Ulkomaat

Fidel Castro vei maailman ydinsodan partaalle – tällainen oli kylmän sodan ikonin elämä

Kuuban pitkäaikainen presidentti johti läntisen pallonpuoliskon ensimmäistä ja luultavasti viimeistä kommunistista valtiota Yhdysvaltojen takapihalla puoli vuosisataa.

Kuuban pitkäaikaisen presidentin Fidel Castron kerrottiin kuolleen lauantaina 90-vuotiaana. Castro oli maailman viimeisiä ihmisiä, joiden kasvoihin kylmä sota tiivistyi. Hän johti läntisen pallonpuoliskon ensimmäistä ja luultavasti viimeistä kommunistista valtiota Yhdysvaltojen takapihalla puoli vuosisataa.


Pitkistä puheistaan tunnettu risupartainen Castro nousi imperialismin vastustajien maailmanlaajuiseksi esikuvaksi, ja hänen uhmakkuutensa juuri mahtimaa Yhdysvaltojen edessä herätti ihailua halki Latinalaisen Amerikan.

Castron johtamat sissit kaappasivat vallan vuonna 1959. Pian Castro julisti Kuuban marxilais-leninistiseksi valtioksi ja tiivisti sen suhteita Neuvostoliittoon.

”Marxismiin tutustuminen oli kuin olisi löytänyt kartan keskellä metsää”, hän sanoi jälkikäteen.

Castro kansallisti Kuubassa toimineet yhdysvaltalaiset yritykset, ja Yhdysvallat katkaisi diplomaattisuhteensa Kuubaan sekä asetti Kuuban kauppasaartoon.

Maat avasivat suurlähetystöt toistensa pääkaupunkeihin uudestaan vasta kesällä 2015, minkä myötä Yhdysvallat on asteittain purkanut kauppasaartoa.

”Emme kaipaa lahjoja imperiumilta”, Castro kommentoi lehtikirjoituksessaan suhteiden liennytystä, josta sopivat hänen pikkuveljensä Raúl Castro ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

Heikentyneen terveytensä takia Fidel Castro oli siirtänyt vallan viisi vuotta nuoremmalle pikkuveljelleen – presidentin viran vuonna 2008 ja kommunistipuolueen pääsihteerin viran vuonna 2011.


Fidel Castro syntyi varakkaaseen perheeseen Holguínin maakunnassa Itä-Kuubassa 13. elokuuta 1926. Hänen isänsä Ángel oli muuttanut Kuubaan Espanjan Galiciasta ja omisti lähes sata neliökilometriä maata, jossa piti karjaa ja sokeriplantaasia.

Isä lähetti Fidel Castron jesuiittojen pyörittämään katoliseen sisäoppilaitokseen. Tämä oli lahjakas urheilija mutta päätyi opiskelemaan oikeustiedettä Havannan yliopistoon. Siellä hän viehättyi kuubalaisesta nationalismista, anti-imperialismista ja sosialismista. Hän olisi pyrkinyt politiikkaan vaaleissa kesällä 1952, mutta kenraali Fulgencio Batista kaappasi vallan edeltävänä keväänä. Yhdysvallat tuki Batistaa, jonka korruptoitunut hallinto teki yhteistyötä yhdysvaltalaisten mafiapomojen kanssa.

Castro alkoi uskoa, että ainoa vaihtoehto oli väkivaltainen vallankumous. Vain 26-vuotiaana heinäkuussa 1953 hän johti kapinallisten epäonnistunutta hyökkäystä Moncadan varuskuntaan Santiago de Cuban liepeillä. Teko toi 15 vuoden vankilatuomion. Batista ei kuitenkaan pitänyt Castroa vakavana uhkana ja armahti tämän alle kahden vuoden jälkeen.

Castro matkusti Meksikoon juonimaan uutta yritystä. Se onnistui, mikä oli lähtökohtiin nähden lähes uskomaton saavutus.


Castro ja 81 muuta kapinallista saapuivat Meksikosta Kuubaan joulukuussa 1956 huvijahdilla, joka oli suunniteltu vain noin kymmenelle matkustajalle. Seitsemän päivän myrskyisellä merimatkalla he kärsivät nälästä ja merisairaudesta, ja kahlattuaan viimein rantaan he joutuivat pakenemaan henkensä edestä ja eksyivät toisistaan.

Hallituksen joukot tappoivat tai ottivat kiinni valtaosan hajaantuneesta kapinallisryhmästä. Kun selviytyneet viimein kokoontuivat tukikohtaan sisämaahan, kasassa oli enää parikymmentä miestä, näiden joukossa Fidel ja Raúl Castro sekä argentiinalainen Ernesto ”Che” Guevara.

Sissit alkoivat kerätä aseita hyökkäämällä sotilaiden vartioasemiin, värvätä uusia taistelijoita ja vallata vähä vähältä suurempia alueita. Hallituksen joukoilla oli miesylivoima ja raskaampaa kalustoa, mutta ne eivät olleet tottuneet sissisodankäyntiin. Lopulta vallankumoukselliset pakottivat diktaattori Batistan maanpakoon ja marssivat voittajina Havannaan tammikuussa 1959.

Yhdysvallat yritti kaataa Castron hallinnon tekemällä maihinnousun Sikojenlahdella 1961, mutta hanke epäonnistui surkeasti. Se päätyi vain vahvistamaan Castron asemaa.

Vuonna 1962 maailma kävi ydinsodan partaalla, kun Castro hyväksyi Neuvostoliiton ydinkärkien sijoittamisen Kuubaan, vain runsaan sadan kilometrin päähän Yhdysvaltain rannikosta. Kuuban ohjuskriisi päättyi, kun Neuvostoliitto suostui vetämään ydinkärkensä pois Kuubasta ja Yhdysvallat omansa Turkista. Yhdysvallat myös sitoutui olemaan puuttumatta Kuubaan sotilaallisesti.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA yritti turhaan salamurhata Castron useita kertoja, väitetysti muun muassa räjähtävän sikarin, sukellusasuun istutetun tuberkuloosibakteerin ja ronskin mafiatyylisen ampumisen avulla.

Castron alaisuudessa Kuuba kasvoi ”banaanivaltiosta” merkittäväksi peluriksi maailmanpolitiikassa, muistuttaaWayne S. Smith, joka toimi Yhdysvaltain asiainhoitajana Havannassa vuosina 1979–1982.

Castrolla oli rooli jopa eteläisen Afrikan murroksessa 1980- ja 1990-luvulla. Kuuban sotilaallinen väliintulo Angolan sisällissodassa johti osaltaan Namibian itsenäistymiseen Etelä-Afrikan tasavallasta, mikä puolestaan vaikutti rotuerottelun loppumiseen Etelä-Afrikassa.

”Kuuba tuki epäitsekkäästi kamppailua Etelä-Afrikan kansojen ja alueemme maiden vapauttamiseksi epäinhimillisestä ja tuhoavasta rotuerottelusta”, Etelä-Afrikan presidentti Nelson Mandelasanoi kiittäen Castroa vuonna 1998.
Castro oli diktaattori, mutta hän sai aikaan hyvääkin vaalimalla ilmaista koulutusta ja terveydenhoitoa. Avustustöihin lähetetyistä kuubalaisista lääkäreistä on tullut maailmalla käsite.

Kuubalaisten elintaso kuitenkin kurjistui huomattavasti Yhdysvaltain asettaman kauppasaarron paineessa, etenkin kun Neuvostoliiton romahdettua Kuuba lakkasi saamasta tukea Moskovasta. Vuosituhannen vaihteen jälkeen Castro tukeutui Venezuelan vasemmistohallitukseen tuomalla öljyä ja viemällä lääkäreitä. Yhteistyötä on tosin koetellut Venezuelan talouden romahtaminen viime vuosina.

Castroa myös arvosteltiin, enimmäkseen sananvapaus- ja ihmisoikeusrikkomuksista. Kuuba on vanginnut ja kiduttanut toisinajattelijoita, eikä maassa ole sallittu oppositiota. Sadattuhannet kuubalaiset ovat paenneet sortoa Floridansalmen yli Yhdysvaltoihin, suuri osa heppoisilla lauttaviritelmillä.
Castron ehkä tunnetuin lausahdus on niin ajaton, että hänen voisi kuvitella sanoneen sen millä tahansa vuosikymmenellä johtaessaan Kuubaa. Se on kuitenkin jo ajalta ennen vallankumousta, Moncadan varuskunnan epäonnistunutta valtausta seuranneesta oikeudenkäynnistä:

”Tuomitkaa minut, sillä ei ole väliä. Historia armahtaa minut.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet
 • Fidel Castro
 • Kuuba
 • Sanoma Pro
Luetuimmat
 1. 1

  Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje –Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

 2. 2

  Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

 3. 3

  Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

 4. 4

  Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

 5. 5

  25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

 6. 6

  Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

 7. 7

  Baseball-ottelussa vakava onnettomuus, pelaajat järkyttyivät: Pallo osui pienen tytön kasvoihin täydellä nopeudella

 8. 8

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

 9. 9

  Fafa’s kasvoi kioskista 16 ravintolan ketjuksi – perustaja Doron Karavani yrittää nyt viedä falafelinsa Tukholmaan ja Lontooseen

 10. 10

  Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 2. 2

  Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

 3. 3

  Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

 4. 4

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 5. 5

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 6. 6

  Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

 7. 7

  Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

 8. 8

  Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

 9. 9

  25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

 10. 10

  Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 2. 2

  Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

 3. 3

  ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

 4. 4

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 5. 5

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 6. 6

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 7. 7

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 8. 8

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 9. 9

  ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

 10. 10

  Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

 11. Näytä lisää