Ulkomaat

”Kansakunnan isäpappa”, ”Suuri näyttelijä” – Asiantuntijat arvioivat Fidel Castron merkitystä

Vallankumousjohtaja kielsi eläessään kaikenlaisen henkilökultin, mutta hän jätti silti merkin maailmaan, arvioivat HS:n haastattelemat asiantuntijat.

Fidel Castron kuolema saattaa kiihdyttää Kuubassa jo tähän asti nähtyjä asteittaisia uudistuksia, arvioi alue- ja kulttuurintutkimuksen professori Jussi Pakkasvirta.

”Tämä saattaa antaa uuden potkun muutoksille”, Pakkasvirta arvioi.

Jännittävää on Pakkasvirran mukaan nyt se, kuinka Yhdysvaltojen valittu presidentti Donald Trump tulee tilanteeseen suhtautumaan.

Presidentti Barack Obaman aikana Kuuban ja Yhdysvaltojen suhteet ovat kehittyneet merkittävästi.

”Nyt voisi olla se hetki, jolloin maiden väliset suhteet voitaisiin aidosti normalisoida. Trumpin politiikasta ei ole kuitenkaan varmuutta”, Pakkasvirta sanoo.

Castroa on kansalaisten keskuudessa pidetty jo osana kansakunnan menneisyyttä ja hänen kuolemaansa on osattu jo odottaa, kertoo Pakkasvirta.

”Castro on ollut viimeiset kymmenen vuotta eräänlainen kansakunnan isäpappa, joillekin pelottava, joillekin rakastettu. Hautajaisiin tulee varmasti paljon porukkaa, eikä heitä sinne pakoteta.”

Vallankumousjohtaja kielsi eläessään kaikenlaisen henkilökultin, muistuttaa Fidel Castron elämänkerran kääntänyt Jyrki Lappi-Seppälä. Kuubassa ei ole yhtään Fidelin kunniaksi nimettyä katua tai patsasta.

Fidel ei mittauttanut suosiotaan vapailla vaaleilla, mutta Lappi-Seppälä arvioi, että tämä olisi voinut pärjätä sellaisissakin.

”Fidel Castron henkilökohtainen kansansuosio perustuu ennen kaikkea hänen henkilökohtaiseen karismaansa, jollaista veli Raúlilla on huomattavasti niukemmin”, hän sanoo.

Kuubassa on myös paljon tyytymättömyyttä muun muassa toimeentulovaikeuksien, poliittisten rajoitusten ja yksipuolisen median vuoksi. Monet kuitenkin ajattelevat näiden olevan ”järjestelmän” sekä Yhdysvaltain saarron syytä.

Lappi-Seppälä osallistui 1970-luvulla Kuuban taiteilija- ja kirjailijaliiton UNEACin edustajakokoukseen, jossa Fidel piti tavoilleen uskollisesti pitkän puheen.

Kääntäjä arvioi, että vallankumouksen aseellisen vaiheen päätyttyä Fidelille oli vaikeaa irtautua eräänlaisesta ”sotakommunismista”. Siihen vaikuttivat tai antoivat ainakin oivan verukkeen Yhdysvaltain kauppasaarto sekä CIA:n lukuisat murhayritykset.

”Fidel Castro oli epäilemättä jossain määrin narsisti, suuri näyttelijä, mutta myös äärimmäisen pikkutarkasti ja tehokkaasti maan asioihin perehtynyt työnarkomaani”, Lappi-Seppälä sanoo.

”Hänellä on ollut myös lähes vainoharhainen kammo kaikenlaista, pientäkin yksityisyritteliäisyyttä kohtaan. On tarvittu Raúlin erilainen asenne ennen kuin pienyrittäjyys on päässyt Kuubassa kunnolla vauhtiin”, hän sanoo.

Noin kymmenen metrin päähän Castrosta on päässyt vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Jaakko Laakso. Hän osallistui Euroopan neuvoston edustajana parlamenttien välisen liiton IPU:n kokoukseen 2001 Havannassa.

”Castro piti erinomaisen ja hauskan puheen. Hän muun muassa esitteli Yhdysvaltojen kirjettä, jossa kehotettiin boikotoimaan kokousta”, Laakso muistelee.

Laakson mukaan vasemmiston piirissä on ollut pelkoja siitä, että lähentyminen Yhdysvaltojen kanssa johtaa nyt yksityistämisprosessiin. Sen seurauksena olisi arvostelijoiden mukaan kansalaisomaisuuden siirtyminen amerikkalaisten yritysten haltuun.

”Itse en näe tilannetta näin. Tehdyt uudistukset ovat olleet Kuubassa välttämättömiä elintason nostamiseksi. Kuuban talous on voimistunut, kun esimerkiksi yksityisviljelmät ja pienten yritysten perustaminen on sallittu. Siitä lähtien kun sosialistinen leiri romahti, on Kuuba ollut suurissa vaikeuksissa”, Laakso sanoo.

Kuubaa tutkinut professori Pauliina Raento arvioi, että saarivaltiossa saattaa kulissien takana tapahtua nyt paljonkin, mutta keskustelu tuskin näkyy ulospäin.

”Koska Fidelin kuolema ei tullut yllätyksenä ja Raúl on vallassa kohtuullisen tukevasti, tähän on ehditty valmistautua. Kuubalaiset ovat myös propagandan mestareita, ja nyt on tilaisuus näyttää ulospäin vallankumouksen jatkuvuutta ja päättäväisyyttä”, hän sanoo.

Osa saarella asuvista kuubalaisista saattaa olla helpottuneita, mutta Raento arvelee heidänkin nyt pitävän ”mölyt mahassaan” korrektiuden vuoksi.

Olennaisempaa voikin hänen mukaansa olla, mitä Yhdysvalloissa seuraavaksi tapahtuu. Republikaanit hallitsevat pian presidentinviran lisäksi myös senaattia ja edustajainhuonetta.

”Washingtonissa on toisaalta juuri nyt muutakin mietittävää kuin Kuuban asiat, pakka on sekaisin varsinkin kun Trump on perunut puheitaan ripeässä tahdissa”, Raento sanoo.

Monet republikaanit ovat vastustaneet diplomaattisuhteiden palauttamista Kuuban kanssa. Toisaalta Kuuban taloudellinen houkutus saattaa lopulta painaa myös Trumpin vaakakupissa.

Raento muistuttaa, etteivät myöskään Yhdysvaltain kuubalaiset ole enää niin yhtenäinen ryhmä kuin aiemmin. Etenkin nuoremmat ovat ottaneet etäisyyttä vanhempiensa sukupolven poliittisiin näkemyksiin, joita on leimannut vahva ja äänekäs Castrojen hallinnon vastaisuus.

Kauan sitten, vallankumouksellisten juuri vallattua Havannan vuonna 1959, yhdysvaltalainen toimittaja kysyi Fideliltä, milloin hän leikkaa sissisodassa kasvatetun partansa.

”Kun olemme toteuttaneet lupauksemme hyvästä hallinnosta, ajan partani”, kuului vastaus.

”Hän kuoli nyt sitten parta leuassaan”, Raento sanoo.

&nbps;

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuuba
 • Fidel Castro
 • Kuolleet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  3. 3

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  4. 4

   Vakava väkivaltarikos Vaalimaalla – Poliisi tavoittanut epäillyt miehet

  5. 5

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  6. 6

   Natsit kuljettivat Franczekin, 21, Lappiin pakkotyöhön – pian hän kävi elokuvissa, sai rovaniemeläisnaisen rakastumaan ja pakeni Etelä-Pohjanmaalle

  7. 7

   Uutissuomalainen: Kansliapäällikkö Nerg kehottaa ilmoittamaan pienetkin epäilyttävät puheet poliisille

  8. 8

   Terrorismi kurottaa Marokosta eurooppalaisiin kaupunkeihin jihadistijärjestöjen mukana – suurin osa Isisin vierastaistelijoista oli viime vuonna marokkolaisia

  9. 9

   HS:n tuotannossa oli ongelmia lauantaina – sunnuntain näköislehti luettavissa maksutta

  10. 10

   Kynttilämeri valaisi pimenevää Turkua, kun kaupunkilaiset kokoontuivat muistamaan puukotusiskun uhreja – ”Tunnelma on epätodellinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  5. 5

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  6. 6

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  7. 7

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  8. 8

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää