Ulkomaat

HS todisti pakolaisten hätää leirillä Irakissa – ”Haluan takaisin kotiin niin pian kuin mahdollista”

Yli kolme miljoonaa ihmistä elää Irakissa maan sisäisinä pakolaisina. Nyt hyökkäys suurkaupunki Mosuliin ajaa lisää ihmisiä pois kodeistaan.

Hasan Sham. Ihan pienet syyt eivät saaneet irakilaista Um Haithemia pakenemaan kotoaan. Terroristijärjestö Isis miehitti hänen kotikaupunkinsa Mosulin, tappoi hänen kaksi poikaansa, kiristi rahaa ja uhkaili.

Silti Um Haithem perheineen pysyi kotona Mosulissa, kaksi ja puoli vuotta.

Mutta kaksi viikkoa sitten oli pakko lähteä. Irakin asevoimien hyökkäys Isisiä vastaan eteni heidän kotikortteleihinsa Samahin aluelle Mosulin itäosassa.

”Meidän talomme on etulinjalla. Sitä tulitettiin eri suunnista, meille tuli kivääritulta ja kranaatteja. Emme halunneet lähteä, mutta oli aivan pakko”, Um Haithem, 52, sanoo.

Nimi Um Haithem tarkoittaa ”Haithemin äitiä”. Oikeaa nimeään nainen ei halua kertoa, koska pelkää Mosulissa yhä olevien sukulaisten puolesta.

Hän antaa haastattelun Hasan Sham -leirillä hieman Mosulin ulkopuolelle. Leiri perustettiin noin kuukausi sitten, kun suurhyökkäys Mosuliin alkoi.

Aidatun leirin portilla jonottaa uusia evakkoja. Valkoiset teltat seisovat suorissa riveissä: teltta A346, teltta A348, teltta A350. Jokaisessa on teltassa muutamasta hengestä yli kymmeneen ihmistä, yhteensä majoitustilaa on noin 11 000 ihmiselle.

Hiekka pölyää, roskia on kerääntynyt ojiin.

Mosulin ympäristössä on nyt toistakymmentä samantapaista evakkoleiriä. Noin 70 000 ihmistä on YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan viime viikkoina paennut sotaa, jota nyt käydään noin 1,5 miljoonan asukkaan suurkaupungin kaduilla ja kortteleissa.

”Me lähdimme jalkaisin aamulla, kun tulituksessa oli taukoa. Kävelimme niin pitkään, että vastaan tuli armeijan kuorma-auto. He toivat meidän tänne”, Um Haithem sanoo.

Hänen seurassaan tuli toistakymmentä perheenjäsentä ja sukulaista.

Juttu jatkuu videon ja kuvan jälkeen.

TytärZaman Mustafa, 13, on pitkästä aikaa peittänyt päänsä vain huivilla. Isisin kaupungissa naiset eivät saaneet liikkua kuin kaiken peittävässä niqab-kaavussa.

”Kerran he pysäyttivät minut basaarissa, koska silmäni näkyivät niqabin alta. Selvisin nuhteella”, Mustafa sanoo.

Kun Isis valtasi Mosulin kesällä 2014, monet kaupunkilaiset, esimerkiksi lähes kaikki noin 35 000 kristittyä, pakenivat. Sen jälkeen pako olikin lähes mahdotonta.

Isis valvoi teitä ja hallitsi kaupunkia ympäröiviä alueita. Evakkoleirillä kaupunkilaiset kertovat samaa kuin ihmiset muualla Mosulin ympäristössä: Isis piti kalifaatistaan pakenemista yrittäviä ihmisiä luopioina. Rangaistuksena oli pieksentä tai teloitus.

Leiriläisillä on kuitenkin pakotarinoita. Naapuri pääsi livahtamaan Turkkiin, sukulainen on Saksassa. Opiskelija Muhammad Fawzi sanoo, että hänen serkkunsa matkusti Välimeren yli ja Euroopan halki Suomeen.

”En tiedä missä hän on Suomessa, koska menetimme internetyhteyden, eikä Mosulissa voinut käyttää puhelinta”, hän sanoo.

Isis rankaisi ankarasti internetin ja kännykän käytöstä.

Irakilaiset olivat syyrialaisten jälkeen toiseksi suurin ryhmä, joka vuosi sitten suuressa siirtolaisaallossa Eurooppaan. Yli miljoona tulokasta sai Euroopan kipuilemaan pakolaiskriisissä.

Irakilla on ihan oma, suurempi kriisinsä kotoaan paenneiden kanssa. Noin 3,4 miljoonaa irakilaista elää maansisäisinä pakolaisia, arvioi siirtolaisjärjestö IOM.

Leirejä on eri puolilla laajaa maata. Jotkut ovat asuneet teltoissa tai muussa hätämajoituksessa kaksi ja puoli vuotta. Monet majoittuvat sukulaisten ja ystävien luona.

Nyt irakilaisia tulee ja menee. Ihmisiä palaa kaupunkeihin ja kyliin, joita on viime viikkoina tai kuukausina vapautettu Isisiltä. Tämän keskelle lentää päivittäin irakilaisia, joilta on evätty turvapaikka Euroopassa. Suomi on viime kuukausina antanut valtaosalle irakilaisista turvapaikanhakijoista käännytyspäätöksen.

Autojen torvet soivat Mosuliin johtavalla maantiellä. Liikenne matelee ruuhkassa. Mosulin lähistön leireille saapuu nyt ihmisiä eri puolilta Irakia etsimään ja auttamaan läheisiään. Jotkut matkustavat ulkomalta asti.

Kansainvälinen lentokenttä toimii Erbilissä, joka sijaitsee 85 kilometrin päässä. Erbil on Pohjois-Irakin kurdien itsehallintoalueen pääkaupunki, ja Isis pysäytettiin sen ulkopuolelle kesällä 2014. Elämä Erbilissä jatkuu melko normaalina.

Hasan Shamin leiriä pyörittävät YK:n järjestöt yhdessä paikallisten avustusryhmien kanssa. Yksi näkyvä järjestö on Barzani Charity Foundation, joka on nimetty kurdien mahtisuvun mukaan.

Vettä kanisteriin leirin säiliöstä, riisiä ruokapisteeltä, ruuanvalmistus nuotiolla. Sitä Um Haithemin perheen elämä nyt toistaiseksi on.

Leirin asukkaat toivovat, että evakkoelämä jäisi lyhytaikaiseksi. Talvi ja huurteiset yöt ovat tulossa. Mosulin valtaus vienee kuitenkin kuukausia, ellei Isis äkillisesti romahda.

Mosulilaiset puhuvat kaupungistaan kauniisti. Siis ajasta ennen Isisiä. Ihmisiä kuhisi kaduilla ja monissa ravintoloissa, illalla käveltiin jokirantaa Tigrisin varrella. On yliopistot, huvipuisto ja ostoskeskukset.

”Kotona on paras”, Um Haithem sanoo. ”En halua minnekään muualle. Haluan takaisin kotiin niin pian kuin mahdollista.”

Kylpyläkaupunki Hammam al-Alil Pohjois-Irakissa eli yli kaksi vuotta terroristijärjestö Isisin vallan alla. Nyt Isis on häädetty. Riemuitsevat kaupunkilaiset kertoivat HS:lle piinaavasta elämästään islamilaisessa kalifaatissa. Lue juttu tästä.

Mosulin operaation osallistuvat kurdit, joita suomalaissotilaat kouluttavat. HS tapasi Pohjois-Irakissa suomalaissotilaita sekä kurdeja, jotka ovat joutuneet kohtaamaan Isisin pirulliset taistelutaktiikat: itsemurhapommit ja tunnelit. Lue juttu tästä.

Satojatuhansia pakenee

 Noin 70 000 irakilaista on paennut Mosulin kaupungista runsaan kuukauden aikana. Avustusjärjestöt varautuvat evakoiden määrän nousevan jopa satoihin tuhansiin.

 Ennestään Irakissa elää noin 3,4 miljoonaa maansisäistä pakolaista leireillä ja muussa väliaikaismajoituksessa. He ovat pääasiassa paenneet terroristijärjestö Isisin valtaamilta alueilta.

 Irakissa on myös noin 225 000 pakolaista naapurimaa Syyrian sodasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  2. 2

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  3. 3

   Kuvia Suomesta 21: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Jopa miljardi kiloa viljaa uhkaa jäädä korjaamatta – Kallistuuko ruoka? Pitääkö viljaa tuoda ulkomailta? Mikä pelastaisi sadon?

  8. 8

   Sähkö­polkupyörä säästää ympäristöä ja sen yleistymistä kannattaa tukea – kuten Ruotsi päätti tehdä

  9. 9

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  10. 10

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää