Ulkomaat

Senaatti ei nimittänyt Trumpin oikeusministeriksi valitsemaa Sessionsia tuomariksi vuonna 1986 – syynä useat syytökset rasistisista kommenteista

Guardian-lehden mukaan Jeff Sessionsin syytettiin kutsuneen mustaa demokraattivaltuutettua ”neekeriksi”. Sessions on kiistänyt väitteen.

Kun Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump pyysi oikeusministerikseen alabamalaista senaattoria Jeff Sessionsia, 69, menneet kohut tämän uralta nousivat taas julkiseen keskusteluun.

Uusimpana käänteenä Guardian-lehti uutisoi vanhasta tapauksesta, jossa Sessionsin syytettiin kutsuneen mustaa Mobilen piirikunnan valtuutettua Douglas Wicksiä ”neekeriksi”. Sessions on kiistänyt asian.

Asia nousi esiin vuonna 1986, kun Sessions pyrki piirioikeuden tuomariksi. Asiaa koskeneessa kuulemisessa silloinen Delawaren senaattori ja myöhempi varapresidentti Joe Biden kysyi kommentista, jonka toinen valtuutettu, Dan Wiley, kertoi Sessionsin sanoneen marraskuussa 1981.

Mobilen piirikunnan valtuustossa oli tuolloin kolme jäsentä: demokraattien Wiley ja Wicks sekä republikaanien Jon Archer. Sessionsin väitetään sanoneen Wileylle, että Archer ”pitää silmällä sinua ja neekeriä”.

Verkkolehti Huffington Post julkaisi aiemmin marraskuussa otteen kuulemisesta kirjoitetusta raportista, jossa Biden kysyy Sessionsilta asiasta.

Sessions kielsi kuulemisessa sanoneensa tällaista. Hänen mukaansa väitetty ajankohta ei voinut pitää paikkaansa, sillä piirikunnan valtuustossa ei vielä vuonna 1981 ollut mustia jäseniä.

Tämä ei kuitenkaan ollut totta, sillä Wicks valittiin vuonna 1980.

Sessions ei päässyt tuomariksi, sillä senaattorit eivät suostuneet vahvistamaan hänen nimitystään.

Päätöksen taustalla oli myös joukko muita rasistisina pidettyjä kommentteja. Esimerkiksi Sessionsin alaisena työskennellyt musta syyttäjä sanoi kuulemisessa, että tämä oli pojitellut häntä. Sessions oli myös muun muassa vitsaillut, että Ku Klux Klan oli ollut hänen mielestään ”ok”, kunnes hän kuuli klaanilaisten polttaneen marihuanaa.

Trumpin ja Sessionsin edustajat eivät kommentoineet nimittelyväitettä Guardianille. Demokraattivaltuutettu Dan Wiley kuoli lehden mukaan vuonna 2008.

Donald Trump on antanut huippuvirkoja myös muille kiistanalaisille ehdokkaille. Täältä voit lukea, mitä Trumpin nimityksistä tiedetään tähän mennessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  6. 6

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  7. 7

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  8. 8

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Tiistaina ukkoskuuroja voi esiintyä lähes koko maassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää