Ulkomaat    |   HS-analyysi

François Fillon on melkein Ranskan presidentti – vai voiko Le Pen tehdä USA:n kaltaisen jättiyllätyksen?

François Fillon sai häikäisevän voiton oikeiston esivaaleissa. Ranskan presidentiksi on enää kaksi askelta.

Ranskan ensi kevään presidentinvaalit saattoivat ratketa jo maanantain vastaisen yön tunteina, kun entinen pääministeri François Fillon voitti puolueensa esivaalien ensimmäisen kierroksen näytösluontoisesti.

Fillon sai oikeiston Tasavaltalaisten esivaaleissa 44 prosenttia äänistä. Hän oli kaukana edellä pahinta kilpailijaansa Alain Juppé’tä, jonka tulos oli noin 29 prosenttia.

Sunnuntain esivaali oli avoin kaikille, jotka maksoivat kaksi euroa ja sitoutuivat ”Tasavaltalaisten arvoihin”. Yli neljä miljoonaa ranskalaista äänesti.

Esivaalien katkerin häviäjä oli Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy. Hänen äänisaaliinsa jäi 21 prosenttiin.

Kirvelevän tappion myötä Sarkozyn poliittinen ura on käytännössä ohi. Sosialistipoliitikko Thierry Mandon nälväisikin, että esivaali oli ”anti-bling-bling”.

Kun Sarkozy oli presidenttinä 2007–2012, häntä piikiteltiin räiskyvän tyylinsä takia ”bling-bling-presidentiksi”.

Le Monde -lehden mukaan Sarkozyllä on puolestaan ollut tapana kutsua Fillonia ”reppanaksi”. Fillon oli pääministeri, kun Sarkozy oli presidentti.

Nyt ”reppana” nousi kuin tyhjästä. Vielä kesällä hänen kannatuksensa oli olematon. Nousua siivitti menestys tv-väittelyissä.

Sarkozy testamenttasi äänensä Fillonille, jolla pitäisi olla helppo työ voittaa esivaalien toinen kierros. Se järjestetään ensi sunnuntaina.

Tasavaltalaisten ehdokkaalla on erittäin vahvat mahdollisuudet nousta Élysée-palatsin uudeksi isännäksi.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros on huhtikuussa, ja sen pitäisi olla Tasavaltalaisten ehdokkaalle läpihuutojuttu.

Oikeiston pahin perinteinen vastustaja ovat sosialistit, joilta puuttuu voittajahahmo.

Sosialistipresidentti François Hollanden suosio laahaa ennätyksellisen alhaalla. Hollande ei ole vielä ilmoittanut, aikooko hän edes pyrkiä jatkokaudelle.

Toisella kierroksella toukokuussa ovat todennäköisesti vastakkain Tasavaltalaisten ehdokas ja oikeistopopulistisen Kansallisen rintaman Marine Le Pen.

Fillonin ja muukalaisvastaisen Le Penin keskinäistä suosiota punnittiin viimeksi syyskuussa. BVA-yhtiön kyselyssä Fillon voitti Le Penin prosentein 61–39.

Fillonin tie presidentiksi näyttää helpolta, mutta ei välttämättä ole sitä.

Viime aikoina luottamus kyselyihin on murentunut. Brexitin ja Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen kaikkea on alettu pitää mahdollisena, myös Marine Le Penin voittokulkua. Ja vaaleihin on lähes puoli vuotta aikaa.

François Fillon on 62-vuotias. Hänellä on takanaan pitkä ura politiikassa. Pääministeriyden lisäksi hän on hoitanut lukuisia muitakin ministerintehtäviä.

Fillonia kutsutaan Ranskassa ”thatcherilaiseksi”, koska hän ajaa markkinaehtoisia talousuudistuksia. Hän haluaisi luopua 35 tunnin työviikosta ja karsia julkista sektoria kovalla kädellä.

Ranskassa markkinahenkisyyttä karsastetaan. Marine Le Pen iskee taatusti tähän saumaan. Hän epäilemättä jo harjoittelee sivalluksiaan.

Le Pen on populistille tyypilliseen tapaan ”pienen ihmisen” asialla, markkinoita ja globalisaatiota vastaan. Euroopan unionin Le Pen haluaa romuttaa.

Myös François Fillon suhtautuu EU:hun tietyllä epäluulolla. ”Euroopan pitää olla työkalu eikä uskonto”, Fillon on linjannut Le Monden mukaan.

Perigaullistiseen tapaan Fillon uskoo ”kansakuntien Eurooppaan”. Tasavaltalaiset vannovat yhä sodanjälkeisen presidentin Charles de Gaullen nimiin.

François Fillonilla ja Marine Le Penillä on myös yhteinen piirre. Molemmat suhtautuvat perin ymmärtäväisesti Vladimir Putinin Venäjään. Jos Fillonista tulee Ranskan presidentti, EU:n Venäjä-politiikka saattaa mutkistua. Jos Le Penistä tulee presidentti, kaikki mutkistuu.

Ranskan presidentillä on paljon valtaa

Fakta

 Ranskan presidentillä on laajat valtaoikeudet. Hän on maan tosiasiallinen johtaja, joka pystyy muun muassa hajottamaan parlamentin alahuoneen eli kansalliskokouksen.

 Ranskan nykyjärjestelmä tunnetaan ”viidentenä tasavaltana”. Perustuslaki on Charles de Gaullen peruja vuodelta 1958.

 Seuraavat presidentinvaalit ovat keväällä 2017. Presidentti valitaan kuten Suomessa, suoralla kaksivaiheisella kansanvaalilla.

 Kansalliskokouksen vaalit pidetään kesällä 2017. Nykyisessä kansalliskokouksessa sosialisteilla on enemmistö.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  8. 8

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Pitävät johtopäätökset Turun veritöistä voi tehdä vasta, kun tiedot tarkentuvat nykyisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää