätti lähettää Emman lahjaksi sedälleen sir Wil­liam Hamiltonille (1730–1803) Napoliin Ita­liaan.

”Ajatus siitä, että saan kohta mitä ihastuttavimman pakkauksen oman kattoni alle, täyttää minut mielihyvällä”, setä kirjoitti sisarenpojalleen.

Molemmat miehet olivat taiteentuntijoita ja keräilijöitä. Myös rakastajattaret olivat heille vain tavaraa.

Emma ei kuitenkaan ollut uhri. Hän matkusti Napoliin ja itki hetken Charlesin perään, mutta tajusi nopeasti uuden tilanteen tuomat edut.

Sir William Hamilton mieltyi parikymppiseen Emmaan odo­tetusti ja ryhtyi kouluttamaan ­tätä: italian ja ranskan tunteja, historiaa, musiikkia, laulua ja tanssia.

Emma imi tietoa ja taitoja kuin sieni ja kehitti itseään taukoamatta. Pian Emmasta itsestään tuli nähtävyys, kun Italian-matkalle tulleet ylimykset halusivat suurlähettiläs Hamiltonin luo tapaamaan hänen henkevää suojattiaan.

Sitten tapahtui se, mitä ei yleensä tapahtunut: aatelismies nai alhaissyntyisen rakastajattarensa. Se herätti skandaalin ja vastustusta, mutta Hamilton piti päänsä.

Asema diplomaatin vaimona avasi Emmalle ovet Napolin kuningasparin luo. Lady Hamiltonista ja kuningatar Maria Karolinasta tuli hyvät ystävät.

Kaksikko pui kirjeissään ajan poliittista tilannetta. Ranskan aggressiivisuus huolestutti.

Hyökkäyksen jo uhatessa paikalle purjehtii sotasankari: Horatio Nelson. Hän lyö viholliset, ja Lady Hamilton junailee kuninkaalliset ja muun seurueen turvaan.

”Emma pystyi luomaan itsensä aina tilanteen mukaan uudelleen: muusa, kulttuurivaikuttaja ja seuraavaksi poliittinen toimija”, Colville kertoo.

Emma ja Horatio eivät rakastu ensi silmäyksellä, mutta vuonna 1798 suhde on jo täydessä käynnissä. Sir William Hamilton ei pane pahakseen.

Kolmikko matkaa lopulta yhdessä Manner-Eurooppaa pitkin Britanniaan. Tammikuussa 1801 syntyy Emman ja Horation tytär, joka saa anteeksipyytelemättömän nimen Horatia.

Elämä Britanniassa on kuitenkin vaikeampaa kuin Napolissa. Vapaamielistä järjestelyä ei katsota hyvällä. Seurapiireissä lady Hamiltonia korkeintaan siedettiin, jos sitäkään.

Emma Hamilton muuttaa Mertoniin Lontoon eteläpuolelle. Amiraali on töissä eli merillä.

Sitten kuolee sir William ja voittoisan Trafalgarin taistelun jälkeen Horatio Nelson. Ilman miesten suojelua Emma Hamilton on äkkiä yhteiskunnan ulkokehällä. Nelsonin perintö menee tämän erossa asuneelle Frances-vaimolle ja veljen perheelle.

”Valtio ei rakastajattarista piitannut”, Colville kertoo.

Emma Hamiltonin menevät maineen rippeetkin, kun häneltä varastetaan Nelsonin kirjoittamat kirjeet. Ne julkaistaan skandaalilehdessä. Julkkiskohut olivat arkipäivää jo 200 vuotta sitten.

Köyhyydestä noussut Emma Hamilton kuoli köyhyydessä Ranskan Calais’ssa. Sitä edelsi velkavankeus Englannissa.

Hauta ei ole säilynyt, mutta Britannian historialle ja kulttuurille Hamilton antoi pysyvän panoksen. Nyt ”sen Nelsonin naisen” stereotypiaa on aika laa­jentaa.

Mitä tapahtui Horatialle, aikansa kohuparin tyttärelle?

Horatia Nelson (1801–1881) meni papin kanssa naimisiin, sai kymmenen lasta ja eli hiljaista ja sovinnaista elämää maaseudulla. Omena putosi kauas puusta.

Emma Hamilton – Seduction and Celebrity -näyttely Lontoon National Maritime Museumissa 17.4.2017 asti.

Ryysyistä rikkauksiin ja takaisin köyhyyteen

 Emma Hamilton (syntyjään Emy Lyon ja myöhemmin Emma Hart) syntyi 1765 köyhään perheeseen Luoteis-Englannissa.

 Hän lähti piikomaan Lontooseen 12-vuotiaana, mutta päätyi rikkaiden miesten rakastajattareksi ja taiteilijan malliksi.

 Lady Hamilton hänestä tuli 1791. Aviomies Sir William Hamilton toimi Britannian lähettiläänä Napolissa.

 Parhaiten Lady Hamilton muistetaan sotasankari amiraali Horatio Nelsonin rakastajattarena. Pariskunta sai Horatia-tyttären.

 Nelsonin kuoltua hänen lisätestamenttinsa Emman hyväksi sivuutetaan. Emma Hamilton kuoli köyhyydessa Calais’ssa Ranskassa 1815.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa
 • Britannia
 • Historia
 • Ranska
 • Henkilö
 • Feminismi
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  5. 5

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  8. 8

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  9. 9

   Temppeliaukion kirkolle rakennetaan pysyvät esteet terrori-iskun varalle – Kirkkoherra: ”Ovesta voi ajaa suoraan sisään ja raamit kaulassa alttarille saakka”

  10. 10

   Tytöt liikkuvat ulkoleikeissä paljon vähemmän kuin pojat, maahanmuuttaja­taustaisten lasten välillä ero liki 20 prosenttia – Ainutlaatuinen tutkimus selvittää kaiken elämästä päiväkodeissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää