Ulkomaat

Trumpin tiimi Valkoisessa talossa kasvaa – kolme huippuvirkaa menossa möläytyksistä tunnetuille miehille

Donald Trump on pyytänyt Jeff Sessionsia oikeusministeriksi, Mike Pompeota CIA:n johtoon ja Michael Flynniä kansallisen turvallisuuden neuvonantajaksi. Kisa Trumpin hallinnon korkeimmista viroista jatkuu yhä.

Tuleva Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on tarjonnut oikeusministerin paikkaa republikaanisenaattori Jeff Sessionsille. Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelun CIA:n pääjohtajan paikka on menossa ärhäkälle kongressiedustajalle Mike Pompeolle.

Lisäksi Trump on tarjonnut kansallisen turvallisuuden neuvonantajan virkaa pitkän sotilasuran tehneelle Michael Flynnille.

Vielä ei ole varmaa, ottaako kolmikko virat vastaan. Jokainen heistä kuuluu Trumpin lähipiiriin, eikä ole yllättävää, että tuleva presidentti palkitsee heidän tukensa huippuviroilla.

Nimityksistä kertoivat muun muassa New York Times ja Wall Street Journal -lehdet. Vallanvaihtoa tiiminsä kanssa parhaillaan järjestelevä Trump ilmoittanee nimityksistä virallisesti perjantain aikana.

Trumpin hallinnon tärkeimmät virat, ulkoministeri, valtiovarainministeri ja puolustusministeri, ovat yhä avoinna.

Trumpin ensimmäinen ministerinimitys on menossa alabamalaiselle senaattorille Sessionsille, joka on toiminut aiemmin asianajajan tehtävissä. Sessions oli ensimmäinen senaattori, joka tuki avoimesti Trumpia presidentinvaalien kampanjan aikana.

CBS Newsin mukaan Sessionsillä oli suuri rooli Trumpin maahanmuutto- ja kauppapolitiikan linjausten muovaamisessa. Trump harkitsi häntä myös varapresidentin paikalle, mutta valitsi lopulta kakkosmiehekseen Mike Pencen.

Uusi oikeusministeri tarvitsee senaatin hyväksynnän.

Vuonna 1986 Sessionsista tuli historian toinen ehdokas 50 vuoteen, jonka tie piirioikeuden tuomariksi katkesi senaatissa. Senaattorit eivät suostuneet vahvistamaan hänen nimitystään rasististen kommenttien vuoksi. Hänen väitettiin muun muassa kutsuneen afroamerikkalaista syyttäjää ”pojaksi”.

Sessions oli myös vitsaillut toiselle asianajajalle, että valkoisten ylivaltaa ajavan äärijärjestön Ku Klux Klanin jäsenet ”olivat ok”, kunnes hän sai tietää, että he polttavat marihuanaa. Sessions on vimmaisesti kieltänyt olevansa rasisti.

Republikaaniedustaja Mike Pompeo ottanee CIA:n johtajan pestin vastaan.

Hän kirjoitti jo torstaina yhteisöpalvelu Twitterissä, että hän odottaa innolla Iranin ydinsopimuksen purkamista. Pompeo mukaan Iran on ”terrorismin maailman suurin valtiollinen sponsori”.

Myös Trump ilmoitti useaan otteeseen vaalikampanjansa aikana repivänsä ydinsopimuksen riekaleiksi, jos hänet valitaan presidentiksi. Sopimus rajoittaa Iranin ydinohjelmaa ja vähintään lykkää ydinaseen valmistamista. Sopimuksen myötä länsimaat ovat purkaneet Iranin vastaisia talouspakotteita.

Pompeo pääsi kongressiin ensimmäistä kertaa vuonna 2010 populistisen teekutsuliikkeen tuella. Hän on edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan jäsen.

Hän kuului entisen ulkoministerin Hillary Clintonin kovaäänisiin kriitikoihin Bengasi-tutkinnan aikana. Hän jatkoi Clintonin arvostelua myös sen jälkeen, kun Clintonista tuli demokraattien presidenttiehdokas.

Yhdysvaltojen suurlähetystöön Libyan Bengasissa hyökättiin vuonna 2012. Moni republikaani on syyttänyt Clintonia lähetystön puutteellisista turvatoimista ja ulkoministeriön hitaasta reagoinnista.

Pompeo haluaa myös pitää Guantanamon vankileirin auki.

Kansallisen turvallisuuden neuvonantajaksi todennäköisesti nouseva Flynn on poliittiselta kannaltaan ollut ainakin tähän asti demokraatti. Hän johti demokraattipresidentti Barack Obaman nimittämänä Yhdysvaltojen asevoimien tiedusteluorganisaatiota DIA:ta Pentagonissa vuosina 2012–2014.

Flynn painostettiin jäämään varhaiseläkkeelle kaoottisen johtamistyylinsä vuoksi. Flynn on itse väittänyt, että hänet savustettiin ulos, koska hän olisi halunnut hyökätä entistä voimakkaammin islamistiterroristeja vastaan.

Afganistanissa ja Irakissa sotilastehtävissä toiminut kenraaliluutnantti Flynn julkaisi kesällä kirjan radikaalin islamin vaaroista. Helmikuussa hän kirjoitti yhteisöpalvelu Twitterissä, että ”muslimien pelko on järkevää”.

Jo Trumpin kampanjan aikana Flynn neuvoi presidenttiehdokasta turvallisuuspolitiikassa.

Vox-verkkomedian mukaan Trump olisi harkinnut Flynniä jopa puolustusministerin paikalle, mutta nimitys olisi vaatinut kongressin hyväksynnän.

Flynnin mielipiteet heijastavat Trumpin ajatuksia.

Trumpin tavoin Flynn vaati vaalikampanjan aikana Hillary Clintonin vangitsemista.

Lisäksi Flynnin suhde Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin on lämmin. Flynn piti maksullisen puheen Moskovassa viime vuonna, kirjoittaa Washington Post.

Venäjän valtiollinen mediayhtiö RT televisioi puheen, jonka jälkeen Flynn istui Putinin viereen. RT tunnetaan voimakkaasta propagandastaan. Flynn on myös usein antanut RT:lle lausuntoja analyytikon roolissa, ja rinnastanut RT:n riippumattomiin tiedotusvälineisiin.

Vaikka suomalaisille Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja on yleensä jäänyt tuntemattomaksi taustavaikuttajaksi, hänellä on potentiaalisesti paljon vaikutusvaltaa presidentin päätöksiin.

Esimerkiksi Henry Kissinger toimi kyseisessä virassa vuosia presidentti Richard Nixonin kausilla ennen ulkoministerin pestiään.

Kissinger kasasi itselleen valtaa, ohjaili usein onnistuneesti presidenttiä ja astui tarvittaessa sumeilematta ulkoministerin tai puolustusministerin tontille.

Trumpia tosin pidetään ailahtelevaisena ja omapäisenä, eikä neuvonantaja välttämättä pysty vaikuttamaan merkittävästi presidentin päätöksiin.

Tuleva presidentti lähettää parhaillaan signaaleja päinvastaisiin suuntiin kasatessaan hallintoaan.

Trump rekrytoi Flynnin ja Stephen Bannonin kaltaisia tulisieluisia oikeistolaisia, joiden julkiset kannanotot varmasti miellyttävät Trumpin ydinkannattajia.

Trump nimitti pian vaalivoittonsa jälkeen Bannonin päästrategikseen. Hän toimi aiemmin Trumpin kampanjan johdossa.

Bannon on konservatiivisen ja populistisen Breibart-uutissivuston hallituksen puheenjohtaja. Breibart-sivusto on Trumpin hyökännyt aggressiivisesti republikaanipuolueen eliittiä vastaan. Bannon itse on suoltanut loukkaavia kommentteja niin muslimeista, juutalaisista kuin naisistakin.

Trump on kuitenkin samanaikaisesti pehmentänyt retoriikkaansa ja alkanut kosiskella joukkoihinsa myös kritisoimansa eliitin edustajia. Hän valitsi esikuntapäällikökseen republikaanien puoluejohtajan Reince Priebusin.

Washington Post -lehti kertoo, että Trump on järjestänyt viikonlopulle tapaamisen myös Mitt Romneyn kanssa.

Romney oli republikaanien maltillinen presidenttiehdokas vuoden 2012 vaaleissa. Tänä vuonna Romney kampanjoi näkyvästi Trumpin valintaa vastaan ja yritti painostaa häntä julkaisemaan verotietonsa.

Tuleva oikeusministeri Sessions kertoi Washington Postille aiemmin tällä viikolla, että Trump saattaa tarjota Romneylle paikkaa kabinetissaan – ehkä jopa ulkoministerinä.

New Yorkin entistä pormestaria Rudy Giuliania on myös pidetty vahvana kandidaattina haluttuun ulkoministerin virkaan. Paikasta kisaa myös ainakin entinen YK-lähettiläs John Bolton.

Huhumylly pyörii myös Trumpin vävyn Jared Kushnerin ympärillä. 35-vuotias kiinteistösijoittaja Kushner toimi Trumpin läheisenä neuvonantajana vaalikampanjan aikana. Kushner on naimisissa Trumpin Ivanka-tyttären kanssa.

Ivanka Trump kertoi juuri 60 Minutes -uutisohjelmassa, että hän ei itse aio ottaa virallista roolia isänsä hallinnossa.

New York Times -lehden mukaan Kushner sen sijaan on jo neuvotellut asianajajan kanssa siitä, kuinka hän voisi päästä ongelmitta töihin Valkoiseen taloon. Vaarana on, että Trumpin vastustajat nostaisivat nimityksestä metelin ja syyttäisivät tulevaa presidenttiä nepotismilain rikkomisesta.

Kushneria virkaan yrittävät houkutella ainakin Bannon, Priebus ja Donald Trump itse.

Kushnerilla on taakkanaan myös tahrainen perhehistoria.

Hänen upporikas demokraatti-isänsä Charles Kushner tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan laittomista vaalilahjoituksista ja veronkierrosta vuonna 2005. Hän vapautui vuoden jälkeen.

Charles Kushnerin syyttämisestä vastasi tuolloin New Jerseyn ylimpänä asianajajana toiminut Chris Christie. Trump sivuutti Christien, nykyisen New Jerseyn kuvernöörin, ministerin salkkujen jaossa.

CNN:n lähteiden mukaan Trumpin päätös jättää Christie ilman uutta työpaikkaa johtui Jared Kushnerin painostuksesta, eikä vuoden 2013 siltakohusta. Christien alaiset järjestivät tuolloin tarkoituksellisen ruuhkan George Washington -sillalle.

Trump kokoaa esikuntaansa

 Trump nimesi päästrategikseen Stephen Bannonin oikeistopopulistisesta Breibart-lehdestä. Republikaanien puoluejohtajasta Reince Priebusista tuli Trumpin esikuntapäällikkö.

 Myös oikeusministerin, CIA:n pääjohtajan ja kansallisen turvallisuuden neuvonantajan virat on jaettu.

 Varapresidentiksi tulee Indianan kuvernööri Mike Pence.

 Trump valinnee Obaman tapaan kaikkiaan 15 ministeriä, yhden joka ministeriöön.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  2. 2

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  3. 3

   Kynttilämeri valaisi pimenevää Turkua, kun kaupunkilaiset kokoontuivat muistamaan puukotusiskun uhreja – ”Tunnelma on epätodellinen”

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  6. 6

   Lisätäänkö turvapaikanhakijoiden valvontaa, entä miten estetään heihin kohdistuva kansalaisraivo? Kahdeksan kysymystä sisäministeri Risikolle Turun puukotuksista

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Terrorismi kurottaa Marokosta eurooppalaisiin kaupunkeihin jihadistijärjestöjen mukana – suurin osa Isisin vierastaistelijoista oli viime vuonna marokkolaisia

  9. 9

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  10. 10

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  5. 5

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  6. 6

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  7. 7

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  8. 8

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää